Oh az elég baj.Szerintem nincs nekik már több, mert nekünk sem tudtak leszállítani egy teljes századot, csak 12 db. jön.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Oh az elég baj.Szerintem nincs nekik már több, mert nekünk sem tudtak leszállítani egy teljes századot, csak 12 db. jön.
Oh az elég baj.
Így van. Volt is ötlet, hogy Grad-ot, rakéta-tüzérséget, aknavetőt, egyebeket, ... lazán lehetne tenni a torony helyére, alapból jobb a védettsége mint bármi más támogató feladatú járműnek.
...és nagyobb számban, minden megfizethetőbb hozzá: műszakiak, karbantartás,...
Első helyre azért az eredeti feladatkört teszem, arra az 5-15 évre, amíg megjön az első és a második( ) "adag" Leo.
- gyenge a főfegyvere (ahhoz, hogy bármi modernebb mbt-t kilőjön)
- gyenge a páncélja (bármelyik korszerű atgm vagy mbt ágyú ellen) --> ezen pótpáncélozással lehetne valamennyit segíteni, de ahhoz annyi kellene rá, hogy akkor meg a mozgékonyság rovására menne erősen...(ráadásul az ilyen t72b3 szerű megoldások ahol jó nagy lyukak vannak a rátét páncélzatok közül erősen kérdéses hatékonyságúek), meg drága is lenne (meg kérdéses, hogy a hajtáslánc mennyit bír el)
szóval akkor ez sokkal jobb megoldás...
Sztem körvonalazódik a kompromisszumos megoldás:
A 44 legjobb t72-t újítsuk fel, ha tényleg 2-3 millióba kerül/db az ennek a programnak aprópénz.
Vegyünk vagy lízingeljünk még a németektől 10 db használt A4-et, annyit talán össze tudnak még kaparni. (Tehát 22 használt lenne.) Így akiknek ez kell azok is örülnek.
A technika imádók kedvéért még rendeljünk 22 db A7+, ez úgyis már 2030-35 közé csúszna, tehát a mostan felújítottat váltja majd.
Így mindenkinek igaza lenne, és nem is annyira vészes költségvetésű, mert időben csúsztatva.
Aztán meg jöjjenek az igazán fontos beszerzések is lehetőleg.
szerintem a t72 mbt-ként való tovább használata 2 ok miatt nem jó ötlet:
- gyenge a főfegyvere (ahhoz, hogy bármi modernebb mbt-t kilőjön)
- gyenge a páncélja (bármelyik korszerű atgm vagy mbt ágyú ellen) --> ezen pótpáncélozással lehetne valamennyit segíteni, de ahhoz annyi kellene rá, hogy akkor meg a mozgékonyság rovására menne erősen...(ráadásul az ilyen t72b3 szerű megoldások ahol jó nagy lyukak vannak a rátét páncélzatok közül erősen kérdéses hatékonyságúek), meg drága is lenne (meg kérdéses, hogy a hajtáslánc mennyit bír el)
szóval hiába költenénk el jó sok pénzt a modern műszerekre, tűzvezető és kommunikációs rendszerre (+páncélzatra), hogy a leo-kal együtt tudjon működni, kicsit is modernebb mbt ellen nem lesz elég...
szóval akkor ez sokkal jobb megoldás...lehetne belőlük csinálni egy nagy mozgékonyságú páncéltörő zászlóaljat, ami képes az leo-kal meg a lynx-ekkel haladni
Páncélvédettséget kiemelve, krisss említett ,hogy nem bír el sok pluszt, súlyban. A legjobbnak tűnő felújítás a legutóbbi szerb verzió.
A Vologya csoda szar vas-ból készült.Pénz.Fentartási költség.Vételár.Kb ezek miatt nem vennék mérget még 2 zl Leora.
Azt a marhaságot meg felejtsük már el,hogy egy hk páncélteknő elrozsdál meg kifárad.Az azért nem Volga (miért a szarvas a Volga kocsi jelképe-mert irtó szar vasbol csinálják..)
67 után 2ével a zsidók 2 (hk) dd-t szereltek fel átpofozott T55-ökkel.M60 motorja és váltója,L7 löveg,izraeli (az összes többi hk-ba is beépitett) tűzvezető rendszer beépitve.Pedig az ötvenöcsik egy jó részét kilőtt állapotbol pofozták vissza szolgálatba.-Ugylátszik egy valós,ténylegesen létező háborús nyomás tényleg nagyon jó hatással van a hatékonyságra......
Ezt beszelik lassan 15 eve.. a migekrol is ezt mondtak hogy amint itt lesznek a gripenek akkor annyi nekik megis repultek auert meg es szerintem a migeknel mostohabb korulmenyek lehettek...itt csak az a baj, hogy nem bírnak ki annyit, a jelenlegi állapotukban. Max 5 évet, de szerintem nem lesz annyi. Nem bírják ki ezzel az üzemeltetéssel.
Feltehetően, bár ez magánálláspontom, elfogytak az eladandó tankok Európában. Nincs több. Talán még spanyol Leo. de az lehet többe kerülne felújításügyileg, darabja, mint egy új harckocsi.
Az iraki Enigma tobb elem is figyelemre méltó, szintén a T-55 páncélját erősítettek meg, aminek a szintjét mutatja, hogy 3 Milán ATGM rakétával nem tudták kilőni, élesben, az első Sivatagi Vihar idején.
Bár azt írják, hogy kinetikai lövedékek elleni védelme gyengébb volt, de képen csak hátulról kilőtt tornyot/hk--t láttam.
Hogy "képben legyünk":
Ezt az elég jó védelmi szintet adó I. generációs NERA páncélzatot a köztudomásúlag rossz -"arabos"- anyag- és gyártás-technológiai fegyelemmel "csillogó" Irakban fejlesztették ki és gyártották a 90-es évek végén! ! !
"Valamiért" úgy érzem, hogy
- Magyarország,
- 2020-ban,
ennek a jellemzőit tudja 10-15%-al javítani.
Az eredetileg 41 tonnás tank 45 tonna alatt maradt egy kevéssel. Mindezt úgy, hogy a tank tornyának hátulján betontömbök voltak, kiegyensúlyozni az elől lévő NERA páncélzatot.
.
elmondom mi itt a baj:
- tehát +5 tonnából lepáncélozták a tank alig felét? azért gondolom nem küldenél első vonalba olyan harckocsit aminek a felén van páncél...
- a milan elleni sikerről: az 1. sivatagi vihar idején még nem volt tandem fejes Milan...a nem tandem fejes ellen meg az iszonyatosan vastag ERA megfelelő védelem volt...feltéve persze, hogy szerencsés helyen találta el...lehet látni a képen, hogy a tornyon milyen iszonyatosan vastag az az -era péncél...csak ennek a következménye, hogy a tank felét sem tudták lepáncélozni vele
- lehet találgatni, hogy mai anyagtechnológia stb...csak a TÉNY az, hogy a PUMA kiegészító páncélja az +11 tonnát rak hozzá a járműhöz...az a kiegészítő páncél, ami ugye csak a Puma oldalára megy fel (vagyis nem arról van szó, hogy a teljes Pumát burkolják vele), és kinematikai lőszer ellen 30mm-ig véd, HEAT terén meg állítólag a legújabb RPG-t is meg tudja fogni...na szóval egy ilyen 11 tonna...és akkor még arról nem is beszéltem, hogy azért ha első vonalba szánnád, akkor azért az akna/IED elleni védelmén is kellene javítani....de ha ezek mind megvannak akkor is ott lenne az a probléma, hogy a fő fegyvere már a leo2 A4 ellen sem elég...pedig az már nem igazán nevezhető korszerűnek...
a Brimstone hordozó verzió esetén, mivel "hosszabb lenne a karja", mint az MBT-nek elkerülhető lenne, hogy közvetlenül a leo mellett kelljen harcolnia, amire szerintem már nem lehet alkalmassá tenni
Leopard 2a7+ ezzel a páncélcsomaggal jön majd?
Vagy ezzel? Esélyesebb ez szerintem. A felén van páncél pluszban?
Persze plusz tetőpáncél. Szóval mibe fognak ülni hazánk fiai?
Az a7+ - on több a plusz páncél mint az a7v-n főleg az oldalán.Leopard 2a7+ ezzel a páncélcsomaggal jön majd?
Vagy ezzel? Esélyesebb ez szerintem. A felén van páncél pluszban?
Persze plusz tetőpáncél. Szóval mibe fognak ülni hazánk fiai?
ad1) azért az A7 alapját jelentő leo2 A4 egy "kicsit" erősebb kiinduló alapanyag, mint a mi t72m1-ünk
ad2) az A7+ meg az A4 között is van kb. 11 tonna különbség
ad3) akárhogy is nézem de azért az A7 oldalán végig ott figyelnek az ERA elemek, nem úgy mint a kendácsolt T55 oldalán
ad4) nekem úgy tűnik, hogy azért a toronyra is került plusz péncél:
elmondom mi itt a baj:
- tehát +5 tonnából lepáncélozták a tank alig felét? azért gondolom nem küldenél első vonalba olyan harckocsit aminek a felén van páncél...
- a milan elleni sikerről: az 1. sivatagi vihar idején még nem volt tandem fejes Milan...a nem tandem fejes ellen meg az iszonyatosan vastag ERA megfelelő védelem volt...feltéve persze, hogy szerencsés helyen találta el...lehet látni a képen, hogy a tornyon milyen iszonyatosan vastag az az -era péncél...csak ennek a következménye, hogy a tank felét sem tudták lepáncélozni vele - lehet találgatni, hogy mai anyagtechnológia stb...csak a TÉNY az, hogy a PUMA kiegészító páncélja az +11 tonnát rak hozzá a járműhöz...az a kiegészítő páncél, ami ugye csak a Puma oldalára megy fel (vagyis nem arról van szó, hogy a teljes Pumát burkolják vele), ...
...és kinematikai lőszer ellen 30mm-ig véd, HEAT terén meg állítólag a legújabb RPG-t is meg tudja fogni...na szóval egy ilyen 11 tonna...és akkor még arról nem is beszéltem, hogy azért ha első vonalba szánnád, akkor azért az akna/IED elleni védelmén is kellene javítani....
...de ha ezek mind megvannak akkor is ott lenne az a probléma, hogy a fő fegyvere már a leo2 A4 ellen sem elég...pedig az már nem igazán nevezhető korszerűnek... a Brimstone hordozó verzió esetén, mivel "hosszabb lenne a karja", mint az MBT-nek elkerülhető lenne, hogy közvetlenül a leo mellett kelljen harcolnia, amire szerintem már nem lehet alkalmassá tenni
Látom időről időre előkerül a currus modernizáció...
Ugyan én másik részlegen voltam(BMP/Gvozgyika), a T-72-n dolgozó kollégák csak röhögtek rajta. A reaktív kazetták elégtelenek lettek volna(plusz "szellősen" elhelyezve), tűzvezető rendszer 0(ígéret arra hogy valamit beleraknak majd...), passzív éjjellátók egy generációval rosszabbak mint ami akkor elérhető volt a piacon, spórolás jegyében a lézer-besugárzásjelzők nem 360° lefedettséget adtak volna csak fele akkorát, etc etc.
Mindezeken felül mára a currus semmiféle nagyjavítást nem tud már, kivéve a motort, plusz ismerjük a szokásos minőségét a munkájuknak, ezen kívül a T-72 állományunk műszaki állapotát, az alkatrészek árát és minőségét és azt hogy a flottánk mennyire nem egyforma. Érthetetlen számomra hogy minden nap van valaki aki arról próbálja meggyőzni a fórumközösséget hogy jó ötlet ezekbe pénzt és energiát beleölni.
Látom időről időre előkerül a currus modernizáció...
Ugyan én másik részlegen voltam(BMP/Gvozgyika), a T-72-n dolgozó kollégák csak röhögtek rajta. A reaktív kazetták elégtelenek lettek volna(plusz "szellősen" elhelyezve), tűzvezető rendszer 0(ígéret arra hogy valamit beleraknak majd...), passzív éjjellátók egy generációval rosszabbak mint ami akkor elérhető volt a piacon, spórolás jegyében a lézer-besugárzásjelzők nem 360° lefedettséget adtak volna csak fele akkorát, etc etc.
Mindezeken felül mára a currus semmiféle nagyjavítást nem tud már, kivéve a motort, plusz ismerjük a szokásos minőségét a munkájuknak, ezen kívül a T-72 állományunk műszaki állapotát, az alkatrészek árát és minőségét és azt hogy a flottánk mennyire nem egyforma. Érthetetlen számomra hogy minden nap van valaki aki arról próbálja meggyőzni a fórumközösséget hogy jó ötlet ezekbe pénzt és energiát beleölni.
Bocsánat, lehet, hogy én értettem félre, hogy ezek a valakik, mintha nem a Currust jelölték volna meg kivitelezőnek. Másrészt meg abban sem volt egyetértés, hogy a mostani állományt kellene-e modernizálni.
Csak a tényszerűség kedvéért.