A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
11 242
34 138
113
Nézzük a jövőt. 24től 2% marad a cél ez ismert, ebből minimum 20% fejlesztés lesz. Ez abból érdekes részlet eddig 33-33-33% volt a bér, fejlesztés, fenntartás. Ha 24től 2%-nál csökken a fejlesztés ktgvetési aránya, akkor nő a fenntartás, bér rész. A fenntartás biztosan, hisz az új és több technika drágább.

Benkő azt is megerősítette, ha év közben kell pluszzsé (pl. beesik egy jó ajánlat) , akkor eddig jött. Így tavaly is, év közben megütötte az 1.000 milliárdot a büdzsé. Remélem ez a jövőben is marad.

 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
7 742
9 502
113
Tudod mi a nem mindegy?
EZ:

A képen egyetlen CG van, és 18 lövésnyi lőszer.
A Panzerfaust 3 töltött fegyvere 15,2 Kg. Maga a lövedék pedig 12,9kg. Szorozd fel! 18x13kg. DE ha csak a képen lévő standard konfigot is vesszük, hogy egy ember elvisz CG4 lövedékből a füles dupla tartójában 4 darabot, addig be is sz@rsz, ha neked egy emberként a fegyvered+felszerelés mellet 4db PF3 rakétát kellene magaddal vinni. Az barátok között is 52 kiló, és minden cső 1+m hosszú
Ehhez képest A CG 4 esetén a lövedék súlya 3 és 5 kg között van.
És azért egy alap HEAT lőszere is nyitja a páncélt szépen 40cm RHA-ig.

Fene tudja, viszont a Pf-3 az egyik legjobb penetration, ha jol emlekszem...?
A CG M3 10kg uresen, az M4 7-8kg, a tandem warhead meg 4-5kg hozza, azaz minimalis a kulonbseg. A kepen80-90kg csak a lovedek, a CG masik 8-10kg, viszont egyetlen inditojuk van, ha az elesik, annyi.

Viszont mi, legalabbis en, inkabb az eldobhato RGW-rol beszeltunk - lovesre kesz sulyok:

60mm
RGW60 HEAT-MP 5,8 kg
RGW60 Anti-Structure 6,8 kg

90mm

RGW90 H-H Tandem 8,0 kg
RGW90 Long Range MP 8,9 kg
RGW90 Anti-Structure10,0 kg

110mm

RGW110 tandem/AS 10-11 kg - ezt egy eve teszteli a DN, ez valtja a Pf-3-at elvileg (messzebb visz, pontosabb, konnyebb, kisebb stb.)

A dolog lenyege az lenne, hogy ezt otthon gyartanank, ugye. :) En egyebkent arra szamitok, hogy ez a beigert "sajat fejlesztes" a 110-esnek lesz valami kicsit konnyitett/olcsobb verzioja, amit megeri majd tomegesen gyartanunk.

Mindkettonek van helye, persze, de az sem mindegy, hogy sajat gyartas eseten ha kell, akkor az osszes teruletvedelmisnek/tartalekosnak/stb a kezebe tudsz hyomni egy 10 kilos RGW110-et, amivel barmilyen, ismetlem, barmilyen semi-modern hkt ki tud iktatni egy erkezo hullam eseten.

FYI anno a varhato jugo/szerb T72/T84 hullamok versus SzPG-9 es RPG loszerellatmanyunkat ill tuzgyorsasagunkat es terepadottsagokat kalkulalgattuk a tisztekkel es a legelonyosebb verzioban is minimum 50-60% (!) veszteseggel kellett szamolnunk, amig a bajai loveszdd odakeveredik ill mogottunk hatrebb poziciot vesz fel. Nagyreszt amiatt, mert kb az SzPGvel lehetett egyedul ugy kalkulalni, hogy kepes harckeptelenne tenni egy hkt egymagaban, mielott az kilovi es persze azt is igen optimalis esetben (a felderites szerint szemben a tuloldalon automatikus tuzvezerlesu es lezeres tavolsagmeros hk vonultak mar akkor is), de mondjuk a legtobb helyen helyzeti elonyunk lett volna, na meg turtunk egy halom lyukat magunknak, tobb vonalban-helyen elore. :cool: Mindehhez meg annyit, hogy szerintem mi voltunk messze a legjobban felszerelve es kikepezve az egesz deli hatarszakaszon, Barcstol Kelebiaig (a kesobb kialakitott zalai es pecsi ket szazad nalunk kevesebbet gyakorolhatott es raadasul joval kevesebbet volt kinn a haborus szakaszon, gyakorlatilag csak a mi megerositesunkre hoztak oket le idonkent, amikor valami front kozel jott.)

Nézzük a jövőt. 24től 2% marad a cél ez ismert, ebből minimum 20% fejlesztés lesz. Ez abból érdekes részlet eddig 33-33-33% volt a bér, fejlesztés, fenntartás. Ha 24től 2%-nál csökken a fejlesztés ktgvetési aránya, akkor nő a fenntartás, bér rész. A fenntartás biztosan, hisz az új és több technika drágább.

Benkő azt is megerősítette, ha év közben kell pluszzsé (pl. beesik egy jó ajánlat) , akkor eddig jött. Így tavaly is, év közben megütötte az 1.000 milliárdot a büdzsé. Remélem ez a jövőben is marad.


Plusz a 3000 milliard, amit a Harangozo megint megerositett par hete, ne feledjuk, az kulon tetel, a normal budzsen kivul. :cool:
 

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
17 759
26 771
113
Közbeszerzési értesítőből

Részvételi felhívás

Adásvételi szerződés "Vegyivédelmi szakalegységek vegyifelderítő képesség fenntartása 2021"

22 db hordozható vegyi felderítő jelzőműszer

Részvételi határidő: 2021.06.29.

Teljesítési határidő: 2021.10.31.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
3 377
2 139
113
nyugi.. éves szinten átlag 10 százalékos fluktáció, mondom átlagban, nem az íróasztalkommandó közül. Ha egy biciklit meg tudsz szerelni, holnap már elhelyezlek világvégén, Zalaegerszegen két műszakban többért, mint egy hadnagyi fizetés... egy sima érettségivel három műszakba, egy hét alatt betanulva a munkakört többért. És ennyiért már nem kapsz ott se embert, pedig az átlagfizu messze az átlag alatt van ott. Szóval sok sikert a bullshitekhez, azzal nem fogsz fizetni a boltban.
 

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
17 759
26 771
113
Benkő Tibor udvariassági látogatáson fogadta június 10-én, csütörtökön John C. Harris vezérőrnagyot, az Ohiói Nemzeti Gárda (OHNG) parancsnokát. Az amerikai tábornok az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) parancsnokának meghívására érkezett Budapestre.

"A megbeszélés témái között szerepelt a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda közötti együttműködés szorosabbá tételének több lényeges eleme – az önkéntes tartalékos toborzás és képzés, a NASAMS légvédelmi rakéta rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok megosztása, a közös gyakorlatok és kiképzések folytatása, illetve a műveleti együttműködés lehetősége is."
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
7 742
9 502
113
Ha ki is rohogtok, szerintem lesz egy uszokepes es egy nem uszokepes 8x8-as is.

Ha magunkra gondolsz, akkor en ezt mondogatom mar azota, miota kiderult, hogy sajat 8x8 tervezunk-gyartunk a RM kozosen.
A logikam szerint a Lynxbol mindent atemelnek, amit csak lehet - a hajtast kiveve, nert az ugye "forradalmi" hybrid lesz -, a mission modulos megkozelites is ugyanaz lesz azaz ha okosak, akkor a torony ill minden modul legalabb kozel ugyanaz lesz/hasonlo opciokkal, mint a Lynxhez tervezettek. Az uszokepes feltehetoen kevesbe lesz felpancelozva (<30t), sot, akar 26t alatt is mecsinalhatjak, hogy egybol begurulhasson a MIlleniumba is...