[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
USA zaszlo a rengeteg szemetben, ikonikus kep.
Ez rengeteg szemet, tele meg hasznalhato vagy ujrafeldolgozhato dolgokkal. Mit szol ehhez Greta Thunberg?
Ugy erzem hiaba sok penz hazaszallitani a jarmuveket, meg lestrapaltak ahogy dudi irta, nekem akkor is kicsit ugy tunik hogy hanyatt homlok csapot papot otthagyva leleptek a GI-ok. Szerintem nem volt ido kimenteni a technikat. Plane kikoto hijan.
Nem értek amit otthagytak. A M-ATV az náluk olyan mint egy Hummer.
 
W

Wilson

Guest
Honnan származnak a tálibok milliárdjai?

VrxQrq7VihuauJ73FhwdUJcATfnmv1nl82BeVkhUMX2hg4J3NJE6HRz_XIuwm5ti_92Tdrzp26FIA7u7ycq-rtfPDsG1j1r80IM2RRpfORLU6uLwRhJHvkjsbm3-oEImgIjjkmoJ


A CIA becslése szerint az afgán kormány éves költségvetése 2017-ben 2,2 milliárd dollár volt. A tálibok bevételei elérik az évi 1,5 milliárd dollárt. A különbség, mint látható, nem olyan nagy. Lélegzetelállító lehet látni, hogy a nemzetközi politika legdrámaibb konfliktusai mögött manapság pénz, pénz és még több pénz áll.

A legenda szerint az egyik ütközet során, amikor Omar molla, megsebesült a szemén, a tálibok alapítója egy késsel kivágta a szemét, és a sebet a mecset faláról lekapart agyaggal fedte be, és visszament harcolni. A szemtanúk szerint azonban pakisztáni orvosok kezelték egy kórházban - de ez nem annyira fontos. A lényeg valami más: ha neki és a régi tálibok vezetőinek az eszme volt a minden, akkor a tálib 2.0 számára ez az eszme a pénz.

Az első bevételi forrás a gyógyszerek voltak. A tálibok intoleráns hozzáállásának mítosza a heroinnal szemben már régóta nem él, bár nagyon ellenállónak bizonyult. Két körülményt azonban figyelembe kell venni. Először is, a tálibok jelenlegi vezetése úgy véli, hogy a máktermesztés betiltása, amelyet Omar molla 2000-ben vezetett be, amikor a tálibok ellenőrzése alatt álló területeken 99%-al csökkent a máktermesztés, aláásta a mozgalom pénzügyeit, és ez volt az oka a 2001-es vereségnek.

9RwzsdItNsPRKfcY2ukrzhyvKI17ShJvYhJXu16rd8vNGkUh_OgU_2R8We636NYR0jGZALIua1ysiiYIWkg9wJ6_-OMf2MdtNgS1U594bNSEAXShaDKdGBlkQa2bD_OVxkITrPU0


Ezért ezt a hibát nem szabad megismételni. A tálibok jól tudják, hogy a rendelkezésre álló mezőgazdasági technológiával egy afgán gazda egy hektár máktermésből háromszor annyit tud keresni, mint egy hektár búzából, ugyanolyan munkaerő-ráfordítással. És mivel az amerikaiak és Kabul legkevésbé az afganisztáni mezőgazdasági ágazat reformja miatt aggódtak, a világ szerencsésnek mondhatta magát, hogy a máktermesztés gyorsan növekedett. Ez mindenkinek - a termelőknek, a feldolgozóknak és a szállítóknak - hasznára vált. Ez magában foglalta azokat az amerikaiakat is, akik forrást kaptak a CIA, a Pentagon, a RUMO és a megszállási adminisztrációk egyes személyiségeinek fekete kasszáinak feltöltésére. A heroin Afganisztán és a tálibok "vérévé" vált, amelyről senki sem akar lemondani. Végül is a heroinellátás az, ami a tálibokat a legújabb fegyverekkel és felszerelésekkel látja el.

A tálibok első számú bevételi forrása a kábítószer.

Másodszor, a tálibok "modernizálják" a kábítószer-előállításukat, a heroinról áttérnek a metamfetaminra, amelyet egyébként olcsóbb előállítani, nem igényel nagy laboratóriumokat, és gyorsabban függővé tesz. Ezenkívül a korábban importált efedrint az utóbbi években Afganisztánban állítják elő a helyi Ephedraoxyphylla növényből.

És míg az 1990-es években a tálibok 2,5%-os zakat-adót vetettek ki a máktermésre és 20%-os adót a kábítószert külföldre szállító teherautókra, most 10%-os vámot (ushr) vetnek ki. Az exportőröknek pedig akár 30 százalékot is felszámítanak.

VOYdpNnpD1zlIAeThjBttbLxZpljDlHObUxu6tOqiG8EbmKxBP7ewITcZeeLSJLiqSIsktFGykH_jrwA_RlTfgOem_j7EzkvWfmEfr8a3H8ol4yNZd7nuorcubHYREiOkU3yxUzD


A "szakállas rongyosok", a "rozsdás Kalasnyikovval felszerelt papucsok" a 2011 óta eltelt tíz év alatt, amikor minőségi változás és a tálibok 2.0 bekövetkezett, sikerült egy világos és átlátható adórendszert kiépíteniük az ellenőrzésük alatt álló területeken. Mindent megadóztatnak: az infrastruktúrát, a vállalkozásokat és a közlekedést. A behajtásért pedig a "Pénzügyminisztérium" felelős.

A Breshna, az Afgán Nemzeti Energiavállalat képviselői a Reutersnek elmondták, hogy évente körülbelül ötmillió afgán dollárt (kb. 66 500 forint) költenek a táliboknak történő kifizetésekre, különben azzal fenyegetőznek, hogy megrongálják az elektromos vezetékeket. A tálibok "áramszámlákat" is szednek a helyiektől. Csak Kunduz tartományban havonta közel 100 000 dollárt szednek be 14 000 házból.

A fegyveresek már körülbelül 10 éve gyűjtenek pénzt az afgán utakon, miközben a rendőrség nem mert közbelépni. Ezen a nyáron egyre gyakrabban érkeztek jelentések arról, hogy Baghlan tartományban teherautó-rakományonként 30 000 afgánit (kb. 380 USD) követelnek. Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő szerint a harcosoknak jogukban áll felszámolni nekik, cserébe azért, hogy biztonságos áthaladást biztosítanak számukra "az ő" földjükön. Néha azonban a járművezetők képesek lealkudni a 210 dollárra.

A tálib adórendszer másik előnye a változékonysága. A tartománytól és a helyi parancsnok döntésétől függően változhat a kivetett adók listája - néha például a burgonyatermés, a liszt térítés, a tanárok fizetése és az esküvői szertartások után fizetendő adók is szerepelnek benne.


De mindenesetre hatékonyabban működik, mint a kormányé. Egyrészt a fegyveres adószedőket nehezebb visszautasítani, másrészt a tálibok garantálják az üzleti élet biztonságát, amit a központi kormány nem tud megtenni.

A tálibok másik bevételi forrása a természeti erőforrások. Az ónix, a márvány és a réz kitermelése, majd Pakisztánban történő továbbértékesítése a tálibok számára jelentős bevételi forrást jelent.

Egy másik nem elhanyagolható bevételi forrás az arany és a Lazúrkő bányászata az északnyugati Badakhshan tartományban. A kormány 2015-ben betiltotta a lazúrkő bányászatát és eladását, de Badakhshan 29 körzetéből nyolcban a fegyveresek birtokolnak bányákat, és rendszeresen újabbakat próbálnak elfoglalni. Az értékes anyagot Kínába, Pakisztánba és Tádzsikisztánba exportálják, vagy közvetlenül a kabuli piacokon értékesítik.

Még egy "bányászati minisztériumot" is létrehoztak a bányászati engedélyek kiadására, a munkások felvételének, a lelőhelyekre való bejutásnak és a kitermelt nyersanyag elszállításának ellenőrzésére. A haqqin.az-zal folytatott beszélgetésben az egyik tálib vezető, aki 1986 óta van ebben az üzletben, azt mondta, hogy a bányászatból származó nyereség 2016-ban 35 millió dollár volt, 2020-ban pedig már 464 millió dollár.

De a tálibok 2.0 legfantasztikusabb bevételi forrása... a Nyugat által a hivatalos Kabulba küldött pénzügyi segélyek megcsapolása volt. A Washington Post egyszer egy könyvelő elemzését tette közzé: 36 000 Pentagon-szerződést elemzett 106 milliárd dollár értékben. Kiderült, hogy ennek az összegnek mintegy 40%-a "felkelők, bűnszövetkezetek és korrupt afgán tisztviselők" zsebében landolt.

jidbk02PrG0YXozfpKwlvRA41P1CRzEbb_oG63SKfPuBgRBIcC5hVx7uRUCsSe0bKGiTmGw8iPskR2Wdou9ckX3ssSyyY3XSs_m5-rIr1KgMB8KdF_V1kMyA548FWJrA62ifjAfc


Vagyis a tálibok közvetve részesültek az amerikai védelmi minisztérium szerződéseiből. A rendszer egyszerű volt: az afganisztáni amerikai csapatoknak szánt szállítmányok Pakisztánon vagy Közép-Ázsián keresztül érkeztek két elosztóhelyre, Kabul és Kandahár mellé. Ezeket azután egy több mint 2 milliárd dollárba kerülő, afgán szállítmányozási vállalatok bevonásával megvalósuló különleges program keretében szállítják az ország több mint kétszáz, szétszórtan elhelyezkedő amerikai támaszpontjára.

Minden szépnek tűnik, de mint kiderül, valójában e cégek fő feladata az alvállalkozókkal - a tálib tábori parancsnokokkal, akiknek a területén a konvojnak át kell haladnia - való tárgyalás. Közvetlenül gondoskodnak a biztonságról, szükség esetén más harcosokkal üzletelnek, és megvesztegetik a helyi kormányzókat, rendőrtisztviselőket és katonai személyzetet. Így a tálibok minden héten 1,6-2 millió dollárt kaptak az amerikai adófizetők zsebéből.

Ezt a tevékenységet Ruhullah, egy tálib tábori parancsnok, Kuldor Bashir fia vezette, aki a szovjet időszak egyik legbefolyásosabb mudzsahedin tábori parancsnoka volt Afganisztánban. Azt mondja, hogy a megbízott cég a Watan Risk Management volt, amely Ahmed és Rashid Popaly, Hamid Karzai volt elnök unokaöccseinek tulajdonában van.

Mindezek után csoda, hogy a tálibok költségvetése nagyjából megegyezik Kabul költségvetésével? A tálibok a lehető legjobban ki tudták használni azokat az előnyöket, amelyeket a "megvesztegetés" nyitott meg számukra. És sikeresen ki is használták ezeket a lehetőségeket. Ezért nyernek most...

Ikram Nur, haqqin.az
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 959
113
Nem értek amit otthagytak. A M-ATV az náluk olyan mint egy Hummer.
Ott van pl a sok vontato, teherauto. Azok nem is tul regi konstrukciok, cirka 10 evesek lehetnek. Itt ha belegondolok hogy mi meg cirka 150-250 millio kozt vesszuk a H-k darabjat... De ok, nincs kikoto, nincs hova evakualni. Repulo meg draga mulatsag, es ezer mas apro draga dolgot kellett elvinni onnet. Erdekes hogy a loszert is felrobbantottak, nem adtak at. Azert ez a kivonulas, meg mikor tolunk kivonultak a szovjet katonak az eg es fold... Azok meg a korletajtot is elvittek.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Ott van pl a sok vontato, teherauto. Azok nem is tul regi konstrukciok, cirka 10 evesek lehetnek. Itt ha belegondolok hogy mi meg cirka 150-250 millio kozt vesszuk a H-k darabjat... De ok, nincs kikoto, nincs hova evakualni. Repulo meg draga mulatsag, es ezer mas apro draga dolgot kellett elvinni onnet. Erdekes hogy a loszert is felrobbantottak, nem adtak at. Azert ez a kivonulas, meg mikor tolunk kivonultak a szovjet katonak az eg es fold... Azok meg a korletajtot is elvittek.
Ez nekik nem tétel.
 
W

Wilson

Guest
A tálibok újabb UH-60A Black Hawkot (vagy Mi-24-est?) semmisítettek meg Kunduzban.

563488_800.jpg


2021. július 16-án a tálibok azt állították, hogy egy másik UH-60A Black Hawkot is megsemmisítettek Kunduzban, és közzétettek néhány képernyőképet a videóról.

Érdekesség, hogy a kép alján látható az egyik megmaradt, nem repülő afgán Jak-40-es.

564091_800.jpg

564403_800.jpg


Az elmúlt héten ez már a második afgán helikopter veszteség Kunduzban. Július 11-én egy videó került ki a netre, amelyen egy Black Hawk megsemmisülése látható, bár azt állították, hogy kettőt semmisítettek meg. Abból ítélve, hogy mindkét esetben a helikoptereket vették célba, és az eredményeket drónok rögzítették, úgy tűnik, hogy a tálibok valóban fegyveres drónokat használnak. A modern asszimilációs hadviselés jelensége - egy néhány száz dollárba kerülő drón elpusztít egy több milliós helikoptert.

A közzétett képek minősége nem teszi lehetővé, hogy pontosan meghatározzuk a helikopter típusát, de lehetséges, hogy nem UH-60A, a feldolgozott képen hanem Mi-4 láthatóak a képeken,

Ezzel egyidejűleg a jelentések szerint 7 új UH-60A Black Hawk helikoptert szállítottak Afganisztánba az afgán légierő számára. Azt állítják, hogy "ezek a helikopterek úgy vannak felszerelve, hogy a nap bármely szakában precíziós csapásmérést tudjanak biztosítani. Azt még nem tudni, hogy milyen fegyvereket céloznak meg...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Ablakon kidobott penz amit ujra kell nyomtatni? Feleslegesen megfizetett munkaorak, nyersanyagok az uj termekek vagy ezen feleslegesen legyartottak miatt? Illuziorombolas ezek lattan hogy mi ertelme volt ennek? Stb.
Használati tárgyak, a használatukkal térül meg az áruk.
 

*CH*

New Member
2021. július 9.
3
4
3
A tálibok újabb UH-60A Black Hawkot (vagy Mi-24-est?) semmisítettek meg Kunduzban.

563488_800.jpg


2021. július 16-án a tálibok azt állították, hogy egy másik UH-60A Black Hawkot is megsemmisítettek Kunduzban, és közzétettek néhány képernyőképet a videóról.

Érdekesség, hogy a kép alján látható az egyik megmaradt, nem repülő afgán Jak-40-es.

564091_800.jpg

564403_800.jpg


Az elmúlt héten ez már a második afgán helikopter veszteség Kunduzban. Július 11-én egy videó került ki a netre, amelyen egy Black Hawk megsemmisülése látható, bár azt állították, hogy kettőt semmisítettek meg. Abból ítélve, hogy mindkét esetben a helikoptereket vették célba, és az eredményeket drónok rögzítették, úgy tűnik, hogy a tálibok valóban fegyveres drónokat használnak. A modern asszimilációs hadviselés jelensége - egy néhány száz dollárba kerülő drón elpusztít egy több milliós helikoptert.

A közzétett képek minősége nem teszi lehetővé, hogy pontosan meghatározzuk a helikopter típusát, de lehetséges, hogy nem UH-60A, a feldolgozott képen hanem Mi-4 láthatóak a képeken,

Ezzel egyidejűleg a jelentések szerint 7 új UH-60A Black Hawk helikoptert szállítottak Afganisztánba az afgán légierő számára. Azt állítják, hogy "ezek a helikopterek úgy vannak felszerelve, hogy a nap bármely szakában precíziós csapásmérést tudjanak biztosítani. Azt még nem tudni, hogy milyen fegyvereket céloznak meg...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113

Taliban Opposed to Turkey's Running of Airport Security​



Tudom hogy ha az amcsik valahonnan kivonulnak otthagynak minden felszerelést mert többe kerülne hazaszállítani, mint otthon újat venni, de ezeket a képeket elnézve nekem ez elég ész nélküli kivonulásnak tűnik!
Még a helyi szövetséges erőknek sem szóltak hogy mennek (hogy pontosan mikor)
Mindegy, a talibán örül majd neki!


Csak azt hagyták ott amit nem érte meg hazavinni. Onnantól kezdve, hogy otthagyták nekik mind1, hogy mi lesz vele. Láttam afgán Hummer javítóbázist, nem fognak túl sokáig működni a Hummerek sem, nemhogy a M-ATV-k...
Akkor mégegyszer és ennyi:
792c222339b5a6a3e6bf788932c9dca5.jpg
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Akár Irán, akár Törökország, ha komolyan gondolná, persze nem egymás ellenében, Pakisztánnal karöltve, édeshármasban lenne a tuti, feloszthatnák Afganisztánt. Az oroszok sem szólnának bele, Kínának kavics lenne a szandiban, vagyis az USA is jól járhatna ezzel.
Nem tudják. Ezt most túlgondolod. :) Pakisztán legvidámabb mosolyával kísérve áll fel újra az esszenciális iszlám az előtérben, ahol kína is csal addog alkudhat, amíg a talibánnak tetszik. :D (de kurva sokat kelletb írnom és javítanom az érthető szövewghez)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem tudom, hogy volt-e, de a videó vége felé van szó Afganisztánról is benne.


Nagyon összefolyik a határ kérdéssel, ezért kicsit korábbi időpontra mutatva linkeltem, kb így is fél perc még a hazai problémák ecsetelése, de legalább 4 perc nem afganisztáni dolgot le tudtam rövidíteni.
 
W

Wilson

Guest
A tálibok és az Orosz Fegyveres Erők 201. bázisa között 82 km van.


2905029-900.jpg


A tálibok afgán-tadzsik határon lévő előretolt állásai és a tádzsikisztáni orosz katonai támaszpont között 82 kilométer a távolság.

A tádzsik hadsereg több kontingensét már magára a határra telepítették, ami megerősíti a határőrséget, ha a tálibok úgy döntenek, hogy megjátsszák a hülyét és megtámadják Tádzsikisztánt. Eközben a határon jelenleg meglehetősen nyugodt a helyzet, a tálibok hivalkodóan kiépítik uralmukat a határ menti régiókban, és nem avatkoznak be, a politikai irodájuk pedig azt állítja, hogy nem indulnak semmilyen határon átnyúló útra. De mivel senki sem hisz nekik, a határt előre megerősítik, nehogy a tálibok radikális csoportjai ellenállhatatlan vágyat ébresszenek arra, hogy Tádzsikisztánban is "erős iszlám rendszert hozzanak létre".

Katonai szempontból az orosz fegyveres erők által támogatott tádzsik hadseregnek sikeresen vissza kellene vernie az inváziós kísérleteket, de természetesen ez nem lenne túl előnyös forgatókönyv Oroszország számára. A legjobb forgatókönyv az, amikor a tálibok csak Afganisztánnal és a legalizálásukkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak, ami a táliboktól egy óvatosabb külpolitikát követel, amely kizárja az ilyen katonai kalandokat.

A belátható jövőben nagy valószínűséggel nem lesz teljes körű tálib invázió Tádzsikisztánban. A katonai provokációk a határon azonban nagyon is lehetségesek, ezért a tádzsik hadsereg és a 201. bázis által hozott előkészítő intézkedések nagyon is észerűek. Ezekben a kérdésekben pedig jobb a túl sok, mint a túl kevés. . Érdemes megjegyezni, hogy a tálibok ideiglenesen felfüggesztették az ország tartományi központjainak elfoglalásával járó támadó műveleteiket, mondván, hogy az Eid al-Adha idején nem szabad támadni.

Hogy ezek az állítások mennyire igazak, azt az elkövetkező napokban fogjuk látni. Könnyen lehet, hogy a tálibok az ünnepi időszakot arra fogják felhasználni, hogy megerősítsék erőiket, és növeljék ellenőrzésüket a frissen elfoglalt területek felett, amelyekhez jelenleg a táliboknak egyszerűen nincs elég emberük a kormányzáshoz. Az is kérdéses, hogy a kormány hogyan fogja tudni felhasználni ezt az átmeneti műveleti szünetet (ha lesz egyáltalán) arra, hogy felkészüljön a tálibokkal az ország kulcsfontosságú városaikért folytatott további harcra.