IFV/APC arányok nagyságrendileg ezek szoktak lenni, és a hosszabb távú tervekre vonatkozó nyilatkozatokban jelzett további várható Lynx darabszámból becsültem/becsültük, más témákban. Ezekből egy 200-500(-hoz közelebbi) daraszám tünik valószínűnek/logikusnak.
Sok ok miatt ebben a kategóriában 200 alatti darabszámot nagyon nem éri meg üzemeltetni sem.
...amellett, hogy egyébként lehet, de...
Az 500-as számot csak átvettem idézet és hivatkozás nélkül LM nyitó felütéséből, ez lehet elég félreérthető volt, de mivel a konkrét szám nem volt fontos a gondolatmenethez, csupán egy nagyságrendi becslés.
A gondolatomat a Portfolio cikke vitte félre, illetve rákeresve a Terrexre wikis leírás.
Egy szingapúri hadiipari vállalattal tárgyal Magyarország újfajta harcjárművek gyártásának hazánkba telepÃtésérÅl â mondta el Szijjártó Péter egy Facebookon közzétett videójában. Bár nem tért ki arra, hogy melyik céggel tárgyalnak pontosan, a Portfolio úgy gondolja, hogy...
www.portfolio.hu
A Wiki eleve egy 40 milis gránátvetőt ad meg a Terrex elsődleges fegyverének és 12 fő desszantot. Lynx topicban volt aszem a lelkes számolgatás, hogy az űrméret növelésével mennyivel csökken a toronyban elhelyezhető lőszer javadalmazása. A cikkben úgy tűnt, hogy nem igazán vaktában találgatnak, hanem a külügy miniszter egy hivatalosnak tekinthető bejelentésére reagáltak. (Itt is vetődnek fel kérdéseim, és sajnos a hsz-ek hosszában meg fog látszani, hogy egyenlőre a megoldásaim több kérdést vetnek fel, mint amennyire választ adnak.)
Szóval! A vonalakat összekötve a KM gondolkozott a Terrex hazai gyártásában. Ez elmeszelődni látszik. De amit nem értek, hogy miért pont ez a típus? Ha az RM-mel azt a fejlesztési irányt döntötték el, hogy a Boxer alapot elvinni efelé, akkor miféle szörnyet kapunk? (Csak az elektromos-hibrid elgondolás, meg a 25 tonna, amit már fentebb kifejtettetek, hogy légi szállítás miatt miért felső határ?) Terrexre is lehet akár már most 30 milis ágyút tenni, de leírás alapján nekem inkább tűnt olyannak, ahol a tüzérségi támogatás nagyobb hangsúlyt kap a lehetőségek között. De ezt kiveséztük, hogy ritka elvetélt irány.
Értem, hogy az aknavető nem univerzálisan használható, ezért inkább gépágyú. Viszont kicsit offolva a témát a sógoroktól megvásárolt gyár még mindig fekete ló szerintem nem csak számomra, de a legtöbbek számára. Elsőre az ugrott be róla, hogy Ausztria elhanyagolja a hadseregét, hazai megrendelések miatt csődbe ment a cég és... Nálunk mi a legkritikusabb hátrány a szomszéd hadseregekkel szemben? A tüzérség mennyiségi hiánya. (Ahogy a Bibilia írja, mint kutya az okádékához, úgy tér vissza a bolond a maga hülyeségéhez.) Mennyi aknavető beszerzésére tudunk tippelni a jövőre nézve? Ha zászlóaljanként lesz néhány ilyen jármű, akkor arra nekünk is kár volt egy üzemet megvásárolni. Ha nem integrálni akarjuk járművekhez, akkor bejelenthették volna a felvásárlást követően, hogy ennyi ezer darab legyártására adtunk megbízást. És már ennyi idő alatt érzékelhetőnek kellene lenni legalább néhány csapatnál, hogy új aknavetőket kaptak, elkezdődött a kiképzésük rá.
De ez utóbbi inkább a magyar haderő lehetséges fejlesztési irányába kellene, viszont oda meg mindegy berakni egy olyan kérdést, amire -ha jól látom- mindenki csak kíváncsi, de egyelőre a kormány remekül titkolja a szándékait.