[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

Egyetértek.
Viszont törzsszinten ritkán veszik figyelembe a katonák közötti szlenget-argót.
Ebből kifolyólag lehet a gázállarctáska -szimatszatyor. Hiába szleng, aki egyenruhában van kivétel nélkül tudja mi az.
Dobizás, Fókázás, Berepült a gólya, stb ,sehol nincsennek leírva, mégis tudjátok miről beszélek.
Franciáknál kürt volt a famas neve ( hasonlít rá ha megnézitek), és a tűzharc szinonimája a "zenélés" volt. Katonai szleng, semmi több.
Igen-amig mindenki ugyan azt a szlenget beszéli.De ha nem,akkor bukó a dolog.Ezért kell a definiált szaknyelv,hogy elkerüljük az értelmezésbeni különbségeket.
Pl én folytópont alatt egy hadműveleti pontot értek,nem egy harcászati átjárót.

Igen-amig mindenki ugyan azt a szlenget beszéli.De ha nem,akkor bukó a dolog.Ezért kell a definiált szaknyelv,hogy elkerüljük az értelmezésbeni különbségeket.
Pl én folytópont alatt egy hadműveleti pontot értek,nem egy harcászati átjárót.
Nem is vagy katona....

Rendben.
Részemről lezárt a karakterpazarlás, a semmire.
Folytópont volt, van, lessz is. Tetszik vagy sem.
Dudi érti, kriss érti, többi aktív érti, én értem.

• Tetszik
Reactions: fishbed and ijasz
Rendben.
@dudi és @krisss harcászati szinten használ egy "mi" számunkra hadműveleti kifejezést,de értelem szerint.Megértjük,csak kicsit vakarjuk hozzá a fejünk-de ez forditva is igy van.Te viszont általános érvényben használod.Végeredményt határozol meg vele,nem harcászati helyzetet.Elfolytom az ellen tüzérségét.Ebből nem derül ki sem harcászati helyzet,sem módszer.

Rendben.
Érti mindenki. De a katonák nem így mondják.
Képzeld el amikor egy magyar torzstiszt folytópontozik, a nemzetközi harcászati gyakorlaton.....
Csúnyán kinevetnék, hisz a brit, amcsi és minden külföldi katona a Szuezi csatornára,egy ilyen STRATÉGIAI szintű dologra gondolna.
Egy harcászati, zászlóalj, dandár szintű gyakorlaton.
Ezért veszélyes ez.
Ne hozzunk már szégyent hazánkra a külföldiek előtt.

A szakmai felkészültséget tükrözi a szaknyelv ismerete, alkalmazása.

• Tetszik
Reactions: Firga bácsi
A sorozatvető vs zászlóalj diskurzus hoz.
A Tornádó és Smercs adatait találtam itt a fórumon, egyik 0.33 másik 0.66 km2 területet képes egy tuzcsapással pusztítani. Üteg esetén ez 1,9 és 3,8 km 2.

Ha egy zászlóalj, 2 km széles sávban támad, és okos, ezért a Tornádó hatótávolságának kétharmadán belül szetbontakozik, akkor őt kb 120 km2 területen kell valahol megcsapni.

Mivel szetbontakozik, ezért kell a pontos felderítési adat, hogy a manőver alegységek (3 század, vagy 9 szakasz) mikor, hol van.

A rakéta ropideje változó a távolság függvényében, nagy távolságon szerintem több, mint egy perc. Ennyi idő alatt egy kötelék térképről függően akár egy kilométer re is elmozoghat....
Tehát nehéz eltalálni, úgy, hogy kellően pusztithatoak legyenek a páncélosok.

Közelebb már pontosabb a tuzcsapás, de itt már biztos, hogy egy század kb egy km2-en van szetbontakozva, és lassul is. Emiatt összpontosítani célszerű az eszközök tüzét a megfelelő tűzsürűség miatt.
A közelebbi terepszskaszon kiváltott tűz így egy tuzcsapást engedi, amúgy is odébb kell állni.
Van esély a kellő pusztításra, szerintem egy század nagyon jó felderítéssel, gyors tuzkivaltassal, kiixelhető. Meg jó adag szerencsével.
De ha valamelyik hiányzik, vagy a C-RAM közbeszól, akkor....

A Tornádó és Smercs adatait találtam itt a fórumon, egyik 0.33 másik 0.66 km2 területet képes egy tuzcsapással pusztítani. Üteg esetén ez 1,9 és 3,8 km 2.

Ha egy zászlóalj, 2 km széles sávban támad, és okos, ezért a Tornádó hatótávolságának kétharmadán belül szetbontakozik, akkor őt kb 120 km2 területen kell valahol megcsapni.

Mivel szetbontakozik, ezért kell a pontos felderítési adat, hogy a manőver alegységek (3 század, vagy 9 szakasz) mikor, hol van.

A rakéta ropideje változó a távolság függvényében, nagy távolságon szerintem több, mint egy perc. Ennyi idő alatt egy kötelék térképről függően akár egy kilométer re is elmozoghat....

Közelebb már pontosabb a tuzcsapás, de itt már biztos, hogy egy század kb egy km2-en van szetbontakozva, és lassul is. Emiatt összpontosítani célszerű az eszközök tüzét a megfelelő tűzsürűség miatt.
A közelebbi terepszskaszon kiváltott tűz így egy tuzcsapást engedi, amúgy is odébb kell állni.
Van esély a kellő pusztításra, szerintem egy század nagyon jó felderítéssel, gyors tuzkivaltassal, kiixelhető. Meg jó adag szerencsével.
Azt is olvastad, hogy pl Grad- ból mennyi támad egy századot?

off az elfolytás nem az utánpótlási vonalak folytonos pusztítása. (elfolytás valami megszüntetése az azt tápláló utánpótló elvonásával/megvonásával)

Ja, mondjad mit szeretnél mondani?
1 századot 1 osztály Grad. Számold ki, hogy ez hány rakéta és utána hasonlítsa össze azzal amennyit gondoltál elégségesnek zászlóalj légvédelemre. Nem árulok el nagy titkot, hogy kis túlzással a világ összes C-RAM-ja is kevés lesz...

Persze mondhatod, hogy te Tornadot írtál, de annak is van 40-es csőkötege ami gyakorlatilag egy modernizált Grad tehát számolhatsz 1db jármű 1 focipálya "mértékegységgel".

1 századot 1 osztály Grad. Számold ki, hogy ez hány rakéta és utána hasonlítsa össze azzal amennyit gondoltál elégségesnek zászlóalj légvédelemre. Nem árulok el nagy titkot, hogy kis túlzással a világ összes C-RAM-ja is kevés lesz...
És a század 14 harcjárművére hány darab veszélyes?
Az összes ugye?
Ja nem, csak jó dobálózni a számokkal.

Az összes ugye?
Hát,ami azt illeti,egy üteg megfelelő harci résszel (többféle is használható) nagyjábol szecskát és darált húst csinál egy szétbontakozott századbol.....

Azt azért fontos megjegyezni, hogy ez csak akkor igaz, ha nem irányított, hagyományos rakétákról van szó.

Az is rohadtul befolyásolhatja a küzdelmet, ha kazettás aknamezőt telepít (szór) a rakéta, mert, akkor azért csak megnehezíti a támadó dolgát.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Az összes ugye?
Milyen hülye hozzáállás ez? Ugye nem azt akarod kitalálni,hogy úgy mint egy statikis objektum esetén a rendszer majd nem indít azokra a rakétákra amik mellé mennének?

Észnél vagy ember? Egy zászlóalj alaphangon 50-60 jármű amik folyamatosan mozognak, hisz nem védelemben lévő ellenségről beszélünk hanem támadóról. Szerinted van olyan számitástechnikai kapacitás a földön megfelelő méretben és mobilitással (tehát férjen el a legvédelmi rendszer tűzvezető központjában ami igyancsak egy jármű) ami képes kiszámolni egy osztálynyi *Grad rakéta (jelzem,hogy az kb 18 gép azaz legjobb esetben is 36 rakéta/ sec) röppályáját majd összevetni az 50-60 védendő mozgó járművel és csak arra indítani ami eltalálna egy járművet?

És zászlóaljat nem osztály támad!

De akkor maradjunk századnál ami 15-20 gép.
Ezt támadja egy osztály Grad ami ha 18 gép akkor az másodpercenként 36 rakétára és 15-20 gépre kell számolni a tűzvezető rendszernek. Megjegyzem ez is a lehetetlen kategória. Majd 20 év múlva talán.

Hát,ami azt illeti,egy üteg megfelelő harci résszel (többféle is használható) nagyjábol szecskát és darált húst csinál egy szétbontakozott századbol.....
Az alkalmazás lehetőségét ez is befolyásolja:

". Rakéta elven működő lövedéke révén szórása jelentős, a lőirányú szórás nagysága a lőtávolság 2/3-án a szórásközépponthoz viszonyítva eléri a ±1 kilométert."

Egy bizonyos Szabó Tibor tollából. (http://real.mtak.hu/37615/1/10_Magyar20Gergely20_20Szabo20Tibor_u.pdf
)

Milyen hülye hozzáállás ez? Ugye nem azt akarod kitalálni,hogy úgy mint egy statikis objektum esetén a rendszer majd nem indít azokra a rakétákra amik mellé mennének?

Észnél vagy ember? Egy zászlóalj alaphangon 50-60 jármű amik folyamatosan mozognak, hisz nem védelemben lévő ellenségről beszélünk hanem támadóról. Szerinted van olyan számitástechnikai kapacitás a földön megfelelő méretben és mobilitással (tehát férjen el a legvédelmi rendszer tűzvezető központjában ami igyancsak egy jármű) ami képes kiszámolni egy osztálynyi *Grad rakéta (jelzem,hogy az kb 18 gép azaz legjobb esetben is 36 rakéta/ sec) röppályáját majd összevetni az 50-60 védendő mozgó járművel és csak arra indítani ami eltalálna egy járművet?

És zászlóaljat nem osztály támad!

A sorozatvető, de a tábori tüzérség tüze sem mindig hatásos, éri el (találja el) a célt.