[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Szlovákia - összefoglaló:

"Az elmúlt években erőfeszítésekre került sor a szlovák igazságszolgáltatási rendszer minőségének és hatékonyságának javítására, és már megmutatkoztak bizonyos ígéretes eredmények. A bírói függetlenséget ugyanakkor a lakosság és a vállalkozások egyaránt nagyon alacsony szintűnek érzékelik. 2019 óta ezt az igazságszolgáltatás és az ügyészség teljes mértékű feddhetetlenségével kapcsolatban felmerülő komoly aggályok súlyosbítják. A 2020 márciusában kinevezett kormány számos reformot jelentett be egyes érzékeny területeken. Ezek közé tartoznak a Bírói Tanács, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság tagjainak, valamint a legfőbb ügyésznek a kinevezésére vonatkozó eljárások, illetve a rögzített nyugdíjkorhatár bevezetése a bírák számára.

A korrupció elleni küzdelmet az új kormány a legfontosabb prioritásainak egyikeként határozta meg politikai programjában, amelyben számos reformot jelentett be a helyzet javítása érdekében. A korrupciós bűncselekmények felderítésére, kivizsgálására és a büntetőeljárás lefolytatására való képességet hátráltatja a források és az e célra rendelkezésre álló elemzői szakértelem hiánya a különleges ügyészségnél és a Nemzeti Nyomozó Ügynökségnél egyaránt, valamint a bizonyítékok beszerzésének nehézsége. A lobbitevékenységek nincsenek szabályozva, a forgóajtó-jelenségre vonatkozó rendelkezések pedig gyengék. A kormánytagok és más, közhivatalt ellátó személyek vagyonbevallásaira és összeférhetetlenségére vonatkozó új jogszabály 2020 elején lépett hatályba.

Szlovákia Alkotmánya és másodlagos joga megbízható jogi keretet nyújt a véleménynyilvánítás szabadságának védelméhez, a közérdekű információkhoz való hozzáférés jogának érvényesítéséhez, valamint a tömegtájékoztatás sokszínűségét és a sajtójogokat biztosító struktúrák létrehozásához. Ugyanakkor aggályok merültek fel a média-tulajdonjogok átláthatóságát, a médiatulajdonosok és a politikai pártok közötti összeférhetetlenség megelőzését és az állami hirdetések elosztására szolgáló keretrendszer létrehozását biztosító megbízható szabályok hiányával kapcsolatban. Széles körben elterjedt vélemény, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya 2018-as meggyilkolása valódi fordulópontot jelentett a szlovák társadalomban, és felhívta a figyelmet arra, hogy javítani kell az újságírók biztonságát.

A fékek és ellensúlyok rendszerét illetően Szlovákiában szükség van a jogalkotási folyamat javítására az érdekelt felek és a civil társadalom részvételének erősítésével és a meglévő hatásvizsgálati keret hatékonyabb alkalmazásával. A független hatóságok, mint például a Nemzeti Emberi Jogi Központ vagy az állampolgári jogok biztosa, fontos szerepet töltenek be a fékek és ellensúlyok biztosításában, viszont teljes felhatalmazással kell rendelkezniük, és minden szükséges eszközt biztosítani kell számukra feladataik hatékony gyakorlása érdekében. A kormány a jogállamiság megerősítésére irányuló reformterveket jelentett be, köztük az Alkotmánybíróság hatáskörének kibővítésére irányuló reformokat. Az elmúlt években nagyobb hangsúlyt kaptak a jogállamisággal kapcsolatos nyilvános viták, ami elősegítheti egy szilárdabb jogállamisági kultúra kialakulását."

Ez a nagy kritika,...no comment
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Magyarország - összefoglaló:

"Az elmúlt években az uniós intézmények aggodalmuknak adtak hangot a magyarországi bírói függetlenséggel kapcsolatban, többek között az Európai Parlament által kezdeményezett, az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti eljárás során. Továbbra is megválaszolásra vár az európai szemeszter keretében tett, a bírói függetlenség megerősítésére irányuló felhívás. Mindenekelőtt, a független Országos Bírói Tanács számára kihívást jelent a bíróságok igazgatásáért felelős Országos Bírósági Hivatal elnöke hatásköreinek ellensúlyozása. A Kúriával kapcsolatos fejlemények is aggodalomra adnak okot, különös tekintettel a Kúria azon határozatára, amelyben törvénysértőnek minősített egy, az Európai Unió Bíróságához benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelmet. Az új szabályok lehetővé teszik az Alkotmánybíróság Országgyűlés által megválasztott tagjainak a Kúria bírói tisztségeire való, a szokásos eljárás mellőzésével történő kinevezését, valamint lazítják a Kúria elnökére vonatkozó kinevezési feltételeket. Ami a hatékonyságot és a minőséget illeti, az igazságszolgáltatási rendszer jól teljesít az eljárások hossza tekintetében, és magas szintű a digitalizáció.

A korrupcióellenes intézményi keret különböző szervek között oszlik meg. A független ellenőrzési mechanizmusok elégtelensége, valamint a politika és egyes nemzeti vállalkozások szoros összefonódása előmozdítja a korrupciót. Súlyos állítások felmerülése esetén rendszerszinten fordul elő, hogy nem kerül sor határozott fellépésre a magas rangú tisztviselőket vagy azok közvetlen környezetét érintő korrupciós ügyek kivizsgálása és üldözése céljából. Ez a probléma az európai szemeszter keretében és a Korrupció Elleni Államok Csoportja (a továbbiakban: GRECO) részéről is felmerült, tekintve, hogy hiányzik az elkötelezettség a GRECO ajánlásainak teljesítésére. A rendszerszintű ellenőrzések és a független felügyelet tekintetében javítható a vagyon- és érdekeltségi nyilatkozatok ellenőrzése. Bár a lobbitevékenység szabályozása továbbra sem teljes körű, a korrupció megelőzésére irányuló politikák az államigazgatási és a bűnüldöző szervek integritására helyezik a hangsúlyt. A tömegtájékoztatás szabadságának korlátozásával párhuzamosan szűkülnek az állampolgári felügyelet lehetőségei, ami a civil társadalmi szervezeteket övező ellenséges környezettel, valamint az átláthatóságra és a közérdekű információkhoz való hozzáférésre vonatkozó szabályok alkalmazása során folyamatosan felmerülő új kihívásokkal együtt tovább gyengíti a korrupcióellenes keretet.

A Médiatanács függetlensége és hatékonysága veszélyben van. A médiabeli tulajdonviszonyok átláthatósága nem teljesen garantált. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnevezésű konglomerátum létrehozásával megvalósuló médiakoncentráció fokozta a médiapluralizmust fenyegető veszélyeket. A kormánypárti médiaorgánumoknak juttatott jelentős összegű állami hirdetés révén a kormány közvetett politikai befolyást gyakorolhat a médiára. A független médiaorgánumok munkáját módszeresen akadályozzák, munkatársaikat megfélemlítik, és további aggodalomra ad okot, hogy egyre gyakrabban kerül sor az ilyen médiaorgánumok felvásárlására.

Aggályos a jogalkotási eljárás átláthatósága és minősége, mivel ritkábban alkalmaznak nyilvános konzultációkat és hatásvizsgálatokat. A jogbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket vet fel a hatóságok számára biztosított azon új lehetőség, hogy a jogerős bírósági határozatokat megtámadhatják az Alkotmánybíróság előtt. A független intézmények gyengítése és a civil társadalomra nehezedő fokozott nyomás még súlyosabban kihat a fékekre és ellensúlyokra. Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény összeegyeztethetetlen az uniós joggal. Az ítélet végrehajtásához szükséges jogszabályi intézkedések előkészítése folyamatban van."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
A felszínen megy a jópofizás, de a háttérben a britek mindig kavarják a dolgokat a régiónkban. Nem bánnám, ha a brexit után kiválnának a skótok és az északírek... :rolleyes:

Ahogy kiléptek az EU-ból nagyon kinyílt a csipájuk, ismét gyarmatbirodalomnak képzelik magukat...
Angolszász xarkeverés ezáltal felerősödött.(lásd nagy sakktábla legújabb poszt)
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Ahogy kiléptek az EU-ból nagyon kinyílt a csipájuk, ismét gyarmatbirodalomnak képzelik magukat...
Angolszász xarkeverés ezáltal felerősödött.(lásd nagy sakktábla legújabb poszt)

Majd rájönnek, hogy ők csak közepes halak. És sokan vannak jóval nagyobbak náluk. A következő háborújuk meg nem biztos, hogy egy akkor legatyásodott Argentína, vagy egy USA által letarolt Irak ellen lesz. Ha túl nagy marad az arcuk előbb-utóbb valaki betöri. Ha más nem majd a náluk táborozó pakisztániak tömegei.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Van aki eszik és van aki csak néz...
zelen4.jpeg
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
"Kósa Lajos válaszában egyebek mellett szólt a „laikus demokráciákról”, mint amilyen Magyarországon is meghonosult. Mint mondta: jelenleg hazánkban a választott országgyűlési képviselőknek nem kell szakképzettséggel rendelkezniük, ám a döntéseket szakmai kérdésekben is nekik kell meghozni. Ezért is igényel türelmet a szakemberektől, jelen esetben a katonáktól egy-egy ilyen döntés meghozatala – szögezte le Kósa Lajos. "

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának működéséről és a testület előtt álló kihívásokról tartott előadást Kósa Lajos, elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán....

 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
https://index.hu/kulfold/2020/10/15...mania_kozott_infrastruktura_egyesult_allamok/

Nekem egyértelműen látszik a beruházáson az a nagyléptékű stratégiai szemlélet, hogy könnyen lehessen haditechnikát átcsoportosítani a NATO önvédelem keretében az orosz agresszió ellen.

Hát aki haditechnikát akar átcsoportosítgatni egy másik ország közvetlen határában, az maga az agresszor. Szégyen, hogy ez nem látszik egyértelműen, egyeseknek.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Most nézem egyébként ezt az útvonalat, nem baj egyébként ha ilyet épít az USA, jó lesz majd ez az új Varsói Szerződésnek / új KGST-nek. (Pont ezen országokat fogja egybe.)


34942887_3c87f75e0f9abedb3a9a51c92a40605b_wm.jpg


Viszont ellenkezik az EU tervével, amely Németországgal kötné össze ezen országokat:

34942889_0da419a42cee295e6f636e95565ba310_wm.jpg


Ebből számomra az jön le, hogy ez az USA részéről egy Németország-ellenes terv, és ezzel az USA támogatja a korábbi Varsói Szerződés / KGST államok minél szorosabb újraegyesítését. Mondom én, hogy az USA és Oo. szövetségesek.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Most nézem egyébként ezt az útvonalat, nem baj egyébként ha ilyet épít az USA, jó lesz majd ez az új Varsói Szerződésnek / új KGST-nek. (Pont ezen országokat fogja egybe.)


34942887_3c87f75e0f9abedb3a9a51c92a40605b_wm.jpg


Viszont ellenkezik az EU tervével, amely Németországgal kötné össze ezen országokat:

34942889_0da419a42cee295e6f636e95565ba310_wm.jpg


Ebből számomra az jön le, hogy ez az USA részéről egy Németország-ellenes terv, és ezzel az USA támogatja a korábbi Varsói Szerződés / KGST államok minél szorosabb újraegyesítését. Mondom én, hogy az USA és Oo. szövetségesek.

Ha jol ertem a dolgot, nekunk tehat az uj amcsi nagykovetnel azert kell majd lobbiznunk, hogy valami oknal fogva az infrastruktura Debrecentol E-Erdelyen keresztul haladjon inkabb a szekelyeken keresztul? :rolleyes::p:rolleyes: Vagy kompromisszumkent arra is :D Arrafele is szukseg lehet utanpotlast meg mindent kuldeni nem?
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 008
T

Törölt tag 008

Guest
Ha jol ertem a dolgot, nekunk tehat az uj amcsi nagykovetnel azert kell majd lobbiznunk, hogy valami oknal fogva az infrastruktura Debrecentol E-Erdelyen keresztul haladjon inkabb a szekelyeken keresztul? :rolleyes::p:rolleyes: Vagy kompromisszumkent arra is :D Arrafele is szukseg lehet utanpotlast meg mindent kuldeni nem?
Ebből az autópályából a 2030-ig román oldalon megépült szakaszokat méterekben fogják számolni :D