A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 899
4 451
113
Pontosan. Bőven lenne még helye a vontatott tüzérségnek is, nem véletlen, hogy rajtunk kívül senki nem akarja a környező országokban felszámolni. Új önjáró tarackból nem tudunk eleget beszerezni, de használt vontatott 155-öst be lehetne szerezni "gombokért". A Mistral-Skyranger-Nasams légvédelem nemhogy a környéken, de egész Európában az egyik legjobb lesz. Nehéz volna olyan légierőt mutatni a környező országokból amelyik át tud ezen vergődni és akkor még a Gripenekről nem is beszéltünk. Ezt meg lehetne még fejelni a korábban hallott drónrajokkal, amelyek az ütegek felett tüzérségi felderítőként adnának céladatokat és az ellenséges drónok megsemmisítésével védenék az üteget. A 105-st szerintem el kellene engedni, mert nem valószínű, hogy ilyen kis számú tarack estén 2 különböző kalibert rendszeresítünk, ezt pontosan mutatja, hogy a várpalotai gyár csak 155-ös gránátot fog gyártani, 105-öst nem.
Az a gond, hogy a zl. szintű közvetlen tűztámogatáshoz a 155 mm-es alkalmazása igen rizikós a saját csapatokra nézve, azaz nem ajánlott minden esetben, az aknavetők rombolóereje és pontossága a műszakilag megerősített célok ellen pedig nem kielégítő. Az oroszok sem erőltetik a 122 mm-esek kivonását ezen a szinten, sőt a Hosta-val igyekeznek ötvözni az előnyöket.
Nem állítom, hogy tervbe van a beszerzése a 105 mm-nek, csak azt, hogy SZERINTEM szükséges lenne a teljes tűztámogatás lefedettségének biztosítására zl. közvetlen szinten (megjegyzem, a könnyű lövész harcászatban, mert a gépesítettnél a biztonsági távolságokat lehet szűkíteni, amíg a lövészek a harcjárműben tartózkodnak).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 960
91 747
113
Mi lehet az a jövőbeni beszerzés vagy fejlesztés amelyre egészen biztosan felkapja a fejét mindenki?

A védelmi iparban több területen is nagy technikai, technológiai ugrások vannak készülőben. Autonómia, újfajta meghajtások, irányított energiájú fegyverek, csak hogy néhányat említsek. A helyzetünkből fakadó előny éppen az, hogy nem kell a múltból itt maradt nagyvállalatok átalakításával küzdenünk. Ezáltal az új vegyesvállalatok, a kutatás-fejlesztést, innovációt alapfunkcióként kezelve jó pozícióban lesznek ahhoz, hogy beszálljanak ezekbe a fejlesztésekbe. Ebből pedig egyenesen következik, hogy ezekhez az eszközökhöz a Magyar Honvédség elsők között fog hozzáférni
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Remélem nem "vótmá"

 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 573
11 172
113

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 200
10 976
113
Kedves Blitz, te merre jártál az elmúlt egy hétben?
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 573
11 172
113
Kedves Blitz, te merre jártál az elmúlt egy hétben?
Itt és szorgosan olvastam a témáról kialakult diskurzust.

Mindazonáltal ez nem akadályoz meg abban, hogy egy-egy frissen, a témában megjelent cikket berakjak ide. Ha nem érdekel, hogy mi van benne, nem muszáj rákattintani, csak görgesd tovább az oldalt. ;)
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 200
10 976
113
Itt és szorgosan olvastam a témáról kialakult diskurzust.

Mindazonáltal ez nem akadályoz meg abban, hogy egy-egy frissen, a témában megjelent cikket berakjak ide. Ha nem érdekel, hogy mi van benne, nem muszáj rákattintani, csak görgesd tovább az oldalt. ;)

Jaj, de kis szellemes ma valaki...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 788
25 340
113
"Olyan szintű hadiipari fejlesztés zajlik Magyarországon, amely magával vonja a felsőoktatás képzési palettájának bővítését is. A hadi üzemekkel nemcsak munkahelyeket és komoly exportbevételt nyer az ország, hanem technológiai ugrást is végrehajt – derül ki az ezzel kapcsolatos parlamenti bizottsági jegyzőkönyvből."
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Ezek nem egymast kizaro dolgok, utemezes kerdese.
A vadaszgepekrol ott van Benko, vilagosan elmondja, miert kell mar most megallapodni; ez nem "prioritas" kerdese, hanem lassan huszeves gepek lesznek es a lizing kifut 5 even belul, nem akkor kell majd szaladgalni, hanem elore kell gondolkodni.


Ami a Benko-videot illeti, erdekes az a "piackutatasos" megjegyzese.
Benko gyakorlatilag kimondja, hogy marad a Gripen, de nem ez a tipus, "az biztos" ahogy fogalmaz - ez eleg vilagos.

A piackutatas viszont kodos, mit takar, de a fentiek miatt azt is ertheti, hogy a svedekkel mehet egy alku akar egy trade-in megoldasrol is, pl visszaadni a meglevoket es beszamitasukkal E-re cserelni mindent (40-45 uj E konkretan infarktust okozna a romanoknak. :D)

Azt ugye tudjuk, hogy 36 uj E gep, teljes gyartasi es feljesztesi jogokkal egyutt konkretan $4-4.5B kozott volt a braziloknak, bar ebben a jogok biztos dragak, viszont nyilvanvaloan sokkal tobbet fognak vegul gyartani kozosen... emellett a finneknel $9-10B kozott lehet a 64 E felfegyverzett E plusz 2 GlobalEye...
A bolgaroknak 10 darab uj C/Dt kinalt a Saab $800-900M korul mindennel, ha jol emlekszem...
Ha a meglevo 12 hasznalt egyulesesbol meg mondjuk extra parszaz milliobol kijonne masik 6-8 gep (a 2 darab ketuleses D-t megtartanam kikepzonek), akkor akar le is lehetne cserelni az egeszet. ;)
Mit kívánsz kiképezni a D-vel? Az E felkészítésére korlátozottan alkalmas.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Remélem nem "vótmá"


"Létrejön a ROLE 2 szintű egészségügyi képesség, amely egy tábori kórház működtetését jelenti. A felajánlott erőkhöz tartozik egy modern biológiai labor is, mivel a vegyi fegyverek tekintetében is szükségünk van új képességű laborokra. Mindezeknek 2030-ra rendelkezésre kell állniuk."

Nekem ez úgy hangzik, hogy választ kaptunk arra, hogy mit ért a HM az alatt, hogy ABV ellen kollektíven kell védekeznünk és hazánk ebben aktív szerepet vállal. (Mivel jövőre kijön aszem az Egisznek a korona vírus elleni saját vakcinája, mindig is a gyógyszeripar húzó ágazat volt nálunk, logikusnak tűnik, hogy ezen a területen erősödjünk. És mostanában elég sokszor elhangzik, hogy a járványok és természeti katasztrófák évtizede/évszázada közeleg.)
Egy atomháborúban talán jobb is, ha nem mi látszódunk a legjobban a radaron. Ahhoz nyilván az atomhatalmak jobban értenek, jobban rá is látnak arra, hogy honnan és milyen mértékű fenyegetés várható.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Szittya

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 945
113
"Létrejön a ROLE 2 szintű egészségügyi képesség, amely egy tábori kórház működtetését jelenti. A felajánlott erőkhöz tartozik egy modern biológiai labor is, mivel a vegyi fegyverek tekintetében is szükségünk van új képességű laborokra. Mindezeknek 2030-ra rendelkezésre kell állniuk."

Nekem ez úgy hangzik, hogy választ kaptunk arra, hogy mit ért a HM az alatt, hogy ABV ellen kollektíven kell védekeznünk és hazánk ebben aktív szerepet vállal. (Mivel jövőre kijön aszem az Egisznek a korona vírus elleni saját vakcinája, mindig is a gyógyszeripar húzó ágazat volt nálunk, logikusnak tűnik, hogy ezen a területen erősödjünk. És mostanában elég sokszor elhangzik, hogy a járványok és természeti katasztrófák évtizede/évszázada közeleg.)
Egy atomháborúban talán jobb is, ha nem mi látszódunk a legjobban a radaron. Ahhoz nyilván az atomhatalmak jobban értenek, jobban rá is látnak arra, hogy honnan és milyen mértékű fenyegetés várható.
Simán ezer éves abv cuccaink vannak amiket cserélni kell nem kéne túlmisztifikálni csak duma
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 309
74 139
113
A repülőműszakiak napját ünnepelték Kecskeméten

"Mint hangsúlyozták, a honvédelmi és haderőfejlesztési programban megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat jelentenek a szakállomány számára is, így a sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen a folyamatos fejlődés.
Az új típusú katonai repülőgépek, valamint helikopterek üzemeltetésének követelményeit a gyártók az EMAR szerint állapították meg, ezért a MH Légijármű Javítóüzeme mint karbantartó, gyártó és tervező szervezet a Katonai Légügyi Hatóság által kiadott működési engedélyét – a Magyar Honvédségben elsőként – az EMAR által megkövetelt irányelvek alapján szerezte meg, ezt is az ünnepségen adták át."


EMAR: European Military Aviation Requirements
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby