nem tudom eldönteni hogy most trollkodsz huszár vagy tényleg azt mondod hogy nem ők fizetik ?
A sok felújítás meg fegyverről meg csak annyit hogy ez eléggé inkább egy alap csomag
Amúgy pont azért írtam azt hogy ismerős e mert nekem is az a 30 valahány Huey ugrott be aminél "csak a felújítást" kellett volna fizetnünk
Lehet félreérthető voltam. Szóval ezt a 750+M USD-t a horvátoknak ki kell fizetni.
Erről korábban olvastam részletesebben egy másik cikkben. Ott le is volt írva, hogy az eredeti ár helyett mennyiért kapják a Bradley-ket az EDA programban.
Már nem találom a cikket, de az
EDA táblázatban utána nézhető.
Eredetileg 120db-ra adtak le requestet. Ebből lett 76db. Ha tök ingyen lenne, akkor mind a 120-at berendelik.
Az amerikaiak úgy számoltak, hogy a 120db a kormányzatnak eredetileg 157M USD-be került, most pedig a 10-edéért adták át őket.Azaz 15,7M USD-ért.
A TOW rakéták sokkal többe kerültek. Még 2012-ben 6676db rakétáért fizetett a kormányzat 349M USD-t.
De eléggé össze vissza fellelhető a TOW ára.
Namost itt "csak" 1735db rakétáról van szó, de még ha az inflációt nem is vesszük, akkor is szerintem 150-250M USD-nek kellett lennie.
Maga a kitárolás, az át- és újjáépítés, a tartalék alkatrészek + a modernizált felszerelés +a support ami rohadt sok.
A lengyelek mostanában lerendelt kitárolt C130-asai is elég sokba lettek a végére, a modernizált rendszerekkel.
Hogy az EDA programon túl kapnak-e további kedvezményeket, nem tudom, de az EDA lényege, az szokott lenni, hogy a leharcolt technikát lehet hogy ingyen (vagy ahhoz közel kapod), de minden mást hozzá kemény valutáért.
Ugyanilyen konstrukcióban vették a Kiowa-kat is!