A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Ez elég szarul hangzik; őszinte részvétem.
Jah, plane a ket gyereknek, sejted...

A japán progi elég friss (gondolom az F35 vesztés után revideálták a légierő stratégiáját), de a timing feszes - mivel lépéshátrányban vannak, ez érthető -: idén áprilisban indul, ‘24-re proto, 27-re tesztelés, ‘31-ben sorozatgyártás. A ‘30-as évek közepére már szabad szemmel is jól látható mennyiség (flotta). Forrás: https://www.flightglobal.com/defenc...s-f-x-future-fighter-programme/140862.article

Ráadásul érdekeltté tették az ipart is azzal, hogy feloldották a fegyverexporttilalmukat.
Hat, kivancsi leszek, gondolom, a kinaiaktol felnek most mar rendesen. Szegeny Abe a gyomorfekelye miatt mar lelepett, de legalabb atnyomta a "de-pacifizalas" legnagyobb lepeset 2015 korul, ha jol emlekszem - en amugy sosem ertettem ezzel az idiotizmussal egyet... mondjuk szep lassan feljottek, ma mar allitolag a 4-5. helyre soroljak a japan hadsereget...?

Pont amiatt biztos a FCAS, mert a franciák így vagy úgy, de megcsinálják; ha a németek sokat akadékoskodnak/bénáznak, akkor egyedül.
Igen, az igaz, a franciak biztosan csinalnak valamit, csak a nemetekkel megosztva a ktg sokkal gyorsabban es jobbat lehet.
Mondjuk mióta kiderült, hogy a kancellárasszonyt meg a körét is folyamatosan lehallgatta a CIA, megértem, hogy a Dassault meg a Thales nem akar mindent megosztani az ilyen megbízható partnerekkel.
Mondjuk azt nem lehet leverni a nemeteken, az az amerikaiak hirhedt sunyisaga. MOndjuk ilyesmiert a franciak sem mennek a szomszedba, ugye, csak ok azert mondjuk az amerikai alnokot nem is probalnak meg.
Amugy azota jol lathato a plusz ket lepes tavolsag a Merkeleknel az amerikaiak iranyaba... igazabol ha nem ilyen hihetetlen elmeroggyant noket tennenek oda miniszternek, akkor gatyaba lehetne razni a Bundeswehrt par ev alatt es ugye a nemet ipar akarmit megcsinal most is nekik, ha raszanjak a penzt.
 
K

kamm

Guest
Nem pontosan - a japánok kezdettől akartak egy potens légifölény gépet, hiszen az F-35 deklaráltan AG repülőgép. Annó az F-22 egyetlen pédányáért negyed milliárd dollárt (!!!) is hajlandóak lettek volna megadni, annyira félnek a kínaiaktól, de akkor nem kaphatták meg.
Szóval az F-3 tervezet azóta létezik, mióta kimondták az F-22 exportkorlátozását és kevés köze van az F-35 programhoz, az ugyanis a támadógépüket jelenti (nekik a lényeg, hogy annak a hasába bele tudták tenni az ASM CMeket). Amúgy abban is különbözik az FCAS/Tempest programtól, hogy ez jórészt légifölény gép, akárcsak az NGAD, ahhoz áll inkább közelebb.
Mivel pedig a kínai fenyegetettség erősödik (és az amerikaiak is haladnak e téren), jó eséllyel gyorsulni fog a program. Egyrészt nekik már évekkel ezelőtt lerepült a techdemó, másrészt az amerikaiak ha akarják, beszállhatnak az NGAD alappal és az F-2-hös hasonló hibridet csinálhatnak végeredményben. A dolog még nyitott, függ, merre dönt a nacionalista vs. amerikai lobby.
En kizarom, hogy az amcsik a japanokkal kozosen csinalnak a sajatjukat.

Megjegyzem személy szerint távol-keleti vasat látnák szivesen magyar színekeben - mert még azok kb. a legértelmesebb országok a bolygón és nagy jövőjük van.
Huh, ebbe szerintem ne menjunk bele, keves olyan elbaszarintott tarsadalom van, mint a japanoke (pl jogrendszer, ala-folerendeltsegi viszonyok, life-work stb), raadasul hihetetlenul eloregedtek, minden bajuk van, jovojuk meg ketes - nem veletlenul erolkodnek megreformalni mar vagy 30 eve. :)
Mivan? :D:D:D
Az F-22 az USAF messze legpotensebb vasa, egyetlen bajuk vele, hogy nem vették meg a 750 darabot, anélkül a gép nélkül nem létezne amerikai légifölény. 20 éve töretlen Nr.1 légifölény platform értsd még most sem nagyon kérdőjelezi meg semmi, ennyi idő után. Kudarcba max. a békekor duma miatti beszerzés fulladt, semmi más. Az a gép a koronaékköve a világ vadészgépgyártásának.
Oké ámokfutás LM ellen, de ne szakadjunk már el a valóságtól...
Olvasd ujra, meg mindig nem repulomuszaki dolgokrol van szo (FYI amugy elektronikailag, plane networking meg EWben elmarad a mai csucstechnikatol, az elso sorozat valami 90-es evekben megszunt Intel procit hasznalt, utana lett PPC, aztan a fene tudja, hol akadt el, de tutira outdated mar.)
A tortenelemkonyvekben lesz igy, mint kozbulso projeckt, amit a foldbe manazsaltak - tudod, visszanezve a jovobol. :)
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Ha 2 század E/F Gripenre váltunk, megnézve a szomszédaink légierejét, azért az már szerintem nem "fegyverletevős" mennyiség/minőség lenne.
Fegyverletevős az is, ha nem védi a reptereket semmi... Amúgy ha 80% hadrafoghatósággal elkezded leosztani a gépeket, még az sem elég egy pl. keleti irányú támadásra (az értelmes cél ugye az, hogy bármi történik, a mai Magyarország területe ne legyen konvencionális műveleti terület).
 
  • Tetszik
Reactions: hunemperor

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 284
120 121
113
Ebben igazad van, csak nekünk ezek közül igazán egyik sincs, és platformunk sincs hordozni. De végső soron mindegy. Nem én vagyok az okos a székben. Csak szerintem ez kevéske
A gripennek amúgy gyárilag van egy elég jó EW képessége ebben kamm nem mond hülyeséget, mégha túl is tolja az istenítést. És lehet zavarókontért tenni szintén gripenre még pluszban.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Ebben igazad van, csak nekünk ezek közül igazán egyik sincs, és platformunk sincs hordozni. De végső soron mindegy. Nem én vagyok az okos a székben. Csak szerintem ez kevéske
Akkor böngészd már át a jelenleg a gépeinkhez elérhető fegyverzeti lehetőségeket!
gripen_stores.jpg

Ráadásul a svédek olyan fegyvert integrálnak a rendszerbe, amilyet akarunk.
Ráadásul itt még nem szerepel a képen az Arexis konténer, ami meg az E-be került brutál EW képességeket tartalmazza, csak talán még hatékonyabban. Gyakorlatilag a Taurus KEPD 350, 500km-es verziói zárójelbe tennék a Himars hatósugarát.
Ezek nem olcsó dolgok, és nem is nagy sebességűek, viszont terepkövető módban közlekednek.
Sok sikert az észleléshez!
A spanyolok 43db Taurus 350-et vettek, 500km-es hatósugárral, 60M EUR áron.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 369
113
A gripennek amúgy gyárilag van egy elég jó EW képessége ebben kamm nem mond hülyeséget, mégha túl is tolja az istenítést. És lehet zavarókontért tenni szintén gripenre még pluszban.
A magyar Gripenek már most is rendelkeznek BOL Counter-measures dispenser kivetőkkel az Amraam-ok függesztőibe, a Baltikumban használták is, a szárnyvégi WTU-kat pedig az MS20-assal együtt cserélték, techát a szenzortechnika hardveresen is változott, nem csak szoftverileg.
Ami hiányzik (vagy csak nem láttuk eddig még) az a vontatott csali,...No1 lenne beszerezni. A piacon pedig elérhetőek a különféle zavaró és önvédelmi rendszert felturbózó konténerek, stb. csak ugye itt jön az, amit @molnibalage is nem véletlenül szokott hangoztatni, hogy ez elvesz az amúgy is szűkös függesztők számából. Ebből kifolyólag több gép, nagyobb kötelék kell az eredményes feledatavégrehajtáshoz, ezért is pl. elsősorban nem NG kell magyarországnak, hanem több vadászgép.
Az E/F Gripennél már még magasabb levelre tolták az egyébként sem gyenge EW suit-ot:
7ef06a3592a1d838394ade433f4b1aea.jpg

e688286cf06993798683e0c87ba9100d.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
A magyar Gripenek már most is rendelkeznek BOL Counter-measures dispenser kivetőkkel az Amraam-ok függesztőibe, a Baltikumban használták is, a szárnyvégi WTU-kat pedig az MS20-assal együtt cserélték, techát a szenzortechnika hardveresen is változott, nem csak szoftverileg.
Ami hiányzik (vagy csak nem láttuk eddig még) az a vontatott csali,...No1 lenne beszerezni. A piacon pedig elérhetőek a különféle zavaró és önvédelmi rendszert felturbózó konténerek, stb. csak ugye itt jön az, amit @molnibalage is nem véletlenül szokott hangoztatni, hogy ez elvesz az amúgy is szűkös függesztők számából. Ebből kifolyólag több gép, nagyobb kötelék kell az eredményes feledatavégrehajtáshoz, ezért is pl. elsősorban nem NG kell magyarországnak, hanem több vadászgép.
Az E/F Gripennél már még magasabb levelre tolták az egyébként sem gyenge EW suit-ot:
7ef06a3592a1d838394ade433f4b1aea.jpg

e688286cf06993798683e0c87ba9100d.jpg
NG? L-39NG-re gondolsz?