A könnyű harckocsis eszmecseréhez annyit hozzá tennék, én sem sok értelmét látom egy CV-90-120, ASCOD LT, Kaplan MT vagy Tulpar LT jellegű harcjármű rendszeresítésének. Eleve a 105 mm-es löveggel felszerelt eszközök nem használhatóak a modern harckocsik ellen, másrészt a vékony páncélzatuk miatt már a gyalogsági harcjárművek gépágyúi is halálos veszedelmet jelentenek a számukra. Ezeket az eszközöket egyébként is gyakran Medium Tank-ként, azaz közepes harckocsiként aposztrofálják. Ilyen eszközre szerintem nincsen szükségünk. Viszont a könnyű harckocsi kategóriának van egy olyan szegmense, amelyre lenne... ezek az úszóképes, nagy tűzerejű könnyű harckocsik. Az oroszok épp a minap jelentették be a 2S25 Sprut SDM-1 gyártásának megindítását. A másik ilyen jármű a dél-koreai K-21 XC-8 toronnyal felszerelt(120 mm-es löveg is integrálható rá) változata. Igaz a ezeknek még vékonyabb a páncélzata, de cserében úszóképes eszközök nagy tűzerővel. Mielőtt kirobban a vita a úszóképesség szükségességéről, emlékeztetnék mindenkit arra, hogy a Yom Kippuri háborúban az izraeliek elsőként a zsákmányolt PT-76 és BTR-50 harcjárművekkel keltek át a szuezi csatorna afrikai oldalára s hoztak létre ott hídfőt. Én továbbra is úgy gondolom, hogy a Kárpát-medence földrajzi viszonyai megkövetelik az úszóképes harcjárművek hadrendben tartását, amelyre egy-két zászlóaljnyi úszó harckocsi tökéletesen megfelelne.