[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
16 indítót vettek, többre nem volt pénzük.
Ha jól emlékszem 55-ről volt szó és elgondolkodtató, hogy az összes nagyívű fejlesztési terv vissza lett vágva vagy el sem kezdődött, de a HIMARS program az megy tovább sőt a fenti román tábornoki nyilatkozat pont arra utal, hogy pontosan a távolsági csapásmérés képességére építik a stratégiát.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 100
27 384
113
Ha jól emlékszem 55-ről volt szó és elgondolkodtató, hogy az összes nagyívű fejlesztési terv vissza lett vágva vagy el sem kezdődött, de a HIMARS program az megy tovább sőt a fenti román tábornoki nyilatkozat pont arra utal, hogy pontosan a távolsági csapásmérés képességére építik a stratégiát.
Igen, 55-ről volt szó de csak 16-ot rendeltek meg
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Csak is mennyiségre tudnak ránk verni minőségben sehol sincsenek hozzánk képest! Több tank ( mindegy ha szar) több repülő ( az se baj ha nem repül) több rakétaindító ( az még nekünk nincs de ami késik nem múlik), mindegy hogy mi csak TÖBB!
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 039
113
Azért pörgünk a románok HIMARS ütegein, mert az olyan képesség amivel mi nem rendelkezünk és ez fölényt biztosít a felebarátaink részére.
1. Pl. úgy, hogy beszereznek kémműholdat, mint ahogy bejelentették
2. 3. Pontosan erre van szükség. A GPS a rendszer gyenge pontja. Egyre sürgetőbb a nagyobb katonai objektumok részére a GPS jel zavarása.
4. 55 indítót vettek. Elég ha egyszer lőnek vele és a magyar haderő nagy részét ki is iktatták.
5. Igen látni fogjuk csak éppen tenni nem biztos, hogy tudunk ellene, bár a NASAMS3 valós képességeiről nem véletlenül nem tudunk.
6. Azzal halálra is ítélnénk a pilótáinkat. Ez a legrosszabb ötlet. Akkor inkább már drónokkal kellene támadni a HIMARS ütegeket.
7. Valóban nincs szükségünk HIMARS-ra, mert egy messze túlárazott termék. Inkább csapásmérő drónokra, robotrepülőkre vagy LORA ballisztikus rakétára van szükségünk.
+1 meg ugye kellene végre a betonfedezék Kecskemétre
+2 nem megijedni kell a HIMARS-tól hanem ehhez igazítani a terveket. Ha olyan a helyzet nekünk kell kezdeményezni és első körben kiiktatni a HIMARS indítóikat.



Ha már van az a k̷i̷b̷@̷s̷z̷o̷t̷t̷ egész-jó repülőgép-gyárunk(...ha már végre kezdenénk is vele valamit), --ami akár tudna is a használtan 1-2-300e $-os használt L-39 Albatroszból-- csapásmérő-drónt csinálni:
  1. kb. 1.000+ kg fegyverterheléssel,
  2. kb. 700(+) km oda-vissza,
  3. vagy kb. 1.200(+) km kamikaze-módban
  4. a "morzsákért" beszerezhető(megmaradt ? ) orosz/kínai(!) fegyverzettel,
  5. így nem többre becsülve 4-500e $-nál,
  6. "TESCO-gazdaságos", mert: egy --de inkább két-- db román Patriot kell lelőni, aminek darabja 1-2m $ ( !!! ) :D:D ,
és ha még "találunk" valami "olcsó" HARM-ot (Kina/szerbek/... ??? ;) ), akkor a biztonságos háttérben EW-zavaró/egyebes Griffekkel Patriot üteg is "kipipálható"!
...újabb -millió román $-ok! :eek:

Ha már végre egyszer( :rolleyes::rolleyes::rolleyes: ) nem spórolnák el a mennyiséget, akkor a meglévő (és --remélhetőleg-- rövidesen bővülő) Gripen flotta kiegészülve egy 20-30 darab közötti többfunkciós (csapásmérő/zavaró/csali/...) drónokkal megnehezítené mindenki másnak a légi-fölény megszerzését a Kárpát-medencében.
Végre egy területen költséghatékonyak tudunk leni!
IGEN, "gyártói-visszatérítések" nélkül B+...
...de cserébe olyan képességet adna, ami csak többszörös áron, kockázatokkal( ! ) semlegesíthető.

Vannak előnyei még egy ilyen kiépítésnek:
  1. füves repterek/autópálya is lehet reptér,
  2. csapásmérő képesség emberi kockázat nélkül,
  3. csapásmérő-képesség a HIMARS-hoz képest fél-áron, dupla(+) hatótávval, dupla(+) fegyverterheléssel többszörös cél-leküzdés lehetőségével,
  4. saját fejlesztés, gyártás,
  5. nem-szokásos képességek, nincs kidolgozott taktika ellene=>>drága, kockázatos,
  6. több feladatkörben alkalmazható (felderítés, csapásmérés, drón-vadász, légvédelem túlterhelés, ...), multi-funkciós eszköz
  7. ...


Mindezek ellenére "nem szabad" megcsinálni:
  1. mert jó,
  2. mert "olcsó",
  3. a hasonló tudású, általában egy-feladatos, és egyszer-használatos eszközökhöz képest,
  4. nincs benne "elég" gyártói visszatérítés,
  5. dolgozni kell vele a döntéshozóknak,
  6. stb... (a többi kifogást majd hozzák az "illetékesek"...)
(...ez volt itt a keserű irónia! :( )


Összefoglalva: akár jó is lehetne...

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: !!! ;)
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
még 1 észrevétel részemről: Több linken is az olvasható hogy az ellenzék a pénzköltés ezen formáját nem nemzetbiztonsági hanem dilettáns módon szavazatszerzési céllal emlegeti állandóan. Erre van /lenne lehetőség a jelenlegi kormánynak válaszra. Simán beleférne egy heti 1-2 órás katonai műsor (jelenleg nincs ilyen tudtommal) az összes királyi csatorna ugyis egymast ismetli allandoan majd igy ez heti 10 ora lenne valojaban ahol kitekintő jelleggel mondjuk a kornyező országokat vennék nagyitó alá. és elmagyaráznák hogy miert kell. Ha csak összehasonlitanák az ócskavas mennyiségeket a mi nem létező ócskavas mennyiségeinket meg a gdp arányokat pár 10ezer fő azonnal belátná a szükségességet. persze finoman, csak tényekkel.
Egy normális értékrendű országban ez kitűnő ötlet volna (heti-kétheti 20-25 perc inkább). Itt sajnos mások a realitások. A 2/3-os "nemzeti" kormány 11. évében a haderőfejlesztés egyes elemeinek bejelentése annak ellenére lehalkítva történik, hogy őszintén szólva a személygépkocsik, autóbuszok, kézifegyverek, mentő- és szállító helikopterek, radarok, sport- és utasszállító repülőgépek, 4x4 járművek és a csekély számú valódi haditechnika nem sok elrettentő erővel bírnak. És ez nem csak annak a következménye, hogy a közvélemény változatlanul hajlamos felülni a lelegeztetőgépes hangulatkeltésnek. Nagyon szerteágazó ez a téma, nem akarom félrevinni a thread-et, csak visszautalok egy másik topicban nemrég lezajlott vitára a katonai parádékkal kapcsolatban, ami egy nagyon jó példa erre a jelenségre. Amíg Romániában a december 1-i defilé a nemzeti büszkeség része, nálunk mekkora ajvék lenne már csak az ötletétől is.
De hogy a konkrét felvetésedre reagáljak: ha egy magyarországi honvédelmi műsorban nem a Covid elleni küzdelem, a karhatalommal való együttműködés vagy a missziós tevékenységek és Nato bullshit lenne kidomborítva, hanem a Z2026 elemei a szomszédos országok haderejének tükrében, azt itt sokan tudjuk, milyen reakciókat váltana ki. Nem kizárólag meggyőződésből (Vadai-félék), hanem a kondicionált reflexek is működésbe lépnének: mit szól ehhez a művelt Nyugat, a Kis-Antant, a VSZ, a Nato (tetszőlegesen behelyettesíthető). Hiszen a "szomszédainkról és szövetségeseinkről beszélünk, mért kell provokálni őket"... Nem a tartalomra, hanem a témára fókuszálna a nagyérdemű, el se jutnának odáig, hogy befogadják a közölt információkat.
 
K

kamm

Guest
Ha már van az a k̷i̷b̷@̷s̷z̷o̷t̷t̷ egész-jó repülőgép-gyárunk(...ha már végre kezdenénk is vele valamit), --ami akár tudna is a használtan 1-2-300e $-os használt L-39 Albatroszból-- csapásmérő-drónt csinálni:
  1. kb. 1.000+ kg fegyverterheléssel,
  2. kb. 700(+) km oda-vissza,
  3. vagy kb. 1.200(+) km kamikaze-módban
  4. a "morzsákért" beszerezhető(megmaradt ? ) orosz/kínai(!) fegyverzettel,
  5. így nem többre becsülve 4-500e $-nál,
  6. "TESCO-gazdaságos", mert: egy --de inkább két-- db román Patriot kell lelőni, aminek darabja 1-2m $ ( !!! ) :D:D ,
és ha még "találunk" valami "olcsó" HARM-ot (Kina/szerbek/... ??? ;) ), akkor a biztonságos háttérben EW-zavaró/egyebes Griffekkel Patriot üteg is "kipipálható"!
...újabb -millió román $-ok! :eek:

Ha már végre egyszer( :rolleyes::rolleyes::rolleyes: ) nem spórolnák el a mennyiséget, akkor a meglévő (és --remélhetőleg-- rövidesen bővülő) Gripen flotta kiegészülve egy 20-30 darab közötti többfunkciós (csapásmérő/zavaró/csali/...) drónokkal megnehezítené mindenki másnak a légi-fölény megszerzését a Kárpát-medencében.
Végre egy területen költséghatékonyak tudunk leni!
IGEN, "gyártói-visszatérítések" nélkül B+...
...de cserébe olyan képességet adna, ami csak többszörös áron, kockázatokkal( ! ) semlegesíthető.

Vannak előnyei még egy ilyen kiépítésnek:
  1. füves repterek/autópálya is lehet reptér,
  2. csapásmérő képesség emberi kockázat nélkül,
  3. csapásmérő-képesség a HIMARS-hoz képest fél-áron, dupla(+) hatótávval, dupla(+) fegyverterheléssel többszörös cél-leküzdés lehetőségével,
  4. saját fejlesztés, gyártás,
  5. nem-szokásos képességek, nincs kidolgozott taktika ellene=>>drága, kockázatos,
  6. több feladatkörben alkalmazható (felderítés, csapásmérés, drón-vadász, légvédelem túlterhelés, ...), multi-funkciós eszköz
  7. ...


Mindezek ellenére "nem szabad" megcsinálni:
  1. mert jó,
  2. mert "olcsó",
  3. a hasonló tudású, általában egy-feladatos, és egyszer-használatos eszközökhöz képest,
  4. nincs benne "elég" gyártói visszatérítés,
  5. dolgozni kell vele a döntéshozóknak,
  6. stb... (a többi kifogást majd hozzák az "illetékesek"...)
(...ez volt itt a keserű irónia! :( )


Összefoglalva: akár jó is lehetne...

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: !!! ;)
Es mar megint itt van ez a marhasagag, ahol varazslatos modon hasznalt repulogepbol olcsobb dront csinalni...
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and krisss

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Csak is mennyiségre tudnak ránk verni minőségben sehol sincsenek hozzánk képest! Több tank ( mindegy ha szar) több repülő ( az se baj ha nem repül) több rakétaindító ( az még nekünk nincs de ami késik nem múlik), mindegy hogy mi csak TÖBB!
Bárcsak így lenne, de tényszerűen nem igaz. Meglepően sokakra jellemző itt a fórumon a wishful thinking, illetve a "még nincs, de ha majd lesz/lenne" realitásként érzékelése.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 139
113
Szemmel láthatóan van pénzük, hiszen ők rendelkeznek HIMARS és Patriot ütegekkel, mi pedig nem. Ezek a tények.
Egyelőre inkább keress rá, hogy az utóbbi 10 évben hány beszerzési programjuk indult el, hány együttműködést kötöttek különböző gyártókkal és abból mi valósult meg valójában. Mondjuk egy stabil kormányuk nem volt az utóbbi 30 évben ami végig tudott volna vinni bármilyen programot.

3x ugrottak neki a kézifegyver cserének 2x hazai modernizációval, egyszer pedig a beretta ARX hazai gyártásával és konkrétan egyik sem jött össze.
3 féle APC beszerzési program fuccsolt be, most tartanak a negyediknél. Ez már talán összejön.
Helikopterek ? A felépített Airbus gyár csődszélen van évek óta.
Az F-16-osaikat majd tíz éve nem tudják harckész állapotba hozni (eleve a fele lett megvéve az eredeti elképzelésnek) már volt hogy kannibalizálniuk kellett, hogy kiadják a készenléti géppárokat.

A patriotok annyira románok, hogy amerikai kezelőszemélyzetük van. Az Aegis Ashore rendszerüket amit kifizettek amerikaiak kezelik.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 139
113
Ha már van az a k̷i̷b̷@̷s̷z̷o̷t̷t̷ egész-jó repülőgép-gyárunk(...ha már végre kezdenénk is vele valamit), --ami akár tudna is a használtan 1-2-300e $-os használt L-39 Albatroszból-- csapásmérő-drónt csinálni:
  1. kb. 1.000+ kg fegyverterheléssel,
  2. kb. 700(+) km oda-vissza,
  3. vagy kb. 1.200(+) km kamikaze-módban
  4. a "morzsákért" beszerezhető(megmaradt ? ) orosz/kínai(!) fegyverzettel,
  5. így nem többre becsülve 4-500e $-nál,
  6. "TESCO-gazdaságos", mert: egy --de inkább két-- db román Patriot kell lelőni, aminek darabja 1-2m $ ( !!! ) :D:D ,
és ha még "találunk" valami "olcsó" HARM-ot (Kina/szerbek/... ??? ;) ), akkor a biztonságos háttérben EW-zavaró/egyebes Griffekkel Patriot üteg is "kipipálható"!
...újabb -millió román $-ok! :eek:

Ha már végre egyszer( :rolleyes::rolleyes::rolleyes: ) nem spórolnák el a mennyiséget, akkor a meglévő (és --remélhetőleg-- rövidesen bővülő) Gripen flotta kiegészülve egy 20-30 darab közötti többfunkciós (csapásmérő/zavaró/csali/...) drónokkal megnehezítené mindenki másnak a légi-fölény megszerzését a Kárpát-medencében.
Végre egy területen költséghatékonyak tudunk leni!
IGEN, "gyártói-visszatérítések" nélkül B+...
...de cserébe olyan képességet adna, ami csak többszörös áron, kockázatokkal( ! ) semlegesíthető.

Vannak előnyei még egy ilyen kiépítésnek:
  1. füves repterek/autópálya is lehet reptér,
  2. csapásmérő képesség emberi kockázat nélkül,
  3. csapásmérő-képesség a HIMARS-hoz képest fél-áron, dupla(+) hatótávval, dupla(+) fegyverterheléssel többszörös cél-leküzdés lehetőségével,
  4. saját fejlesztés, gyártás,
  5. nem-szokásos képességek, nincs kidolgozott taktika ellene=>>drága, kockázatos,
  6. több feladatkörben alkalmazható (felderítés, csapásmérés, drón-vadász, légvédelem túlterhelés, ...), multi-funkciós eszköz
  7. ...


Mindezek ellenére "nem szabad" megcsinálni:
  1. mert jó,
  2. mert "olcsó",
  3. a hasonló tudású, általában egy-feladatos, és egyszer-használatos eszközökhöz képest,
  4. nincs benne "elég" gyártói visszatérítés,
  5. dolgozni kell vele a döntéshozóknak,
  6. stb... (a többi kifogást majd hozzák az "illetékesek"...)
(...ez volt itt a keserű irónia! :( )


Összefoglalva: akár jó is lehetne...

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: !!! ;)
Igazából mivel lassú mint a tetü, védelme nemigen van , a radarkeresztmetszete meg nem lesz kissebb mint ami eredetileg volt igazából bármilyen szovjet eredetű légvédelem is lelövi kényelmesen.
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Ahogy az is, hogy már most több modern harckocsink van mint nekik...
Miért akarunk állandóan bezzegromániától rettegni? Még bezzeg se állnak jobban...
Ez egy súlyos félreértés. Egyáltalán nem rettegek és szó sincs bezzegromániáról, csak reálisan ítélek meg egy adott helyzetet. Az elmúlt 107 évben többször ráfizettünk arra, hogy lebecsültük az ellenséget és túlbecsültük önmagunkat. Márpedig a HIMARS-beszerzés eléggé önmagáért beszél, provokatívnak is nevezhetném, alapvetően gamechanger ami papíron konkrétan lenullázza a MH képességeit és nem lehet elsiklani felette érzelmi alapon.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ez egy súlyos félreértés. Egyáltalán nem rettegek és szó sincs bezzegromániáról, csak reálisan ítélek meg egy adott helyzetet. Az elmúlt 107 évben többször ráfizettünk arra, hogy lebecsültük az ellenséget és túlbecsültük önmagunkat. Márpedig a HIMARS-beszerzés eléggé önmagáért beszél, provokatívnak is nevezhetném, alapvetően gamechanger ami papíron konkrétan lenullázza a MH képességeit és nem lehet elsiklani felette érzelmi alapon.
Nem értek veled egyet. Nem lebecsülni kell őket, csak reálisan nézni.
Azt azért látni kell, hogy ha meg HIMARsoznak minket, az fáj, de nem halálos, és bejönni jelenleg nem tudnak. Tehát ha most látványosan elkezdenek fegyverkezni, akkor nálunk is megszünik az ez ellen ható társadalmi hozzáállás, ha orvul belőnek akkor is. A mi beszerzéseink futnak, az övék nem, így a hátrányunk csökken, és azt gondolom, hogy egy évtized és már előnyünk lesz így is.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Nem értek veled egyet. Nem lebecsülni kell őket, csak reálisan nézni.
Azt azért látni kell, hogy ha meg HIMARsoznak minket, az fáj, de nem halálos, és bejönni jelenleg nem tudnak. Tehát ha most látványosan elkezdenek fegyverkezni, akkor nálunk is megszünik az ez ellen ható társadalmi hozzáállás, ha orvul belőnek akkor is. A mi beszerzéseink futnak, az övék nem, így a hátrányunk csökken, és azt gondolom, hogy egy évtized és már előnyünk lesz így is.
Remélem egy Erdélynyi előnyünk lesz addigra. Marosvásárhelyen lesz HTKA találkozó, és azon röhögünk, hogy mekkora hír volt a romániai HIMARS.
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Nem értek veled egyet. Nem lebecsülni kell őket, csak reálisan nézni.
Azt azért látni kell, hogy ha meg HIMARsoznak minket, az fáj, de nem halálos, és bejönni jelenleg nem tudnak. Tehát ha most látványosan elkezdenek fegyverkezni, akkor nálunk is megszünik az ez ellen ható társadalmi hozzáállás, ha orvul belőnek akkor is. A mi beszerzéseink futnak, az övék nem, így a hátrányunk csökken, és azt gondolom, hogy egy évtized és már előnyünk lesz így is.
Sajnos abban nem vagyok biztos, hogy nem halálos, figyelembe véve a MH eszköz-és személyi állományának létszámát és a nem létező C-RAM képességeinket.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0