A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 467

Guest
BÁR UTÁLOM A HÜLYE PROPAGANDÁJÁT ÉS AZ IS LEHET, HOGY NEM JOBBÍTÓ SZÁNDÉKKAL MONDJA, de sajnos akkor is igaza van!

Miből gondolod, hogy a Nálunk nagyságrendekkel nagyobb érdekérvénysítő képességgel rendelkező hadiipari versenyző (mert csak ilyen rendelkezik az általunk áhított technológiával, termékkel), ad nekünk olyan "bármit", amit tőle függetlenül használhatunk/gyárthatunk/eladhatunk???
...attól függetlenül, hogy megígérte/aláírta!
Elég egy "választási baleset" és ártatlan arccal megvont vállakat látunk majd: mi akartuk, de az előző kormány, "sajnos"...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:


"Csak" az alapvető piaci mechanizmusra hívom fel most a figyelmet, nem rám kell haragudni, mert megemlítem a rideg valóságot!

A nálunk sokkal rosszabb helyzetből induló törökök --döntően civil termelési kultúrával indulva-- 15 év után hozzák rá a frászt a csili-vili technikák gyártóira: a dróntechnikájuk(és megfizethető árú ellenszere) után rohan az USA-n kívül mindenki!
Ők is rohannának, ha a fél világot átverő tőzsde-(ezer)milliárdjaikból nem tudnának mindent ( is ) megfinanszírozni/kifejleszteni !!!

Ez a recept működött nálunk is korábban, remélem nem leszünk belekényszerítve a gyors látszat-eredmények spiráljába!

A gyors pénztől mintha némileg "elszálltak" volna a hosszútávú realitástól a tanácsadók/végrehajtók!

A társadalom józanabb csoportjai hosszabb távú ipari és társadalmi bázis építését látná szívesen.

Túl sok az egyoldalú pénzosztással elérni kívánt gyors, látszat-cél!
Az előző (Fidesz-generáció) vezetői/támogatói csapat munkája kezd hiányozni!
Nekem!
Az újak között sok --nekem-- a látszat!
Ez bizalmi kérdés. Ha valaki azt akarja gondolni, hogy összeszerelés és ennyi, akkor lehet igaza, hiszen jelenleg itt tartunk. De ez már középtávon sem igaz, nem hogy hosszú távon.
Aki meg meghallja azt is, hogy mindig elhangzik: kutatás-fejlesztés, saját gyártás. Minimum elhangzott pct rakétavető, 4x4, nagykaliberű lőszerek, aknavetők ügyében. Meg lehet hallani, hogy Maróth szerint új szakirányokban kell mérnököket képeznünk. Meg kell hallgatni, le lehet vonni következtetéseket.
Én csak nem szeretem, mikor minden háttértudás nélkül valaki legyint, hogy "semmi extra".
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 167
78 734
113
Attol még kihelyezett gyártás.
Van jogunk módositani a konstrukción-nincs.Van jogunk önállóan exportálni-nincs.Van jogunk magunknak önállóan gyártani-nincs,a CZ-töl vesszük az itt gyártott db-okat is.
Ezzel szemben a FÉG önálló jogon az AKM liszenszére ráfejleszthetett,kialakithatta az AMD-t,és azt saját jogon exportálhatta,illetve gyárthatta saját felhasználásunkra.
Ezt a szintet még újra el kell érjük.
Comprende?Vakarimas?Verstehen?
De nem a képességünk nincs meg hanem a jogunk,kevered a szezont a fazonnal.Az iparunk szempontjából a képesség a fontos, mert az jelle.zi a milyenségét nem a jogok.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 924
7 643
113
Van jogunk módositani a konstrukción-nincs.Van jogunk önállóan exportálni-nincs.Van jogunk magunknak önállóan gyártani-nincs,a CZ-töl vesszük az itt gyártott db-okat is.
eddig közlemények alapján exportra is gyártuk cz fegyvereiből , ergo van jogunk arra ... másrészt az arzenál gyár nem csak cz-t gyárt hanem begyárt más cégeknek is fegyvert , ők hozzák a blue printet , mi gyártjuk nekik , aztán ők eladják ... amúgy az egész mondandódban az a legnagyobb probléma , ha minden így van amit mondasz , akkor miért Arzenál gyár van kiskunfélegyházán és nem CZ ? semmi értelme , mert ha szerinted cz-jé minden , export , gyártás stb ... akkor mért az Arzenál neve alatt fut ? és mért az arzenál emberei dolgoznak ott ? és mért magyar mérnökök ? akik egyrészt fejlesztés céljából vannak ott ...

Vagy szerinted az egyetemeken képzett gépészek meg mechatronikusok segget vakargatnak ? meg ugye ugyan ezen szakmák a magyar és külföldi piacon se csinálnak semmit csak néznek ki a fejükből ?

ui: az arzenál össze szereléssel indult de folyamatosan bővül és még fog bővülni , a cél a teljes gyártás , és mint látható az információkból, ez a gyártás el is indult , nem csak össze szerelő üzem
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 195
92 587
113
Ezt úgy hivják,hogy kihelyzett gyártás.Semmi extra.
Nem magyar terv,nem magyar technológia,nem magyar fejlesztés,nem magyar gyártójog.
Mondom,Dél Korea 1960.Ami azt illeti,a FÉG is igy kezdte a XIX.század végén.
Magyar seggbe magyar lófasz világ már elmúlt!! Igazából nagyon nem is volt, csak szavakban.

Ez a globalizált világ tök más. Ezt a mentalitást el kell felejteni. Annyi pénz és idő lenne, hogy semmi értelme. Ráadásul a legújabb technológiákhoz sosem jutnánk hozzá.

Nézd meg milyen nemzetközi együttműködésben készülnek a legújabb katonai fejlesztések. De a civil iparra is jellemző. Nincs olyan, hogy csak német, amerikai, francia gyártás. Még kínai se nagyon. Pedig ott tényleg már minden adott hozzá.

Szövetségi rendszereken belül kell gondolkodnunk a saját stratégiai érdekeink szerint. Ez mind a haderőre, fegyverekre, mind stratégiai hadiipari cégekre értem. Ezen az úton elindultunk.

Ha szerencsénk van és nem fordul nagyot a németeknél a szélirány, értsd CDU hatalomban marad és nálunk is megtartják a GDP 2%-ot, akkor 2025-30-ra olyan alap lesz mind a Honvédségnél, mind a hazai hadiiparban, anire büszkék lehetünk. Még talán neked is tetszeni fog.

Igen a "semmi extra" hozzáállásod a bajom. Nem akarod észrevenni, mert nem szimpatizálsz a rezsimmel, hogy ez a "semmi extra" a legnagyobb katonai fejlesztés 90 után. 90 előtti állapotot nem annyira ismerem, de a szovjet csapatok megszállása alatt nem magyar érdek szerinti haderőfejlesztés zajlott. Bár tény, a jelenleginél ütőképesebb seregünk volt, de csak a szovjet párttitkárok parancsa szerint használhattuk volna. Ilyen áron, köszi nem kell!
 
T

Törölt tag 2577

Guest
Ezt úgy hivják,hogy kihelyzett gyártás.Semmi extra.
Nem magyar terv,nem magyar technológia,nem magyar fejlesztés,nem magyar gyártójog.
Mondom,Dél Korea 1960.Ami azt illeti,a FÉG is igy kezdte a XIX.század végén.
Részben igazad van, de: magyar mérnökök és magyar szakemberek fognak -ezáltal a kihelyezett gyártással- olyan elméleti és gyakorlati tudást megszerezni, ami képes lehet megteremteni egy jövőbeni, teljesen független magyar hadiipar alapjait. Tekintsd ezt első lépcsőfoknak.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 830
47 112
113
De nem a képességünk nincs meg hanem a jogunk,kevered a szezont a fazonnal.Az iparunk szempontjából a képesség a fontos, mert az jelle.zi a milyenségét nem a jogok.
Pontosan erről van szó! Meg egy kicsit még többről. A deklarált önellátói törekvés kicsit másról is szól.
Teljesen lényegtelen hogy ki a jogtulajdonos.
Azt nem látja @Negan és (szélmalom)harcostársai - ezt rosszindulat nélkül írom-, hogy bármikor bármilyen helyzet adódik, ezek a gyárak országhatáron belül vannak. Vagy együttműködik a tulajdonos, vagy rekvirálva lesz a gyár.
Ha vége van a "helyzetnek" majd a végén szépen el lehet számolni a licence tulajokkal.
Igazság szerint a licence tulaj érdeke is egy ilyen helyzet, mert brutálisan megdobja az üzletet.
Persze lehet alkatrész beszállítói bojkot, de ezt meg, egy kis előrelátással ügyesen ki lehet kerülni.
(most nem adnék tippeket).
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Részben igazad van, de: magyar mérnökök és magyar szakemberek fognak -ezáltal a kihelyezett gyártással- olyan elméleti és gyakorlati tudást megszerezni, ami képes lehet megteremteni egy jövőbeni, teljesen független magyar hadiipar alapjait. Tekintsd ezt első lépcsőfoknak.
Ha nálunk nagyobb múltú fegyvergyártók termékeit képesek vagyunk az adott gyár színvonalán előállítani, több mint elég. Nem értem mi azzal a gond, ami az Arzenálban zajlik, ha örökre így maradna sem érdekelne mert nem kell feltalálni megint a spanyol viaszt. El tudják látni a hazai igényeket is, s itt a hazain van a hangsúly.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Magyar seggbe magyar lófasz világ már elmúlt!! Igazából nagyon nem is volt, csak szavakban.

Ez a globalizált világ tök más. Ezt a mentalitást el kell felejteni. Annyi pénz és idő lenne, hogy semmi értelme. Ráadásul a legújabb technológiákhoz sosem jutnánk hozzá.

Nézd meg milyen nemzetközi együttműködésben készülnek a legújabb katonai fejlesztések. De a civil iparra is jellemző. Nincs olyan, hogy csak német, amerikai, francia gyártás. Még kínai se nagyon. Pedig ott tényleg már minden adott hozzá.

Szövetségi rendszereken belül kell gondolkodnunk a saját stratégiai érdekeink szerint. Ez mind a haderőre, fegyverekre, mind stratégiai hadiipari cégekre értem. Ezen az úton elindultunk.

Ha szerencsénk van és nem fordul nagyot a németeknél a szélirány, értsd CDU hatalomban marad és nálunk is megtartják a GDP 2%-ot, akkor 2025-30-ra olyan alap lesz mind a Honvédségnél, mind a hazai hadiiparban, anire büszkék lehetünk. Még talán neked is tetszeni fog.

Igen a "semmi extra" hozzáállásod a bajom. Nem akarod észrevenni, mert nem szimpatizálsz a rezsimmel, hogy ez a "semmi extra" a legnagyobb katonai fejlesztés 90 után. 90 előtti állapotot nem annyira ismerem, de a szovjet csapatok megszállása alatt nem magyar érdek szerinti haderőfejlesztés zajlott. Bár tény, a jelenleginél ütőképesebb seregünk volt, de csak a szovjet párttitkárok parancsa szerint használhattuk volna. Ilyen áron, köszi nem kell!
ahhoz hogy barmit le tudjunk gyártani csak lóvé kell. beletolni pár milliárdot a szerszamgepekbe oszt kész.a szellemi tudas megvan, a gépeket le is szállítják. de minek ha készen is kapható?1-2 kovacsüzem fejlesztés meg pár kisebb öntöde kellene csak. plussz venni 1-2 strigont meg wotan-t. már most is majdnem mindent le tudnánk hegeszteni meg forgácsolni, csak alapanyag nincs.és az nem is lesz szerintem.pont azt nem adja el senki..ebben dolgozom, tudom...hacsak nem veszunk meg egy afrikai országot ahol van alapanyag, akkor maradunk a németeknél.Kina ezért vasarolta be magát éppen a fekete kontinensen.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 584
32 108
113
Magyar seggbe magyar lófasz világ már elmúlt!! Igazából nagyon nem is volt, csak szavakban.

Ez a globalizált világ tök más. Ezt a mentalitást el kell felejteni. Annyi pénz és idő lenne, hogy semmi értelme. Ráadásul a legújabb technológiákhoz sosem jutnánk hozzá.

Nézd meg milyen nemzetközi együttműködésben készülnek a legújabb katonai fejlesztések. De a civil iparra is jellemző. Nincs olyan, hogy csak német, amerikai, francia gyártás. Még kínai se nagyon. Pedig ott tényleg már minden adott hozzá.

Szövetségi rendszereken belül kell gondolkodnunk a saját stratégiai érdekeink szerint. Ez mind a haderőre, fegyverekre, mind stratégiai hadiipari cégekre értem. Ezen az úton elindultunk.

Ha szerencsénk van és nem fordul nagyot a németeknél a szélirány, értsd CDU hatalomban marad és nálunk is megtartják a GDP 2%-ot, akkor 2025-30-ra olyan alap lesz mind a Honvédségnél, mind a hazai hadiiparban, anire büszkék lehetünk. Még talán neked is tetszeni fog.

Igen a "semmi extra" hozzáállásod a bajom. Nem akarod észrevenni, mert nem szimpatizálsz a rezsimmel, hogy ez a "semmi extra" a legnagyobb katonai fejlesztés 90 után. 90 előtti állapotot nem annyira ismerem, de a szovjet csapatok megszállása alatt nem magyar érdek szerinti haderőfejlesztés zajlott. Bár tény, a jelenleginél ütőképesebb seregünk volt, de csak a szovjet párttitkárok parancsa szerint használhattuk volna. Ilyen áron, köszi nem kell!
Továbbra sem érted.Mert nem akarod érteni.
Mint ahogy azt sem,hiába irta le Blogen is,hogy nem ez lenne a legnagyobb haderőfejlesztés,ha nincs 98as kormányváltás.
Azt sem érted,hogy mennyire kockázatos ez a nem katonai alapú haderőfejlesztés.Ki se fejlesztett eszközöket veszünk,próba nélkül.
Nem érted,hogy Dél Korea 50 évnyi fejlődés után jutott el egy olyan szintre,amit Te már holnapra vizionálsz.És a "koreai" szuper KSTAM nem más,mint egy hk ágyúhoz igazitott német Bonus.Vagyis most van egy olyan szinten,60 évnyi fejlődés után,amiről Te mint mai képességröl beszélsz nálunk.
De azt sem,hogy ez a MH nem egy országvédelmi sereg lesz,hanem egy BW segéderő.Mert az egész haderőfejlesztés motorja nem kolmi hirtelen ébredt honfiui szeretet,hanem az amcsi nyomás és a német politikai jóindulatvásárlás kényszerének szerencsés összjátéka.Hogy nem kerűl technológia a kezünkbe.Ezek olyan gyárak,mint az autógyárak.Nincs magyar autógyár.A Mercinek,Susukinak van Mo-i gyára.Még a liszensz gyártásig se jutottunk el,ami a saját hadiipar alapja lehet.Még az is a jövő zenéje.
Az aknavető és löszergyár megvétele és a termelés hazatelepitése az egyetlen valóban hazai hadiipart rövid távon fejlesztő lépés.Majd,ha felnő a magyar fejlesztőmérnök nemzedék,lesz hozzá hazai fejlesztő kapacitás-de háttéripar hozzá attol még nem.
Azt sem érted meg,hogy a sereg fejlesztése szempontjábol nem jó egy barátságos német vezetés.Attol nem kell ily módon jóindulatot vásárolni.Mert a vajdát nem a honfiui szeretet hajtja,csak a politikai érdek.Ha nincs benne érdeke,ugyanúgy dobja az egészet,mint 98ban,vagy 2010 után ahogy dobta.Mert az egészhez nincs háttériparunk.
Különben nekünk az izraeli hadiiper a természetes minta.Tudod mi echte zsidó gyártás a Merkavában az elektronikán kivűl.szinte semmi.Német és amerikai beszállitók tervei,gyártásai.De attol még a Merkava zsidó konstrukció.Egy ilyen jellegű hadiipar kiépitését tűzhetjük ki mi is célként.De ezt izrael 30 év alatt érte el,igen erős háborús nyomás alatt.
Szóval,ha nem megy a szövegértés,akkor olvasd el újra,meg újra,meg újra.Elöbb-utóbb majd csak megy.....
 
H

Hummen23

Guest
Attol még kihelyezett gyártás.
Van jogunk módositani a konstrukción-nincs.Van jogunk önállóan exportálni-nincs.Van jogunk magunknak önállóan gyártani-nincs,a CZ-töl vesszük az itt gyártott db-okat is.
Ezzel szemben a FÉG önálló jogon az AKM liszenszére ráfejleszthetett,kialakithatta az AMD-t,és azt saját jogon exportálhatta,illetve gyárthatta saját felhasználásunkra.
Ezt a szintet még újra el kell érjük.
Comprende?Vakarimas?Verstehen?
Tyűű!!! Te láttad a szerződéseket! Mázlista ;)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 584
32 108
113
Pontosan erről van szó! Meg egy kicsit még többről. A deklarált önellátói törekvés kicsit másról is szól.
Teljesen lényegtelen hogy ki a jogtulajdonos.
Azt nem látja @Negan és (szélmalom)harcostársai - ezt rosszindulat nélkül írom-, hogy bármikor bármilyen helyzet adódik, ezek a gyárak országhatáron belül vannak. Vagy együttműködik a tulajdonos, vagy rekvirálva lesz a gyár.
Ha vége van a "helyzetnek" majd a végén szépen el lehet számolni a licence tulajokkal.
Igazság szerint a licence tulaj érdeke is egy ilyen helyzet, mert brutálisan megdobja az üzletet.
Persze lehet alkatrész beszállítói bojkot, de ezt meg, egy kis előrelátással ügyesen ki lehet kerülni.
(most nem adnék tippeket).
Hehehe.
Nem lennének önálló működésre képesek.Milen csövet dolgozna fel a csőgyártó gépsor?Nincs fegyveracélgyártásunk.Pro Pátria milyen födarabokbol legózná a cuccot,ha izrael nem szállitana?Zeg milyen összeszerelést csinálna a fél világrol összeszedett alkatrészek nélkül?Max a kábelkötegeket fonogathatná.
Kölni Ford gyár végig termelt a II.vh alatt.Nade az német ipari bázison működött.....
Egyik szememre veti,hogy nem globalizáltan gondolkodok,másik meg hogy nem gondolok nemlétező lehetőségekre.........Hát ez már Rejtő-i mélységeket karcolgat.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 584
32 108
113
Részben igazad van, de: magyar mérnökök és magyar szakemberek fognak -ezáltal a kihelyezett gyártással- olyan elméleti és gyakorlati tudást megszerezni, ami képes lehet megteremteni egy jövőbeni, teljesen független magyar hadiipar alapjait. Tekintsd ezt első lépcsőfoknak.
Igen-de ez egyenlőre csak az összeszerelés.Középtávú cél lehet a legózás,némi hazai hozzáfejlesztéssel és néhány elem helyi gyártással.Mi ott tartunk,ahol Dél Korea a 60as évek elején.A K2 meg még mindig német löveggel,hajtásláncal,francia töltőgéppel és amerikai mérnöki segitséggel készült.60 év fejlődését mi se fogjuk 6 év alatt véghezvinni.
Annyira érthetetlen volt ez a hsz-?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 830
47 112
113
Nem lennének önálló működésre képesek.Milen csövet dolgozna fel a csőgyártó gépsor?Nincs fegyveracélgyártásunk.
Tessék szépen végiggondolni, hogy kimindenkivel üzletelünk a haderőfejlesztéssel kapcsolatban. Aztán tessék végiggondolni, hogy közülük kimindenkitől tudnánk a cső legyártására alkalmas alapanyagot beszerezni!

Pro Pátria milyen födarabokbol legózná a cuccot,ha izrael nem szállitana?Zeg milyen összeszerelést csinálna a fél világrol összeszedett alkatrészek nélkül?Max a kábelkötegeket fonogathatná.
Te komolyan azt gondolod, hogy radart, meg gyalogsági harcjárművet fogunk gyártani "helyzet" esetén? :eek: :rolleyes:
Gondolom, te akkor kezdesz majd hozzá Kfirt fejleszteni...
Segítek: akkor már csak kis és közepes kaliberű lőszert (Sirok, Várpalota), akna és tüzérségi gránátokat fogunk gyártani (Várpalota), meg esetleg kézifegyvert (Arzenál). Minden mást előre be kell tárazni. Megint segítek: Éppen ez folyik.

Egyik szememre veti,hogy nem globalizáltan gondolkodok,másik meg hogy nem gondolok nemlétező lehetőségekre.........Hát ez már Rejtő-i mélységeket karcolgat.
Igazság szerint 4-5 éve ugyan azt hajtogatod. Nem nagyon gondolsz semmilyen lehetőségre. Folyamatosan azon jár az eszed, hogy mi minden NEM lesz.

Még celebra korodból:
Hát az nem ilyen egyszerű.Elösször is nincs acélművünk,ami tudna fegyveracélt gyártani.Diósgyöri Nemesacélmű csinálta anno.A csőgyártáshoz meg egy komplett gépsor kell,aminek neuralgikus darabja a hideg csőkovácsoló gépsor,amit nem lehet csak úgy leakasztani.És a csőegyengetést talán még ma sem lehet autómatizálni.És itt eljutottunk a leginkább hiányzó,és legnehezebben beszerezhető/pótolható részhez-a tapasztalt szaki,a jó és hozzáértő melós amit sehogy nem lehet kapásból pótolni.Az összeszerelés viszont csak betanitott munka
Aztán lett csőgyártás is.....nagy mértékben automatizálva.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Tessék szépen végiggondolni, hogy kimindenkivel üzletelünk a haderőfejlesztéssel kapcsolatban. Aztán tessék végiggondolni, hogy közülük kimindenkitől tudnánk a cső legyártására alkalmas alapanyagot beszerezni!


Te komolyan azt gondolod, hogy radart, meg gyalogsági harcjárművet fogunk gyártani "helyzet" esetén? :eek: :rolleyes:
Gondolom, te akkor kezdesz majd hozzá Kfirt fejleszteni...
Segítek: akkor már csak kis és közepes kaliberű lőszert (Sirok, Várpalota), akna és tüzérségi gránátokat fogunk gyártani (Várpalota), meg esetleg kézifegyvert (Arzenál). Minden mást előre be kell tárazni. Megint segítek: Éppen ez folyik.


Igazság szerint 4-5 éve ugyan azt hajtogatod. Nem nagyon gondolsz semmilyen lehetőségre. Folyamatosan azon jár az eszed, hogy mi minden NEM lesz.

Még celebra korodból:

Aztán lett csőgyártás is.....nagy mértékben automatizálva.
de le lehet akasztani...bármit csak pénz kérdése. a németek bármit leszállitanak. az alapanyag a gond.. az oroszok esetleg hajlandok lennének...talán.de ők se...ha ujra feltárnánk a pécsi uránt, megváltozna a helyzet.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 198
113
Akkor lesz majd hazai hadiipar, ha a tervezett diesel-elektromos 8X8-ba nem a Liebherr 3x-os árú motorját tesszük, hanem a valóban kicsit gyengébb (kb. -5%) XY mezőgazdasági gép motorját, ami harmad áron van, 100ezres sorozatban, megfizethető árú/sok forrásból beszerezhető alkatrészekkel, "halandók" is tudják szervizelni (nem csak egy gyári Superman), ERGO: nincs külföldi függőség !!!

Na ezek a hírek folyamatban lévő technika-beszerzéseknél nem publikusak, és ez az "ilyenkori" az üzleti gyakorlat és marketing szerint a nem nekünk kedvező feltételeket jelenti!
Hallottam olyan kitételről ezen a területen, hogy amennyiben a gyártó a vállalt idő alatt a megrendelt alkatrészt nem tudja leszállítani, úgy a megrendelő jogosult annak gyártására ! ! !

Amelyik szállító ezt vállalja, nos AZ szerintem megbízható szállító!
Ilyen valóban elég ritka, mert sajnos "...ilyen ez a pop-szakma!", de a Rheinmetal-nak mi most "nem kis dolgot" teszünk meg "Lynx ügyben"!!!

Ott is "rá lehetne ugornunk" a Lynx-drón "területére". Nem hallok arról, hogy teret adnának erre.
Nem hallok arról, hogy megkapnánk a szabad integráláshoz szükséges input/output paramétereket, "szabadságo"!
...csak mert ettől kezdve van saját mozgásterünk!!!

Ezek nélkül csak addig szerelgetünk amíg "hagyják"! A "korszerű( :rolleyes: ) autószerelés/-gyártás" mintájára: fődarab-csere/-összerakás! :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Ennél többet is csinálunk sok tíz éve a Suzuki-gyárban. Miért is csak ennyit kapunk ? ? ?

Nincs az összeszereléssel sem semmi gond, csak akkor azt illik kommunikálni!!
A korábbi külföldi függőség konzerválódását látom túlsúlyba kerülni a gyors eredmény-hajhászás (politikai "perc-előnye") miatt, amit az ellenzéki oldal is gerjeszt, mert ez a hibázás lehetőségét növeli!

Az alapok újjáépítése ipari, szak-emberi (és társadalmi szinten) alig látható.
Pedig ilyen háttér vezettet a soproni népszavazáshoz, a szolnoki román haderő megállításához!

A fejekben is kell jövőt építeni, azt nem lehet megvenni!!!

.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 584
32 108
113
Tessék szépen végiggondolni, hogy kimindenkivel üzletelünk a haderőfejlesztéssel kapcsolatban. Aztán tessék végiggondolni, hogy közülük kimindenkitől tudnánk a cső legyártására alkalmas alapanyagot beszerezni!


Te komolyan azt gondolod, hogy radart, meg gyalogsági harcjárművet fogunk gyártani "helyzet" esetén? :eek: :rolleyes:
Gondolom, te akkor kezdesz majd hozzá Kfirt fejleszteni...
Segítek: akkor már csak kis és közepes kaliberű lőszert (Sirok, Várpalota), akna és tüzérségi gránátokat fogunk gyártani (Várpalota), meg esetleg kézifegyvert (Arzenál). Minden mást előre be kell tárazni. Megint segítek: Éppen ez folyik.


Igazság szerint 4-5 éve ugyan azt hajtogatod. Nem nagyon gondolsz semmilyen lehetőségre. Folyamatosan azon jár az eszed, hogy mi minden NEM lesz.

Még celebra korodból:

Aztán lett csőgyártás is.....nagy mértékben automatizálva.
:)
4-5 éve mást se csinálok,mint rángatlak vissza benneteket a realitás talajára.
Ünnepeltetek egy gyártást,mikor az még csak összeszerelés volt.Leirtam,kogy az lehet,ha majd teljesit bizonyos kritériumokat,legalapvetően e csögyártás letrejöttét.
Létrejött.Igen örvendetes.
Te viszont már arrol beszélsz,hogy háborúban,embargó alatt majd kézifegyvert gyártunk.Hát csak amig lesz hozzá fegyveracél.Mert fegyveracélt nem tudunk előállitani.Azt olyan esetben be kéne csempészni-mert stratégiai anyag,fegyverembargó vonatkozik rá.
Munkaerőproblémák meg vannak.Ezzel se löttem mellé.
Ha meg belelapozol a dzsihádmobilos rovatba,ott pont azt irom,hogy egy kicsit is hosszabb háborúban mi ugyanilyen gányolásokra kényszerülnénk,mert erre van ipari kapacitásunk.

'Igen-de ez egyenlőre csak az összeszerelés.Középtávú cél lehet a legózás,némi hazai hozzáfejlesztéssel és néhány elem helyi gyártással.Mi ott tartunk,ahol Dél Korea a 60as évek elején.A K2 meg még mindig német löveggel,hajtásláncal,francia töltőgéppel és amerikai mérnöki segitséggel készült.60 év fejlődését mi se fogjuk 6 év alatt véghezvinni."
Magyarázd már el nékem,hogyan fogalmazzam meg ezt a hsz-t,hogy meg is értsétek?
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Tessék szépen végiggondolni, hogy kimindenkivel üzletelünk a haderőfejlesztéssel kapcsolatban. Aztán tessék végiggondolni, hogy közülük kimindenkitől tudnánk a cső legyártására alkalmas alapanyagot beszerezni!


Te komolyan azt gondolod, hogy radart, meg gyalogsági harcjárművet fogunk gyártani "helyzet" esetén? :eek: :rolleyes:
Gondolom, te akkor kezdesz majd hozzá Kfirt fejleszteni...
Segítek: akkor már csak kis és közepes kaliberű lőszert (Sirok, Várpalota), akna és tüzérségi gránátokat fogunk gyártani (Várpalota), meg esetleg kézifegyvert (Arzenál). Minden mást előre be kell tárazni. Megint segítek: Éppen ez folyik.


Igazság szerint 4-5 éve ugyan azt hajtogatod. Nem nagyon gondolsz semmilyen lehetőségre. Folyamatosan azon jár az eszed, hogy mi minden NEM lesz.

Még celebra korodból:

Aztán lett csőgyártás is.....nagy mértékben automatizálva.
kis mértékben de van jó acélgyártásunk..kicsi de van..és elég jók.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 830
47 112
113
de le lehet akasztani...bármit csak pénz kérdése. a németek bármit leszállitanak. az alapanyag a gond.. az oroszok esetleg hajlandok lennének...talán.de ők se...ha ujra feltárnánk a pécsi uránt, megváltozna a helyzet.
Oroszország,Törökország, Svédország, de legrosszabb esetben Kína is leszállítja a csőhöz szükséges acélt.