Azt talán válasszuk ketté, hogy jelenleg közel bárki tud "civil" megfigyelőket, levegő szerelmeseit küldeni egy légi támaszpont környékére és ha Szíriából nyugodtan lehet ilyen amatőr fotókat feltölteni nyugati internet-szervergépekre orosz repülőgépekről, akkor ilyesmiből valszeg nem lenne probléma Európában sem.
Most volt az orosz topikban.
@Wilson rakta be a cikket, a deciméteres és a méteres hullámhosszon látják.
A fórum keresőjébe írd: Monolit
Ahogy Negan is említette, ezt tudjuk és a felvetett dologhoz nagyon kevés relevanciája van.
Hogy én is koptassam a billentyűzetet... A problémánk nem azzal lesz, hogy egy angol rombolót milyen messziről képes észlelni az orosz radar, vagy egy repülőgépet milyen távolságból detektál. Én hiszékeny ember vagyok, ha valaki azt mondja, hogy az oroszok a lopakodókat is ugyan olyan távolságról tudják majd észlelni, én elhiszem.
Egyfelől az eredeti vitát már nagyjából lezártuk azzal, hogy ha a felszállás tényét akarják figyelemmel kísérni a szomszédok, akkor Béla bácsi UFO figyelőt kiállítják az út szélére egy Trabantban és közel azonnal megtudják, amikor felszálltunk. Ha ki van engedve a kifutó, ha nincs. (És fél percbe sem fog belekerülni, egy nálunk állomásozó amerikai gép egészen biztosan be fogja húzni a kerekeit. De ha a mi pilótáinknak lesz F-35-ösük, akkor mi is. Értelme nincs vitatkozni azon, hogy az Üveghegyről kukkolva távcsővel észre vesszük-e Romániából, illetve Ukrajnából a kecskeméti felszálló gépeket.)
Az 5. gen gépeknél toronyiránt a légvédelem felé repülve akkor is csökkenni fog a román radar hatótávolsága, ha a hegy tetejére teszik ki. Ukránoké is. A szerbeket külön választanám, ők harcoltak már több évtizeddel ezelőtt lopakodók ellen. Bőven tudják, hogy mit kell csinálni. Egészen pontosan... szakmailag nagyon jól tudják megfogalmazni Moszkva felé, hogy mit szeretnének kapni/megvásárolni. Ők nem egy típust. Jelenleg sem, pedig még nincs is a környéken 5th gen.
Amit a rácok szeretnének -és bele kéne túrni a zsebükbe- több kisebb passzív radar. Ezeket szinte alig tudod érzékelni. Legalábbis nem világítanak radarhullámokkal, csupán hőképet néznek meg aszem valami ibolyántúli spektrumról is hadováltak, amit rakéták és repülők után az égés miatt pár mp-ig láthatod. A másik amit szeretnének a már említett lopakodók ellen optimálisabb hullámhosszú radarok. Ezen kívül olcsó csalik a légvédelmi ütegek körül, melyek visszaverik a felületükről a radarjelet és ezért primitívebb radaros rakétákat megbolondítanak. De akár komolyabb zavaró szerkezetek is a légvédelem védelmére.
Meg egy rétegzett és korszerű légvédelmi rakétarendszert.
Ez az amit a sajtójukban szeretnének. Ez az, amire nem biztos, hogy lenne pénzük. De a lényeg, hogy a déliek
nem egy nagy méretű radarkomplexumban gondolkodnának, hanem a fronthoz közel sok kis passzívban, amiben egy F-35-ös könnyen fennakadhat, ha nem óvatosan forgolódik. És mögötte jól kiszámolt távolságban rétegzett detektáló rendszer és elhárító rakéták.
MÁS:
Én örömmel olvasom a vitát erről az egy radarral meddig látunk el kérdésről, de ha valakinek van esze, akkor szvsz berak a nagy hatótávolságú löveg elé egy kis hatótávolságú elfogót és amennyiben az F-35-ös rá akar repülni, akkor az majd lelövi a levegő-föld rakétákat. Kevés dolgot tud vinni az F-35-ös, ezért hamarabb kifogy az egész század, mintsem újra kelljen tölteni a picit. Lehet rosszul gondolom, nem vagyok járatos a légi harcban. Ha meg "csak" a frontvonalat akarja bombázni, mondjuk a gyalogságot, akkor meg hazaúton kell választ adni az utána küldött szeretet csomagoknak. (De az F-35-öst rendszeresítő országok nem igazán aggódnak amiatt, hogy problémát fog okozni nekik a hazaút. Ők azt mondják, van megoldás.)
Ez ma még nem kérdés. Ukrajna és Románia is 2030-ra hirdeti nagy büszkeséggel, hogy "már majdnem le is szállították, szinte a tárgyalás is kész,
csak ki kell fizetni, ha nem vagyunk hülyék, akkor megvásároljuk". Párunknak van kétségünk azzal kapcsolatban, hogy mennyire fogják zsebből kirántani.
Ha az a kérdés, hogy mi akarunk-e venni meg hasznos lenne-e, arra az egyik válasz az, hogy ha az egyik szomszéd igen, akkor mi
abban a pillanatban. Másik válasz az, hogy a második század legyen F-35-ös!