Iszkander / 9K720 Iskander / SS-26 Stone SRBM (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
Rosszul használták őket vagy mi volt a probléma?
A legújabb verziók már 10-15m-en belüli pontosak, gondolom az örményeknek valami régi verzió van (E ami 50-70m), ráadásul nincs atomjuk bele, ami megint egy negatívum mivel azt mondja, hogy nem robbannak fel vagy a robbanóerejük 10%-át produkálják.
Ami viszont jogos, mert egy 500kg robbanófejjel ellátott iszkandernek nagyobbat kellene pukkannia mint amiket a videókon leközöltek.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 816
113
A legújabb verziók már 10-15m-en belüli pontosak, gondolom az örményeknek valami régi verzió van (E ami 50-70m), ráadásul nincs atomjuk bele, ami megint egy negatívum mivel azt mondja, hogy nem robbannak fel vagy a robbanóerejük 10%-át produkálják.
Ami viszont jogos, mert egy 500kg robbanófejjel ellátott iszkandernek nagyobbat kellene pukkannia mint amiket a videókon leközöltek.

Lehet, hogy direkt majommodellt adtak el nekik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Bevesztek mindent, akik nem vagytok otthon a posztszovjet térség tematikában. :D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Rosszul használták őket vagy mi volt a probléma?
Nem akarok politikai témát áthozni egy ht topikba, de:
Az örmény köztársasági elnök leváltotta az örmény vezérkari főnök-helyettesét mert bírálta és kinevette Pasinjant (hazugságáért)az Iskander nyilatkozata miatt.Másik dolog, hogy egyetlen egy Iskander maradékot sem találtak Azerbajdzsán területén.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Hazudik, legyen annyi elég, hogy mindenki, minden a hibás Karabah vereségéért csak ő nem.

A 80-as években volt egy gyerekmüsor a "Zsebtévé" Hakapeszi Maki és Hiszékeny Jenő. Szóval nem kell Hiszékeny Jenőnek lenni. ;):)
Az egész iszkanderes balhé az örmény belpolitika karabahi vereség óta tartó válságának hozadéka. Pasinjan esetében a saját elhibázott taktikai és stratégiai döntéseit mindig egyszerűbb másra mutogatva magyarázni, avagy ahogy boki írta mindenki hibás csak ő nem. Amúgy a kontextus kedvéért lényegében a fél ország Pasinjant hibáztatja Karabah elvesztéséért, máig rendszeresek a tüntetések Jerevánban, a héten megint majdnem elfoglalta az ellenzék a parlamentet. Nem az Iszkandereken múlt a háború kimenetele, akkora minőségi és mennyiségi volt az azeri túlerő. Iszkandert az utolsó napokban, Susa/Susi ostroma fele vetettek be elvileg, de rakétamaradványokat nem találtak. Pedig ha valamit akkor az Iszkandert Alijev mint a véres kardot hordozott volna közbe. Minden esetre nem a fegyver a hibás ha hülyén vetik be azt. Ja és adalék, hogy az említett diskurzus egy Pasinjan-Szargszjan (előző miniszterelnök) közti vitában hangzott el, avagy Pasinjan szerint minden elavult szemét amit 2018 előtt Szargszjan vett. Szokásos vagdalózás, itthon is látunk eleget belőle.

A lényeg, hogy 2018 után Pasinjan jól összeveszett az oroszokkal, majd csodálkozott mikor kitört a gixer nem rohant Grísa azonnal segíteni neki, plusz nyíltan kimondták, hogy csak akkor avatkoznak közbe ha Örményország (nem Arcah) területét támadják meg direktben az azeriek. A nyugati és keleti székek közt az aknamezőre esett és azóta próbál az otthoni ellenszélben a víz felszínén maradni. Onnan is látni, hogy belpolitikai és nem technikai kérdésről van szó, hogy miután Tiran Hacsatrjan vezérkari főnök-helyettes komolytalannak nevezte Pasinjan szavait véletlen most éjjel miniszterelnöki kérésre az államfő fel is mentette a tisztségéből.
 
M

molnibalage

Guest
A célkereszt nem feltétlenül a cél közepén van.
Fogalmazzunk úgy, hogy ezt elég gyenge kifogásnak érzem. Mert az összes többi felvétgelen látszik, hogy mindig oda várják, ahol a kereszt van. Csak van amikor ez nagyon nem sikerül. A rakéta árát nézve ez a csapásmérés egyik legrágább formája. Lényegében egy Mk-84 harci rész milliókért.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Iszkander másolatok
V_PO3cEekzo.jpg
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Iskander_Iskander-M_SS-26_9K720_mobile_short-range_ballistic_missile_Russia_Russian_army_925_VK_001.jpg

Így néz ki az Iszkander amit a videón kilőnek nem is hasonlít rá.
Mivel a képen a 9M723 kódjelű kvázi-ballisztikus rakéta látható, ami az Iszkander-M-hez tartozik. Az Iszkander-K-hoz (K mint krilataja raketa, azaz cirkáló rakéta) pedig a 9M728/9M729 cirkáló rakéták tartoznak, előbbihez az R-500 rakéta tartozik (valszeg a H-101 szárazföldi változata), másik pedig gyaníthatóan a Kalibr szárazföldi változata. Még az INF békeidejében ezeket 500 kilométeres hatótávban korlátozták anno, csak azóta az megszűnt. A videón valszeg a 9M728 tesztelése látható