A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Van ilyen eszközünk? A 200-as hoz volt anno.

A 200-ashoz Oborona-14-es volt, ami jelenleg Medinán lakik...

_35B8088.jpg

Oborona-14

... aminek az utódja a Nyebo.

afwnn.jpg

Nyebo-E

Tán kevéssé ismert, de az MN majdnem beszerzett egy darabot Bezenyére...

... a fenti Nyebo mobil változata a Nyebo-M ami jelenleg kapható legjobb méteres lokátor, szerintem legalábbis.

1280px-55Zh6M_Nebo-M_mobile_multiband_radar_system_-05.jpg

Nyebo-M

• Tetszik
Reactions: svajcibeka and kamm
Teljesen félrementél. Minek egy ilyen kicsi országnak 4 AVACS? Izraelita barátaink folyamatos háborúskodás közben sem tartanak fenn ekkora flottát.
Pontosan 4 db AEW gépük van.2db B707,és 2db G550 hordozón.És Izrael hadműveleti tere kisebb,mint a miénk.
Folyamatos hadműveleti rendelkezésre álláshoz számolni kell a váltásokkal,karbantartási szünettel,és tartalékkal.4 db a minimum ahoz,hogy ez kijöjjön.
Ezt a mondatot mi szükség volt egyáltalán leírni, amikor a gép alapvető támadófegyverzete a 8xSDB vagy akár a glide kites 2000 fontos JDAM vagy a JSOW? Azt is belső térben viszi...
Néz rá a Gripenjeink fegyverállományára.Bvr harcon kivül modern körülmények között semmire nem használhatók-mert nincs mivel.
A légvédelem leépitése,és a légi uralom megszerzése után használhatna külső függesztőket is az F35,de addig csak a belsőket érdemes.

Pontosan 4 db AEW gépük van.2db B707,és 2db G550 hordozón.És Izrael hadműveleti tere kisebb,mint a miénk.
Folyamatos hadműveleti rendelkezésre álláshoz számolni kell a váltásokkal,karbantartási szünettel,és tartalékkal.4 db a minimum ahoz,hogy ez kijöjjön.

Néz rá a Gripenjeink fegyverállományára.Bvr harcon kivül modern körülmények között semmire nem használhatók-mert nincs mivel.
A légvédelem leépitése,és a légi uralom megszerzése után használhatna külső függesztőket is az F35,de addig csak a belsőket érdemes.
Ez nem igaz ebben a formában.
Azért az LGB-t elég távolra tudja elloftolni, még ha csak 1 célcsatorna is.
Az AGM-65 lézeres változata dettó, közepes magasságból bőven alkalmazható MANPAD és IR SHORAD felett.

Amúgy meg mi köze van a magyar JAS-39C fegyverzetének az amerikai vagy más F-35A-hoz...?????? :confused: :eek:

Ez nem igaz ebben a formában.
Azért az LGB-t elég távolra tudja elloftolni, még ha csak 1 célcsatorna is.
Az AGM-65 lézeres változata dettó, közepes magasságból bőven alkalmazható MANPAD és IR SHORAD felett.

Amúgy meg mi köze van a magyar JAS-39C fegyverzetének az amerikai vagy más F-35A-hoz...?????? :confused: :eek:
De csak azokat.Komily légvédelem viszont nem csak ezekböl áll.Környékünkön meg van egy halom rendszer,amikkel lehet blokkolni azt a támadási módot,mire képesek lennénk.
És az a köze,hogy attol még veszünk egy akármilyen gépet,sajnos nem természetes,hogy a képeségeit kihasználásához szükséges fegyverzet is beszerzésre kerül-ez itten kérem Magyarország...

De csak azokat.Komily légvédelem viszont nem csak ezekböl áll.Környékünkön meg van egy halom rendszer,amikkel lehet blokkolni azt a támadási módot,mire képesek lennénk.
És az a köze,hogy attol még veszünk egy akármilyen gépet,sajnos nem természetes,hogy a képeségeit kihasználásához szükséges fegyverzet is beszerzésre kerül-ez itten kérem Magyarország...
A "környékünkön" mi az a "halom rendszer"?

egyébként májusi hír hogy a ripenek száazfőldi fegyverzetét tovább bővítjük. (földi célok elleni fegyverzettel)

A "környékünkön" mi az a "halom rendszer"?
S300,Buk,Kub,Hawk XXI,Patriot,FK-3,De várható továbbiak megjelenése.Romulánok pl NASAMSon gondolkodnak.
Plusz a vadászgépek (bvr)légiharc rakétái.Mert hát ügye közben alighanem azok sem biztos,hogy burkina fasoi utvonalrepüléssel múlatják az időt.....

1 db szlovák PMU és az ukrán PT és PSz-szel nem lövöldözöd le ezeket.
Kinek van olyan? Ukrán Buk-M1 és mi van még?
Azzal végképp nem lövöldöznek semmilyen fegyverre.
Az sem.
Legfeljebb ARM és önvédelem
Honnan jönnek ezek a téveszmék..,?????.

• Tetszik
Reactions: krisss
1 db szlovák PMU és az ukrán PT és PSz-szel nem lövöldözöd le ezeket.

Kinek van olyan? Ukrán Buk-M1 és mi van még?

Azzal végképp nem lövöldöznek semmilyen fegyverre.

Az sem.

Legfeljebb ARM és önvédelem
Honnan jönnek ezek a téveszmék..,?????.
Molni,a fegyvert hordozó gépre lőhetnek.Egy sima LBGnek korlátozott a hajitótávolsága.Nincs siklószárnya,mint egy SDBnek.Gripennek be kell repülnie a SAM HMZ-jébe ahoz,hogy bevesse őket-és nem lopakodik,a radarok látják,lehet rakétát rávezetni.Vagy vadászgépet.

Molni,a fegyvert hordozó gépre lőhetnek.Egy sima LBGnek korlátozott a hajitótávolsága.Nincs siklószárnya,mint egy SDBnek.Gripennek be kell repülnie a SAM HMZ-jébe ahoz,hogy bevesse őket-és nem lopakodik,a radarok látják,lehet rakétát rávezetni.Vagy vadászgépet.
Így már értem.
De Mk-82-őönek beállítani a magyar Gripeneket ettől még hülyeség.

Így már értem.
De Mk-82-őönek beállítani a magyar Gripeneket ettől még hülyeség.
Nem azt tettem.
Bár ha már a MANPAD marad csak az ellennek légvédelmi célra,akkor már azt is lehet használni-területcélokat olcsón megszórni vele.Csak odáig eljutni,na ahoz már komolyabb dolgok is kellenek.

Ekkora marhaságot leírni.
A radar egyenlet kihozza, hogy egy radar mit érzékel és mit nem.
Hat ahhoz @Hpasp kivul itt senki nem ert, es meg neki is felereszt tippelt adatokbol kell dolgoznia, de mar ugy is korrekt tavolsagokat szamolt ki.

Te kalapálhatod akárhogyan egy Sz-300PMU1,2,3 vagy bármi más régi radart semmiféle counter stealthr képessége nem lesz.

Inkabb kerdezz, ha valami nem vilagos, mert az ilyesmi elarulja, mit nem ertesz... ;) Az Sz-300 es a tobbi is kb 30-40 even at volt fejlesztve, - az emlitett periodusban surgosen 3D radarokat csinaltak az oroszok es elkezdtek a long-wavet eroltetni, mert a JSF/F-35 eleg egyertelmuen a magasabb frekik ellen lett kialakitva.
Ezt amugy kitargyaltatok a radaros temaban, @rudi meg @Hpasp nagyon korrektul elmagyarazta neked, mi a kulonbseg a kulonbozo visszaverodesek eseten, miert nincs a long-wave ellen az F-35 felkeszulve stb, nem tudom, miert teszel ugy most, mintha nem tudnad, mirol van szo.

Az S-400 OROSZ MARKETING ADATA SZERINT tud -30 dBsm ellen kemény 33 km-et.
Ők adták meg, hogy 250 km 4 m2-es cél ellen 15-18 km (!!) magasan.
Nem én...

main-qimg-4c145bc22cd8ec9f2ca96c3661397d8f

main-qimg-efaf83a8e28f71743ec955ac46ad8951

Ez ám az anti-stealth...
A fizika megint a sarokban röhög...

Kezd nagyon elegem lenni abból, hogy egyesek álmokat és véleményeket kezelnek tényként, de a marketing adatok + fizika szerinti realitás az nem érdekli őket. A rizsa, na az megy. Meg a newtoni klasszik. mechanika telibaszarása a radar egyenelettel együtt.
Az a baj, hogy absztrakcioknal mar a legegyszerubbeknel elakadsz (velhetoen innen jon a gorcsos "szamoljunk", meg a gyakorlatilag ismeretlen dolgok eseten is, lasd hypersonic, mint fogodzo.) Hogy jon ide az S-400? Altalaban radarrol volt szo, nem feltetlenul a legvedelmi egysegrol.

A 200-ashoz Oborona-14-es volt, ami jelenleg Medinán lakik...

_35B8088.jpg

Oborona-14

... aminek az utódja a Nyebo.

afwnn.jpg

Nyebo-E

Tán kevéssé ismert, de az MN majdnem beszerzett egy darabot Bezenyére...

... a fenti Nyebo mobil változata a Nyebo-M ami jelenleg kapható legjobb méteres lokátor, szerintem legalábbis.

1280px-55Zh6M_Nebo-M_mobile_multiband_radar_system_-05.jpg

Nyebo-M

Meg az ujabb kinaiak kepest is? Jo, tudom, nem publikus azokrol semmi, de pl YLC-8E....?

Ranezesre a 8B-bol lett 4-5 ev alatt felskalazva:

EOHar8eWoAIeH2h

EzwR_GLUcAA0wmF

Mindenfele mas kep is kering a neten, mint 8E:

Ez1th6NXEAgdgIX

Egy biztos, jo nagy malac lehet az eletben, ha igaz a 700km alap range...

Szoval magasabb teljesitmennyel es plane szuk nyalabbal azert joval messzebb latni az oroszokkal is, ugye?

Meg az ujabb kinaiak kepest is? Jo, tudom, nem publikus azokrol semmi, de pl YLC-8E....?

EOHar8eWoAIeH2h

EzwR_GLUcAA0wmF

Ez1th6NXEAgdgIX

Szoval magasabb teljesitmennyel es plane szuk nyalabbal azert joval messzebb latni az oroszokkal is, ugye?
A kínaiak szerint a világ legjobb anti-stealh radarja:-):-),de én úgy emlékszem,hogy Szíriában az izraeli F-35-k egy ilyen kínai anti-stealh csoda radart lőttek széjjel:-)

EOHar8eWoAIeH2h

EzwR_GLUcAA0wmF

Ez1th6NXEAgdgIX

A kínaiak szerint a világ legjobb anti-stealh radarja:):),de én úgy emlékszem,hogy Szíriában az izraeli F-35-k egy ilyen kínai anti-stealh csoda radart lőttek széjjel:)

Rosszul emlékeztem az a kínai radar amit Szíriában szétlőttek az egy JY-27-es anti-stealh radar volt...

JY-27A
00be0388-7a95-44f3-9837-165ffacd3210.jpeg

4-14.jpg

EOHar8eWoAIeH2h

EzwR_GLUcAA0wmF

Ez1th6NXEAgdgIX

Ez ránézésre egy dm-es lokátor, szóval (általánosságban véve) gyengébb a felderítőképessége mint egy méteresnek.
Amúgy a Nyebo-M-nek is van dm-es lokátora is, gondolom azt másolták le a kínaiak,,,

55Zh6ME_Nebo_M_RLM-D_L-Band_Radar_System.jpg