A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

A könnyű harckocsis eszmecseréhez annyit hozzá tennék, én sem sok értelmét látom egy CV-90-120, ASCOD LT, Kaplan MT vagy Tulpar LT jellegű harcjármű rendszeresítésének. Eleve a 105 mm-es löveggel felszerelt eszközök nem használhatóak a modern harckocsik ellen, másrészt a vékony páncélzatuk miatt már a gyalogsági harcjárművek gépágyúi is halálos veszedelmet jelentenek a számukra. Ezeket az eszközöket egyébként is gyakran Medium Tank-ként, azaz közepes harckocsiként aposztrofálják. Ilyen eszközre szerintem nincsen szükségünk. Viszont a könnyű harckocsi kategóriának van egy olyan szegmense, amelyre lenne... ezek az úszóképes, nagy tűzerejű könnyű harckocsik. Az oroszok épp a minap jelentették be a 2S25 Sprut SDM-1 gyártásának megindítását. A másik ilyen jármű a dél-koreai K-21 XC-8 toronnyal felszerelt(120 mm-es löveg is integrálható rá) változata. Igaz a ezeknek még vékonyabb a páncélzata, de cserében úszóképes eszközök nagy tűzerővel. Mielőtt kirobban a vita a úszóképesség szükségességéről, emlékeztetnék mindenkit arra, hogy a Yom Kippuri háborúban az izraeliek elsőként a zsákmányolt PT-76 és BTR-50 harcjárművekkel keltek át a szuezi csatorna afrikai oldalára s hoztak létre ott hídfőt. Én továbbra is úgy gondolom, hogy a Kárpát-medence földrajzi viszonyai megkövetelik az úszóképes harcjárművek hadrendben tartását, amelyre egy-két zászlóaljnyi úszó harckocsi tökéletesen megfelelne.
Russian-army-to-get-Sprut-SDM1-SPATG-self-propelled-anti-tank-gun.jpg

• Tetszik
Reactions: kamm
Egyébként szerintem arról lehet szó, hogy most igyekeznek minél hamarabb nyélbe ütni, amit csak tudnak. Mert 2022 tavaszán választás lesz. Ezért én jövő tavasz-nyár után már nem nagyon számítok intenzív beszerzésekre-bejelentésekre. A sok-sok milliárd forintos katonai beszerzések ugyanis nem épp a legjobb eszközei az átlagos választópolgárok, a nagy tömegek megnyerésének, de annál inkább alkalmasak az ellenzék kampánymuníciójának. Szóval úgy vélem, hogy jövő nyártól a választásig már inkább a szociális témák, EÜ, oktatás, stb. lesznek futtatva és a haditech beszerzések addig kicsit parkolópályára kerülnek.
Abszolut nem akarom ebbe az irányba elvinni a beszélgetést, de....
Választások. Most pártoktól függetlenül. Tök sok ökörséggel, meg faszsággal 110%-on kampányolnak. Amit meg jól csinálnak, tényleg büszkék lehetnének rá, hadiipar, haderőfejlesztés azt meg titkolják el??? :eek:

Biztos nagy ötlet ez a demokrácia???? :confused:

Miért van egy olyan érzésem hogy nem véletlenül lesz Várpalotán a lőszer gyár? Közel van a Szentkirályszabadjai reptér plusz a logisztikai központ!

Meg a lőtér! Nem utolsó szempont, ha a robbanóanyaggal nyakig töltött teherautóknak nem kell messzire mennie! :cool:

A logi központ meg a lötéri kutya valid de a repteret azt épp lakó-/ipariparknak árulják, nem?

• Tetszik
Reactions: Wilson and krisss
Meg a lőtér! Nem utolsó szempont, ha a robbanóanyaggal nyakig töltött teherautóknak nem kell messzire mennie! :cool:

A robbanóanyagok nagy többségét pl a RDX, C4 gond nélkül lehet szállítani. Ha kigyullad a teherautó se fog valószínűleg felrobbanni hanem egyszerűen elég. a PB gáz veszélyesebb szálítmány mint a tiszta c4

A robbanóanyagok nagy többségét pl a RDX, C4 gond nélkül lehet szállítani. Ha kigyullad a teherautó se fog valószínűleg felrobbanni hanem egyszerűen elég. a PB gáz veszélyesebb szálítmány mint a tiszta c4
Ezzel nincs is baj (meg tudom, hogy ehhez te jobban értesz), de a hajítótöltettel mi a helyzet?
Single-base-propellant-for-a-155-mm-artillery-charge-applied-in-Swiss-army-the.png

Gondolom, hogy nem véletlenül vannak a lőszerszállító járműveknek speciális szabályai. ;)

• Tetszik
Reactions: svajcibeka
Apropó! Ha már lőszerek ez is ide tartozhat!
Napokkal ezelőtt elkezdték cseszegetni,majd őrizetbe is vették Bige Lászlót...
Ha esetleg valaki nincs képben ezzel,azoknak le írom hogy ő az egész térség legnagyobb nitrogén művének és műtrágya gyárának a Péti Nitrogénműveknek a tulajdonosa. A gyár ultra modern,nagyon korszerű.Egy ilyen kapacitást ki építeni is horrorisztikusan költséges.
Mind ezek után meg bejelentik a Hexogén gyárat...hm... nem szeretek össze esküvés elméleteket gyártani,de szerintem lehet összefüggés a két dologban. Lehet hogy az állam szeretne befolyást szerezni egy ilyen stratégiai szempontból,és gyártmány struktúrájából fakadóan nagyon fontos gyárban. A nitrogén és származékai kikerülhetetlen adalék anyagai a modern robbanó szereknek...
Bige egyébként egy nagyon konok,makacs üzletember ( székely gyerek ) ,nem fogja magát könnyen adni. De szerintem elkezdhették puhítgatni....

Ezzel nincs is baj (meg tudom, hogy ehhez te jobban értesz), de a hajítótöltettel mi a helyzet?

amennyiben nincsen lefojtva a hajítótöltet nagy lánggal elég, de nem robban fel. A hajítótöltet tulajdonképpen lőpor. Nem gázosabb szállítani mint a tüzijátékot.

természetesen a robbanóanyag szállításnál is be kell tartani a biztonsági előírásokat (ADR 1. osztály) de azért nem kell az ezeket szállító teherautókat guruló bombáknak tekinteni. Természetesen várom hogy a jól felkészült újságírók majd rémisztő cikkeket írjanak amelyben összehozzák a libanoni robbanással ezt a gyárat :D
Single-base-propellant-for-a-155-mm-artillery-charge-applied-in-Swiss-army-the.png

Gondolom, hogy nem véletlenül vannak a lőszerszállító járműveknek speciális szabályai. ;)

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
Apropó! Ha már lőszerek ez is ide tartozhat!
Napokkal ezelőtt elkezdték cseszegetni,majd őrizetbe is vették Bige Lászlót...
Ha esetleg valaki nincs képben ezzel,azoknak le írom hogy ő az egész térség legnagyobb nitrogén művének és műtrágya gyárának a Péti Nitrogénműveknek a tulajdonosa. A gyár ultra modern,nagyon korszerű.Egy ilyen kapacitást ki építeni is horrorisztikusan költséges.
Mind ezek után meg bejelentik a Hexogén gyárat...hm... nem szeretek össze esküvés elméleteket gyártani,de szerintem lehet összefüggés a két dologban. Lehet hogy az állam szeretne befolyást szerezni egy ilyen stratégiai szempontból,és gyártmány struktúrájából fakadóan nagyon fontos gyárban. A nitrogén és származékai kikerülhetetlen adalék anyagai a modern robbanó szereknek...
Bige egyébként egy nagyon konok,makacs üzletember ( székely gyerek ) ,nem fogja magát könnyen adni. De szerintem elkezdhették puhítgatni....
Bige scientologus az a baj. a többi csak habverés.

• Tetszik
Reactions: megazez