Igazándiból miből következtetünk 2. Gripen századra a Z2026 keretében? Benkő annyit mondott nem ezzel a típussal tervezünk, és lám be van harangozva egy upgrade. Végülis az már nem ez a típus, hanem egy újabb mondhatni. A 2026 célja az alapok lerakása, és őszintén szólva vadászgép téren állunk a legjobban. Itt szerintem meglévő képességek kihasználása lenne a cél meg fegyverzet vásárlás. Már ez magában óriási költség lenne. A légierő így is óriási kihívások előtt áll, új légvédelem, helikopterek, kiképző gépek és kiképzési rendszer, na meg a szükséges infrastruktúra fejlesztések. Most erre még egy új vadászgép tender meg még egy század felállítása? És akkor még fel sem hoztam a többi futó szárazföldi programot.. 2 évtizedre is elég lenne ezeknek a projekteknek a végigvitele nem hogy a következő 5-6 évben. Sztem igencsak közel lehet a HM teljesítőképességének a határához, tán már meg is haladta. Azért minden rendszernek van egy teherbíró képessége… Sztem 2030-ig nem lesznek új gépek, majd talán utánna. Ott meg már mi értelme lenne egy 4+ generációs gépet rendszeresíteni? De hogy ezek alapján mi a a cél az Aeróval? El nem tudom képzelni.
Nem én álmodozom holnapra 3-4 század vadászgépről. Ezt ne téveszd szem elől! Csak reagálok az elhangzottakra, sok mindent megalapozottnak érzek, de jó pár kommentet a valóságtól elrugaszkodottnak. Válogassa ki mindenki, hogy melyik hová tartozik szerinte!
Ha jól emlékszem, a jövő évben a hadsereg költségvetésének fele fog menni új vasakra és laktanya felújításra. Idén érkezik egy zászlóalj Lynx, azt a mostani évben vélhetően ki is fogjuk fizetni. A többi abból a megrendelésből a következő években. A használt nagycicák már itthon vannak, vélhetően kifizettük őket. A többi még gyártás alatt, azok is a következő évek költségvetéséből fognak menni PzH2000-estől.
Remélem érhető a gondolatmenetem. Tudjuk jól, hogy egy évben mennyit fogunk új vasra költeni, ez legkésőbb az évtized végére
nem felfelé megy, hanem lemegy 40%-ra. Ha a gazdaság a jóslatoknak megfelelően bővül, akkor ez nem lesz nominális csökkenés, csupán az alakulatok nagyobb arányú feltöltöttségéből adódó kisebb arányszám. Ha mi plusz két század repcsit akarunk, az nekem azt jelenti, hogy elhalasztjuk a tüzérség fejlesztését 2030 utánra és drónokat sem akarnánk beszerezni.
Meg lehetne csinálni, de szerintem nem célszerű. Előbb mindenből az alapokat kellene lerakni. A légierő áll az összes fegyvernem közül talán a legjobban. Ha modernizálják a jelenlegi gépeket, akkor nagyjából minden szomszédnak is lesz egy harcban bevethető százada. Kell a modernizáció a jelenlegi gépekre, hogy a szlovák és horvát gépek ne csináljanak belőlünk hülyét 1 vs. 1-ben! A románok és az ukránok a közeljövőben növelni akarják, de attól, hogy ők 3-4 századot terveznek, nekünk nem kell utánuk menni feltétlenül. Főleg, hogy a románok nagyon szeretnek dolgokat bejelenteni, de egyenlőre jó, ha az évtized közepéig egy második század gépre elegendő pénzük lesz...
Szerintem a térség meghatározó katonai erejét kezeld a helyén! Ebben az évtizedben minden szomszédunk jelentős új beszerzéseket tervez. Nem a jelenlegi felállással kell tervezni 2030-ra. Nagyon mélyről jövünk és az utóbbi években gyorsabban fejlődünk, mint a környező országok. (És megkérdezném, hogy a román és a horvát használt gépek mennyi ideig fognak a levegőben maradni? És mikor fogja a román légierő egyáltalán átvenni a légtérellenőrzést a saját területe felett a nemzetközi megsegítő csapatoktól? Van-e egyáltalán tervben, hogy Szlovákia és Horvátország második századot akarna felállítani vadászgépekből vagy csak mi -a fórumozók- akarunk három meg négy századot?)
És mindezt úgy mondom, hogy nem látok bele a titkosított helyzetjelentésekbe. Lehet, hogy indokolt lenne az a három század repülő, mert mondjuk két éven belül Kijev és Moszkva jó barátok lesznek (?) és együttes erővel megindulnak Magyarország és a NATO ellen. Ha ez nem következik be, akkor
is figyelnünk kell a haderőfejlesztésre, mert a gyengéket könnyű bántani, de ha engem kérdezel, akkor adnék a régi gripeneknek még egy évtizedet. AV gyár bevonásával megtörténhet a modernizáció. Nem az én döntésem, mások jobban látják, szükségünk van-e egy új századra.
Nálam csak erről szól a történet.