[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113

Igazán kedves, gusztustalan csúsztatás már maga a cím is.
nyaljon sót aki ezt írta...
(NATO katonai bizottság elnöke, nyilván náci)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 517
72 518
113
2020. szeptember 7.

Közbeszerzési értesítőből:

Részvételi felhívás

KC-002 Mod D zavarótöltetek és BBU36/B kivetőtöltetek beszerzése (2021-2023)

Teljes mennyiség: 2021. évben nettó 180 000 000,- Ft (bruttó 228 600 000,- Ft.) keretösszegig
2022. évben nettó 180 000 000,- Ft (bruttó 228 600 000,- Ft.) keretösszegig
2023. évben nettó 120 000 000,- Ft (bruttó 152 400 500,- Ft.) keretösszegig
Ajánlatkérő évente 60 %-ban vállal kötelezettséget a keretösszeg kitöltésére.

A szerződés időtartama:
Kezdés 4.1.2021.
Befejezés 31.10.2023

Ajánlattételi határidő: 12.10.2020


(De az is lehet hogy a helikopterekhez veszik őket. Vagy hogy mindenhez is jó lesz.)

BBU-36-B.jpg


MJU-7A-B.jpg


Közbeszerzési értesítőből...

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Szerződés típusa: Árubeszerzések

KC-002 Mod D zavarótöltetek és BBU36/B kivetőtöltetek beszerzése (2021-2023)

Érték: 480 000 000,00 HUF Áfa nélkül

A beérkezett ajánlatok száma: 1

A nyertes gazdasági szereplő neve: Aerotechnika M&T Zrt.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 517
72 518
113
Magyarország Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között a katonai repülés területén folytatott együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről...


Együttműködési területek

(1) A Szerződő Felek a következőkben működnek együtt:

a) a Magyar Honvédség légierő egységeihez és a Szlovák Köztársaság Hadseregének légierő egységeihez tartozó katonai légi járműveknek a másik Fél légterében történő repülései;
b) az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Integrált Légvédelmi és Rakétavédelmi Rendszerén belüli, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete egységes eljárása alapján a légvédelmi feladatok ellátása, továbbá az ehhez kapcsolódó gyakorlatok kivitelezése;
c) repülő képzés a Határon Átnyúló Területen;
d) katonai légiszállítási tevékenységek;
e) kölcsönös tapasztalatcsere.

(2) Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének Integrált Légvédelmi és Rakétavédelmi Rendszerén kívül végzett légtérrendészeti feladat nem képezi jelen Megállapodás tárgyát.

Kutató-mentő műveletek, katonai légi balesetek kivizsgálása
Információcsere


Katonai légi szállítás

A Felek hatáskörrel rendelkező katonai szervei megosztják egymás között az információt arról, ha a másik Fél állományának vagy felszereléseinek szállítását lehetővé tevő kapacitás szabadul fel. Abban az esetben, ha az egyik Fél a másik Fél rendelkezésre álló szállítási kapacitását igénybe kívánja venni, a felajánló Fél illetékes katonai szervéhez kérelmet küld elfogadásra. Ha a kérelmet elfogadják, a légi szállítást a Felek államainak nemzeti szabályozásával összhangban és ingyenesen hajtják végre. Az ilyen rendhagyó légi szállítások a Felek között viszonossági alapon nyújtandók.


A nyújtott szolgáltatásokról kiállított számlák rendezése...

(1) A Felek a számlák kiállítását követően kölcsönösen felszámolják a Megállapodásban előírt szolgáltatásnyújtást és felszerelési támogatást, kivéve, ha a jelen Megállapodás más rendelkezése, vagy a Felek által elfogadott más nemzetközi egyezmény máshogy nem rendelkezik.

(2) A Felek az üzemanyagot, olajat, kenőanyagot és más anyagot a ténylegesen ráfordított költség mennyiségében számolják el a NATO SOFA ide tartozó rendelkezéseit figyelembe véve.

(3) Azon támogatások visszatérítésének módját, amelyeket az egyik Fél nyújtja a másik részes Fél katonai repülőterén, vagy a másik Fél légterében tartózkodó légijárművei részére, valamint a biztosított felszerelést és szolgáltatást az Észak-atlanti Szerződés Szervezete által alkalmazandó eljárások szabályozzák, kivéve, ha a Felek védelmi minisztériumai közötti külön technikai megállapodás máshogy nem rendelkezik.

(4) Mindkét Fél mentesíti a másik Felet a nemzeti légtérnek és katonai repülőtereknek a légtérrendészeti feladat végrehajtásával összefüggő használatából fakadó díjak megfizetésének kötelezettsége alól.

(5) Ezen Cikk rendelkezéseitől függetlenül a légtérrendészeti feladatot végrehajtó légijárműáltal a másik Fél államának területén felhasznált fegyverzeti anyagok és műszaki felszerelés (rakéták, lőszerek, pirotechnikai anyagok stb.) költségeinek megtérítése azt a Felet terheli, amelynek érdekében a bevetés sor került.
 

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
442
1 458
93
No gondolom már ki lett valahol tárgyalva, de ebben a topikban nem kaptam meg, így beteszem ide is ( habár "régi", febr.8.-i infó )

"Along with the increase in the number and capability of Gripen, we have begun the modernization of our military airports, which includes new stands, navigation systems, hangars and taxiways. The goal is twofold: the modernization will serve our new aircraft and make our airports suitable for receiving Allied air forces and providing support to Allied air operations."

 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 082
113
No gondolom már ki lett valahol tárgyalva, de ebben a topikban nem kaptam meg, így beteszem ide is ( habár "régi", febr.8.-i infó )

"Along with the increase in the number and capability of Gripen, we have begun the modernization of our military airports, which includes new stands, navigation systems, hangars and taxiways. The goal is twofold: the modernization will serve our new aircraft and make our airports suitable for receiving Allied air forces and providing support to Allied air operations."

Kíváncsi vagyok a number-re.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 517
72 518
113
Hivatalos szakmai látogatása részeként Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison is járt Jeffrey L. Harrigian vezérezredes, az amerikai légierő Európában állomásozó erőinek (USAFE) parancsnoka és az általa vezetett delegáció...

6033ccafa303d492348927.JPG


x6033ccb0005a2609673900.JPG.pagespeed.ic.d0QTe9IXs-.webp
 
M

molnibalage

Guest
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93