Horvát vadászgép tender

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113

"Ahogyan azt Horvátország kormánya tegnap hivatalosan is bejelentette, a Többcélú vadászrepülőgép beszerzésével foglalkozó tárcaközi bizottság ugyanazon a napon benyújtotta a többcélú vadászrepülőgép beszerzésének megvalósíthatósági tanulmányát a miniszterelnöknek . A kormány emlékeztet arra, hogy a bizottság korábban befejezte az Egyesült Államokból, Svédországból, Franciaországból és Izraelből december 12-én érkezett ajánlatok értékelését .

A nyilatkozat azt is kimondja, hogy a jutalék alapján átfogó és több kritérium szakértői elemzés a tanulmányban, egyhangúlag a következtetés a legjobb ajánlatot a két ajánlatok az új repülőgépek (amerikai F-16-os blokk 70 és a svéd Gripen C és D), valamint két használt repülőgép (francia Rafal F3R és izraeli F-16 30. blokk). Az összes ajánlatot alaposan és pontosan értékelték három területen: stratégia, képességtartomány és pénzügyi terület.

Megjegyezték, hogy a folyamat integritásának védelme miatt ezek az adatok még nem nyilvánosak.

A horvát kormány tisztázta a projekt következő lépéseit is. A jövő év elején a horvát parlament védelmi bizottsága először megismeri e tanulmány tartalmát, majd a kormány meghozza a végső döntést egy többcélú vadászgép kiválasztásáról. Ezután megkezdődik a kormányközi megállapodás kidolgozásának több hónapos szakasza annak az államnak a kormányával, amelynek ajánlatát kiválasztják, hogy a megállapodást legkésőbb 2021 végéig meg lehessen kötni .

Ami ebben a kijelentésben talán a legérdekesebb, az a francia Rafal Horvátországnak felajánlott változatának idézése. Míg eddig a felajánlott repülőgépek három változata ismert három ajánlat miatt ( F-16 blokk30 és blokk70, valamint Gripen C és D) , most először hivatalosan megtudtuk, hogy Horvátország megvásárolhatja a Rafale F3R-et , amely jelenleg ennek a repülőgépnek a legjobb változata egy piac, amelynek fejlődése 2013 végén kezdődött.

Eddig csak néhány horvát médiában olvashattunk és hallhattunk arról, hogy az F3R-t akkor kínálják, amikor a Francia Védelmi Beszerzési Ügynökség (DGA) csak 2018. október végén hagyta jóvá a meglévő francia repülőgépek korszerűsítéseként (Franciaország teljes flottáját korszerűsíteni kívánja). Ugyanakkor ez a jelenlegi Rafale szabvány, amelyet India, Egyiptom és Katar kínál eladásra és szerez be. Az első F3R szintre korszerűsített repülőgépet (haditengerészeti Rafal M) 2018 decemberében szállították le. Hivatalosan 2019 júliusában állították üzembe, és a kezdeti működési képességet ugyanazon év december 6-án érték el.

Mivel a francia légierő jelenleg viszonylag kevés Rafala F3R-rel rendelkezik (Rafala B és C), feltételezhető, hogy Horvátország - amint azt egyes görögországi médiumok kimondják - olyan repülőgépeket fogadna, amelyeket később F3R szintre hoztak, vagyis hogy a korszerűsítési folyamat a használt gépek azután kezdődtek, hogy végül Rafalt választották ki egy pályázaton."

(Szerb google ferdítővel fordítva...)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113
Legyen meg itt is...

Nah. Pár napja volt latolgatás, mi lesz a Gripen lizing, 2026, után. Itt ugye egy fintos szempont, mit lépnek addig a szomszédok.

Horvátok
Kiertekelték a 4 ajanlatot, állítólag a Gripen elbukott és a legutóbbi tender győztes Izrael is elvérzett, a használt F-16 ajánlattal. Persze ez nem hivatalos infó.
Az USA F-16 Block 70/72 "Viper" és Franciaország Rafale F3R ajánlata a nyerő.
Jövő év elején kerül a parlament elé és év végéig döntenek.

A horvát sajtó által idézett adatok szerint állítólag a francia ajánlat a legjobb ár-érték arányú, mivel 12 milliárd F3R sorozatra 7 milliárd kunát [930 millió eurót, 335 milliárd HUF] fedez, az Egyesült Államok pedig F-16 F-16 repülőgépekre kínál ajánlatot. A 70/72 blokk értéke több mint 11 milliárd kuna [1,46 milliárd euró, 525 milliárd HUF].

Mi mennyiért lizingeljük a 12+2 Gripent??? Náluk 10+2 gép lesz a MIG-21-ek helyett. 2024-ben leadják a szerelést.
Az USA ajánlat csak politikai okok miatt nyerhet a költségeket elnézve.
Kíváncsi lennék a Gripen ajánlatra is... Sajnos az nem szivárgott

Tehát a horvatoknak 2 ajánlat ismert :

  • 12 Rafale 335 milliard6HUF
  • 12 F-16 Block 70/72 525 milliárd HUF
A csehek pedig összeségében
  • 276 milliárd HUF-ért bérlik a 14 Gripent C/D-t
A kérdés hogyan vérezhetett el állítólag a horvát Gripen ajanlat6, amikor árban nagyon versenyképesnek tűnik.

Egyébként a csehek elvileg őszig döntenek a Gripenek jövőjéről, ami azért érdekes, mert nálunk is most zajlik a gondolkodás erről.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 692
90 787
113
A franciák szerint a Rafale kapta a legjobb értékelést, utana az amcsi F-16. A Gripen az ára miatt elvérzett??? Fura... Elvileg utólag adott volna még kedvezményt a Saab, de már nem fogadták be az ajánlatot.

Elvileg így áll a 2 esélyes ajánlat.
12 gép, hat 2024ben, 6 2025-ben.

12 Rafale 930 millió euro.
12 F-16V 1.6 milliárd euro.

Bár nagynak tűnik a különbség, de a franciák bedobták még a politikai zsarolást is. 2024es euro és schengeni övezethez való csatlakozást említenek, ha jól döntenek. Más esetben...

Szóval minden a szokott rendben zajlik. o_O

 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Érdekes, hogy itt sem rúg labdába a EF pedig most, hogy leálltak a német és angol összeszerelő üzemek durva alkupozícióban van egy esetleges megrendelő. Arról nem beszélve, hogy politikailag ez a leghasznosabb. Ha ennyit elköltenek új gépekre akkor semmi másra nem fog maradni forrás, hasonlóan, mint a szlovákoknál. Gripen C-t még gyártja a Saab? Ez nem használt gépre vonatkozik? A horvátok (meg mi is) akkor járnának a legjobban ha megvennék a mi használt gépeinket 26-ban, mi meg vennénk addig 1 század F-35-t meg 3 század csapármérő drónt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Érdekes, hogy itt sem rúg labdába a EF pedig most, hogy leálltak a német és angol összeszerelő üzemek durva alkupozícióban van egy esetleges megrendelő. Arról nem beszélve, hogy politikailag ez a leghasznosabb. Ha ennyit elköltenek új gépekre akkor semmi másra nem fog maradni forrás, hasonlóan, mint a szlovákoknál. Gripen C-t még gyártja a Saab? Ez nem használt gépre vonatkozik? A horvátok (meg mi is) akkor járnának a legjobban ha megvennék a mi használt gépeinket 26-ban, mi meg vennénk addig 1 század F-35-t meg 3 század csapármérő drónt.
Igazabol a horvatoknak nem gond ha a vegere ernek mert amilyuk eddig van es ami be van rendelve/vagy epp berendeles elott van tipisvalogatassal. Kessz a haderofejlesztrsuk.
A flotta 2 uj fregattot kap 4 uj jarorhajot a regieket modernizaljak.
Szarazfoldi egysegeiknek 1-2 zaszloaljnyi ifv kell meg ami elvileg mar meg is szuletett
Meg uj nato kompatibilis aknavetok amire szinten megvan a penz legalabbis fut a piackutatas /itt a hirtenbergnek szerintem lenne eselye./
Legvedelemre el van kulonitve a penz szinten piackutatnak mind rovid mind kozepes hatotavba.

Igazabol rendbe vannak.
Szemelyi felszereles uj van
Gyalogsagi fegyverek a karabelytol az atgm is rendbe van ujak es regebbibol is van boven.
Pancelozott terepjarok es mrap ek van boven.
Apc patria
Ifv bradly /nem a legjobb de frissen beszerzett hasznalt egy idore le lessz veluk a gondjuk./
Tuzerseg pzh es valami argentin 155 os emellett amcsi 105 es 75 es persze az elengedhetetlen vsz kaliber plusz raketavetok teruletet loni
Teherautokbol van galany hianyuk vagy lessz a kozeljovobe de azthiszem mar az is megolododott iveco altal...

Helikoptereik elfogadhatoak
Legi szallitasi kepesseguk merevszarnyassal nincs de szerintem nem is vagynak ra ha megis /vesznek valami c130 ast jutanyosan usabol minimum felujitassal./
Ugyhogy vegulis sinen vannak.
Kolthetnek vadaszgepre.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
Érdekes, hogy itt sem rúg labdába a EF pedig most, hogy leálltak a német és angol összeszerelő üzemek durva alkupozícióban van egy esetleges megrendelő. Arról nem beszélve, hogy politikailag ez a leghasznosabb. Ha ennyit elköltenek új gépekre akkor semmi másra nem fog maradni forrás, hasonlóan, mint a szlovákoknál. Gripen C-t még gyártja a Saab? Ez nem használt gépre vonatkozik? A horvátok (meg mi is) akkor járnának a legjobban ha megvennék a mi használt gépeinket 26-ban, mi meg vennénk addig 1 század F-35-t meg 3 század csapármérő drónt.
Te megint miről beszélsz? AZ Eurofighter gyártósorok gőzerővel dolgoznak.
A spanyoloknál csinálják az upgrade-et (ha letelik, akkor várhatóan még rendelnek gépet) Az angolok és a németek a kuvaiti, katari és a frissen beesett 38db-os német megrendelést gyártják.
Az ábrán még nincs benne ez a 2020-as 38 gépes rendelés:
eurofighter.jpg

A németek még várhatóan rendelnek, mert a fentebb említett 38 gép csak a Tranche 1-es gépek váltására van.
A Tornado-k cseréje meg még további gépeket igényel. Egyelőre csak részben EF-eket, de ha nagy lesz a tiltakozás az amerikai F-18-asok miatt, akkor akár a teljes Tornado flotta is Eurofighterekkel lesz lecserélve.
Hja, és ne felejtsük, hogy egy szaudi megrendelés is lóg a levegőben, amit az embargó miatt folyamatosan halasztanak. Ennek a sorsa még nem tisztázott.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and fip7

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
A franciák szerint a Rafale kapta a legjobb értékelést, utana az amcsi F-16. A Gripen az ára miatt elvérzett??? Fura... Elvileg utólag adott volna még kedvezményt a Saab, de már nem fogadták be az ajánlatot.

Elvileg így áll a 2 esélyes ajánlat.
12 gép, hat 2024ben, 6 2025-ben.

12 Rafale 930 millió euro.
12 F-16V 1.6 milliárd euro.

Bár nagynak tűnik a különbség, de a franciák bedobták még a politikai zsarolást is. 2024es euro és schengeni övezethez való csatlakozást említenek, ha jól döntenek. Más esetben...

Szóval minden a szokott rendben zajlik. o_O

A Rafael fogják választani. A covid miatt minden egyes centet meg fognak fogni. Az EU covid alapot kifelejtetted, továbbá már nem Trumph az elnök.
 
K

kamm

Guest
A franciák szerint a Rafale kapta a legjobb értékelést, utana az amcsi F-16. A Gripen az ára miatt elvérzett??? Fura... Elvileg utólag adott volna még kedvezményt a Saab, de már nem fogadták be az ajánlatot.

Elvileg így áll a 2 esélyes ajánlat.
12 gép, hat 2024ben, 6 2025-ben.

12 Rafale 930 millió euro.
12 F-16V 1.6 milliárd euro.

Bár nagynak tűnik a különbség, de a franciák bedobták még a politikai zsarolást is. 2024es euro és schengeni övezethez való csatlakozást említenek, ha jól döntenek. Más esetben...

Szóval minden a szokott rendben zajlik. o_O


Remek kis gep, de a gatyajuk ra fog menni, majd rajonnek ok is. Ez eleg buta lepes lenne egy viszonylag csoro orszagnak.
Ha jol emlekszem, a Rafale meg a EFnal is vagy 30% dragabban repul, valahol a haromszorosa a C/D-nek, ugye?

Az amerikai ajánlat USD, azaz kb. 1.3 milliárd euro.

Az is pofatlanul sok, de az joval olcsobban repulhet, mint a Rafale vagy a EF.
Egy érdekes hozzászólást láttam. A Gripen C ajánlat 900 millió euro volt és a legnagyobb ellentételezést kinálták. Jó hír itthonra!!
Akkor meg vegkepp egyertelmu, hogy megint nyakig korrupcio az egesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 692
90 787
113
Akkor meg vegkepp egyertelmu, hogy megint nyakig korrupcio az egesz.
Figyelembe veszik a politikai szempontokat is. Egy turizmusból elő országnak Schengen és az euro francia támogatása megér egy kis felárat.

Persze ez tendereztetés nélkül is menne....
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
A zágrábi buli folytatódik, egy Lockheed munkatárs szerint a horvátok érdeklődést mutattak az F-35 iránt is. Mondjuk az anyagi lehetőségeiket nézve kétlem, hogy lenne miből egyáltalán megvenni és utána üzemeltetni őket.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
K

kamm

Guest
A zágrábi buli folytatódik, egy Lockheed munkatárs szerint a horvátok érdeklődést mutattak az F-35 iránt is. Mondjuk az anyagi lehetőségeiket nézve kétlem, hogy lenne miből egyáltalán megvenni és utána üzemeltetni őket.
Anno en is eléggé erdeklodtem Sharon Stone iránt... :D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113
"According to local mainstream media Croatia will buy 12 used F3R Rafales from France.
Oldest airframe reportedly is 10 yrs old. Media reports that the deal will be “just under 1 billion”."




"A rendelkezésre álló információk szerint Horvátország alig kevesebb mint egymilliárd eurót fizet a teljes csomagért, amely tartalmazza a repülőgépeket, a kiképzést és a fegyvereket."
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113
"According to local mainstream media Croatia will buy 12 used F3R Rafales from France.
Oldest airframe reportedly is 10 yrs old. Media reports that the deal will be “just under 1 billion”."




"A rendelkezésre álló információk szerint Horvátország alig kevesebb mint egymilliárd eurót fizet a teljes csomagért, amely tartalmazza a repülőgépeket, a kiképzést és a fegyvereket."

Vadászgépek: a döntést a kormánynak a fegyveres erők napján, május 28-án kell bejelenteni