A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 041
30 945
113
Egy masik otletem a pirofor anyagok /levegon ongyuladoak./ altalaba eleg nagy hovel egnek. Valami gellel kellene keverni lehetoleg az is gyulekony legyen vagy a kelt suru masszat azzal beboritani vagy kulonvalasztva elszeparalva. Kis tasakokba tolteni mint a kis cukorkak azfalt szinbe vagy kavics formaba esetleg aszfalt darabhoz hasoloba. Vagy sardarabhoz hasonloba. Ennek jo lenne egy szort akar raketaval torteno kijuttatasi modozata. Foleg utak szorasara lenne alkalmas ahol a gepjarmuvek rahajtva az abroncson szetkenodve ongyulladna. Ezzel kellemetlenseget okozva az ellennek esetleg fennakadast. Foleg ha mi tamadunk ok meg csoport osszevonnanak. De csak logisztikajukat megzavarni is alkalmas lehetne.
Ezek inkabb ilyen kis foldhozragadr kis hulyesegek. Mint a soretes toltetu lovoaknakent alkalmazhato /csodarab./ olcso nehezen felfedezheto.viszonylag gyorsan telepitheto.
És ilyen is van,megcsinálták,létezik.Lángaknának hivják.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 868
91 381
113
Ezektől a forrás nélküli cikkektől agybajt kapok.
"For advanced training, local news reports mention that the air force has now showed interest in the Embraer EMB314 Super Tucano."
Melyik helyi hírek? :D :D Esküszöm csinálok én is egy blogot aztán leírom hogy a magyar légierő megy és kiássa a németek által eltemetett repülőcsészealjakat az északi sarkon, aztán lehet rám hivatkozni
Pár hónapja már egy külföldi oldalon belefutittam a Super Tucano vásárlásba. Igazából nem nagy tétel, ahogy az L-39NG sem, szal legyen minden. :cool:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 326
76 964
113
Szerintem meg menj el @Pogány szövegértelmezési foglalkozására.
Kamm,komolyan,van amelyik hsz-dal egyetértek.De az véletlenül se haditechnikai vagy harcászati hsz.Mert ezekről halvány lila gőződ sincs.
Egyrészt nincs egy db SDB-nk se,de ha lenne se számitana.Lassuak,és a légvédelem miatt messziről kéne oldani.A radarok látják,harcvezető rendszer riaszt,és egy olyan mozgékony valami,mint a HIMARS,már rég odébbált,mire az SDB odaér.És mivel lassúak,légvédelem is leszedheti őket.
Ezzel szemben a HIMARS rakéták gyorsak.Skyranger nem igazán tud mit kezdeni velük.Főleg,ha egy üteg tűzcsapását kell megfogni.36 rakéta egy slavóban.Max párat elkaphat a légelháritás,a többi viszont letörli azt is.
F35 az egyetlen,számunkra szóbajöhető gép,ami be tud hatolni a DA SAMok védőzónájába,és elég közelről(és rejtetten,váratlanul) tudna SDBt oldani ahoz,hogy egy mobil célpont ne tudjon elmenekülni előle.Gripen E ehez fasorban sincs.Jópáran megirták néked,hogy ez van,akkor is,ha néked a Gripen E a szivszerelmed.Egy qrvadrága másodvonalas gép,generációs hátrányban az F35höz képest.
Hsz-od egy része harcászati szempontbol meg egyszerűen értelmezhetetlen.Mert nincs értelme.Pl hogy fog néked egy max 70km hatótávú raketta 110km-ről lőni?Hogy jön a képbe a D20?Hova kolbászol a tatai dd?Szerintem nem is érted,hogy mihez szoltál hozzá.
Áruld már el,hogy milyen román légvédelemről beszélsz?
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
K

kamm

Guest
Szerintem meg menj el @Pogány szövegértelmezési foglalkozására.
Kamm,komolyan,van amelyik hsz-dal egyetértek.De az véletlenül se haditechnikai vagy harcászati hsz.Mert ezekről halvány lila gőződ sincs.
Egyrészt nincs egy db SDB-nk se,de ha lenne se számitana.
Ja értem, a te fejedben a romanok nemletezo szuperbombai szamitanak, de szamunkra elerhetoek nem. Vilagos. :D


Lassuak,és a légvédelem miatt messziről kéne oldani.A radarok látják,harcvezető rendszer riaszt,és egy olyan mozgékony valami,mint a HIMARS,már rég odébbált,mire az SDB odaér.

Egyrészt nem all odébb, mert az elso lovesnro mar bemertek az Eltak es a Gripenekbol van a levrgoben egy kexzultseg esetén, tehat dehogy allnak odébb.

És mivel lassúak,légvédelem is leszedheti őket.
Mi lassu?
Mivel? Iglaval? :D
FYI Kubot mar a C/D is tudta jammelni 10 eve legalabb.

Ezzel szemben a HIMARS rakéták gyorsak.Skyranger nem igazán tud mit kezdeni velük.
De mire losz veluk? Tatan nincs semmi. NASAMSel van dugva.
Ertelmetlen az egesz scenariod, arra probalok ravilagitani.


Főleg,ha egy üteg tűzcsapását kell megfogni.36 rakéta egy slavóban.Max párat elkaphat a légelháritás,a többi viszont letörli azt is.
Akkor viszont biztosan televagjak utana a PzHk avagy a Gtipenek.


F35 az egyetlen,számunkra szóbajöhető gép,ami be tud hatolni a DA SAMok védőzónájába,és elég közelről(és rejtetten,váratlanul) tudna SDBt oldani ahoz,hogy egy mobil célpont ne tudjon elmenekülni előle.Gripen E ehez fasorban sincs.Jópáran megirták néked,hogy ez van,akkor is,ha néked a Gripen E a szivszerelmed.Egy qrvadrága másodvonalas gép,generációs hátrányban az F35höz képest.
Total hulyeseg. Ertelme semmi, csak a sajat holdkoros elkrpzelesdhez igazitod a tenyeket.
Milyen varatlanul, milyen vedozona, mirol beszelsz?
Mint irtam, meg a magyar legteret sem kell elhagyniuk, baszki.
Olyan hulyesegeket ismételgetsz, hogy az ember haja kihullik. Most mar ertem, @dudi miert karomkodott mar kinjaban legutobb.


Hsz-od egy része harcászati szempontbol meg egyszerűen értelmezhetetlen.Mert nincs értelme.
Ezt toled eleg vicces olvasni. :D Gyakran a legminimalisabb logika is hianyzik az ilyen eszmefuttatasaidbol.


Pl hogy fog néked egy max 70km hatótávú raketta 110km-ről lőni?
What.
A szamok lenyege az volt, hogy ha valami csoda folytan barmivel képesek 100km a hatartol meg atloni, a Griprnek akkor is konnyeden levadasszak oket a sajat lrgvedelmunk védelme alatt.
Meg ha ATACMSot is lovoldoznenek - ami max objektumok ellen hasznalhato -, meg azokat is kiszedhetik, raadasul pontosan az E/F 2x letszama sokkal komolyabb erot kepviselne, mint feleannyi F-35, raadasul olcsobban.
Emlekeztetoul: az osszes GBU-10-12-16 laser-guided, GBU-39-49 advanced bombak valamint RBS15F ER, TAURUS KEPD 350, AGM-65 Maverickes Brimstone raketak mind elérhetőek a Gripenen.
Esélye nem lenne a HIMARSoknak sehova sem pucolni, ha mar a levegoben lenne akarcsak egy fel squadron Gripen.

Hogy jön a képbe a D20?Hova kolbászol a tatai dd?Szerintem nem is érted,hogy mihez szoltál hozzá.

Avagy te vagy kicsit lassu az atlaghoz képest...?
Hogyhogy hova megy a tatai dd?
El Tatarol, baszki, hogy ne uljon a publikusan ismert helyszínen (hacsak nem kapnak bitang védelmet helyben.)
Jezusom...
D-20 a roman osdi vontatottra pelda: a te vicces scenariodban mindenfele fantasztikus tuzersege van a romanoknak - a valosagban tonnanyi lekoszlott vontatott lovege pl D-20 kategoria, negyveneves Grad verziok meg valami zsido licenszelt cucc, amibol alig van es az is manualis tuzvezetesu. Az egyetlen modern a HIMARS.
 
  • Vicces
Reactions: Negan

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 217
119 866
113
Ja értem, a te fejedben a romanok nemletezo szuperbombai szamitanak, de szamunkra elerhetoek nem. Vilagos. :D




Egyrészt nem all odébb, mert az elso lovesnro mar bemertek az Eltak es a Gripenekbol van a levrgoben egy kexzultseg esetén, tehat dehogy allnak odébb.


Mi lassu?
Mivel? Iglaval? :D
FYI Kubot mar a C/D is tudta jammelni 10 eve legalabb.


De mire losz veluk? Tatan nincs semmi. NASAMSel van dugva.
Ertelmetlen az egesz scenariod, arra probalok ravilagitani.



Akkor viszont biztosan televagjak utana a PzHk avagy a Gtipenek.



Total hulyeseg. Ertelme semmi, csak a sajat holdkoros elkrpzelesdhez igazitod a tenyeket.
Milyen varatlanul, milyen vedozona, mirol beszelsz?
Mint irtam, meg a magyar legteret sem kell elhagyniuk, baszki.
Olyan hulyesegeket ismételgetsz, hogy az ember haja kihullik. Most mar ertem, @dudi miert karomkodott mar kinjaban legutobb.



Ezt toled eleg vicces olvasni. :D Gyakran a legminimalisabb logika is hianyzik az ilyen eszmefuttatasaidbol.



What.
A szamok lenyege az volt, hogy ha valami csoda folytan barmivel képesek 100km a hatartol meg atloni, a Griprnek akkor is konnyeden levadasszak oket a sajat lrgvedelmunk védelme alatt.
Meg ha ATACMSot is lovoldoznenek - ami max objektumok ellen hasznalhato -, meg azokat is kiszedhetik, raadasul pontosan az E/F 2x letszama sokkal komolyabb erot kepviselne, mint feleannyi F-35, raadasul olcsobban.
Emlekeztetoul: az osszes GBU-10-12-16 laser-guided, GBU-39-49 advanced bombak valamint RBS15F ER, TAURUS KEPD 350, AGM-65 Maverickes Brimstone raketak mind elérhetőek a Gripenen.
Esélye nem lenne a HIMARSoknak sehova sem pucolni, ha mar a levegoben lenne akarcsak egy fel squadron Gripen.



Avagy te vagy kicsit lassu az atlaghoz képest...?
Hogyhogy hova megy a tatai dd?
El Tatarol, baszki, hogy ne uljon a publikusan ismert helyszínen (hacsak nem kapnak bitang védelmet helyben.)
Jezusom...
D-20 a roman osdi vontatottra pelda: a te vicces scenariodban mindenfele fantasztikus tuzersege van a romanoknak - a valosagban tonnanyi lekoszlott vontatott lovege pl D-20 kategoria, negyveneves Grad verziok meg valami zsido licenszelt cucc, amibol alig van es az is manualis tuzvezetesu. Az egyetlen modern a HIMARS.
Most amúgy tényleg faszságokat beszélsz már bocs. Senki sem beszélt arról hogy Tatán rakétáznák meg a dandár alegységeit.
A himarsok lennének a legfontosabb csapásmérő eszközeik amit tényleg csak légierőbel vagy hasonló nagy ható távú eszközökkel érsz el. Alap, hogy véded ezek ellen amennyire képességeidből telik. Vagyis körberaknák Kub-al, hawk-al patriottal. Meg nekik is lenne fent légierejük. És bőven a mi légvédelmünk hatótávján kívül tudják tenni a himarsot így a Gripennek full saját magára hagyatkozva kéne harcolni. Mivel nekünk létfontosságú hogy ezeket kiüssük.
 
K

kamm

Guest
Most amúgy tényleg faszságokat beszélsz már bocs.
Rendben, vegyuk sorra. Eros a gyanum, hogy nem en vagyok az, aki faszsagokat beszel. :D

Senki sem beszélt arról hogy Tatán rakétáznák meg a dandár alegységeit.
O irt arrol, hogy majd jol lehimarsozzak oket, de nem igazan ertem, hol talalnak meg mashol, mint Tatan...? :)

A himarsok lennének a legfontosabb csapásmérő eszközeik amit tényleg csak légierőbel vagy hasonló nagy ható távú eszközökkel érsz el.

En mit is irtam? Pont ezt.

Alap, hogy véded ezek ellen amennyire képességeidből telik. Vagyis körberaknák Kub-al, hawk-al patriottal.
200-300kmrol vidaman lovoldozhetsz cirkaloraketakkal a Gripenrol, ahogy irtam, sajat buborek alol.
(Azt kulon megnezem, ahogy a Kub leszed egy ilyet, ugye. :p)

A Patriot meg jobb, mert ha azzal lovoldoznek majd, az kb csodbe viszi oket egy nap alatt, mert egy olyan raketa $100k korul van, egy MIM meg mondjuk $2M. :D

Meg nekik is lenne fent légierejük.
Ha lesz, de valoban, feltetelezzuk, hogy hadrendbe all az F-16-os hasznaltauto-flottajuk - de akkor feltetelezzuk, hogy megjott a ket szazad E/F hozzank is, mert ugy fair a scenario.

És bőven a mi légvédelmünk hatótávján kívül tudják tenni a himarsot
Legvedelem a HIMARS ellen? Ezt most nem ertem.

Az ATACMS sem megy messzebbre, mint 250-300km, de ugye nem hataratkelot akarnak vele loni, hanem mondjuk Kecskemetet, ez azt jelenti, hogy max valahol Nagyvarad es Kolozsvar kozott feluton lehet legtavolabb az a par indito (FYI Kecskemet meg vagy 130-140km a roman hatartol.)
Nos, azokat leradirozza a terkeprol a Gripen, ha megkpata a celt es megfelelo fegyver van rajta, szinte azonnal.


így a Gripennek full saját magára hagyatkozva kéne harcolni. Mivel nekünk létfontosságú hogy ezeket kiüssük.
Dehogy. A Gripennek ki sem kellene lepni a sajat, vedett legterunkbol, mint irtam, lasd fenn. :)
Mar a jelenlegi RBS15 ER is boven eleg (250km), de az uj Mk4 mar 300km+ es 2025-re lesz az E/F-en hadrendben a svedeknel. Raadasul marad valami $100-200k kozott az ara. :)
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 330
13 672
113
Szerintem meg menj el @Pogány szövegértelmezési foglalkozására.
Kamm,komolyan,van amelyik hsz-dal egyetértek.De az véletlenül se haditechnikai vagy harcászati hsz.Mert ezekről halvány lila gőződ sincs.
Egyrészt nincs egy db SDB-nk se,de ha lenne se számitana.Lassuak,és a légvédelem miatt messziről kéne oldani.A radarok látják,harcvezető rendszer riaszt,és egy olyan mozgékony valami,mint a HIMARS,már rég odébbált,mire az SDB odaér.És mivel lassúak,légvédelem is leszedheti őket.
Ezzel szemben a HIMARS rakéták gyorsak.Skyranger nem igazán tud mit kezdeni velük.Főleg,ha egy üteg tűzcsapását kell megfogni.36 rakéta egy slavóban.Max párat elkaphat a légelháritás,a többi viszont letörli azt is.
F35 az egyetlen,számunkra szóbajöhető gép,ami be tud hatolni a DA SAMok védőzónájába,és elég közelről(és rejtetten,váratlanul) tudna SDBt oldani ahoz,hogy egy mobil célpont ne tudjon elmenekülni előle.Gripen E ehez fasorban sincs.Jópáran megirták néked,hogy ez van,akkor is,ha néked a Gripen E a szivszerelmed.Egy qrvadrága másodvonalas gép,generációs hátrányban az F35höz képest.
Hsz-od egy része harcászati szempontbol meg egyszerűen értelmezhetetlen.Mert nincs értelme.Pl hogy fog néked egy max 70km hatótávú raketta 110km-ről lőni?Hogy jön a képbe a D20?Hova kolbászol a tatai dd?Szerintem nem is érted,hogy mihez szoltál hozzá.

Az a gondom ezzel az egész diskurzussal, hogy pontosan ugyan abban a szellemiségben történik, mint pár hónapja a Kaukázusban lezajlott háború után történt – akkor páran olyan szinten ráizgultak a drónokra, mintha valami ultmate weapon jött volna el ezekkel. Most pont ugyan ez a felfokozott izgalmi állapot van a román rakétatüzérség miatt. Ugyanaz a képesség és lehetőség túlbecsülés.

Szeretném figyelembe ajánlani az 1999-es Allied Force hadműveletet – ahol a világ legjobban felszerelt légiereje (+szövetségeseik) 78 napig rágcsálták a szerbeket. Olyan felszereléssel, olyan eszközökkel, amelyekkel a világon senki nem rendelkezik (bevetettek megint csak mindent, amijük csak volt az inventoryban, nehézbombázóktól a hordozókig) – mégis, sehol nem volt az az első perces teljes haderő elsöprés és győzelem (pedig kezdetektől totális légifölény volt), amiről itt megy a fantáziálás pár rakétaindító miatt. És ott tényleg, a semmiből jött az áldás (B-2) iszonyú rövid reakcióidővel – mégis, a szerbek egész jól bírták, nem vált köddé a haderejük.

Na most egy román haderő 3x18 indítóval akkor egy sokkal modernebb haderővel rendelkező magyart mégis hogyan szecskázna fel egyetlen csapából olyan szinten, mint itt le van vezetve?


De egye fene, fussunk egy kört ezzel a scenarióval – de ne a Binkov Battleground féle steril módszerrel, hanem a valósággal – NATO tagok csapnak össze. Szóval a románok kitáraznak a HIMARS-ból és megszórják Magyarországot. Ok
A NATO alapszerződése alapján a szervezet a megtámadott mellé áll – vagyis a románok baszhatják, csusszan be a gépolajos bráner.
HA azonban nem áll a megtámadott mellé a szervezet (játszunk el ezzel a gondolattal), akkor onnan két folyamány van:

1, A NATO úgy esik szét, mint a huzat, mert a tagoknak világossá válik, hogy a védelem fals, ha a nagyok úgy akarják. Széthullik az egész atlanti szövetség.

2,Magyarország látva megszegték a megegyezést és a létét fenyegetik instant segítséget kér az oroszoktól/kínaiaktól, hiszen innentől nem köti a kezét a NATO (sőt ellenségnek tekinthető), kilépett ha az nem szakadt még össze. Azok pedig örömmel ugorhatnak is, nemzetközi joggal megegyezően, hiszen a regnaráló kormány engedi őket – egyrészt mert behívják őket, másrészt pedig így Európa közepén lesz egy új szövetségesük és bázisuk. Az oroszokkal pedig nem áll le háborúzni senki, főleg, hogy ők egy már nem NATO tag területére mennek be és nem hatolnak az esetleg még létező NATO tagok területére (az agresszor románia), csak szétkenik a támadó erejüket.

Szóval a románok raksitámadása gyönyörűen beszakította a NATO-t, ami nem hinném, hogy a nagyfőnök számára ildomos lenne – így erre az esély igen kicsi.
Persze lehet a támadást úgy tekinteni, hogy valami csoda folytán nem NATO tag egyik ország sem – de akkor már egy teljesen más környezet van mint ma (és szövetségese akkor is van a feleknek).



Szóval az egész teljesen felesleges fantáziálás – és ahogy többen leírták, többféle reakció lehetséges, de egyértelműen a korai felismerés a döntő. Vagyis a hírszerzés majd szépen figyeli ezeket, mikor hol vannak, mekkora az alakulatok feltöltöttsége, mi a maintenance schedule az indítóknak stb... és a tűzkészültségüknek megfelelően reagál a HM is, pl adott szint fölött a kitelepülési zónákba való kifarolással.

Jó cuccok ezek, nagyon is kell Magyarországnak ilyen és egyéb kategória – de a drónhoz hasonlóan ezt sem kell akkora hisztivel kezelni, nem jelent instant wint a meglétük (minden modern fegyver igazából megér egy hisztit, olyan hatékonyak), de nagyon fontos részei az összhaderőnemi hadviselésnek. Fájdalmas veszteségeket tudnak okozni - de hogy magukban megnyerik háborút úgy, hogy a haderejük többi része meg közel sem ilyen tip-top - hát azt erősnen kétlem
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 217
119 866
113
O irt arrol, hogy majd jol lehimarsozzak oket, de nem igazan ertem, hol talalnak meg mashol, mint Tatan...? :)
Összpontosítási körletben, felfejlődve éppen valahol menetben stb stb stb. Felderítés nem létezik vagy mi? Elsődleges cél lenne a mi legnagyobb ütőerőnk kiiktatása.


Legvedelem a HIMARS ellen? Ezt most nem ertem.
A gripenek saját légterbőr való fegyverindításraindítására írtam.

Fogadd el, hogy jelenleg nincs válaszunk a nekik már meglévő eszközre (és ezzel nem állítom, hogy nem is lesz) de azokat a himarsokat a minden eszközzel védenék ami rendelkezésükre áll mivel konkrétan az a legértékesebb fegyverük. És egy egész jó rétegelt légvédelmi ernyőt baszarintanának köré abban biztos lehetsz. Patriottól kezdve, a Kubon Hawnk-on át a Gepard-on keresztül az Igla-ig ezt kiegészítve a használtautó f16-al. És akkor nem fog számítani az ára ha legértékesebb legnagyobb harcértékű csapásmérő fegyvered véded.

Illetve ha nem teljesen segghülyék (és nem azok) akkor amint a salvo elindult még a füstje se szállt fel egyből zárják be az indítót is söprés az előre előkészített másodlagos tüzelőállásokba.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 217
119 866
113
Az a gondom ezzel az egész diskurzussal, hogy pontosan ugyan abban a szellemiségben történik, mint pár hónapja a Kaukázusban lezajlott háború után történt – akkor páran olyan szinten ráizgultak a drónokra, mintha valami ultmate weapon jött volna el ezekkel. Most pont ugyan ez a felfokozott izgalmi állapot van a román rakétatüzérség miatt. Ugyanaz a képesség és lehetőség túlbecsülés.

Szeretném figyelembe ajánlani az 1999-es Allied Force hadműveletet – ahol a világ legjobban felszerelt légiereje (+szövetségeseik) 78 napig rágcsálták a szerbeket. Olyan felszereléssel, olyan eszközökkel, amelyekkel a világon senki nem rendelkezik (bevetettek megint csak mindent, amijük csak volt az inventoryban, nehézbombázóktól a hordozókig) – mégis, sehol nem volt az az első perces teljes haderő elsöprés és győzelem (pedig kezdetektől totális légifölény volt), amiről itt megy a fantáziálás pár rakétaindító miatt. És ott tényleg, a semmiből jött az áldás (B-2) iszonyú rövid reakcióidővel – mégis, a szerbek egész jól bírták, nem vált köddé a haderejük.

Na most egy román haderő 3x18 indítóval akkor egy sokkal modernebb haderővel rendelkező magyart mégis hogyan szecskázna fel egyetlen csapából olyan szinten, mint itt le van vezetve?


De egye fene, fussunk egy kört ezzel a scenarióval – de ne a Binkov Battleground féle steril módszerrel, hanem a valósággal – NATO tagok csapnak össze. Szóval a románok kitáraznak a HIMARS-ból és megszórják Magyarországot. Ok
A NATO alapszerződése alapján a szervezet a megtámadott mellé áll – vagyis a románok baszhatják, csusszan be a gépolajos bráner.
HA azonban nem áll a megtámadott mellé a szervezet (játszunk el ezzel a gondolattal), akkor onnan két folyamány van:

1, A NATO úgy esik szét, mint a huzat, mert a tagoknak világossá válik, hogy a védelem fals, ha a nagyok úgy akarják. Széthullik az egész atlanti szövetség.

2,Magyarország látva megszegték a megegyezést és a létét fenyegetik instant segítséget kér az oroszoktól/kínaiaktól, hiszen innentől nem köti a kezét a NATO (sőt ellenségnek tekinthető), kilépett ha az nem szakadt még össze. Azok pedig örömmel ugorhatnak is, nemzetközi joggal megegyezően, hiszen a regnaráló kormány engedi őket – egyrészt mert behívják őket, másrészt pedig így Európa közepén lesz egy új szövetségesük és bázisuk. Az oroszokkal pedig nem áll le háborúzni senki, főleg, hogy ők egy már nem NATO tag területére mennek be és nem hatolnak az esetleg még létező NATO tagok területére (az agresszor románia), csak szétkenik a támadó erejüket.

Szóval a románok raksitámadása gyönyörűen beszakította a NATO-t, ami nem hinném, hogy a nagyfőnök számára ildomos lenne – így erre az esély igen kicsi.
Persze lehet a támadást úgy tekinteni, hogy valami csoda folytán nem NATO tag egyik ország sem – de akkor már egy teljesen más környezet van mint ma (és szövetségese akkor is van a feleknek).



Szóval az egész teljesen felesleges fantáziálás – és ahogy többen leírták, többféle reakció lehetséges, de egyértelműen a korai felismerés a döntő. Vagyis a hírszerzés majd szépen figyeli ezeket, mikor hol vannak, mekkora az alakulatok feltöltöttsége, mi a maintenance schedule az indítóknak stb... és a tűzkészültségüknek megfelelően reagál a HM is, pl adott szint fölött a kitelepülési zónákba való kifarolással.

Jó cuccok ezek, nagyon is kell Magyarországnak ilyen és egyéb kategória – de a drónhoz hasonlóan ezt sem kell akkora hisztivel kezelni, nem jelent instant wint a meglétük (minden modern fegyver igazából megér egy hisztit, olyan hatékonyak), de nagyon fontos részei az összhaderőnemi hadviselésnek. Fájdalmas veszteségeket tudnak okozni - de hogy magukban megnyerik háborút úgy, hogy a haderejük többi része meg közel sem ilyen tip-top - hát azt erősnen kétlem
A NATO nem tiltja a tagországok közti összetűzéseket max megpróbálná szépen csitítani ahogy az Cipruson történt.
 
  • Tetszik
Reactions: Nero von Schwartz
T

Törölt tag 467

Guest
Összefoglalom: a valós problémafelvetés annyi, hogy a nagy távolságú rakétatüzérségre jelenleg nincs megoldásunk. Olyan értelemben, hogy hardkill repülés közben. Ennyi.

Ezen túlmenően viszont a feltevés önmagában emlékeztet a mordori harckocsihordák és egyéb hasonló felvetésekre... Feltételezzük (mármint) egyesek, hogy a mordori felderítés szuperprofi, magyar nem létezik, valamint megvárja a rakétacsapást minden esetben az adott egység. Legyen az a tüzérségünk, legyen az a harckocsizászlóalj, vagy legyen az a reptér.

Szóval a helyzet, hogy bár valóban veszélyes fegyver, mennyiségében nem akkora, ami ezt az egész, kb. 10 oldal óta tartó agymenést indokolná. Fogadjuk el, hogy a mordori haderőben legalább akkora (de az ország állapotából, és a hely jellegéből adódóan), de inkább nagyobb a kupleráj mint nálunk. Nincsenek százszám tüzérségi eszközeik, de különösen nincs hozzájuk személyzet, ahogy a harckocsikra is igaz. És a megrendelt rakétamennyiség sem lesz elég a teljes magyar haderő szétbombázására, különösen nem azonnal.

Amúgy is az egész rohadtul biztpol már. Technikailag itt annyi lenne: nekik van, nekünk is kell. Kb. ennyi lenne. Uff.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 217
119 866
113
Szóval az egész teljesen felesleges fantáziálás – és ahogy többen leírták, többféle reakció lehetséges, de egyértelműen a korai felismerés a döntő. Vagyis a hírszerzés majd szépen figyeli ezeket, mikor hol vannak, mekkora az alakulatok feltöltöttsége, mi a maintenance schedule az indítóknak stb... és a tűzkészültségüknek megfelelően reagál a HM is, pl adott szint fölött a kitelepülési zónákba való kifarolással.

Jó cuccok ezek, nagyon is kell Magyarországnak ilyen és egyéb kategória – de a drónhoz hasonlóan ezt sem kell akkora hisztivel kezelni, nem jelent instant wint a meglétük (minden modern fegyver igazából megér egy hisztit, olyan hatékonyak), de nagyon fontos részei az összhaderőnemi hadviselésnek. Fájdalmas veszteségeket tudnak okozni - de hogy magukban megnyerik háborút úgy, hogy a haderejük többi része meg közel sem ilyen tip-top - hát azt erősnen kétlem
Nem lenne háború döntő maga a 3x18 indító, de képesek kiütni a tüzérségünket velük, ha jól használják és utána nincs tüzérségi ellentűz a régebbi eszközeikre. Szóval inkább csak baromira megnehezíti az életet, hogy nincs hasonlónk sem pedig tuti ellenszerünk ellene.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 326
76 964
113
A HIMARS jelenleg nekik nem alkalmas csak nagy hatótávolságú rakéták alkalmazására.Semmilyen módon nem lennének képesek vele a mi tüzérségünket támadni.Tudnának laktanyákat,reptereket, radarokat és hasonló fix dolgokat támadni,de egy dandár tüzérségét nem.