A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

1. Sztem is az lesz a legnagyobb, de Maróth említett még 2-3 bejelentést.

2. ATGM. A Spike-ot sztem csak jövőre jelentik be, ha meglesz a H145M integráció a télen.

3. Bronco vagy a @blogen féle kerekes önjáró löveg.
https://www.armyrecognition.com/sin...kinetics_amgs_155mm_artillery_gun_system.html

4. Ez is már félig bejelentve a BW alapján.

6. Jaja.

DND.
Azért az ERA-t illene használni, ha már itt gyártjuk, illetve a páncéltörőből a hazai verziót is bekönyvelhetjük. Az viszont lehet, hogy nem mi kerestük most a céget, hanem fordítva volt. Vki tett be egy linket, hogy 2018-ban ugyanezt a cseheknek is felkínálták. Viszont ha már igy volt, hülyeség lett volna kihagyni.

Török
Itt még vannak remenyeim, hogy nem csak a kebabos kocsi lesz a dealben.
Török? Nem csak?
Inkább még ennyi se legyen.
Mondjuk hazai gyártással esetleg oké.

Vagy tekintsük a valóságnak. A VBÜ Zrt tulajdonosa a magyar állam, a tulajdonosi jogokat az állam nevében Maróth Gáspár gyakorolja. Tehát általa tulajdonolt szervezet.
Maximum birtokolt, de semmi esetetre sem tulajdonolt, de leginkább irányított.
Ha éppen nem freudi elszólás.

1. Sztem is az lesz a legnagyobb, de Maróth említett még 2-3 bejelentést.

2. ATGM. A Spike-ot sztem csak jövőre jelentik be, ha meglesz a H145M integráció a télen.

3. Bronco vagy a @blogen féle kerekes önjáró löveg.
https://www.armyrecognition.com/sin...kinetics_amgs_155mm_artillery_gun_system.html

4. Ez is már félig bejelentve a BW alapján.

6. Jaja.

DND.
Azért az ERA-t illene használni, ha már itt gyártjuk, illetve a páncéltörőből a hazai verziót is bekönyvelhetjük. Az viszont lehet, hogy nem mi kerestük most a céget, hanem fordítva volt. Vki tett be egy linket, hogy 2018-ban ugyanezt a cseheknek is felkínálták. Viszont ha már igy volt, hülyeség lett volna kihagyni.

Török
Itt még vannak remenyeim, hogy nem csak a kebabos kocsi lesz a dealben.

De akkor mi lesz a PESCO programos kerekes önjáró löveg fejlesztéssel? Semmi, mint minden közös V4-es katonai projektből?
Egyrészt a PESCOban nem kimondottan az ágyút fejlesztik tudtommal, hanem a tűzvezetést, rendszer integrációt, meg a tűzvezetést.
De szerintem @blogen félreértette Szijjártó videóját. Ott konkrétan harci járműről beszélt.
Ez nagyjából a Terrexre és a Broncora illik rá.
Talán az előzőre jobban. Ugyanakkor egy 155-ös önjáró howitzert senki nem fog így hívni. Még egy teljesen laikus sem.

Bár csak részben vág ide, de ezt a funkció szétbontást próbálják most a fraaansziák kivitelezni a SCORPION projekttel. Szerintem kérdéses lesz a siker.
Ugye a Scorpionban 2 (illetve a Servallal 3) jármű szerepel az IFV kiváltására (maga a rendszer több elemű) : Griffon (gyalogos szállító - sok katona fér el, nagy célpont, gyenge tűzerő), Jaguar (tűztámogató-felderítő - nagy tűzerő, mozgékony, nincs gyalogság).

Ha bármelyiket kiszedik rendszerből, akkor nagy a baj...

(Áthoztam inkább ide.)

Ez a francia módi inkább a @speziale által felvázolt dologra hajaz (az IFV menjen együtt egy dedikált páncélvadásszal).

Én arra gondoltam, hogy a - kompakt és önmagában is életképes - 30mm-es gépágyúval szerelt Hiuzunkat egy (vagy két) ilyen olcsó, fürge, láncos alapra (Bronco? ;) ) épített unmanned járgány kísérgetné (egy elé, egy mögé), amit a Hiuzban ülö deszantosok irányítanak (terelgetnek) tabletröl. Tulajdonképpen az FCAS mintájára.
Lehetne az UGV-n például 35mm Oerlikon plusz hozzá való sok-sok ammo, meg Mistral és akkor rajszintü a csapatlégvédelem, meg megbontja az ellen IFV-jét is. Vagy aknavetö meg rakéták meg csöböl indítható két tucat loitering munition. Mindenféle ravaszság. Ha tank tör rád, fedezéknek beirányítod közétek.
Ha elveszti a jelet, besorol az IFV mögé és követi mint kiskacsa a mamáját.

Ez egy olyan terület, ahol még teremhetnek babérok. Az Aero útját is tkp errefelé látom: remote carrier-böl kell sokféle, azzal még be lehet csatlakozni az Airbushoz (FCAS), vagy a Saabhoz (Tempest) 5.-6. gen programba.

n arra gondoltam, hogy a - kompakt és önmagában is életképes - 30mm-es gépágyúval szerelt Hiuzunkat egy (vagy két) ilyen olcsó, fürge, láncos alapra (Bronco? ;) ) épített unmanned járgány kísérgetné (egy elé, egy mögé), amit a Hiuzban ülö deszantosok irányítanak (terelgetnek) tabletröl.

Izrael Camel program, Amerika Black Knight, az irányvonalak még ködösek, de alapvetően az az elképzelés, hogy az AI megy elől a gyalogosok őt támogatják.
Izrael esetén azt olvastam, hogy talán úgy szeretnék megoldani, hogy az IFV viszi a gyalogosokat, azok kiszállnak és innentől az IFV a golyófogó, lenne a szakaszban egy emberes parancsnoki gép is, amit szintén az AI is vezethet, de ebben van 2? operátor, akik felügyelik és meghatározzák a személyzet nélküli gépeknek a célt. Így egy szakasz 3 gépéhez mindösszesen 2 fő lenne a "crew".
Black Knight hasonló, annyi az eltérés, hogy ott az AI vezette gép nem visz gyalogost, az gyakorlatilag csak egy kompakt harckocsi. Az IFV-és a gyalogság ezeket a gépeket támogatná, szintén a szakaszparancsnoki gépből kapnák a feladatokat.
black-knight-image01.jpg

USMC is kattog állítólag valamin, ott a JLTV/MTVR alapon gondolnak kialakítani önjáró gépeket. CARMEL program. Nem csak fegyverrel, hanem ellátmányszállításra is szeretnék őket használni.
Még egyenlőre csak vicces elképzelések vannak
Dy8ohe6XcAAgzfj.jpg

azonban... Oshkos TerraMax UGV
scr_200403114b.jpg

TerraMax_2_hr.jpg

• Tetszik
Reactions: Irsai Olivér
fürge, láncos alapra (Bronco? ;) )
Mindenki fürge Broncot vizionál, ami együtt megy a Leókkal.....
Az megvan, hogy 5-el úszik, 25-el megy terepen és 60-al aszfalton? Ez még békében sem megy együtt a nehezekkel. Ez utility/supply járműnek jó.
(tény, hogy cuki)

Látni akarom ahogy az az ágyú oldalra 90 fokban kitérve lő! Még talpakat sem szereltek rá amit leereszt. :D

• Tetszik
Reactions: BJani and blogen
Mindenki fürge Broncot vizionál, ami együtt megy a Leókkal.....
Az megvan, hogy 5-el úszik, 25-el megy terepen és 60-al aszfalton? Ez még békében sem megy együtt a nehezekkel. Ez utility/supply járműnek jó.
(tény, hogy cuki)
Igen. Ezért kell, hogy minden, aminek együtt kell mozognia a nehéz vagy közepes erőkkel, az azonos járműplatformon legyen a lánctalpas vagy 8x8-as gépeivel a dandárnak! A nehézdandárban ezért is minden KF41-re kell kerüljön!