Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

A kocsi nem rúg és nem harap meg...
És kissé gyorsabb, tartósabb, kényelmesebb, kisebb karbantasrtásigényű stb. mint egy lovaskocsi. Mondhatni megéri a váltást. Ellenben az elektromos nem előnyére változik használati érték szerint, hanem legjobb induattal is változatlan marad. Még tűzveszélyesebb is. De fő a tudat: zöld... :cool:

• Tetszik
Reactions: nyugger
Ha a hidrogén-tárolási veszteségeket ( :a hidrogén nagynyomású sűrítése, a tartály többlet-tömege, (és ez a jelenlegi fosszilis üzemanyagú autóktól elvárt 4-500 km hatótávra vetítve), ezek miatt a többlet súly miatt becsült további tömegnövekedés, ...) akkor ez hány százalékos veszteséget jelenthet közelítőleg.

Egy -tól/-ig becslés???

Na, akkor nem leszünk tovább szankciózva a NS2 miatt... kérdés, mi kell ezért cserébe adni

Akkor az EU ezt adta cserébe és ezért volt a békülékenyebb hangnem az oroszokkal, plusz adtunk a ződeknek egy 2 GW-os szélerőműves háziprojektet 2030-ig az Északi tengerre...

Viszont ez az is jelenti, ha a ződek kerülnek Dójcslandon hatalomra, ők még erősebben az amcsi kottából fognak játszani - miközben a német ipar legfontosabb piaca Kína.

Most vagy az lesz, hintapolitikába megy a következő kancellár a kínai/amcsi vonalon, hogy kecske is egyen valamit, meg káposztából is maradjon, vagy direktben beáll az amcsi vonalba, és fordul az eddigi hozzáállás Kínához, közben az ipart bezsarolják a ződátmenet "finomhangolásával" meg némi engedményekkel a Kínából várható retorziók miatt. Ekkor a ződek meg beállítják magukat a német ipar megmentőinek és a szakszervezet az eddigi SPD/CSU/CDU tengelyről ződ lesz.

Az SPD megy a levesbe, a CDU/CSU vonal szétesik - mert a CSU most sem adhatott kancellár-jelöltet, a CDU-s díszfasz meg bukik..

Már megint olyan baromságot hozol fel mint egy ház ! Fixa ideád , hogy az alaperőművekkel akarod össze hasonlítani a naperőművet ! Egy vízerőműhöz hasonlítod ? Építs már ide haza csak még egyet légyszi ? Ja , hogy az idióták azt ami félig kész volt is megfúrták ?

De térjünk ki az idiotisztikus táblázatodra ! Mert fémen , üvegen és némi műanyagon kívül semmi más nem kell egy naperőműhöz ! Én az 1 bites IQ-mal nem tudom értelmezni ha már belökted ide . Kérlek segíts ó mester !

De mondok konkrétumot ! Paks II-t azt mondják megépítik 11 000mrd Ft-ból ! Az akkor 2.4 GW-lesz ugye ? Na most a fentebbi cikk szerint a 10 GW-os naperőmű 30 GWh kapacitású tározóval 800km nagy feszültségű légvezetékkel és 3700 km tengeralatti kábellel fog 5000 mrd Ft-nyi dodóba kerülni . Akkor hogy is van ez ?
Paks 4000 milliárd forint lesz, nem 11000.
Paks kiváltása kb 600 km2 területű napelempark lenne. Te építesz ilyeneket, egy 20 MW-os hány tonna acél, beton, panel, elektronika és kábelből áll? Én nagyjából a Paksi blokkok kiváltását olyan 1 millió tonnás napelemparknak saccolom. De ki lehet pontosan számolni, ha te tudsz pontos adatot azokról, amiket építesz.

A táblázat írja ugye a betont amiből szinte egy dekát se építenek be egy naperőműbe ! Egy naperőmű ha elbontódik az utolsó acélcölöpöt is ki lehet húzni és ellehet szállítani újrahasznosításra utána egy tárcsázás és újból szántó vagy legelő lehet megint ! Ezt egy Tisza I-el vagy Borsodi Hőerőművel mikor csinálják meg és kik ?
Ne akard már azt a faszságot egy 2015-ös idióta ábra alapján bemagyarázni , hogy bármelyik erőműnél nagyobb egy naperőmű ökológiai lábnyoma ! Menj le Berentére vagy Tiszapalkonyára és meglátod mi az az ökológiai lábnyom amit soha senki nem fog eltüntetni !
Amiket én láttam, azoknak a lábazata beton alapban van. Ti csak leszúrtok egy cölöpöt és kész? Nem süllyed még vagy dönti ki a vihar? Jah amúgy mi van a jégkárral, hogy bírja a jégesőt?

Azért a PAKS I bezárási költsége nem apró pénz lesz . Úgy , hogy az infrastruktúra úgy marad ott ahogy van egy letűnt kor ipari torzója ként !
Vérnyúl semmi újat nem mond ! Én is egyet értek vele kell az atomerőmű ez tény , de kellenek a csúcserőművek és bizony kellenek a naperőművek ! Én a szélenergiát nem erőltetném .

A borsodi szénvagyon még sok 100 évre elég lenne , eljön majd az ideje , hogy majd elgondolkodunk a hasznosításán !

A Német példa meg legyen elrettentő és kijózanító ! Tanuljunk belőle , ne kövessük el azt a hibát .
Nem tudom mit kell úgy túldimenzionálni ezt az atomerőmű bontást. Be kell betonozni a reaktor terem ajtaját és meg van oldva a probléma, oda soha senki be nem teszi a lábát. Kivontunk vagy egy hektárnyi földet a művelés alól, nagy kunszt.

Nem tudom mit kell úgy túldimenzionálni ezt az atomerőmű bontást. Be kell betonozni a reaktor terem ajtaját és meg van oldva a probléma, oda soha senki be nem teszi a lábát. Kivontunk vagy egy hektárnyi földet a művelés alól, nagy kunszt.
Ez az egész atomhulladék nevetségesen fújt zöldfaszság.
Nevetséges térfogatok és tömegekről van szó.
Az óceánok és vizek telikúrva műanyaggal, a mikroműanyag már ott tartunk, hogy lassan a termőtalajban is probléma, de azért sebaj, ez belefér...

-1x-1.jpg

WindmillBlades.jpg

Hamarosan PV cellákról is látunk ilyet, mert sok millió tonnás nagyságrendben nem csinálnak velük semmit...

Mi problámásan radioaktív? A fűtőelemek, a reaktor meg a primer kör. Ez igen minimális tömeg az erőműhüz képest. Már ha jól tudom. Azér az irodaépületeket ugye senki sem tekinti veszélyesnek?

Paks kiváltása kb 600 km2 területű napelempark lenne. Te építesz ilyeneket, egy 20 MW-os hány tonna acél, beton, panel, elektronika és kábelből áll? Én nagyjából a Paksi blokkok kiváltását olyan 1 millió tonnás napelemparknak saccolom. De ki lehet pontosan számolni, ha te tudsz pontos adatot azokról, amiket építesz.
1Mw beépített anyag mennyisége kerítéssel mindennel úgy uszkve 150 t ! 2400Mw*150 t =360 000 t (csak szólok majd ennyi beton acél lesz beépítve paks II-be -200k t-, azt is tudom kik és hol fogják a szerkezeteket összeszerelni ) . A 4000mrd HUF honnan veszed nem tudom mert az Energia Klubos Pr anyagban is 4500mrd szerepel (ami azért vicc mert 10 évre titkosított anyag tehát fingjuk sincs ) amit terhel 2023-tól 30 évig 4-5% kamat + egyéb költségek , ez kb 200mrd HUF x 30 évvel az ugye még 6000mrd HUf ami így is 10.5 mrd HUF-ra rúg ! Ez a terv ! De egy ilyen beruházás sose jön ki a kalkulált összegből !

Atomerőmű párti vagyok nem értem a kirohanásodat . Amúgy rosszul saccolsz .

1Mw beépített anyag mennyisége kerítéssel mindennel úgy uszkve 150 t ! 2400Mw*150 t =360 000 t (csak szólok majd ennyi beton acél lesz beépítve paks II-be -200k t-, azt is tudom kik és hol fogják a szerkezeteket összeszerelni ) . A 4000mrd HUF honnan veszed nem tudom mert az Energia Klubos Pr anyagban is 4500mrd szerepel (ami azért vicc mert 10 évre titkosított anyag tehát fingjuk sincs ) amit terhel 2023-tól 30 évig 4-5% kamat + egyéb költségek , ez kb 200mrd HUF x 30 évvel az ugye még 6000mrd HUf ami így is 10.5 mrd HUF-ra rúg ! Ez a terv ! De egy ilyen beruházás sose jön ki a kalkulált összegből !

Transzformátor, távvezeték, karbantartóbázis? Na éa 0.11 loadfactor vs. 0.92?

Amiket én láttam, azoknak a lábazata beton alapban van. Ti csak leszúrtok egy cölöpöt és kész? Nem süllyed még vagy dönti ki a vihar? Jah amúgy mi van a jégkárral, hogy bírja a jégesőt?
A beton alapos az maga a kőkör és ostobaság , kisebb , gagyibb parkokban még megtalálható !

Statika ? Talajmechanika ? A cölöpölés megfelelő húzópróbákkal (nem becsült) kontrollálva ! Ha egy 35 milliós cölöpverőt végzett precíz munkát "leszúrásnak" nevezel akkor igen ! Amúgy 100+km/h-s széllökésekre vannak tervezve még nem volt probléma sehol . A jeget meglehetősen jól bírja egy egy nagy jégverésen már túl vagyunk pár %-os károsodás , a kötelező biztosítás amúgy fedezi a károkat !

Azaz 1 ha kb vagy 1000ha ipari torzó , soha vissza nem állítható !

De én még mindig atomerőmű párti vagyok annak minden előnyével és hátrányával !

Ez az egész atomhulladék nevetségesen fújt zöldfaszság.
Nevetséges térfogatok és tömegekről van szó.
Az óceánok és vizek telikúrva műanyaggal, a mikroműanyag már ott tartunk, hogy lassan a termőtalajban is probléma, de azért sebaj, ez belefér...

-1x-1.jpg

WindmillBlades.jpg

Hamarosan PV cellákról is látunk ilyet, mert sok millió tonnás nagyságrendben nem csinálnak velük semmit...
Ezzel maxi egyetértek ! De az atomhulladék ügyét se lehet elbagatelizálni !

Amúgy nem kell nagyon turkálni !

"Az atomerőmű építése és szerelése mind a volumenek, mind a technikai színvonal tekintetében komoly erőpróbát jelentett a magyar építő- és szerelővállalatok számára. A csúcsidőszakban napi 1000 köbméter beton bedolgozása, a közel kétszeres térfogatsúlyú nehéz beton szigorú technológiája, a több ezer tonna rozsdamentes acél beépítése a legszigorúbb minőségi előírások betartásával, a több ezer kilométer kábel lefektetése, a fokozott tisztaságú szerelés mind olyan feladat, amelyek a tervezők, beruházók és a kivitelezők nagy fokú előkészülését, együttműködését igényelték. "

Ezzel szemben jó logisztikával és villanyszerelő csapattal gyakorlatilag "droidokkal" épülnek a solár parkok !

Szerintem nem lehet a 2 beruházást összehasonlítani !

Tényleg rosszul saccoltam, hisz akkor az adataidat használva, máris 3,5 millió tonna jön ki a napelemre, hisz a 2.4 GW beépített teljesítmény napelemben átlagosan 270 MW-ot ad le. De azt a 3,5 millió tonnát még meg kell szorozni minimum 2-vel, de inkább 3-al, ugyanis ennyiszer kell újjáépíteni az atomerőmű életkora alatt a napelemparkot. Egyébként nem rohantam ki, szeretem a napelemeket, tele van az udvaron mindenféle bizbasz napelemes világító ledekkel meg kerti törpékkel, meg ha nyaralóm lenne az isten háta mögött, oda is azt raknék. :)

Transzformátor, távvezeték, karbantartóbázis? Na éa 0.11 loadfactor vs. 0.92?
Kettőt találhatsz miért beépített teljesítményre és nem termelt áramra adta meg. ;)
A x8 szorzó miatt.
Az élettartamukat sem vizsgálnám. 20 és naperőművet nem nagyon látott még a világ. 50 évesnél fiatalabb atomerőművet se nagyon fog úgy tűnik.

Szóval így nézve a termelt áramba beépített tömeg között alsó hangon 2 nagyságrend eltérés van, de talán 3 is.

Ezzel maxi egyetértek ! De az atomhulladék ügyét se lehet elbagatelizálni !

Hát nem is teszik. Az épeszűség határán túlmenő biztosítás van. És még így is olcsó az áram.