A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Aki az afganisztáni missziót a szegény szerencsétlen afgánok elnyomásaként ábrázolja az instant megy a trolltartóba.

Természetesen. Felszabadítókként internacionalista segítséget nyújtanak (bocs most már a demokráciát támogatják és a terrorizmus ellen küzdenek) az idegen katonák az afgán népnek, már 1978 óta kisebb megszakításokkal. :)
Komolyra fordítva a szót, a tálibok is a CIA kreatúrái voltak, ahogy előtte a mudzsehedek is, sajnos egyik csapat sem tudott stabil kormányzatot létrehozni. Afganisztánt a szovjet-amerikai Great Game 2.0 cseszte szét a 70-es években (special thanks to Zbigniew Brzezinski), és több évtized háború után nem is lesz ott egyhamar nyugalom. Bár simán el tudom képzelni, hogy egy "konszolidált" talibán még visszatér a hatalomba, ha egyszer kimennek a külföldi csapatok. Ami azt illeti egy "jó útra tért" részük már most része a hivatalos afgán politikai rendszernek.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Pont a minap láttam egy fiatal srácot a Déli Pu-nál talpig terepruhában. A hátitáskája is terep cucc rajta fekete alapon nagy fehér betűvel: Honvéd Kadét.
Ezt a megkülönböztetés végett kell viselniük? De még a táskán is?

Hát lehet, hogy azért, hogy ne nézzék őket tényleges katonának.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Tíz éven belül nem fogják Ukrajnát felvenni a NATO -ba vagy az EU -ba. Ezt ők is tudják. Ezért is nem érdekli őket az, hogy vétóval fenyegetjük őket. Ha lenne reális esély a csatlakozásra, máshogyan viselkednének. Ukrajna az amerikaiaknak csak arra kell, hogy az oroszoknak problémát okozzon.

Lehet, de 10 év sem olyan sok idő.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
A megszólításról már 1990-ben, mások is gondolkoztak:
"MEZÕ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A rendszerváltást követõen a honvédelmi miniszter elrendelte a 7/1990. számú rendeletével, hogy az "úr", illetve nõknél az "asszony" megszólítást kell alkalmazni a rendfokozat után a fegyveres erõknél a "bajtárs" helyett. A rendelet 1. §-a végén derül ki, hogy mindenki "úr" - csak a honvéd nem.

A rendszerváltás óta egyre többször elhangzik, hogy a katona egyenruhás állampolgár. De hát akkor hogyan van ez? Civilben még "úr" a fiatalember, de ahogy bevonul, már nem "úr"? Ebbõl érdekes szituációk adódhatnak. Elõfordulhat, hogy az õrvezetõ úr csak "Józsi" volt Kovács honvédék vállalkozásában mint udvari munkás, és õ szólította akkor "Kovács úr"-nak jelenlegi beosztottját.

Még meredekebb a honvédségnél szolgálatot teljesítõ nõk megszólítása. Mióta 18 éves, frissen érettségizett nõ hallgatók is vannak a fõiskolán, szinte nevetséges ezeket a fiatal lányokat "asszony"-nak nevezni.

Mi lenne a megoldás? Az, amit a Magyar Honvéd címû lap egy régebbi számában olvastam. Dr. Rosier ezredes, a svájci véderõ attaséja, a következõket mondja:

Magyarországon 1986 novembere óta tartózkodom. Akkor még "elvtárs" volt a megszólítás, majd "bajtárs" lett belõle, napjainkban pedig már "úr"-nak szólítják egymást. Svájcban is történt némi eltérés a korábbitól. Elhagytuk a rendfokozat mellõl az "úr" szócskát - pedig Svájcban nagy hagyományai vannak a megszólításnak.

Egyébként így van ez az amerikai hadseregben is. Ott csak a rendfokozatot használják a katonák - például "ezredes", "százados" - a megszólításnál.

Dokumentumokból áttekintettem, hogy 1945 után hogyan alakultak a honvédségnél a megszólítások. Nemigen van még egy hadsereg, ahol ennyit változott volna. 1945 óta volt "úr", de csak fölfelé - lefelé "bajtárs" volt; utána volt oda-vissza "bajtárs"; utána lett oda-vissza "elvtárs". 1956 októberétõl '57 márciusig ismét "bajtárs" volt a megszólítás. '57-tõl harminc éven keresztül ismét "elvtárs"-nak szólították egymást a katonák; 1987-tõl - tehát még a rendszerváltás elõtt - ismét "bajtárs" lett a megszólítás három évig, 1990-tõl pedig "úr" a megszólítás - majdnem mindenkinek.

Egyébként a mostani "úr" megszólításnak sincsen hagyománya Magyarországon, ugyanis 1945 elõtt..."
https://www.parlament.hu/naplo35/132/1320181.htm

Itt meg egy 1945-ös elmélkedés: http://misc.bibl.u-szeged.hu/3332/1/honved_002_004_059-061.pdf


 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
Ez marhaság! :rolleyes:
Rangos elismeréseket kaptak az Afganisztánban szolgáló magyar katonák
Itt miért nem Afganisztánban szolgáló magyar honvédekről esik szó? Az úgy kicsit érdekes lenne, mi? :cool:

De mondok hivatalosabbat!
A Honvédségi törvény (leánykori nevén: 2011. évi CXIII. törvény) 311-szer említ "katona" vagy "katonai" szavakat. Ezeket a te olvasatodban honvédre kellene cserélni, mivel általánosan rendelkezik a katonákról.

Ez egy sznobizmus. Ugyan az, mint amikor a "cigány" (nem pejoratíve használom) szót manapság már csak "roma"-ként lehet alkalmazni.
Alapvetően az lenne a logikus, ha mindenki honvéd lenne (Persze, hogy az, mivel a Honvédség tagja), csak a rendfokozat nélküli (mivel máshogy nem hívhatjuk, mivel nincs neki rendfokozata) megszólítása maradhatna az egyszerű "honvéd".
Gondolom, hogy egyik napiparancsban vagy kitüntetés alkalmával sem írod/olvasod azt, hogy XY honvéd törzsörmester/örmester/hadnagy.

Alapvetően nagyon ritka, az a helyzet, amikor általánosságban beszélünk, beszélnek, írnak a Honvédség minden katonájáról. De még ebben az esetben sem használják a honvéd kifejezést, amikor tulajdonképpen lehetne. Lásd még Benkő összes megnyilvánulása! Ő mindig a "katonáról" beszél.

Hogy Kiss Ernő úgy használta a titulusát, hogy honvéd tábornok, az teljesen rendben van. De csak nem úgy használta, hogy Kiss Ernő honvéd, hanem odabiggyesztette a tábornokot is a végére. A legutolsó újoncnak meg nem volt/van mit utána biggyeszteni... :)
Alapvetően nem a honvéd kifejezést degradáljuk azzal, hogy a rendfokozat nélkülire használnánk, hanem a rendfokozat nélküli katonát tiszteljük meg azzal, hogy nem közkatonának "csúfoljuk", hanem honvédnak.

De tőlem akárminek lehet nevezni.

Nem ritka a honvédezés,főleg hivatalos iratokban és rendezvényeken.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 851
12 350
113
Igazi üzlet. Ennyi pénzert ha kicsit megtoldják inkább vettek volna új vasakat. Még a 8x8 as finn Patria is komolyabb felszereléssel kijött volna a darabszám. Tán még több is. Lehet hogy a Bradley láncos de 20-30 éves vasak.

Hat ha ezt a 757 misit nem az amcsi kormany fizeti akkor WTF? :eek:
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Hat ha ezt a 757 misit nem az amcsi kormany fizeti akkor WTF? :eek:
Úgy szólt a megállapodás elvben hogy az ami kormány ingyen adja a gépeket és a horvát kormány csak a felújítást fizeti ki , ez 10 misi / gép amúgy ;) és ez a csomag egy nagyon nagyon nagyon alap csomag , ha bármi ici-pici extrát kértek volna garantáltan 1 milliárd fölé lőttek volna
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
Igazi üzlet. Ennyi pénzert ha kicsit megtoldják inkább vettek volna új vasakat. Még a 8x8 as finn Patria is komolyabb felszereléssel kijött volna a darabszám. Tán még több is. Lehet hogy a Bradley láncos de 20-30 éves vasak.

A Patria olcsóbb is lehetett volna, egyrészt mert már rendszeresítette Horvátország, másrészt mert az előző Patria-kat is a Horvátok rakták össze (volt róla Youtube videó).
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 298
113
http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/13/PDF/2020/4.pdf
83e3e24c3bb6fe969a86c60d2f418685.jpg

A "közlegénnyel" lehet nem is jártam olyan messze az igazságtól...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Nem ők fizetik. Maguk a vasak "majdnem" ingyen vannak. A kedvezmény ott van.
A sok a felújítás, meg a fegyverek.
De ezért lett volna marhaság annak idején elhozni a Huey-eket. :rolleyes:
nem tudom eldönteni hogy most trollkodsz huszár vagy tényleg azt mondod hogy nem ők fizetik ? :D
A sok felújítás meg fegyverről meg csak annyit hogy ez eléggé inkább egy alap csomag
Amúgy pont azért írtam azt hogy ismerős e mert nekem is az a 30 valahány Huey ugrott be aminél "csak a felújítást" kellett volna fizetnünk :D
 
  • Tetszik
Reactions: Anti