a SAC. A németről még mesébe se hallani semmit.Melyikre gondolsz? SAC vagy a német?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
a SAC. A németről még mesébe se hallani semmit.Melyikre gondolsz? SAC vagy a német?
...hát, ha most állnak neki végre a szimulátort építeni, akkor annak a "vége még odébb van"...a SAC. A németről még mesébe se hallani semmit.
Te ne szabj nekem feladatot!
Annak válaszolok aki sérteget, és olyan stílusban, ahogy ő teszi.
A C17 igenis használható az MH számára, és az lesz a jövőben is.
Ezen mit nem értesz?
Az, hogy minimális a repidőnk, az egy másik dolog.
Ezt mindenki tudja.
De emiatt ne vegyük figyelembe a 8x8-as fejlesztésénél?
Vagy mit akarsz mondani?
Lehet, hogy nem a világ közepe, de mi egy olyan 8x8-ast fejlesztésében veszünk részt, ami jó eséllyel 2030-tól fog évtizedekig szolgálni.Valószínű a 8*8-nál nem csak a mi igényeinket fogják a tervező figyelembevenni.
És nemcsak a c17-esen való szállíthatóságot.
A MH 99százalék csak misszióba vinné ezeket a gépeket, oda meg eddig is legtöbbször bérelt antonovokat használtunk, annyi repidőnk van.
Én volt, hogy amcsi c17el mentem afgánba,de nem magyarból hanem Biskekből pár nap várakozás után, ahová amcsi utasszállító vitt.
Vagy mazarba török utasszállítóval.
Hiába volt bérelt időnk.
Úgyhogy a c17 szerintem nekünk nem a világ közepe a tervezés szempontjából.
Megkértelek, hogy szakadj le rólam.Te ne szabj nekem feladatot!
Annak válaszolok aki sérteget, és olyan stílusban, ahogy ő teszi.
A C17 igenis használható az MH számára, és az lesz a jövőben is.
Ezen mit nem értesz?
Az, hogy minimális a repidőnk, az egy másik dolog.
Ezt mindenki tudja.
De emiatt ne vegyük figyelembe a 8x8-as fejlesztésénél?
Vagy mit akarsz mondani?
Lehet, hogy nem a világ közepe, de mi egy olyan 8x8-ast fejlesztésében veszünk részt, ami jó eséllyel 2030-tól fog évtizedekig szolgálni.
A Ruszlan 2030-ban átlag 40-50 éves gép lesz...
Elérhető lesz a világon a C-5M, (nekünk nem annyira), a C-17-es, az A-400M, KC-390, és az új kínai, esetleg C-2.
Ezek közül szerintem a három nyugati lehet elérhető az MH-nak.
Azért a C-17-KC390 lehet meghatározó, mert amit elvisz a KC, azt elviszi az A400 is.
A KC 26 tonnás korlátja a meghatározó, az egy véletlen, hogy a C-17-es kb. háromszoros terhelhetőségű.
A konklúzió, ha valakit érdekelt volna a 26 tonna.
A 8x8-as "HUXER" szempontjából.
Feltéve, hogy akarja az MH-RM a KC390-essel történő szállítást.
Igazad van. Nem pont annyi.Hát akkor elég kacifántosan tetted fel a kérdést.
Pár helyen megnéztem 76.5 és 77.5 amit írnak c17re max terhelhetőségre.
Úgyhogy akkor a konklúziód nem 26 hanem 25.
Ami nem 3 (26 tonna) hanem 2 szállítható gép. Nem mindegy.
Le kéne porolni a megboldogult Diósgyőri Gépgyár Vasziljok ötletét (170 lövés/perc !!! 4.500m-ig !!! ) és a technika/technológia lehetőségekkel megvalósítani.
Ritka marhák lennénk ha kihagynánk!
- rakéta póthajtás: lőtáv 7-10 km-ig,
- nagyobb "tár" a négy-darabos helyett, nagyobb tűzgyorsaság: 200-250 lövés/perc(rövid sorozatokra kivetítve!) ,
- automata tárcsere,
- többféle lőszer,
- közvetlen irányzás lehetősége,
- inteligens rakéta póthajtásos lőszer (felülről érkező "ATGM"),
- drón-indítás lehetősége,
- ...
...vagyis szinte biztos, hogy kihagyjuk!
U.I: Én a Lynx-re is integrálnám a gépágyú mellé!!!
...miután remegő lábbal engedélyt kértünk a német gyártóktól a saját, önálló fejlesztésre és gyártásra!
...1-2 milliárd kifizetése után!
...€...
Az nekünk nem baj. Van saját "aknavető-gyárunk", fejlesztésünk.A valsziljoknál a lőszer hossza erősen korlátos.
igen és a mission modul önmagába egy 1/3 késszenlétiszinten levő jármű és pont a jellege miatt mégsem a késszre épített jármű 1/3 árbaA Boxer méretei szerintem az alábbiak miatt alakultak úgy, ahogy.
Persze van előnye is a modulnak. Pl kész vannak...
- A hosszát a mission modul és a meghajtás befolyásolta. Előbbi nyilván a szállítandó deszant, torony fegyverzet, felszerelés által meghatározott. Utóbbit az MTU-199-es motor (elől keresztben) és a hosszirányban beépített Allison HD4060 automata váltó határozta meg. Ha rövidebb test kell, akkor a meghajtás részen lehet rövidíteni. Azonban a viszonylag olcsó komponensek nem kompakt méretűek, hisz kamionokba, haszonjárművekbe tervezték.
- A magasságot a nagyméretű kerekek és a modul felépítmény miatti magas önhordó alváz határozza meg. Utóbbi magába foglalja a kerekek hajtásához szükséges részegységeket. Itt is a mission modul okolható...
Egyrészt, szerintem az Antonovokat azért alkalmazták inkább (ha már befizettük magunkat a SALIS-ba), mert olcsóbb velük az út, de tényleg nem fognak azok sem örökké "élni".Valószínű a 8*8-nál nem csak a mi igényeinket fogják a tervező figyelembevenni.
És nemcsak a c17-esen való szállíthatóságot.
A MH 99százalék csak misszióba vinné ezeket a gépeket, oda meg eddig is legtöbbször bérelt antonovokat használtunk, annyi repidőnk van.
Én volt, hogy amcsi c17el mentem afgánba,de nem magyarból hanem Biskekből pár nap várakozás után, ahová amcsi utasszállító vitt.
Vagy mazarba török utasszállítóval.
Hiába volt bérelt időnk.
Úgyhogy a c17 szerintem nekünk nem a világ közepe a tervezés szempontjából.
Hát akkor elég kacifántosan tetted fel a kérdést.
Pár helyen megnéztem 76.5 és 77.5 amit írnak c17re max terhelhetőségre.
Úgyhogy akkor a konklúziód nem 26 hanem 25.
Ami nem 3 (26 tonna) hanem 2 szállítható gép. Nem mindegy.
Igazad van. Nem pont annyi.
Mindjárt csak 25,5 tonna a 26.
Egyébként a KMW is alapított magyar leányvállalatot, bár nincs agyonreklámozva. Az a Peter Ulbrich a vezérigazgatója, aki a katari bizniszüket is intézte.A technikai kérdések mellett még hozzátenném, hogy a Rheinmetall biztosan a Boxert fejlesztené tovább, ha az ő szellemi tulajdonuk lenne, de nem az. Beszorultak az Artec projektcégbe a KMW és most már a Nexter mellé. Minden új fejlesztést, belevitt saját IP-t és hasznot meg kéne osztaniuk az egyik legnagyobb riválisukkal.
Ebből a szempontból is lehetne gondolkodni, hogy mi az ami a KMW oldaláról jött a Boxer fejlesztéséhez és gyártásához, mik azok a komponensek, tervezési megoldások, amiket a Rheinmetall nem használhat fel szabadon.
Van ilyen,egy francia model.Hátultoltős,de nem automata.én inkább egy automata 60 mm sbe gondolkoznák ami vizszintes tüzelésre is képes. mivel kisebbek az erőhatások és a tömeg egyszerübb /fartöltésesbe/
Lynx meg nincs igazan keszen.Szlovénok sajnos folytatják a Boxer beszerzést. Jó lett volna őket berántani egy Lynx vásárlásba.
A litván Boxerekhez hasonlóan Rafael Samson mk2 tornyokkal lesznek felszerelve.
https://www.gov.si/novice/2021-05-2...m-postopkov-glede-upravljanja-programa-boxer/
Lynx meg nincs igazan keszen.
Kerekes nem zarja ki a lancost.
En nem temetnem meg...
Igen, tudom, pont azert mondom. Szerintem eleve kicsi esély van arra, hogy meggyőzzék oket a lancosrol, de ha van is, ez azon nem valtoztat szerintem.Jelenleg is csak kerekes van nekik, így, hogy a Boxert IFV konfigban veszik, nem sok esély van, hogy vesznek láncost is, ahhoz akkor kellene elvileg új alakulat, plusz emberek stb.