Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 802
113
Lehetséges, bár nézetem szerint az is benne van a pakliban, hogy nincs pénzük új gyártósorra. Ugyanúgy manufaktúraszinten gyártják a sorozatpéldányokat is, mint a protókat, azzal ami épp kéznél van.
Korábban írtam, hogy az OAK(UAC) 4 milliárd Rubelt utalt a Szuhoj számára 2020 elején, hogy kialakítsák Komszomolszkban a "szalagos" gyártósort a Szu-57 számára. A gyártósor kialakítása 2020 végéhez kell, hogy megvalósuljon. Idén átadtak egy gépet(01) 2021-ben 4 gép átadása van betervezve (02,03,04,05). Orosz VM nyilatkozata szerint 2024év végéig 22 gép átadásával számolnak(ennyire van pénz elkülönítve). Tehát 2020-ban 1 gép, 2021-ben 4 gép, maradt 17 gép 2024. dec- 31-ig. (5+6+6). 76 darab Szu-57 gépet rendelt összesen az orosz VM 2028-ig. (2027.12.31) 76-22´=54 gép 3 év alatt( évi átlag 18 gép 2025-2027 években)
Milyen problémák merültek fel a "szalagos" gyártósor kialakítása kapcsán:

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 861
15 476
113
Ezt te sem hiszed el ugye?
Ráadásul pont a manufaktúrália gyártásnál tudnának eltérni a helyi szabványtól...
Hát, olvasd el boki válaszát, amit fennebb írt. Ami a "szallagos" gyártósort illeti, 5 gen géphez '5 gen' szerszámgépek kellenek, amit eddig az EU-ból vásároltak.
Nézd, elhiszem, hogy összejön a tervezett mennyiség, de látszik, hogy kevés a pénz a projektben.

• Tetszik
Reactions: luperator

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 416
90 350
113
Hát, olvasd el boki válaszát, amit fennebb írt. Ami a "szallagos" gyártósort illeti, 5 gen géphez '5 gen' szerszámgépek kellenek, amit eddig az EU-ból vásároltak.
Nézd, elhiszem, hogy összejön a tervezett mennyiség, de látszik, hogy kevés a pénz a projektben.
Azok megvannak mert megvették őket.Nem csak Flankert lehet velük gyártani.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 416
90 350
113
Mert gyártásfolyamat során megtűrt tolerancia sokkal, de sokkal kissebb az 5 generációs gép esetében.

Nem használják ki a repülőgép gyártás során azt a precizitást amit a gep tud.Még az 5. gen gépeknél sem(most sárkanyról és a burkolólemezekről van szó).

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 852
113

Prototípus gyártási "master"-ek darabszám határa pár tucattól pá százig terjed.
Szerintem semmilyen valós sorozatgyártásról nincs szó.

Évi 4 ? ? ? Még az évi 25-t is komolytalan sorozatgyártásnak nevezni.
Ennyi darabra nem szerszámoznak fel semmilyen gyártást, mert a két gyártástechnológia kiépítése közötti árkülönbözet 2,(+) nagyságrend "szokott" lenni!
Az UFO-k tól kapott technológiákat kihagytam.

Ismeretségi kör hírei alapján még érzékenyebb proto-master mintákkal is párszáz darabig lehet gyártani az első masterről készített újabb master-rel.
Ez alapján a proto-gyártás darabszáma lett bővítve.

Én --magamban/magamnak, megmosolyogva a kommunikácójukat-- ezt inkább a gyártási/fejlesztési háttér ("kultúra") folyamatos fenntartásának tartom.
...és az is lehet, hogy (nem) kis részben dezinformáció!

Tévedhetek is. Fenntartom.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 416
90 350
113

Ennyi darabra nem szerszámoznak fel semmilyen gyártást, mert a két gyártástechnológia kiépítése közötti árkülönbözet 2,(+) nagyságrend "szokott" lenni!

Ismeretségi kör hírei alapján még érzékenyebb proto-master mintákkal is párszáz darabig lehet gyártani az első masterről készített újabb master-rel.

Én --magamban/magamnak, megmosolyogva a kommunikácójukat-- ezt inkább a gyártási/fejlesztési háttér ("kultúra") folyamatos fenntartásának tartom.

Gyártsanak ők is 100+ semmire sem jó gépet csak azért,hogy gyártsanak?

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 269
70 615
113
Azt senki se tagadja orosz részről sem, hogy a gép még nincs kész.
Kb ott tart a dizájn, mint a MiG-21F13 a MiG-21PF-hez, vagy a még gyakorlatiasabb MF-hez képest.
A gyártósor alacsony ütemű kényszerű, elkerülhetetlen beindításának eredménye a jelenlegi állapot.
De láss csodát, a jelenleg fejlesztés alatt levő újgenerációs amerikai sigárhajtóművek is egy olyan - még nem létező - F-35 variánshoz készülnek, ami nagyon sokban fog eltérni a jelenlegi alapváltozatokhoz képest. És még messze van a 3000 darabos példányszám, szóval könnyen lehet, hogy a tényleges F-35-ös flotta nagyobbik hányada egy olyan konfiguráció lesz, ami még nem is létezik.

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 528
4 782
113
Azt senki se tagadja orosz részről sem, hogy a gép még nincs kész.
Kb ott tart a dizájn, mint a MiG-21F13 a MiG-21PF-hez, vagy a még gyakorlatiasabb MF-hez képest.
A gyártósor alacsony ütemű kényszerű, elkerülhetetlen beindításának eredménye a jelenlegi állapot.
De láss csodát, a jelenleg fejlesztés alatt levő újgenerációs amerikai sigárhajtóművek is egy olyan - még nem létező - F-35 variánshoz készülnek, ami nagyon sokban fog eltérni a jelenlegi alapváltozatokhoz képest. És még messze van a 3000 darabos példányszám, szóval könnyen lehet, hogy a tényleges F-35-ös flotta nagyobbik hányada egy olyan konfiguráció lesz, ami még nem is létezik.
Na abból elbirnák képzelni 2 századot(40 db-ot). Persze hasonló konstrukcióban mint Izraelnek. F-35Hun.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 802
113

A dolgokat komlexebben kell értelmezni. Egyrészt már nincsenek több száz, ezer darabszámos repülőgép rendelések(usát kivéve) másrészt az aktuális helyzet - prioritás szerint a "szalagos" gyártósor kilakítása és az új technológiák alkalmazásának elsajátítása és a munkavállalók betanításának megfelel a felvázolt ütemtervnek. Ugye az megvan, hogy még folyik az új hajtómü fejlesztése(30-as gyártmány) 2025-től pörög fel a gyártás évi 18 darabos szintre már az új hajtómüvel,ami teljesen elégséges .

• Tetszik
Reactions: fip7

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 852
113

Gyártsanak ők is 100+ semmire sem jó gépet csak azért,hogy gyártsanak?

A dolgokat komlexebben kell értelmezni. Egyrészt már nincsenek több száz, ezer darabszámos repülőgép rendelések(usát kivéve) másrészt az aktuális helyzet - prioritás szerint a "szalagos" gyártósor kilakítása és az új technológiák alkalmazásának elsajátítása és a munkavállalók betanításának megfelel a felvázolt ütemtervnek. Ugye az megvan, hogy még folyik az új hajtómü fejlesztése(30-as gyártmány) 2025-től pörög fel a gyártás évi 18 darabos szintre már az új hajtómüvel,ami teljesen elégséges .

Ez igaz, nem is "bántásíból" írtam, csak szerintem (Jééé: ) " A Király meztelen...", vagyis nem az orosz marketinget/maszkirovkát igazolják a valós számok, azt is hozzátéve, hogy a magunk szénáját tekintve nekünk is valami hasonló "átállassal" kellett volna átmenetet teremtve megőrizni a jó dolgokat(nevén nevezve: a használható technika, erőt biztosító mennyiségi mutatóit) az előző rendszerű és ideológiájú haderőből az újba.

Mert valami ilyesminek vagyunk a tanúi: átmenet az orosz haderő világhódító küldetéséből az "Orosz anyácska" (hosszútávú( "oltalmazásának" feladatába.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
3 042
11 597
113
Néhány különbség a protókhoz képest:
eqpt7u10.jpg

Egyébként mintha az alsó képen látható 055-ös gép "élei" vékonyabbak lennének, mint a széria példányé. Lehet, hogy csak a festés miatt látszik így, vagy a radar hullám elnyelő bevonat miatt lehetnek picit tompább a széria gép élei?

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 269
70 615
113
Igen, a baloldali vezérsík tövében lévő pótbeömlő változását én is most vettem pont észre. Furcsa volt, mert nem ilyenre emlékeztem. Viszont érdekes, hogy ez csak a baloldalira igaz!
Ilyen volt:
272921.jpg

Szemből:

275203.jpg

Ilyen lett:

277086.jpg

De a jobb oldalon nem változott:

277094.jpg

Ugyanakkor ez a felemás megoldás mégsem új, mert már a korábbi 058-ason is így volt:

270661.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 989
20 311
113
Ráadásul nem csak KnAAZ-nak kell felkészülnie a sorozatgyártásra, hanem a teljes háttériparnak is. Semmire nem mész, ha tucatnyi üres sárkány áll a gyárudvaron, radarok nélkül például. Az oroszok az elmúlt években rengeteg pénzt fektettek különböző gyárak fejlesztésébe (pl a KnAAZ-ba, de hajógyárak is kaptak), pont az elmaradottabb gyártástechnológia miatt. Új gépsorok, gyártó berendezések. A kezelő személyzet kiképzése is időbe telik ezekhez (minden gyárban), plusz mire jártasságot, gyakorlatot szereznek.
A boki által számolt éves darabszámok alapján körülbelül a 20-as évek közepére fog felfutni a jelenlegi verzió gyártása, addigra lesz kellő gyakorlat és biztos termelés a meglévő alkatrészekből, berendezéskből.