A szlovák és - most már - a horvát döntés ismeretében én is elbizonytalanodtam. Magyar meg cseh részről volt tolva egy ilyen Saab klaszter errefelé, de nem tudtak a svédek elég jót ajánlani (vagy csak simán nem volt hajlandóság a vásárlói oldalon), így ez a hajó elment. Azért lássuk be, hogy ilyen 1-2-3 százados szigetecskéknél esély nincs arra, hogy valódi eseményeknél menjen az alkatrész- meg erőforrásmegosztás.
A szlovakoknal hazai politika miatt lett igy, most mar erosen banjak is, tuti, hogy baromi draga lesz, legutobb mar probaltak halasztgatni...
Az EF mellett az (lenne) az egyetlen érv, hogy beolvadunk a BW-be a légierő szintjén is. Remélem - személy szerint - hogy ez nem érv (de van olyan itt a fórumon, aki erre azt mondaná, hogy ébresztő, ez az egyetlen érv, nem a potens MH).
Szerintem fel sem merult a Typhoon komolyan.
Az amerikai vonal viszont így viszont most már sokkal esélyesebb; a lengyelek és a románok után a szlovákok is oda rakták le a voksukat (és ugye a nekünk különösen fontos olaszok is ezen haladnak). Érthető ez is, hiszen hosszabb távon mindenki amerikai lopakodóval számol, ezen az úton van potenciális továbblépési lehetőség.
A romanoknak kvazi nincs mukodo legierejuk evek ota, a beszerzett F-16 mind iszonyu oreg cuccok, meg most sem birnanak kiallitani egy epkezlab erot ellenunk (igaz, mi sem, de mi foleg a fegyverzet hianya miatt.)
A lengyeleknel a feheroroszokat akarmikor visszacsatolhatja Putyin, de aamugy is felvonulasi, sot, muveleti terulet is az oroszoknak, ott ertheto, miert akartak F-35-ot a lengyelek, no meg akkor meg nagyon joban voltak az amerikaiakkal - ma mar Bidenek nyiltan a nemetekre koncentralnak Europaban (ami nekunk, csendben megjegyzem, nagyon jo.)
Az olaszoknal Eurofighter is van, nem? No meg mitol lenne nekunk lenyegesebb az olasz legiero, mint mondjuk a cseh vagy a roman?
Amúgy alapvetően én is a Gripenben gondolkoztam (mint itt oly sokan), ez lenne a legkézenfekvőbb, bár én soha nem gondoltam, hogy 1-ről 3 századra ugrunk. Szerintem 1-ről 2-re is elég lesz egyelőre. (Kettőről 3-ra, de akár 4-re (haha) is könnyebb, mint 1-ről 2-re.)
Pont a romanok miatt leszunk kenytelenek szerintem +2 szazadot hozzaadni, hogy lepeselonyben maradjunk.
A kérdés ugye (már megint) az, hogy mennyire forró a talaj. Arra tippelek, ha nem az és csak kibekkelni kell, akkor plusz egy század C/D lesz (ha a csehek váltanak, az övéket is megvesszük idővel).
Dehogy vesszuk meg a hasznalt gepeiket. Akkor mar a svedektol erdemesebb venni, de amugy Benko mar tavaly elszolta magat, hogy az "ujabb modellrol" targyalnak a Gripenbol.
Ha komoly a szitu, akkor meg F35.
Milyen komoly a szitu? Nem akkor vasarolsz, amikor eppen kell, hanem 10-20 evre elore. Az F-35 egyedul akkor lenne eletszeru szerintem, ha a szomszed azt vett volna...
Ezzel a szitu-komolysággal kapcsolatban engem a horvát döntés gondolkoztatott most el, ők egy ilyen légifölény gépet vesznek most csupasz popira (csakúgy, mint a görögök).
Miért, ha nem ég a ház?
Miert, mit kellene csinalniuk? Nem venni semmit es remenykedni, hogy amikor kitor egy balhe, akkor eppen lesz azonnali elado gep...?
Eletveszelyes lenne tovabb egereszniuk a regi csotroganyaikkal avagy romanokhoz hasonloan lepattant, elavult Block 20-akat venni... mondjuk a Rafale olcso nem lesz, az tuti, de ahogy valaki ramutatott, a tengerpart miatt inkabb a twin enginere szavaztak.