1. a fentebbiekből kiindulva a fogkrém már kint a tubusból. Idén nagyobb volumene már nem hiszem, hogy lesz a beszerzéseknek, mint a komplex légvédelmi rendszer bejelentése. Ezzel kapcsolatban várok hazai hadiipari fejlesztést is.
2. ATGM beszerzés már nem nagyon tolható. Jobban mondva, inkább a bejelentése.
3. Ha esetleg 50-100-as nagyságrendű is lehet a Bronco vonal (engedtessék meg nekem, hogy megszólított vezérszurkolóként
konkretizáljam), az mégis inkább csak korlátozott lesz/lehet. Messze nem milliárd eurós üzletre kell a Bronco esetén gondolni. Azonban a Rába integrációs feladatai hazai részesedést is adhatnak. Bármi is lesz, nagyon nem lehet ezt húzni, mert a Rábának még egy "rángatás" nem biztos, hogy jól esne.
4. Idénre, de legkésőbb jövő év elejére várom a géppuska és mesterlövész fegyver beszállító megnevezését, és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztést (szerintem FN Herstal paletta, UA TPG3/FN Balista ). Kérdés, hogy lesz-e új üzem, vagy ez is Kiskunfélegyházára kerülhet, ha összejön a gyár.
5. Tüzérségi radarok. (Amit lehet, hogy összevonnak réskitöltőkkel.)
6. Hja és ne feledjük a még idénre beígért szállítógépeket.
Szerencsére ezek nem prompt kifizetendő tételek, több elem is évekre elhúzva kerül csak beszerzésre, és kifizetésre.
Más:
- a Maróth nyilatkozatból nekem az jött le, hogy a DND jelenlegi kínálatából nem biztos, hogy veszünk bármit is. Azonban szerintem az itthon fejlesztett verziók az asztali etikett szerint is kötelezően beszerzendő tételek. Még ha korlátozott mennyiségben is.
- nem hiszem, hogy Maróth a török járművekre gondolt a bejelentések során. Szerintem az már számára egy bejelentett done deal. Tippem szerint ezzel ő már kevésbé foglalkozik. Ettől még ezek bemutatását is idénre ígérték.