[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Harci fecske

Active Member
2020. augusztus 18.
57
121
33
Mert nekünk Lance 2-es tornyunk lesz ez meg még mindig lance 1, direkt ezzel rendelték az ausztrálok a boxerrel való logisztikai egyezés miatt. Valószínüleg most nem tartották fontosnak, hogy az alap tesztekhez már fent legyen rajta az ATGM indító.

Ti nem tudtok elképzelni egy olyan lehetőséget, hogy a leendő Boxereinken ugyanaz a Lance 2.0 torony lenne, mint a Lynx-en?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 513
113
Ti nem tudtok elképzelni egy olyan lehetőséget, hogy a leendő Boxereinken ugyanaz a Lance 2.0 torony lenne, mint a Lynx-en?
Igazából nem tudom, hogy a boxer megbírja-e a 2-est. Az kissé nehezebb és jobban páncélozott mint az 1. Azért van rajt itt rátét páncél még pluszban, hogy hozza a 30-as elleni védelmi szintet.

A boxereiken így van az ATGM konténer, szerintem szimplán nem kérték most ezekre a példányokra mert azokhoz a tesztekhez (szétlőni a rákba, meg addig hajtani amíg bedöglik) nincs rá szükség és így olcsóbb volt.
rheinmetall-boxer-crv-outback-3.jpg
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 991
53 878
113
Nem a boldogságomról van szó bár ezt talán nem fogod megérteni. Meg nem is másik 499 emberéről. Arról van szó, hogy kezd már az elején elfáradni a dolog. És nem arról van szó, hogy az egekben az ingerküszöböm és kell még valami beszerzés. Arról van szó, hogy ahogy @pöcshuszár megjegyezte, jó eséllyel ugyanazt szedem, amit @Negan . Valóságnak hívják. Emlékekkel, olvasmányokkal, világlátással, gondolatokkal. Jövőbetekintéssel. Olyan amilyen, ez telik tőlem. nem gondolom csekélyebbnek magamat attól, hogy miként az állam, ti is degradációval igyekeztek mint embertársatokat gyereknek nézni, alacsonyítani.

Biztosan mindenki hülye aki nem csak azt látja gondolja amit te, vagy @pöcshuszár fórumtárs. Biztosan nem látjuk, sőt, el nem tudjuk képzelni a politikai és katonai világ működését, azért vagyunk itt mind rajtatok kívül, hogy megkapjuk a tutit.

Mindig elismerem amikor és amiben igazatok van, de cserébe jelentős csőlátást látok, ami nem nekem rossz. Mindenkinek. Ha bölcs vezetőink úgy döntöttek volna, hogy kétszer ennyi zsét öntenek harcjárművekbe, a nép ugyanúgy benyelte volna. Jelentős udvar lett kialakítva ami hűbérúri rendszerben egymás hátbaveregetéséből meg népből táplálkozik és ez adja a bázist az uralomhoz. Nem lett volna semmi. Ha egy pillanatra a bűvigéből kiszabadítanátok a tekinteteiteket, akkor észrevennétek annak a hiányát, amiről mondjuk @LMzek 2.0 is beszélni szokott. A szükség esetén mozgósítható letárolt technika tömegének a hiányát.

Olyan felháborodással van félresöpörve bármilyen tétel, ami felvetésre kerül(és csak a vezető megmondta a mantra) ami irracionális. Igaz, hogy a beleöntött pénzből tartalék technika lenne amire lehet képezni ha kell, ami ott van ha kell. De nincs ott, be akarjátok olvasztani az utolsó grammig, hogy egyáltalán ne legyen ott és fél-egy évtizedes elcsúszással is örömmámorban készültök a mantrákkal arra, ami az eredeti szinten alapnak lett volna jó. Nemhogy az nem lesz értelmes időben, bár tőlem nem fogadnád el, ha azt mondom hogy egy évtizeddel elcsúsztunk alapból, míg mástól ugyanezt igen, hanem semmi más sem lesz, ha az a látásmód fog működni csak, ami miatt hülyének nézel te is.

Ez díszszemle dandár lesz és ha én vetek fel, akár hülyeségeket is beállítotok indoknak hogy miért nem jó hamarabb. Ő, ha erre olyan baszott önmagában a felkészülés, mi is van a másik két tervezett dandárral? Milyen finom kis háttéralkuk kellenek, amiket én fel sem tudok fogni mint alacsonyrendű pária? Hmmm?



Legalább egy dísszemlét meg tudunk rendezni....
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 921
113
Igazából nem tudom, hogy a boxer megbírja-e a 2-est. Az kissé nehezebb és jobban páncélozott mint az 1. Azért van rajt itt rátét páncél még pluszban, hogy hozza a 30-as elleni védelmi szintet.
Sajnos konkrét értéket csak wikipédián találtam (szerintem reális) ott a 155mm-es AGM modult 12,5t-nak írják, ha azt elbírja a Boxer akkor szerintem el kell bírni a lance2 tornyot is.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 513
113
Sajnos konkrét értéket csak wikipédián találtam (szerintem reális) ott a 155mm-es AGM modult 12,5t-nak írják, ha azt elbírja a Boxer akkor szerintem el kell bírni a lance2 tornyot is.
Jah csak ha valószínüleg a azt modult nem az erősebben páncélozott verzióra pakolod, hanem a minimálosra.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
A lengyelek az új IFV-nél előnybe részesítették az úszóképességet.
Mennyiben különbözik még a 2 gép páncélozottság, fegyverek, egyéb képességek terén?
Valahol elérhető vmi összehasonlítás?
Hiúz vs, Borz

Company_HSW_expects_to_deliver_new_Borsuk_tracked_armored_IFV_to_Polish_army_for_2023_925_002.jpg
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
A lengyelek az új IFV-nél előnybe részesítették az úszóképességet.
Mennyiben különbözik még a 2 gép páncélozottság, fegyverek, egyéb képességek terén?
Valahol elérhető vmi összehasonlítás?
Hiúz vs, Borz

Company_HSW_expects_to_deliver_new_Borsuk_tracked_armored_IFV_to_Polish_army_for_2023_925_002.jpg

Mennyire kell nekünk az úszóképesség?
A Borsuk cserébe kisebb páncélvédelemmel bír.

A moduláris páncélzattal lehet variálni. A modul páncélok helyére térfogatnövelő úszótestekkel.

De a legfontosabb a tervezési alapkoncepció. Ha egy járművet nem úszóképesnek terveztek eredetileg, akkor az nem igen lehet később az.
A vízi üzem egy csomó egyéb technikai feltételt is támaszt a megfelelő térfogat/tömeg arányán kívül:
- Vízbe és vízből hajtás megfelelő terepszögeket kíván, meglepő de sok jármű már itt gondokkal küzdene egy agyagos, meredek partoldalon.
- A motort védeni kell a leállás esetén betörő víztől: szívó oldalról is, de leginkább a kipufogó felől, ugyanis a legtöbb úszó harcjármű védőszelepekkel van ellátva, vagy felszerelhető rá. Még a víz alatti átkelésnél is a harckocsik motorja az 5 méter mély Duna fenekén a vízbe nyomja a kipufogó gázt. Ha leáll a motor, tönkremehet a betört víz miatt. Védőszelep hiányában vízütés az egész hengerfejet tönkreteszi.
- Az összes tömítés, ami a testen van kellően vízálló kell legyen. Ez az ABV miatt minden járműnél követelmény, de csak a küzdőtérre vonatkozóan, a motortér esetén nyilván nem. Viszont a víz ide sem szivároghat be.
- A motor és a személyzet légellátását meg kell oldani akkor is ha a jármű időlegesen elmerül. Emiatt az összes felül lévő nyílás (ajtók, fedelek, műszerek nyílásai) vízmentesen tömített kell legyen.
- A vízen történő manőverezés miatt sokszor a kerekek vagy a lánc forgása nem elegendő, emiatt valamilyen hajtómű kell a vízi üzemhez, különösen azoknak, melyek nem állóvizekben kell, hogy mozogjanak.
- A motor és deszanttérbe vízszivattyúknak kell lenni, melyek folyamatosan működnek vizi üzemben.
- A vízi üzem fontos feltétele a megfelelő stabilitás: Nem lehet, hogy a jármű oldalra, vagy előre/hátra billenjen, mert a tömegközéppontja és a felhajtóerő támadáspontja nem egyezik meg. Nyilván ez csak az eredetileg vízi üzemre tervezett járműveknél fontos. Utólag nem lehet pótsúlyokat elhelyezni a stabilitás megteremtéséhez, mert általában minden ilyen jármű azon a határon van, hogy a test nagy része víz alatt van, így közel van az elméleti úszáshatárhoz, tovább nem terhelhető.


 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113
Hozzon már létre valaki egy Borsuk IFV topikot...lehetőleg úgy hogy a nyitóposztban legyen benne minden információ a típusról.
Mert annyi topikban előkerült már a típus hogy visszakereshetetlen az információ.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 513
113
A lengyelek az új IFV-nél előnybe részesítették az úszóképességet.
Mennyiben különbözik még a 2 gép páncélozottság, fegyverek, egyéb képességek terén?
Valahol elérhető vmi összehasonlítás?
Hiúz vs, Borz

Company_HSW_expects_to_deliver_new_Borsuk_tracked_armored_IFV_to_Polish_army_for_2023_925_002.jpg
A borznak lesz úszóképtelen verziója 2026-ra ígérik a protót 40 tervezett tömeggel
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Mennyire kell nekünk az úszóképesség?
A Borsuk cserébe kisebb páncélvédelemmel bír.

Nagyon bátor vagy a kérdéseddel különben, régebben itt már egyesek elküldték párszor egymást a búsba ezen vitatkozva. Kicsit mindenkinek igaza van, mert az úszóképes páncélvédelme nem elég a mai világban, a nem úszóképes meg sokszor korlátozottan alkalmazható Közép-Európában.
Az biztos, hogy az úszóképesség elvi lehetősége jelentősen befolyásolhatja az ellenfél gondolkodását. A vízi akadályra épülő védelem esetén a műszaki csapatok képességei döntőek lehetnek, ha nem tudnak úszni a manőveralegységek. Ha igen, akkor teljesen más elgondolás lehet a harc megvívására az ellenségnek.

Korábban érveltem azzal, hogy nemzetközi gyakorlaton egy szimulációs rendszerben vívott harcnál a gyenge pontot a műszaki képesség jelentette, mindkét félnél. A főerőkifejtés a másik műszaki erőinek megsemmisítésére irányult, hisz a nélkül nem lehet fenntartani a manőverszabadságot egy sok folyóval, vízi akadállyal megáldott harcterületen.

Az, hogy mennyire ilyen egy terület, nem csak a béke állapotoktól függ. Van olyan, hogy hadszíntér előkészítés, ennek béke időszakban végrehajtandó feladatai közé tartozik a lehetséges harcterület vízrajzának alapos feltérképezése, lehetséges elárasztások megtervezése, előkészítése.
Ha térségünkben valaki foglalkozik válságidőszaki tervezéssel, annak munkáját befolyásolja, hogy a szemben álló fél úszóképes vagy nem úszóképes, esetleg korlátozásokkal úszóképes manőver alegységekkel rendelkezik.

Az úszóképes harcjárművek gyengébb páncélvédelmét részben kompenzálhatja, hogy moduláris jármű esetén, páncélvédelme fokozható (úszóképességének elvesztésével).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
A borznak lesz úszóképtelen verziója 2026-ra ígérik a protót 40 tervezett tömeggel
A KF31-et nem lehet áttervezni, hogy "megtanuljon" úszni? Vagy ahogy fent írták ez már no go, mert eleve úgy kell tervezni és az átalakítás baszott nagy költség lenne, több értelme van más típus után nézni, ha ilyen IFV-t szeretnénk?
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely