[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 096
113
Látom időről időre előkerül a currus modernizáció...
Ugyan én másik részlegen voltam(BMP/Gvozgyika), a T-72-n dolgozó kollégák csak röhögtek rajta. A reaktív kazetták elégtelenek lettek volna(plusz "szellősen" elhelyezve), tűzvezető rendszer 0(ígéret arra hogy valamit beleraknak majd...), passzív éjjellátók egy generációval rosszabbak mint ami akkor elérhető volt a piacon, spórolás jegyében a lézer-besugárzásjelzők nem 360° lefedettséget adtak volna csak fele akkorát, etc etc.

Mindezeken felül mára a currus semmiféle nagyjavítást nem tud már, kivéve a motort, plusz ismerjük a szokásos minőségét a munkájuknak, ezen kívül a T-72 állományunk műszaki állapotát, az alkatrészek árát és minőségét és azt hogy a flottánk mennyire nem egyforma. Érthetetlen számomra hogy minden nap van valaki aki arról próbálja meggyőzni a fórumközösséget hogy jó ötlet ezekbe pénzt és energiát beleölni.

Alapvetően a Currus is rendszeresen szóba kerül, mint a mehcanikai oldalt rendberakni képes egység. Azért azzal az állásponttal élni, hogy mostanra milyen béna lett a Currus, csak nevettek, etc, elég szomorú lehet. Ha ennyire beletördő az ország, hogy hát már csak motort tudnak, azt is szarul, akkor milyen lesz a leók üzemeltetése? Ismételném magam, a HM Currus, azt fogja csinálni, amit mondanak neki és amire biztosítják a keretet neki. Ez a jjaajjj nem fog menni nekik má', ez írtotta ki a vasainkat, mert mindenki beleszart.

Bocsánat, lehet, hogy én értettem félre, hogy ezek a valakik, mintha nem a Currust jelölték volna meg kivitelezőnek. Másrészt meg abban sem volt egyetértés, hogy a mostani állományt kellene-e modernizálni.
Csak a tényszerűség kedvéért.

Általában véve sok verzió felmerült. Volt toronycserés ötlet, bárki által kivitelezve, volt Elbit Systems féle verzió, ez a legutóbbi. Illetve mindenféle keveredések ezekből, és még arra is ötletek, hogy csak az alvázakat használjuk fel egységesítés után. És most így a végére felmerült az is, ha kimondottan vennénk ilyeneket.

@Negan gondolatmenete egy majdani Lynx alkatrészbázisra épülő korszerűsítésről is használható eszmefuttatás.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 307
120 194
113
Alapvetően a Currus is rendszeresen szóba kerül, mint a mehcanikai oldalt rendberakni képes egység. Azért azzal az állásponttal élni, hogy mostanra milyen béna lett a Currus, csak nevettek, etc, elég szomorú lehet. Ha ennyire beletördő az ország, hogy hát már csak motort tudnak, azt is szarul, akkor milyen lesz a leók üzemeltetése? Ismételném magam, a HM Currus, azt fogja csinálni, amit mondanak neki és amire biztosítják a keretet neki. Ez a jjaajjj nem fog menni nekik má', ez írtotta ki a vasainkat, mert mindenki beleszart.
A probléma az, hogy szó szerint kihaltak a szakik és ezekre a technikákra képzés sem igen van itthon már a honvédségnél sem.
Amúgy eddig is kifizették a javításokat a currusnak amit "megcsináltak" csillagászati árakon. Csak az összes hm cég régi tábornokbácsik által lett létrehozva és emiatt nem létezett számonkérés feléjük. Most, hogy átkerültek a nemzeti vagyonkezelőhöz, már nem érinthetetlenek és nem vesznek át tőlük mindent pofára. Az Arzenál és az Armcom eddig is viszonylag normálisan dolgoztak, az Ei a karbantartást és az őrzés védelmet megcsinálta úgy ahogy baromira túlárazva... de a Currus volt a legalja mindennek, 40 db nyugdíjözeli alkesz szaki, kék munkásköpenyben (mint a rába teherautó részlege) ... Odáig jutott ez az egész, hogy jelenleg, amellett hogy az állomány kiköp ha meghallja a currus szót, hogy legszívesebben fogná magát minden katonánk saját pénzen venne egy kanna gázolajat, kiöntené a Currus telepén majd ahogy ég, az egész állomány összekapaszkodva énekelné a Kumbayát...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 041
113
Látom időről időre előkerül a currus modernizáció... Ugyan én másik részlegen voltam(BMP/Gvozgyika), a T-72-n dolgozó kollégák csak röhögtek rajta. A reaktív kazetták elégtelenek lettek volna(plusz "szellősen" elhelyezve), tűzvezető rendszer 0(ígéret arra hogy valamit beleraknak majd...), passzív éjjellátók egy generációval rosszabbak mint ami akkor elérhető volt a piacon, spórolás jegyében a lézer-besugárzásjelzők nem 360° lefedettséget adtak volna csak fele akkorát, etc etc. Mindezeken felül mára a currus semmiféle nagyjavítást nem tud már, kivéve a motort, plusz ismerjük a szokásos minőségét a munkájuknak, ezen kívül a T-72 állományunk műszaki állapotát, az alkatrészek árát és minőségét és azt hogy a flottánk mennyire nem egyforma. Érthetetlen számomra hogy minden nap van valaki aki arról próbálja meggyőzni a fórumközösséget hogy jó ötlet ezekbe pénzt és energiát beleölni.

Like a tájékoztatásért a -sajnos reális- helyzetről.
A többi like majd a megoldás-javaslatokért ;)

A korábban "vízfej-tározóvá" átminősített Currust is meg kell újítani/új szervezetet kell létrehozni.

Az szakmai tudás háttere nélkül mostani jó és jól kivitelezett beszerzések is "elolvadnak".
Erre az irányra a jelenleginél -és főleg a közelmúltbeli mínusznál- jóval több figyelmet és erőforrást ( csak pénz nem elég ) kell fordítani ! ! !

Ha egy ilyen -mindenféleképpen szükséges- eleme nincs meg a tartós országvédelmi képességnek, akkor nem az többünk szerint a megoldass, hogy iszonyú pénzekkel, rövidtávú megoldás szülessen.
Komoly politikai és gazdasági nyomás szokott megjelenni szinte minden jó próbálkozásunkkor.
A mostani társadalmi támogatással, ezekben a hosszútávú, alapvető célok megvalósításában ellen lehet állni az ilyen zsákutcába vezető, azonnali rövidtávú megoldást erőltető politikai/gazdasági csoportoknak.

Egy ilyen fontos háttér újjáépítésének -és egy korábbi hibás leépítés korrigálásaként- sima feladatnak kellene elnnie a T-72 állomány uujáépítése és modernizálása.
Ahogy összeszedegettük, műszaki/technikai akadálya nincs, a kiemelt védelem elvárásait is teljesíti, pénzügyileg pedig -sok más (USA/Izreali költségvetéses álmodozással szemben)- bőven a megvalósíthatóság kategóriába tartozik.
Mindezt teszi ez a forgatókönyv hazai erőforrásokat újrateremtve, munkahelyeket, hosszú távú szakmai bázist, fejlesztési hátteret létrehozva ismét.

Ha csak ezt az előnyt megvalósítaná egy ilyen program
-20-30 milliárd forintból
- 3-5-8 év alatt,
- több száz fős szakember-/mérnök-gárdát kinevelve,
már az is megérte.

Kritikus helyzetben az általuk elvégzett munka megfizethetetlen.
Ahogy egy százas nagyságrendű, Leopárdokkal együttműködni képes harckocsiállomány is.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 307
120 194
113
Like a tájékoztatásért a -sajnos reális- helyzetről.
A többi like majd a megoldás-javaslatokért ;)

A korábban "vízfej-tározóvá" átminősített Currust is meg kell újítani/új szervezetet kell létrehozni.

Az szakmai tudás háttere nélkül mostani jó és jól kivitelezett beszerzések is "elolvadnak".
Erre az irányra a jelenleginél -és főleg a közelmúltbeli mínusznál- jóval több figyelmet és erőforrást ( csak pénz nem elég ) kell fordítani ! ! !

Ha egy ilyen -mindenféleképpen szükséges- eleme nincs meg a tartós országvédelmi képességnek, akkor nem az többünk szerint a megoldass, hogy iszonyú pénzekkel, rövidtávú megoldás szülessen.
Komoly politikai és gazdasági nyomás szokott megjelenni szinte minden jó próbálkozásunkkor.
A mostani társadalmi támogatással, ezekben a hosszútávú, alapvető célok megvalósításában ellen lehet állni az ilyen zsákutcába vezető, azonnali rövidtávú megoldást erőltető politikai/gazdasági csoportoknak.

Egy ilyen fontos háttér újjáépítésének -és egy korábbi hibás leépítés korrigálásaként- sima feladatnak kellene elnnie a T-72 állomány uujáépítése és modernizálása.
Ahogy összeszedegettük, műszaki/technikai akadálya nincs, a kiemelt védelem elvárásait is teljesíti, pénzügyileg pedig -sok más (USA/Izreali költségvetéses álmodozással szemben)- bőven a megvalósíthatóság kategóriába tartozik.
Mindezt teszi ez a forgatókönyv hazai erőforrásokat újrateremtve, munkahelyeket, hosszú távú szakmai bázist, fejlesztési hátteret létrehozva ismét.

Ha csak ezt az előnyt megvalósítaná egy ilyen program
-20-30 milliárd forintból
- 3-5-8 év alatt,
- több száz fős szakember-/mérnök-gárdát kinevelve,
már az is megérte.

Kritikus helyzetben az általuk elvégzett munka megfizethetetlen.
Ahogy egy százas nagyságrendű, Leopárdokkal együttműködni képes harckocsiállomány is.
Ezt a módszert alkalmazzák csak a kormány a haditechnikában csúcstechnikát akar meghonosítani mind gyártásban, mind kutatás fejlesztésben minél több magyar hozzáadott értékkel mivel hosszabb távon az a befektetés.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 096
113
Kiváncsi lennék,ki mit von le a most folyó kaukázusi harcokbol?

Egyrészt azt, hogy a manapság már-már lesajnált csöves légvédelem reneszánszot fog megélni ennek a tendenciának a mentén, ahogy fokozódik a hálózatos hadviselés kiterjedése, a géppuskás rendszerektől a komoly gépágyúkig rétegezve. Másrészt jelentősen növeli az aps-ek tömeges megjelenését, amibe már kezdhetné is integrálni a járművek géppuskáját is a hazai K+F prioritásként, még egy eszközzel bővítve az önvédelem képességét, kupolaszerűen kiterjesztett érzékelőkkel együtt. Harmadrészt, hogy a nyolcvanas évek páncélzati fejlesztéseit meg kell haladni a harcjárműveken és sokkal komolyabb rétegek kellenek. Negyedrészt pedig levonni a mások hadvezetési hibáiból a tapasztalatokat és a tanulságot beépíteni a kézikönyvekbe, hogy ne szaladjunk bele ha arra kerül a sor. Ötödrészt, hogy ezeken a tapasztalatokon baromira meg kellene menteni és megfejleszteni az összes alkalmas T-72-őt, mert egy ilyen arányú pár nap alatti hk veszteség lefejezi a 44 darabos jövőbeli állományunkat és vége a morálnak. Akár 35, akár 76 mm-es csapatlégvédelmi platformok hordozására is meg kell menteni legalább az alvázakat.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 128
31 110
113
Egyrészt azt, hogy a manapság már-már lesajnált csöves légvédelem reneszánszot fog megélni ennek a tendenciának a mentén, ahogy fokozódik a hálózatos hadviselés kiterjedése, a géppuskás rendszerektől a komoly gépágyúkig rétegezve. Másrészt jelentősen növeli az aps-ek tömeges megjelenését, amibe már kezdhetné is integrálni a járművek géppuskáját is a hazai K+F prioritásként, még egy eszközzel bővítve az önvédelem képességét, kupolaszerűen kiterjesztett érzékelőkkel együtt. Harmadrészt, hogy a nyolcvanas évek páncélzati fejlesztéseit meg kell haladni a harcjárműveken és sokkal komolyabb rétegek kellenek. Negyedrészt pedig levonni a mások hadvezetési hibáiból a tapasztalatokat és a tanulságot beépíteni a kézikönyvekbe, hogy ne szaladjunk bele ha arra kerül a sor. Ötödrészt, hogy ezeken a tapasztalatokon baromira meg kellene menteni és megfejleszteni az összes alkalmas T-72-őt, mert egy ilyen arányú pár nap alatti hk veszteség lefejezi a 44 darabos jövőbeli állományunkat és vége a morálnak. Akár 35, akár 76 mm-es csapatlégvédelmi platformok hordozására is meg kell menteni legalább az alvázakat.
Hova akarsz még páncélzatot vastagitani?Már most 70tonnánál jár a Leo!
Szerintem a páncél önmagában nem megoldás.
Nem azért kellene szerintem modernizált T72ekkel növelni a létszámot,hogy nagyobb legyen a veszteségtűrő képességünk.Inkább azért,hogy csökkentsük a veszteségeket

Többiek?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 041
113
Kiváncsi lennék,ki mit von le a most folyó kaukázusi harcokbol?


Én a Tűzerő/Mozgékonyság/Védettség (bármilyen korábbi sorrendű) hármasához hozzáadnák Kommunikáció, vagy Tájékoztatást(esetleg Információ) néven egy új tényezőt. Sorrendben pedig a Védettség-et -az évtizedekkel ezelőtt meghirdetett izraeli mintára- előrevenném a többi rovására a fontossági sorrendben:

Védettség/Tájékoztatás/Tűzerő/Mozgékonyság
.

Ezt a módszert alkalmazzák csak a kormány a haditechnikában csúcstechnikát akar meghonosítani mind gyártásban, mind kutatás fejlesztésben minél több magyar hozzáadott értékkel mivel hosszabb távon az a befektetés.

Csúcstechnikát -aranytojást tojó tyúkot- nem adnak el/át.

Előző generációt lehet -azt is csak ügyesen- megszerezni és saját erőből továbbfejleszteni: törökök !!!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 307
120 194
113
Hova akarsz még páncélzatot vastagitani?Már most 70tonnánál jár a Leo!
Szerintem a páncél önmagában nem megoldás.
Nem azért kellene szerintem modernizált T72ekkel növelni a létszámot,hogy nagyobb legyen a veszteségtűrő képességünk.Inkább azért,hogy csökkentsük a veszteségeket

Többiek?
Hát nekem még az, hogy ha az ERA-val pakolt T72-őt kipattintja a 30 éves ATGM akkor ott mélyre kell nyúlni a pénztálcába, hogy abból bármi legyen.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ocses

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 307
120 194
113
Én a Tűzerő/Mozgékonyság/Védettség (bármilyen korábbi sorrendű) hármasához hozzáadnák Kommunikáció, vagy Tájékoztatást(esetleg Információ) néven egy új tényezőt. Sorrendben pedig a Védettség-et -az évtizedekkel ezelőtt meghirdetett izraeli mintára- előrevenném a többi rovására a fontossági sorrendben:

Védettség/Tájékoztatás/Tűzerő/Mozgékonyság
.



Csúcstechnikát -aranytojást tojó tyúkot- nem adnak el/át.

Előző generációt lehet -azt is csak ügyesen- megszerezni és saját erőből továbbfejleszteni: törökök !!!
A vegyesvállalatok szerinted miért jönnek létre? Az, hogy nemzeti szinten bármiféle komolyabb gyártás összejöjjön, teljesen saját tőkéből mind tudás mind anyagi téren, egy ekkora és ilyen kitettségű országnak, úgy hogy legyen pénze azt gyártani esetleg még exportálni is. Na az a lehetetlen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 385
77 071
113
Hova akarsz még páncélzatot vastagitani?Már most 70tonnánál jár a Leo!
Szerintem a páncél önmagában nem megoldás.
Nem azért kellene szerintem modernizált T72ekkel növelni a létszámot,hogy nagyobb legyen a veszteségtűrő képességünk.Inkább azért,hogy csökkentsük a veszteségeket

Többiek?

A T-72-vel csak a veszteségeket növeled.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Hova akarsz még páncélzatot vastagitani?Már most 70tonnánál jár a Leo!
Szerintem a páncél önmagában nem megoldás.
Nem azért kellene szerintem modernizált T72ekkel növelni a létszámot,hogy nagyobb legyen a veszteségtűrő képességünk.Inkább azért,hogy csökkentsük a veszteségeket

Többiek?

Jól látod, nem csak plusz páncélzat kell, hanem aktív védelmi rendszert is illene rakni rá. Egy mai harckocsi modernizáció alapvetően a kezelők és a jármű túlélési esélyeinek javításáról szól. Önmagában, a löveget akár hagyni is lehet, hisz egy belevaló korszerűbb lőszer is kilőhető ma is belőle, ha jól gondolom. Persze, tűzvezetést sem lehetne elhanyagolni. Meg még annyi mindent, ami szükséges lenne, hogy megközelítőleg a kor színvonalán álló harckocsit kapjunk. Tartom, hogy inkább vegyünk még 2 zlj Leopárdot. Ne költsünk ezekre a T-72-es harckocsikra többet mint amit addig kell, ameddig hadrendben lesznek még. Festés, normálisabb karbantartás. 2 zlj mennyiséget úgysem tudnánk összehozni. Olyan kevés van, hogy a darabszám is a felújítás, korszerűsítés ellen szól. Mert úgy járhatunk, mint a MI-24 helikopterek esetében. Harci helikopter lett újra, 8 db., csak éppen normálisan harcolni nem tud.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 385
77 071
113
Jól látod, nem csak plusz páncélzat kell, hanem aktív védelmi rendszert is illene rakni rá. Egy mai harckocsi modernizáció alapvetően a kezelők és a jármű túlélési esélyeinek javításáról szól. Önmagában, a löveget akár hagyni is lehet, hisz egy belevaló korszerűbb lőszer is kilőhető ma is belőle, ha jól gondolom. Persze, tűzvezetést sem lehetne elhanyagolni. Meg még annyi mindent, ami szükséges lenne, hogy megközelítőleg a kor színvonalán álló harckocsit kapjunk. Tartom, hogy inkább vegyünk még 2 zlj Leopárdot. Ne költsünk ezekre a T-72-es harckocsikra többet mint amit addig kell, ameddig hadrendben lesznek még. Festés, normálisabb karbantartás. 2 zlj mennyiséget úgysem tudnánk összehozni. Olyan kevés van, hogy a darabszám is a felújítás, korszerűsítés ellen szól. Mert úgy járhatunk, mint a MI-24 helikopterek esetében. Harci helikopter lett újra, 8 db., csak éppen normálisan harcolni nem tud.

Nem lőhető ko belőle még közepesen korszerű lőszer sem.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 096
113
Hova akarsz még páncélzatot vastagitani?Már most 70tonnánál jár a Leo!
Szerintem a páncél önmagában nem megoldás.
Nem azért kellene szerintem modernizált T72ekkel növelni a létszámot,hogy nagyobb legyen a veszteségtűrő képességünk.Inkább azért,hogy csökkentsük a veszteségeket

Többiek?

León nem nagyon lehet persze, max ha az sg-t nézzük belőle. De a t-72 topikban vagyunk és ha megbizgerálják őket, akkor nagyon meg kell. A veszteségcsökkentő módra pedig írtam a légvédelmi alapnak megtartott alvázakat, légy figyelmesebb mielőtt írod a kritikát.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 307
120 194
113
Jól látod, nem csak plusz páncélzat kell, hanem aktív védelmi rendszert is illene rakni rá. Egy mai harckocsi modernizáció alapvetően a kezelők és a jármű túlélési esélyeinek javításáról szól. Önmagában, a löveget akár hagyni is lehet, hisz egy belevaló korszerűbb lőszer is kilőhető ma is belőle, ha jól gondolom. Persze, tűzvezetést sem lehetne elhanyagolni. Meg még annyi mindent, ami szükséges lenne, hogy megközelítőleg a kor színvonalán álló harckocsit kapjunk. Tartom, hogy inkább vegyünk még 2 zlj Leopárdot. Ne költsünk ezekre a T-72-es harckocsikra többet mint amit addig kell, ameddig hadrendben lesznek még. Festés, normálisabb karbantartás. 2 zlj mennyiséget úgysem tudnánk összehozni. Olyan kevés van, hogy a darabszám is a felújítás, korszerűsítés ellen szól. Mert úgy járhatunk, mint a MI-24 helikopterek esetében. Harci helikopter lett újra, 8 db., csak éppen normálisan harcolni nem tud.
A löveget cserélni kéne helyből még akkor is ha a kalibert meg akarod tartani, hogy képes legyen nagyobb gáznyomást elviselni (a T-72B3-ban sem ugyan az a löveg van már csak a kaliber egyezik) . ÉS még akkor sem képes a megnövelt hosszúságú penetrátor rudas lövedékeket kilőni mert nem fér bele (töltőgép probléma)
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 128
31 110
113
Én a Tűzerő/Mozgékonyság/Védettség (bármilyen korábbi sorrendű) hármasához hozzáadnák Kommunikáció, vagy Tájékoztatást(esetleg Információ) néven egy új tényezőt. Sorrendben pedig a Védettség-et -az évtizedekkel ezelőtt meghirdetett izraeli mintára- előrevenném a többi rovására a fontossági sorrendben:

Védettség/Tájékoztatás/Tűzerő/Mozgékonyság
.



Csúcstechnikát és aranytojást tojó tyúkot nem adnak el/át.

Előző generációt lehet ügyesen megszerezni és saját erőből továbbfejleszteni: törökök !!!
Azthiszem a tájékoztatás alatt a felderités-hirközlés-harcvezetés hármast érted.Ez nem konstrukciós fejlesztési irányelv,hanem hirközlési technikai lehetőség és hadvezetési módszertan meg akarat kérdése.Az nem befolyásolja a harcjármű konstrukciőját,hogy milyen minőségű hirközlő eszközt teszel bele.
Gyakorlati példa.A T34 egyértelműen jobb konstrukció volt a Pz III-nál,de kezdetben ritka madár volt bennük a rádió-vagyis a hirközlés/harcvezetés szempontjábol hátrányban volt.És igen,ez hátrányossan befolyásolta a harci hatékonyságát,az biztos