A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 341
113
Mindenki fürge Broncot vizionál, ami együtt megy a Leókkal.....
Az megvan, hogy 5-el úszik, 25-el megy terepen és 60-al aszfalton? Ez még békében sem megy együtt a nehezekkel. Ez utility/supply járműnek jó.
(tény, hogy cuki)
Lehet, hogy a wikin ez van írva, de azért ez nem így van! Egyrészt a Bronco 3 csúcssebessége 65Km/h. Az meg, hogy mennyivel megy a terepen, az inkább azon múlik, hogy milyen a terep.
Ebben a videóban van egy offroad bemutató róla. DE amiért ide betettem, az nem ez, hanem amit időre be is készítettem :):
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 582
4 660
113
Hát ez aranyos, de a jövő UTV-jét (unmanned transport vehicle) inkább valahogy úgy képzelném el, mint egy konténertréler manapság:

5075739.jpg

Ez így önmagában, nagyobb kerekekkel, hogy földúton is tudjon közlekedni, persze kapcsolószerkezet nélkül, motorral és rajta egy szabvány konténerrel megy oda, ahová küldik önvezetve. Valami ilyesmi lesz a közúti közlekedés jövője is, a kamion, a kamionnal együtt csak egy hatalmas túlsúly, amitől meg kell szabadulni, katonai teherautó esetében meg a vezetőkabintól és a vezetőtől. Az önvezető szállítójárműveknél nem a mai teherautókból és kamionokból (legföljebb azok alvázából és futóműveiből) kell kiindulni, hanem annál jóval egyszerűbb szerkezetből!

Ülés, kormánymű kidob, a motort pedig a hordfelület szintjéig lesüllyeszt és lényegében kész is az UTV protípus:
04_tatra_t815_7apr59_podvozek-rozmery.jpg

Nincs most jelentősége. Egyenlőre az első lépéseknél tartanak. Simán lehet, hogy az egész koncepció hibás. Felesleges lenne egy teljesen új platform kifejlesztésébe ölni a pénzt és az időt. Ha a dolog működőképes lesz, akkor érdemes tovább lépni.
A civil piac már évek óta azon az úton jár, amit te is felvázoltál.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 797
26 372
113
A vatta új brenek elakadnak? Ja és később látszik a videón milyen szépen tömötten "rohamoznak"

Albatros2020

Well-Known Member
2020. október 14.
96
261
53
A vatta új brenek elakadnak? Ja és később látszik a videón milyen szépen tömötten "rohamoznak"

én mint végtelenül laikus szerintem vak töltények, és azok gondolom nem olyan jól adogatják a következő töltényt

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 358
8 487
113
Per pillanat az állam a tulajdonosi jogokat átruházta rá. Azaz ideiglenesen Ő a tulajdonos az állam helyett. Az állam addig nem élhet tulajdonosi jogával, amíg azt vissza nem veszi Maróth-tól.
De azért értelmetlen ez, mert tulajdonképpen maga VBÜ csak eszmei értékkel rendelkezik. Az elmondás szerint, még csak nem is ő dönt a beszerzésekről.
Bár nem vagyok jogász, de mintha a pontos megfogalmazás a "tulajdonosi jogok gyakorlása" lenne. Szerintem azt ruházza át az állam, nem a tulajdonosi jogokat.
Ez jogászkodásnak tűnik, de nagyon visszatetsző, amikor egy állami alkalmazott úgy nyilatkozik, ahogy Maróth tette. Lehet, hogy csak elszólás, de egy politikusnak ilyenekre is figyelnie kell.;)

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 907
8 988
113
Bár nem vagyok jogász, de mintha a pontos megfogalmazás a "tulajdonosi jogok gyakorlása" lenne. Szerintem azt ruházza át az állam, nem a tulajdonosi jogokat.
Ez jogászkodásnak tűnik, de nagyon visszatetsző, amikor egy állami alkalmazott úgy nyilatkozik, ahogy Maróth tette. Lehet, hogy csak elszólás, de egy politikusnak ilyenekre is figyelnie kell.;)
Ő nem politikus.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 040
82 866
113
Bár nem vagyok jogász, de mintha a pontos megfogalmazás a "tulajdonosi jogok gyakorlása" lenne. Szerintem azt ruházza át az állam, nem a tulajdonosi jogokat. Ez jogászkodásnak tűnik, de nagyon visszatetsző, amikor egy állami alkalmazott úgy nyilatkozik, ahogy Maróth tette. Lehet, hogy csak elszólás, de egy politikusnak ilyenekre is figyelnie kell.;)

Már nem emlékszem a pontosan a történetre, de Nagy Sándornak vagy Julius Caesarnak volt egy szolgája, akinek azt a feladatot adta, hogy mindig amikor kezd elszállni magától és félistennek hiszi magát, akkor a szolgának azt kellett mondani hogy "Csak egy ember vagy.". Ez csak úgy eszembe jutott. Hátha van itt valaki, aki jobban emlékszik arra, mit meséltek történelem órán... :oops:

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 076
1 960
113
Már nem emlékszem a pontosan a történetre, de Nagy Sándornak vagy Julius Caesarnak volt egy szolgája, akinek azt a feladatot adta, hogy mindig amikor kezd elszállni magától és félistennek hiszi magát, akkor a szolgának azt kellett mondani hogy "Csak egy ember vagy.". Ez csak úgy eszembe jutott. Hátha van itt valaki, aki jobban emlékszik arra, mit meséltek történelem órán... :oops:
Az a diadalmeneteknél volt rómában. A hadvezér kocsijában ált a rabszolga aki a hadvezér feje felé tartotta a babérkoszorút és közben mondta, ne feledd, hogy csak egy ember vagy, miközben az egész város ünnepelte a sikerei miatt.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 341
113

És akkor Milyen minőségben is tette ezt a nyilatkozatot Maróth?

(Nektek tényleg nincs ennél nagyobb bajotok o_O)

• Tetszik
Reactions: BJani

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 358
8 487
113
És akkor Milyen minőségben is tette ezt a nyilatkozatot Maróth?

(Nektek tényleg nincs ennél nagyobb bajotok o_O)
1. Nyugoggyámánle, jól írtam:
"Meghosszabbította a kormány a Védelmi Beszerzési Ügynökség tulajdonosi jogait gyakorló kormánybiztos, Maróth Gáspár megbízatását – olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben. A rendelet szerint a kormány július 17-től Maróth Gáspárt a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki, aki a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. tulajdonosi jogait gyakorolja."
2. Van nagyobb bajom: ma nem olvastam még semmilyen bejelentést.

• Tetszik
Reactions: vasszekely

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 876
12 636
113
1. Nyugoggyámánle, jól írtam:
"Meghosszabbította a kormány a Védelmi Beszerzési Ügynökség tulajdonosi jogait gyakorló kormánybiztos, Maróth Gáspár megbízatását – olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben. A rendelet szerint a kormány július 17-től Maróth Gáspárt a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki, aki a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. tulajdonosi jogait gyakorolja."
2. Van nagyobb bajom: ma nem olvastam még semmilyen bejelentést.

Bejelentem, hogy fáj a térdem.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 040
82 866
113
A Rafael licensze alapján, merthogy ez bizony az ő termékük. Ahogy a lengyel Mesko is licensz alapján gyártja.
https://www.rafael.co.il/worlds/land/spike-5th-gen-precision-guided-tactical-missiles/

Akkor nálunk már nem lesz Spike gyár...
Próbáljuk meg összegyűjteni, kivel nem tudtak üzletet kötni a lengyelek és a románok a hazai gyártásról... úgy tűnik azok jönnek Magyarországra. (Airbus, Rheinmetall, Dynamit Nobel Defence, ...)