A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 008

Guest
Még egy gondolat ehez a témához, a Francia katonák külföldi missziókban keresnek jól. Ez persze szolgálati id9bés rendfokozat függvénye is, 2.5 szeres szorzó van a fizura. Egy 2 gyerekes szakszi megkereshet 4200 eurot havonta. A sentinelle isn plusz pénz, tereppénz +10 euro naponta, de ezt asszem emelni fogják
Wow akkor csak 10%-al keres kevesebbet mint egy gyermektelen adatbázis expert Bécsben. Tiszta buli ezért maláriásnak lenni afrikában vagy afgánban lelövetni magad.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Mondom: forgasd le egy jo operatorrel es add ide. CSinalok belole olyat, hogy nemhogy vallalhato lesz, de meg mosolyogni is fogsz es mutogatod majd. Give me some credit. :)
Sajnos nem fogod megkapni. Azért nem, mert létezik egy teljesen átláthatatlan szervezet, amit úgy hívnak, hogy 'Zrínyi Nonprofit Kft'. Kívülállóként nem tudsz felvételeket készíteni, legfeljebb sajtónyilvános rendezvényeken, annak az összes korlátaival. Nincs hozzáférésed az eseményekhez, intézményekhez, személyekhez.
A Zrínyi saját musztert nem fog neked kiadni, külsős céget (PR/reklámügynökséget) pedig a HM nem fog megbízni kampányokkal, hiszen arra (is) ott van (lenne) neki a Zrínyi Média. A kör bezárult. Maradnak a honvedelem.hu -s "Géppuskák recsegésétől volt hangos a szomódi lőtér" típusú tudósítások.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Sajnos nem fogod megkapni. Azért nem, mert létezik egy teljesen átláthatatlan szervezet, amit úgy hívnak, hogy 'Zrínyi Nonprofit Kft'. Kívülállóként nem tudsz felvételeket készíteni, legfeljebb sajtónyilvános rendezvényeken, annak az összes korlátaival. Nincs hozzáférésed az eseményekhez, intézményekhez, személyekhez.
A Zrínyi saját musztert nem fog neked kiadni, külsős céget (PR/reklámügynökséget) pedig a HM nem fog megbízni kampányokkal, hiszen arra (is) ott van (lenne) neki a Zrínyi Média. A kör bezárult. Maradnak a honvedelem.hu -s "Géppuskák recsegésétől volt hangos a szomódi lőtér" típusú tudósítások.

Nem biztos am ez. Ha rajuk parancsol a Foni, hogy fel kell tolteni, akkor RR lepnie kell majd.

Ekkor ket eset lehetseges:
1. valaki Maroth-fele epelmejure bizzak, aki olyasmit csinal, mint pl amit javasoltam - publikus palyazat - es akkor a ZM altal (is) leforgatott 10-20 oranyi anyagbol 10-100 millio kozotti osszegert korrekt eves kampanyra valo kampanyanyagot kapnak, amit mondjuk masik 100-200 millioert jatszatnak celzottan, a megfelelo feluleteken (lehetoleg nem a Meszaros Lolo cegei altal menedzselve, ugye.) Meg ha csak parszaz vagy parezer extra jelentkezot is is hoz, legalabb megmozgatta a szimpatizalo kozonseget es gerillakampanynak is beillik a palyazat, a vvegosszeg meg nem volt komoly, azaz a ROI jo magas.
2. hipphopp megalakul az Ezusthajo 2. Kft meg a Happy End 2 Kft (idosebbek tudjak, mire celzok az elso Orban-kormany idejebol) es hirtelen havi (!) tizmillliardos produkcios budzse kerekedik majd, amibol jo esetben a fele lesz elkoltve gyartasra, a tobbi "tanulmanyok" es "kampanytervek" stb cimszoval ki lesz osztva, majd masik 10-20-30 milliardert futnak, kizarolag a barati mediakban. Semmivel nem lesz hatasosabb, mint #1, sot, viszont legalabb a ROI a beka valaga alatt lesz.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 409
14 474
113
Wow akkor csak 10%-al keres kevesebbet mint egy gyermektelen adatbázis expert Bécsben. Tiszta buli ezért maláriásnak lenni afrikában vagy afgánban lelövetni magad.
Igen.
Van akinek ez a buli. ;) (tényleg)
Ezért nem alkalmas mindenki katonának, főleg ennyi pénzért mint itthon.


De afgán külszolgálatban a szaksziként kb 6 kilót kerestem, az itteni max százezer helyett. 2010-12ben.

Akkortájt Tatán a külszolgálatok voltak az egyetlen megtartóerő.
De koszovó/bosznia/Macedónia jóval kevesebbet fizetett.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 867
4 885
113
Ez teljesen irreális. Ne a facebook posztokból indulj ki. Vészhelyzet előtt sem volt működésképtelen utána sem lesz. Sokaknak kényelmes rendőrnek lenni.

Van létszámhiány, de mindig is volt. 2010 óta nőtt a rendőrség létszáma minden gonddal együtt.

Az ORFK hangsúlyozta, hogy nyolc év alatt 6363-mal emelkedett a hivatásos állomány létszáma: 2010-ben 33 450, 2018-ban pedig már 39 813 fő volt.

Frissebb adatot nem találtam. Mindenesetre a 2018as adat erősen ellentmond a narratívának, ami a közvélemenyben megragadt.
Pintér bűvészkedik a számokkal. Tavaly júliusban a korábbi Bevándorlási Hivatal többezres állományát kinevezte hivatásos állományú rendőrnek, de valószínű, hogy az AH és a szakszolgálat hivatásos állományát is ide számítják. Ez összességében 10 ezres létszám lehet. Maga a Rendőrség mindig létszámhiánnyal küzdött, de olyan, hogy a 4 iskolából 2-t be kellett zárni, mert nincs jelentkező ilyen még nem volt. A korábbi 2 éves képzés mellett ismét visszahozták a pár hónapos gyorstalpalót, de Bp-en így is akkora a létszámhiány, hogy tudok olyan RK-t, ahol pár hónapos "múltú" őrmesterek vizsgálnak aminek meg is van az eredménye: a legyegyszerűbb egymozzanatos vagyon elleni ügyben is lehet 2 év a nyomozás. Ha kormányváltás lesz nagyon akkor nagyon át kell szervezni a Rendőrséget: végre meg kell szüntetni az ORFK-t és a státuszait a területi szerveknek kell átadni. A fizetéseket jelentősen emelni kell és szerintem valamilyen formában vissza kell hozni a korkedvezményes nyugdíjat is ha azt akarják, hogy legyen végrehajtó állomány.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 946
91 662
113

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 560
18 716
113
Mondom egyszerűbben: nőgyógyászból lett vasbetonszerelőt már láttam, a fordítottját még nem. Építőművészből lett tetőácsot láttam, a fordítottját még nem.
Ha a felsőoktatásban megtanul strukturáltan gondolkodni és az élet másfelé tekeredik, a diplomás meg tud tanulni dolgokat, hiszen megtanult tanulni. Remélhetőleg.
Az a diplomás meg, aki lenézi a szakmunkást az meg is érdemli hogy a pincér beleköpjön levesébe.
Senki nem mondta hogy ne kapjon pénzt a szakmunkást (nem is nagyon panaszkodik most aki jó), de tény, hogy könnyebb lecserélni őket mint egy 20+ éves tapasztalattal rendelkező hegesztés technológust.
Oh én láttam már olyat aki orvosnak rezidensnek adta ki magát és esztergályos volt! Évekig tolta még le nem bukott! Meg operált is!:D Budapesti story!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 608
113
@Green Leader : hibátlan, és hiánypótló. De hogy egy kurv@ elszólas nincs benne, az már felháborító! :D
Tudod, a "szakmai közönség" -nek (ahogy mostanában eposzi jelzővel "ránk" hivatkoznak) szokás ilyen cikkek alkalmával némi gumicsontot dobni!
Tessék szíves lenni, ezt legközelebb pótolni! :rolleyes:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 946
91 662
113
@Green Leader : hibátlan, és hiánypótló. De hogy egy kurv@ elszólas nincs benne, az már felháborító! :D
Tudod, a "szakmai közönség" -nek (ahogy mostanában eposzi jelzővel "ránk" hivatkoznak) szokás ilyen cikkek alkalmával némi gumicsontot dobni!
Tessék szíves lenni, ezt legközelebb pótolni! :rolleyes:
Sztem csak sokkolni akarta a közvéleményt. Eddig bejött. :D

A facebookon beindult a dilivonat....
 
H

Hummen23

Guest
Pedig ujat nemigen mondott, marmint nekunk, ez eddig is vilagos volt barkinek (Ukrajna), plusz a gazdasagi megfontolasok is eleg vilagosak.
Számomra volt újdonság. Korábban több szakmabéli biztos NEM-et mondott a DND RGW hazai rendszeresízésére. Most kaptunk egy "talán" - t.
A 8x8 is magyar fejlesztésként lett feltüntetve.
@Green Leader van jelentősége ennek a megfogalmazásnak?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Számomra volt újdonság. Korábban több szakmabéli biztos NEM-et mondott a DND RGW hazai rendszeresízésére. Most kaptunk egy "talán" - t.
Nekem inkabb ugy hangzik, hogy o is csak a logikankat koveti, nevezetesen hogy az RPG-k helyett a vegen ugyis olyasmit fognak bevezetni, ami itthon gyartott.
A 8x8 is magyar fejlesztésként lett feltüntetve.
@Green Leader van jelentősége ennek a megfogalmazásnak?

Az eddig is ugy volt.
 
K

kamm

Guest
Ha boxer alapon lesz Rheinmetall-al kooperációban, azt erős magyarnak nevezni.

Jaj, mar parszor atmentunk ezen, ne kelljen mar mindig elismetelni, miert nem lehet Boxer, raadasul nincs fuel cell-diesel hajtasu hibrid, keress vissza pls. Biztos lesz belole design elv atemelve, de kesz elemet ketlem, hogy az Artec ill KMW megengedne. Ami RM nativ dolog, az lehetseges, de magunknak tervezunk elsosorban, szoval a mi koncepcionk lesz a proto alapja.