[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 017
30 854
113
;)Azt szeretem ezekben a vitákban, hogy minidg a puszta vas T-72M1 van összehasonlítva a fullos Leo2A7-tel. Ha a rátétpáncélzat annyira semmit nem jelentene a T-72-őn, akkor minek van a León? Simán megfogna anélkül is bármit nem? Láttuk a török vasakkal, hogy milyen faszán megfogná a dolgokat, felesleges is rácsavarozni bármit, a törökök is csak azért raknak rá dolgokat, hogy jobban nézzen ki. :rolleyes: Szedjük is le majd az A7-ről is. Aztán akkor hátha rájön mindenki, hogy az A7 egy upgradelt leopard 2. Ugyanúgy rácsavaroztak dolgokat. Tolhatták volna, hogy ááááá, nem lesz az jobb, évtizedes vas....Mégis úgy van előadva itt, mintha egy a jelenkorban elérhető modern rátétpáncélzat nem lenne modern rátétpáncélzat HA, T-72-re kerül. A T-72 megroncsa'.

Tegyük fel, hogy rakunk rá, de az alappáncélzat elavultsága miatt eggyel korábbi generációs ATGM-ek is veszélyesek lehetnek rá. ATGM ellen a modern hadviselés(kizárólagos) hangoztatói csak a páncéllal kívánnak-e védekezni? Egy modern ATGM-et a Leo 2A7+ is jó esetben szemből tud megfogni puszta páncélzattal. Jó eséllyel igyekezni fognak nem frontra irányozni vele az ellen katonái. Még egy T-72 ellen is igyekezni fognak nem a frontra irányozni vele. Főleg, ha van rajta plusz rátétpáncélzat. Tehát mi kell a tankra? APS kell a tankra. De csak a Leóra mi? :D A 72-est megvédeni, mert a páncélja amúgy is gyengébb némileg kiegészítő elemekkel is, felesleges, mert dögöljön meg a 72-es. Igaz, a Leó is APS-sel élheti túl a dolgot, de a T-72-re nem raknánk APS-t, mert megroncsa'.

A Leóban vannak modern harctámogató eszközök, de a T-72-be, bár tucatjával készültek legalább protók így, nehogy rakjunk, mert úgysem lehet, igaz kátjuk, hogy de. Azért jó a Leo 2A7, mert messziről észreveszi a célt éjjel-nappal, de a T-72-be nehogy tegyünk ilyet, mert úgyse fognak messzire látni a messzire látó eszközökkel, mert ez T-7 és megroncsa'.

A Leo 2-nek van már modern lőszere, a T-72-höz meg nincs itthon. A leo-hoz csak úgy lesz, nem veszünk, a T-72-höz viszont kellene venni, mert nem lesz csak úgy ingyen. Meg aztán a KE lőszerei ehhez az ágyúhoz még a legjobbak tekintetében sem hozzák ugyanazt, de eszetekbe se jusson, hogy a feladataihoz van hozzá HEAT, ami esetében elég durva átütéseket lehet tandem, vagy akár tripla sugaras fejekkel is elérni, ebből a buta ágyúból is. Hmm, hmm. HE is van hozzá, ha valami módon nem tankra menne Kurszkban. De nem szabad bele ilyet gondolni, mert ez annyira T-72, hogy ezt is megroncsa'.

A Leopard 2 esetében 40 év alatt sikerült ilyenből:

mfimp-13leopard-2a4.jpg


Ilyenre upgradelni a gépet:

DRKB-hlX0AAldhD.jpg


Ezt úgy sikerült elérni, hogy a korábbi állapotot a 40 év alatt a korszak eszközeivel fejlesztették. Ez a fejlesztés darabonként kerül 13-15 millió euróba. A T-72 esetében akár ezt a 40 évnyi fejlesztést megkerülve bele tudnánk gyűrni egyből az összes legmodernebb eszközt, vagy részlegesen azokat amikre szükség van, és a végeredmény egy a páncélzatában és KE lőszerben valamivel gyengébb HARCKOCSI lenne. AMi kerülne darabonként a fejlesztés mértékétől függően 1-3-5-7 millió euroba. Persze az A7+-ok új gyártásúak lesznek, de a vasat ez rohadtul nem érdekli a T-72-ben sem, amit meg újra cserélnénk benne az új lenne. Ennyire egyszerű.

Csupaszítsátok le az A7+-t vagy díszítsétek fel a T-72-őt fullra, aztán menjen az összehasonlítás, mert ami megy, az gyalázatos.

maxresdefault.jpg

7z5zhjo8gjt31.jpg
Amúgy teljesen egyet értek. Meg ugye ottan van a nagybecsű hálózatos hadviselés! Ahol az adatok szabadon tudnak áramolni, azok is "lássák", akik nem látnának odáig, pölö.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 936
113
jaj................................
nem is akarok bele menni mert nagyon reménytelen ,csak annyi hogy
ebből:

nem tudsz ilyet:

vagy ha úgy érted hogy alváltozatból fejlesztették tovább akkor ignoráld a kommentem de A4-ről nem tudsz A7+-ra upgradelni, max A7V-re
Úgy értettem, tudom, hogy az a4-ből A7V-re fejlesztettek, de A5-re A4-ből fejlesztettek és így tovább, 40 év alatt.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 936
113
Azt nem érted,higy az M1 alappáncélzata az a legvastagabb helyen 450mm-es homogén acélnak megfelelő,összehaonlítás képpen a Leopard 2A4 torony oldalpáncelja nagyjából 500mm homogén acélnak megfelelő.Ez mit jelent?Azt,hogy az M1 páncélja nevetségesen vékony,emiatt hiába raksz rá pót páncélt az annyit ér mint halottnak a csók.Persze mondhatod,hogy a Merkava tornya is papír vékony és az pót páncéllal lesz csak megfelelő ami igaz is,csak a Merkava tornyára vagy másfél méter NERA kerül,nem pedig az a lótúró amit beraktál.
750 mm a legvastagabb részén a Merkava 4 tornyának a kiegészítő páncélja.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 803
77 945
113
750 mm a legvastagabb részén a Merkava 4 tornyának a kiegészítő páncélja.
Láttál már te Merkava 4-et?
Tudod a páncélhoz vastagon hozzátartozik a légrés is és nem csak abhelyigény miatt hanemfontos szerepe van a kumulatív eszközöl elleni védelemben.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 727
6 597
113
Úgy értettem, tudom, hogy az a4-ből A7V-re fejlesztettek, de A5-re A4-ből fejlesztettek és így tovább, 40 év alatt.
értem értem de akkor ha így veszed a 72-es esetében hogy is volt ez a fejlődés? a sima A-t kivonták ami meg jó az kb a B-től kezdődik ami már új gyártású tehát megbukik a gondolatmeneted az M1 tuningról, ennyi erővel (ha leegyszerűsítjük) a ruszkiknál is jött a T80-as meg a T90-es, azt nem érted meg amit dudi mondd , az alapokkal van gond, a merkavat meg ne vegyük ide, picit más tészta, annyi NERA-t még életemben nem láttam egy harckocsin mint amennyit a zsidók ráraktak
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 936
113
A t-72b lett belőle az (
A-t (m1-et)) meg kivonták mert az A fos. De a B-t újat gyártottak és nem a régebbi lett átalakítva.

értem értem de akkor ha így veszed a 72-es esetében hogy is volt ez a fejlődés? a sima A-t kivonták ami meg jó az kb a B-től kezdődik ami már új gyártású tehát megbukik a gondolatmeneted az M1 tuningról, ennyi erővel (ha leegyszerűsítjük) a ruszkiknál is jött a T80-as meg a T90-es, azt nem érted meg amit dudi mondd , az alapokkal van gond, a merkavat meg ne vegyük ide, picit más tészta, annyi NERA-t még életemben nem láttam egy harckocsin mint amennyit a zsidók ráraktak
A T-72B a leo 2a4 az evolúciós láncban, legyen. A T-72A meg a Leo2a1,a2,a3-ami A4-re lett felhúzva, ami...... Mivel a T-72M1-gyengébb páncélban(nem is emlékszek, talán 3 hozzászólással ezelőtt magyaráztam ezt végig), rá kell tenni szép vastag NERA, vagy ERA, vagy kombinált rétegeket, mint a hagyjuk most Merkava 4 esetében. Persze, a Merkaván ez oksa, a T-72 meg megroncsa'
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 422
120 687
113
A T-72B a leo 2a4 az evolúciós láncban, legyen. A T-72A meg a Leo2a1,a2,a3-ami A4-re lett felhúzva, ami...... Mivel a T-72M1-gyengébb páncélban(nem is emlékszek, talán 3 hozzászólással ezelőtt magyaráztam ezt végig), rá kell tenni szép vastag NERA, vagy ERA, vagy kombinált rétegeket, mint a hagyjuk most Merkava 4 esetében. Persze, a Merkaván ez oksa, a T-72 meg megroncsa'
A kérdés hogy rá tudsz e tenni annyit hogy ellensúlyozza azt hogy szar az alap. Szerintem nem.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 936
113
Azt nem érted,higy az M1 alappáncélzata az a legvastagabb helyen 450mm-es homogén acélnak megfelelő,összehaonlítás képpen a Leopard 2A4 torony oldalpáncelja nagyjából 500mm homogén acélnak megfelelő.Ez mit jelent?Azt,hogy az M1 páncélja nevetségesen vékony,emiatt hiába raksz rá pót páncélt az annyit ér mint halottnak a csók.Persze mondhatod,hogy a Merkava tornya is papír vékony és az pót páncéllal lesz csak megfelelő ami igaz is,csak a Merkava tornyára vagy másfél méter NERA kerül,nem pedig az a lótúró amit beraktál.

Na és akkor innen lehet indulni. A Merkava esetében mennyi lehet a torony acélja? 50-100 mm max? Arra dolgozzák rá ezt a szép vastag NERA réteget, amit immár számosítottál is. Az M60T Sabra, Magach esetében ilyesmi vastag blokkokat a maximum 253 mm Rha-ra dolgozzák rá. Na és akkor itt van a szerencsétlen T-72M1 a maga szánalmas maximum 450 mm Rha értékével, amire lehet rádolgozni. Ööööö, lehet, hogy hülye vagyok, bár már ezen a beszélgetésen is vagy tízszer túl vagyunk, de valószínűleg tudományosan úgy láthatom a dolgokat, hogy 100<253<450 mm....
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 727
6 597
113
Persze, a Merkaván ez oksa, a T-72 meg megroncsa'
nem, csak honnan veszed hogy amit meg lehet tenni a merkavan (mert mondjuk elbírja azt a tömegű extra páncélt/NERA-t/ERA-t) azt ugyanúgy meglehet csinálni az M1-en? illetve megéri e annyit rárakni hogy a "végletekig" legyen terhelve? tudod ellensúlyozni ezt a hátrányt? szerintem közel sem
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 017
30 854
113
nem, csak honnan veszed hogy amit meg lehet tenni a merkavan (mert mondjuk elbírja azt a tömegű extra páncélt/NERA-t/ERA-t) azt ugyanúgy meglehet csinálni az M1-en? illetve megéri e annyit rárakni hogy a "végletekig" legyen terhelve? tudod ellensúlyozni ezt a hátrányt? szerintem közel sem
Ezért lenne jó kipróbálni a "Tákolmányoljunk Borzt"!
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 422
120 687
113
Nézd, ha a dudi által hozott szám felét rá tudod rakni, akkor az alappal együtt az nem rossz, ha a háromnegyedét, akkor az már jó érték.
A kérdés mint mind az, hogy rá tudod-e rakni. A pt-16 650-re tornászta fel az rha értéket. Annál teljeskörűbb modernizáció meg nemigen van.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 936
113
nem, csak honnan veszed hogy amit meg lehet tenni a merkavan (mert mondjuk elbírja azt a tömegű extra páncélt/NERA-t/ERA-t) azt ugyanúgy meglehet csinálni az M1-en? illetve megéri e annyit rárakni hogy a "végletekig" legyen terhelve? tudod ellensúlyozni ezt a hátrányt? szerintem közel sem
A Degman protó 48,5 tonna, az AS1 szerb is hasonló. A futóműesetében gyanazt láthatod, mint eddig, egyiknél sem írtak a felfüggesztés radikális átalakításáról sem. De ha meg tudod tenni, nem érné meg egy erősebb torziós rúd bele, hogy bírja a strapát?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 422
120 687
113
A Degman protó 48,5 tonna, az AS1 szerb is hasonló. A futóműesetében gyanazt láthatod, mint eddig, egyiknél sem írtak a felfüggesztés radikális átalakításáról sem. De ha meg tudod tenni, nem érné meg egy erősebb torziós rúd bele, hogy bírja a strapát?
Ez csak az árától függ megéri-e.
A degman ebbe bukott bele, a szerb gép meg egyelőre sötét ló mind képességeiben mind árban.

Én mindig azt mondom hogy ha megérné akkor roppant sok ilyen gép futkosna a piacon.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 936
113
Ez csak az árától függ megéri-e.
A degman ebbe bukott bele, a szerb gép meg egyelőre sötét ló mind képességeiben mind árban.

Én mindig azt mondom hogy ha megérné akkor roppant sok ilyen gép futkosna a piacon.
Igazából az, hogy megéri-e, az csak attól függ, hogy szükség van-e rá? Nem akarom nyújtani, már keresztbe-hosszába kifejtettünk mindent a témában. Tőlem inkább még A7+ legyen, ha az nem, akkor fejlesztett A4+ legyen, ha az sem, akkor viszont ezekre szükség van, mert nem a béke felé haladunk a világban.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 996
14 069
113
A Legújabb fejlesztésű Leo-t a T-90-nel hasonlítgassátok!

...meg az árát is!

Segítségként:
  1. a mi Leo-inkat 12-15m közé becsülgettük,
  2. a Lynx "mire ideér" (a Rheinmetáll könyvelése szerint), év elején kb. 35%-ot drágult( ! ) ,
  3. ...ja, és egyre valószínűbb, hogy ebben az APS nincs benne a Leo-nak!
  4. a T-90 (ami ugyebár a T-72 közeli rokona, kb. "nagybátyja"), 4,5m$( kb. 3,5m )!!!
  5. ...jaaa, és az orosz --nyugatiak által is jónak tartott-- saját APS-ükkel, ami a Leo-nak --egyre inkább úgy tűnik-- nincs benne az árában!!!
Feledékenyeknek, szelektív emlékezetű vita-partnereinknek ez volt a memória frissítés, új olvasóknak a tájékoztatás.




A T-72B a leo 2a4 az evolúciós láncban, legyen. A T-72A meg a Leo2a1,a2,a3-ami A4-re lett felhúzva, ami...... Mivel a T-72M1-gyengébb páncélban(nem is emlékszek, talán 3 hozzászólással ezelőtt magyaráztam ezt végig), rá kell tenni szép vastag NERA, vagy ERA, vagy kombinált rétegeket, mint a hagyjuk most Merkava 4 esetében. Persze, a Merkaván ez oksa, a T-72 meg megroncsa'

Gyártói ajánlatokból begyűjtve (T-72): 4 tonnából a T-72 teknő első része (vezető) és a torony szintén első,ágyú-két-oldala 400 mm körüli homogén páncélnak megfeleő többlet védelmet tud kapni(csak a 2 réteg, a + légrés hatása nincs becsülve !!! ).
A tetőre is "illik"(a "Kaukázus óta") legalább 1 tonnát tenni, és az első kétharmad teknő-oldalakat is megpakolni ( @dudi jól mondta: légréses ! ) NERA-val, tovább védve a személyzetet (lőszer !!! ).

Mennyi védelemnél is tartunk?
...csak mert szép érték, és még csak a megfizethető(után-gyártható ! ) kategória került szóba, van ennél jelentősen jobb(reálisan max. +50% védelem/súly arányban), felső (ár-)határ a csillagos ég.


Ez csak az árától függ megéri-e.
A degman ebbe bukott bele, a szerb gép meg egyelőre sötét ló mind képességeiben mind árban.

Én mindig azt mondom hogy ha megérné akkor roppant sok ilyen gép futkosna a piacon.

A T-72 "modernizálósok" piaci hátrányát (politikai "marketing-költség :oops: / :mad: ) csak a komoly katonai fenyegetettsége és politikailag elkötelezett vezetés tudta eddig sikeresen felülírni Izraelben és a törököknél.

Az oroszoknál meg a saját technológia megléte és a kőkemény pénzügyi kényszer, emlékezve az fegyverkezési verseny miatti összeomlásukra!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány