A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

winter

Active Member
2011. november 19.
104
188
43
Az APEH, NAV, VPOP minden tagja - az elmúlt 20 évben - az iskolai végzettségéhez képest jóval többet keresett, mint rendőr vagy katona társa.
Kezdjük ott, hogy sokszor 16-22 havi bért kaptak egy évben.
Az EU projektek hivatalnokait kormanyinfon bevallott módon milliós összegekkel motiválták.

Jé! Teljesítmény alapú bérezés a közszférában!

Szóval ahol akarják, ott megy.
Ismerek egy hölgyet aki a 2X. kerület képviselőjének parlamenti irodájában dolgozik kolléganőivel. Teljesen megszokott, hogy napi 1-1,5 órát dolgoznak, heti 3-4 alkalommal, illetve általában panaszkodik, hogy valamelyik kolléganője egy hónapja nem dolgozik, úgy döntött, hogy pihen, így most még a többiekre nehezedik a főnökük közösségi médiás profiljainak kezelése is... Alig szoktam dühbe jönni mikor meghallom ezt újra és újra. Ja, és igen, ez még részmunkaidős állásnak is vicc lenne, nem hogy teljesnek.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 414
14 494
113
Nem tudom, mennyire vagy tudatában az "átlag" fogalmának.
Fenti gyors példám azt volt hivatott bemutatni, hogy nem lehetetlen nagyon jó átlagfizetést adni a seregben.
A nemzet napszámosai szopóágon vannak olyan 150 éve, a betegápolókat meg kutyába sem veszik, ahogy a rendőröket sem.
De ez rendszerszintű probléma, és ezeket is orvosolni kellene.
(Megjegyzem, hogy nem jöttek haza tömegével orvosok a nagy emelés ellenére, egy haverom meg pénteken szerelt le. Meg is ittunk némi ezt-azt....)

Nem tudom mennyire vagy tudtával ezeknek az embereknek, ugyanaz a munkaadójuk.
A magyar állam.
Akkor is ha nem 1 minisztérium alá tartoznak.


Ki említette az orvosokat?
Ápolókról beszéltem, és 8 általánossal vihető beókról.
Tudtommal tisztek szintjén nincs számottevő hiány. De majd @krisss kijavít ha nincs így.
Még akkor sem ha sok tiszt is leszerel.

Az orvosok miért jönnének haza?
A nagy emelés meg csak itthon nagy. o_O
Maszekbe, külföldön többszörösét keresik kevesebb munkával, 100szor jobb munkakörülmények között.

Nem mondtam, hogy nem kell bérrendezés, csak azt, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Én voltam kevés pénzért katona 11 évig, de kétszer annyiért sem lettem volna betegápoló. És gondolom ez fordítva is igaz sok emberre.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 414
14 494
113
Miért kellene bárkinek a megélhetéshez elégtelen(alsó hangon nettó 350 000 Ft-tól indul, hogy nincs olyan átlagos probléma amit nem tudsz idővel orvosolni) összeget keresnie, aki dolgozik bármit? Én ezt nem értem a társadalomfelépítésben(értem, de az vért kíván, játsszuk az illúziót). Ember, adot ország összes baromságának megfelel, számontartott, nem bűnözik, bevallja az adóját amennyire a feddhetetlen vállalkozók engedik, kúrja el az életét csavargyárban, konyhán, akárhol. Nem annyit nem keresnek, ami arra elég, hogy tíz év megfeszített melóval vegyenek egy társasházi neopanelt ami ma lakóparki lakásnak hívunk, hanem annyit sem adott esetben, hogy az éves keresetükből a főnökük téligumi szettje kijöjjön, ha 100%-ban félretennék erre a nemes célra.

Tök mindegy szerintem, hogy szart szed ki emberek alól, vagy 8 általánossal szalad a halálba, vagy gépiesen mosogat egy üzemi konyhán tizennégy órán át. Mindegyiknek kellene annyit keresnie a munkájával(közjó meg egyéb faszomságok amiről papolnak mindig a nagy megmondók), hogy cserébe, ha dolgozik, ne szopassák, ne legyen sutyuri fizetés mert ez így jó a górénak, és ha neki, neked akkor jó nem(?), ne legyen választás az élete ideje és az ereje felélése közben, hogy fogat csináltasson, vegyen egy autót, az nyugodtan tartsa fent, etesse a gyereket, fizesse a számlát. Ezek elvárások, attól a társadalomtól, ami úgy szervezi önmagát, hogy az elvárásnak ne lehessen az általa nyújtott rendszerben megfelelni. Ez hülyeség kérem. Szóval szerintem a katona és a tanár és az ápoló is megérdemli a pénzt.
Ki írta, hogy nem érdemli meg mindegyik a pénzt?

Azt írtam csak az egyiknek nem lehet emelni. o_O

Értelmezzük is amit a másik ír, ne csak reagáljunk rá.
 
T

Törölt tag 008

Guest
950.000 főre mesterségesen duzzasztott államapparátus gondját a kormánynak kell(ene) orvosolnia.
De hát éppen azt teszi ráadásul multis módszerrel.
Szar a pénz ergó az emberek maguktól elmennek. Ha majd annyi alkalmazott lesz amennyit akarnak, akkor emelnek azoknak a béréből akik elmentek.
Ha kirúgják az embereket ők lesznek a gonoszok és még végkielégítést is kell fizetni. A multik pont ezért csinálják, hogy ha valahol leépíteni akarnak akkor ellehetetlenítik az embereket akik maguktól mennek el.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Utobbi szinten lehetsz 8 altalanossal. (Ti. betegapolo nem feltetlenul nover.)

A probléma ugyan ott lesz. Az alap kérdés, hogy megoldjuk a toborzás gondjának egy igen komoly részét, ha csak az ő fizetésüket durván megemeljük.
De az állami szektor arra törekszik, hogy ne szívja el egyik ágtól a másik az embereket pusztán ráígéréssel. Vannak kivételek, de a fő csapáselv ez. És ez ütközik azzal a koncepcióval, hogy egy több tízezer fős részlegnek adnának -hogy a példát említsem- 400-500ezres fizetéseket általános iskolára.
Ocses azért hozta a betegápolót, mert pont hogy az is bele esik a legalacsonyabb képzettségi kategóriába, de senki nem fog elmenni idős emberek pelenkáját cserélgetni, ha a hadsereg új gépekkel, kevésbé szar munkakörülményekkel neki mondjuk 2-szeres fizut ígér.

A megoldás továbbra is az lehetne, ha első két évben megtörténnének azok a szerkezeti reformok, ami szar munkakörülményeket eredményez. Most hiába hasonlítunk össze számszerűsített fizetéseket, ha a Honvédség meg tudja oldani azt, hogy ne albérletbe kelljen laknod. Ez egy versenyszférában a fizud egy jelentős részét elviszi és külföldön meg a tetves munkásszálló marad, amiről meg ne is beszéljünk!

És itt nem csak ez merült fel kérdésként. Rengeteg helyen lehet eredményeket hozni. De attól félek, hogy ha RR csak a felét hozni fogja annak az elvárásnak, ami remény vele szemben most van, akkor a 4-5 évet ő is ki fogja tölteni. De nem vagyok egy HR szakértő. Az eddigiek alapján viszont én sokkal nagyobb hangsúlyt érzek, gondolok egy olyan résznek, ahol a katona, mint ember komfort érzetét próbálják meg erősíteni és kevésbé a versenyszektor árait próbálják majd túllicitálni. Azokban bőven el van rejtve rengeteg apró betű, amit egy most kezdő katona nem fog látni.

Teljesítmény alapú bérezés meg valamilyen szinten biztos van most is. Az azért kívülről magasabb tudásnak tűnik számomra, ha valaki kiküldetésen vesz részt. És ezt honorálja is a rendszer. Mivel eleve a cél NATO felajánlásra összerakott dandárok, ezért logikus lenne, ha aktívabban akarnának majd ilyenre lehetőséget adni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ocses

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 993
78 323
113
Mondjuk ez a szett minden, csak nem kezdő.
Nyilván költeni kell, a gondolatom lényege az volt, hogy a harcképesség legyen a legfőbb szempont, és ha hiány van akkor az alakiasság rovására találjunk megoldást. A hiány ugye asszimetrikus megoldásokat szül. A konvencionális erőknek van egy belépő szintje, ha az nem adott akkor amíg nincs forrás ehhez kell alakítani mindent amíg normális állapotok nem jönnek.


"Az ellenséges lövészek gyűlölik: Tudd meg a titkát!"
"Kiéhezett toborzótisztek a közeledben"
Nem a kezdőség a lényeg,ha nagyon primitíven egy az egyben a MARINE harcászati felszerelését veszünk az is ennyibe kerülne.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 414
14 494
113
A probléma ugyan ott lesz. Az alap kérdés, hogy megoldjuk a toborzás gondjának egy igen komoly részét, ha csak az ő fizetésüket durván megemeljük.
De az állami szektor arra törekszik, hogy ne szívja el egyik ágtól a másik az embereket pusztán ráígéréssel. Vannak kivételek, de a fő csapáselv ez. És ez ütközik azzal a koncepcióval, hogy egy több tízezer fős részlegnek adnának -hogy a példát említsem- 400-500ezres fizetéseket általános iskolára.
Ocses azért hozta a betegápolót, mert pont hogy az is bele esik a legalacsonyabb képzettségi kategóriába, de senki nem fog elmenni idős emberek pelenkáját cserélgetni, ha a hadsereg új gépekkel, kevésbé szar munkakörülményekkel neki mondjuk 2-szeres fizut ígér.

A megoldás továbbra is az lehetne, ha első két évben megtörténnének azok a szerkezeti reformok, ami szar munkakörülményeket eredményez. Most hiába hasonlítunk össze számszerűsített fizetéseket, ha a Honvédség meg tudja oldani azt, hogy ne albérletbe kelljen laknod. Ez egy versenyszférában a fizud egy jelentős részét elviszi és külföldön meg a tetves munkásszálló marad, amiről meg ne is beszéljünk!

És itt nem csak ez merült fel kérdésként. Rengeteg helyen lehet eredményeket hozni. De attól félek, hogy ha RR csak a felét hozni fogja annak az elvárásnak, ami remény vele szemben most van, akkor a 4-5 évet ő is ki fogja tölteni. De nem vagyok egy HR szakértő. Az eddigiek alapján viszont én sokkal nagyobb hangsúlyt érzek, gondolok egy olyan résznek, ahol a katona, mint ember komfort érzetét próbálják meg erősíteni és kevésbé a versenyszektor árait próbálják majd túllicitálni. Azokban bőven el van rejtve rengeteg apró betű, amit egy most kezdő katona nem fog látni.

Teljesítmény alapú bérezés meg valamilyen szinten biztos van most is. Az azért kívülről magasabb tudásnak tűnik számomra, ha valaki kiküldetésen vesz részt. És ezt honorálja is a rendszer. Mivel eleve a cél NATO felajánlásra összerakott dandárok, ezért logikus lenne, ha aktívabban akarnának majd ilyenre lehetőséget adni.
Na hálisten végre te megértettél. :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Kérem szépen, akkor negyedszer is leírom az erős felülbecslésemet. Tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy van a Honvédségnek cakkumpakk 40.000 alkalmazottja. Átlagban kap az egyén 500.000 Ft nettó bért, ami durván 1.000.000 Ft/hó a seregnek. Ez ugye összesen 40 milliárd/hó, 480 milliárd/év. Ennek azért a 45%-a visszacsorog valahogy állambácsi valamelyik zsebébe, de legyen ez csak 25%, mert van nyögdíj, meg TB stb. Marad 360 milliárd/év, ami 1,2 Mrd USD. A magyar GDP legyen 160 Mrd USD, aminek a 2%-a 3,2 Mrd. Én azt látom, hogy nem elérhetetlen a fenti átlagpénz....
De 2,5%-kal csodákat lehetne tenni...
Már április elseje van?

Teljesen irreális amit írsz, kb a késiik az intercitiy, miért nem veszünk TGV-szuperxepressz-vonatot kategória.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Számokkal vezette le, eléggé kevés esélyt adnék annak, hogy ez irreális lenne. Maximum szeretnék, hogy az emberek irreálisnak gondolják.
jahh,,, értem én hogy valkinek becsípódött a katonadolog. de hogy valaki a hasára csap, és azt mondja: legyen a honvédség átlagkresete abudapesti versenyszféra átlagkeresetének másfélszerese , mert csak, és csak a pufkás katonáké,... na az epic... Zöldeknek szoktam mondani a fizikát nem lehet megb...szni. A közgazdaságtant sem.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 216
67 031
113
jahh,,, értem én hogy valkinek becsípódött a katonadolog. de hogy valaki a hasára csap, és azt mondja: legyen a honvédség átlagkresete abudapesti versenyszféra átlagkeresetének másfélszerese , mert csak, és csak a pufkás katonáké,... na az epic... Zöldeknek szoktam mondani a fizikát nem lehet megb...szni. A közgazdaságtant sem.
Kinek a közgazdaságtana? :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Kinek a közgazdaságtana? :rolleyes:
ja, hogy te se értesz hozzá.:) ... de amikor valaki kiszámolja, hogy a bérköltség a magyar költségvetés két százaléka lenne, azaz a teljes honvédelmi költségvetés.. és amikor erre megkérdezik, "De a többi miből?" akkor nincs válasz... na az epic. Ide illenek a vegyünk még 20 Gripent 100 tankot, hordozható Halálcsillagot minden katonának hozzászólások is.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 216
67 031
113
ja, hogy te se értesz hozzá.:) ... de amikor valaki kiszámolja, hogy a bérköltség a magyar költségvetés két százaléka lenne, azaz a teljes honvédelmi költségvetés.. és amikor erre megkérdezik, "De a többi miből?" akkor nincs válasz... na az epic. Ide illenek a vegyünk még 20 Gripent 100 tankot, hordozható Halálcsillagot minden katonának hozzászólások is.
Tehát olvasni sem tudsz b+, csak velőből hányni. Szerintem most az elejétől fuss neki újra @Masztiff sorainak, aztán tölts el egy kis időt az értelmezéssel, aztán gyere vissza írni. :D