A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Meglepően pontosan fogalmazó cikk,jó képekkel.

Nem arról van szó, hogy nem lenne jó valami ami szemből kiszedi.

Arról hogy van a rajtban mondjuk 8 katonád aki gépről száll.

Nem tudjuk mi lessz a raj felépítése de mondjuk

• Rpk
  • Rpkh(nem tudjuk valamelyik marad e gépben vagy sem)
  • 2 gpu-s akik nem bírják el a lőszerüket értelmes mennyiségben. Ha 7.62 lessz akkor sem a méret sem a tömeg miatt. Így nekik is kell aki segít. +2 lövész
  • 1 cg+segédirányzó aki cipeli a skulót
Kb elfogyott a raj.
Vannak akik dmr-t is vizionálnak rajonként.
Emellé még beraknál pl egy pf3 amihez ugyancsak kellene segédirányzó.

Ahol elférhetne szakasztörzs, de nekik azért van más feladatuk.
Támogató szakasz.
Akik nincsenek mindenhol ott.

Szóval nem azt mondom nem lenne jó! hanem azt, hogy kb nem tud ennyi mindent vinni egy raj.
Konkrétan nincs ennyi kezük.
Megoldás lehet egy (több?) eldobható tipus.CDnek is ott az eldobható párja,az AT4.RPG29nek az RPG28/32.De én spec egy kisebb és könnyebb tipust is betennék a rendszerbe.Pl a lengyelek is ezt csinálják.De az IDF is pár éve rendelt vagy félmillió M72A7-et,és még pluszban használják a puskagránátokat meg a Matadort.Pedig az IDF aztán igazán nem szűkölködik a hk támogatásban,és mégis.

Meglepően pontosan fogalmazó cikk,jó képekkel.
A tüzérosztály álcázott ütege 152 milliméteres tarackágyúkkal tűzcsapást mért a domboldalon lévő ellenségre, majd a Leopard tankok törtek előre :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

Egy hat fős raj elfogyott, de a lynx 8 fős változatban jön.
A 8 is elfogyott volna. :cool:
Nem arról van szó, hogy nem lenne jó valami ami szemből kiszedi.

Arról hogy van a rajtban mondjuk 8 katonád aki gépről száll.

Nem tudjuk mi lessz a raj felépítése de mondjuk

• Rpk
  • Rpkh(nem tudjuk valamelyik marad e gépben vagy sem)
  • 2 gpu-s akik nem bírják el a lőszerüket értelmes mennyiségben. Ha 7.62 lessz akkor sem a méret sem a tömeg miatt. Így nekik is kell aki segít. +2 lövész
  • 1 cg+segédirányzó aki cipeli a skulót
Kb elfogyott a raj.
Vannak akik dmr-t is vizionálnak rajonként.
Emellé még beraknál pl egy pf3 amihez ugyancsak kellene segédirányzó.

Ahol elférhetne szakasztörzs, de nekik azért van más feladatuk.
Támogató szakasz.
Akik nincsenek mindenhol ott.

Szóval nem azt mondom nem lenne jó! hanem azt, hogy kb nem tud ennyi mindent vinni egy raj.
Konkrétan nincs ennyi kezük.
A 2 GPU-s megoldás szerintem ki lesz vezetve. De ezzel együtt sem kell szerintem kimondottan páncéltörésre kihegyezni minden lövészrajt. A CG tök rendben van általános rajtámogató fegyvernek. De igazság szerint a PF 3 már lejárt lemez. Elvileg a BW is az RGW 110-zel akarja leváltani. Ugyan azt tudja (vagy picivel jobban), csak könyebb kivitelben.

A 2 GPU-s megoldás szerintem ki lesz vezetve. De ezzel együtt sem kell szerintem kimondottan páncéltörésre kihegyezni minden lövészrajt. A CG tök rendben van általános rajtámogató fegyvernek. De igazság szerint a PF 3 már lejárt lemez. Elvileg a BW is az RGW 110-zel akarja leváltani. Ugyan azt tudja (vagy picivel jobban), csak könyebb kivitelben.
2 gpu, 1 cg, 1 dmr amit én preferálok.

Minden rajnak kell pánceltörő képesség.

Mindenki megnyugodhat.......:):)

https://hvg.hu/itthon/20210608_ader_janos_magyar_honvedseg

"Minden magyar polgár nyugodtan hajthatja álomra a fejét, mert a magyar honvédek már most képesek és a jövőben még inkább képesek lesznek az ország és az itt élők biztonságát szavatolni

– ezt mondta az MTI tudósítása szerint a köztársasági elnök kedden Tatán, ahol megtekintette a haderőfejlesztési program keretében beszerzett technikai eszközöket."

2 gpu, 1 cg, 1 dmr amit én preferálok.
Ez tisztességes keretek között 7 fő egy maximális 8 fős deszantból, ahol gyakorlatilag mind a 7 fő támogató feladatot lát el. Ugyebár ha egy könnyebb géppuskát is számolunk, a lőszert és a tartalék csöve(ke)t is kell valakinek vinnie, a saját fegyverén túl, meg a szükséges lőszereket. Ez lenne ugye a gp segédirányzó. Ez nem rohangálhat el. Neki ott kell lennie a géppuskás mellett.
Hja és még nem számoltál olyan katonát, aki a CLS zsákot viszi. Meg a parancsnok és a helyetteses nem szokott géppuskát (meg tartalék csövet sem) vinni. (a DMR más, de ez már az én nyunyókám).
Korábban az RPG-t a rpk helyettese vitte, de szerintem azért az elég nagy kib@szás. A saját fegyveren túl egy CG+1 gránát, és még maradjon erőd gondolkodni is... :rolleyes:
A PK-nál meg kellene, hogy a raj rádiója legyen.
És akkor még a 40mm-es "csőalatti" (isten ments!) gránátokkal még nem számoltunk.

• Tetszik
Reactions: Ocses
A honvedelem.hu tudósítása, rengeteg fotóval és videóval:

A honvedelem.hu tudósítása, rengeteg fotóval és videóval:
Ó, bocsánat, a "vótmá" mérőt most kiakasztottam... :D