A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 943
75 229
113
jó kis cikk, felhívnám a figyelmet néhány fórumtársnak arra amit a 7V-ről írnak
Most akkor sz@r tankot vettünk, mert nem tudtunk még 5-8 évet várni a megrendeléssel, ahogy eredetileg tervezték? És 2030 körül már lehet is átépíteni a tankokat, mert akkor már nem lesznek elég korszerűek a Leopard 2A7+/HU tankjaink? Vagy csak a csehek nyugtatják magukat egy lengyel és egy német írásra hivatkozva, hogy ráérnek tankot venni 10 év múlva is?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 195
92 586
113
A csehek úgy látják lemaradnak, nemcsak a lengyelektől, de már Szlovákiának és nekünk is csak a hátát látják.


Nincs időm sok gugli hibával.

Csehország

4 AH-1Z Viper harci helikopter, szállító: Bell (USA)
8 UH-1Y Venom többcélú helikopter, szállító: Bell (USA)
2 CASA C-295MW szállító repülőgép, szállító: EADS (Spanyolország)
8 MADR radar, szállító: Elta Systems (Izrael)
16 ezer Bren gépkarabély, 21 ezer CZ P-10 pisztoly és 2 ezer Scorpion géppisztoly, szállító: Česká zbrojovka (ČR)
Közelgő megrendelések:

210 gyalogos harci jármű, lehetséges beszállítók: BAE Systems Hägglunds (Svédország), General Dynamics European Landsystems (Spanyolország), Rheinmetall Landsysteme (Németország)
52 önjáró haubica Caesar, szállító: Nexter Systems (Franciaország)
4 elem rakétaelhárító rendszerekhez Spyder, szállító: Rafael (Izrael)

Szlovákia

14 szuperszonikus repülőgép, F-16, a 70/72-es blokk legmodernebb verziója, szállító: Lockheed Martin (USA)
11 többcélú helikopter UH-60M Black Hawk, szállító: Sikorsky (USA)
25 önjáró haubica Zuzana 2, szállító: Konštrukta Defense (SR)

Közelgő megrendelések:

  • 49 modern tartály, lehetséges szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 164 gyalogos harcjármű, lehetséges beszállítók: BAE Systems Hägglunds (Svédország), General Dynamics European Landsystems (Spanyolország), Rheinmetall Landsysteme (Németország)
Magyarország

  • 20 könnyű többfunkciós helikopter H145M, szállító: Airbus Helicopters (Németország)
  • 16 nagy teherbírású többfunkciós helikopter H225M, szállító: Airbus Helicopters (Németország)
  • 2 db KC-390 szállító repülőgép, szállító: Embraer (Brazília)
  • 2 db A319 szállító repülőgép, szállító: Airbus (Franciaország)
  • NASAMS 2 rakétaelhárító rendszer 180 AMRAAM rakétával, beszállítók: Raytheon és Kongsberg (USA / Norvégia)
  • 56 Leopard 2 tartály, szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 218 gyalogos harci jármű, beszállító: Rheinmetall Landsysteme (Németország), amely a magyar kormánnyal gyártógyárat képez Magyarországon
  • 24 önjáró howitz PZH 2000, szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 200 ezer Bren gépkarabély, CZ P-10 pisztoly és Scorpion géppisztoly, szállító: Česká zbrojovka (ČR)
Lengyelország

  • 32 szuperszonikus lopakodó repülőgép F-35A Lightning II., Szállító: Lockheed Martin (USA)
  • 32 támadó helikopter AH-1Z Viper, AH-64 Apache vagy Tiger, lehetséges szállítók: Bell / Boeing (USA) vagy Airbus Helicopters (Németország)
  • 16 Patriot PAC-3 rakétavető, szállító: Raytheon (USA)
  • 250 legújabb Abrams M1A2C tartály, szállító: General Dynamics Land Systems (USA)
  • A szárazföldi erők továbbra is megvásárolják a Krab önjáró haubicákat, a Rak önjáró habarcsokat és a kerekes páncélozott Rosomak szállítót: szállító: lengyel vállalatok
  • 3 parti harci hajó, 6 könnyű rakétahajó és 2 dízel-elektromos tengeralattjáró, szállító: lengyel hajógyár
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Ez mit jelent?

Egyébként nem hiszem, hogy futó programokat, beszerzéseket megállítana egy nem-Fidesz kormány. Élő szerződések vannak, amik felmondása valószínűleg majd nem annyiba kerülne, mintha végigvinnék őket - az "arcvesztésről" nem is beszélve.
A 2%-os NATO kötelezettség minden tagország mindenkori kormányára vonatkozik.
Bár most eléggé elengedték a költségvetést a választások miatt, összességében nem rosszak a számok: lesz fedezet ezekra a programokra.
Okot akartam írni, csak elírtam és nem vettem észre. Rühellem a törzsfőnököt, de be kell látni, nem hülye. 2017-ben megalakul a cepi, rá egy évre jelentik be az első beszerzéseket és kívülről nézve rohamtempóban igyekeznek gatyába rázni a Honvédséget. Szóval, szerintem tudnak ők valamit és utalt is rá, hogy ezen időszak után helyezkedni kell tudni. Csak a hiány idehaza is nő, jó lenne ha nem lenne egy gazdasági válság meg egy pálfordulás jövőre. Nem kergetek ábrándokat, ami történik az okkal megy.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 358
31 500
113
Na, itt a lényeg (az eredeti cseh szöveget google translate-tel fordítva):
"Just using a compact two-seater turret, a charging machine and removing one crew member will reduce the weight of the Leopard 2 tank by five tons. The lower weight will reduce fuel consumption, simplify transport and extend the life of the mechanical parts of the tank. "

Csak azt nem értem, hogy mi tart 9 évig, hogy sorozatban gyártsák?
A lényeg, 3 fős lesz a Leo2Ax, ugyanis automata töltős, 2 fös torony, 4 t. súlycsökkentés, megerősített test. Kisebb tömeg-kevesebb üzemanyag. Löveg L55A1. A konstrukció a KMW sajátja, ezzel akár ki is szoríthatja az RMet a Leoból. A rendszer az összeurópai MBT programig az utolsó Leo. Annak örülnek, hogy nem kell elsietni a cserét a Leo2A7+al, mert jön az új.
 

Madár Fokker

Well-Known Member
2017. december 17.
509
1 398
93
Legutóbb, amikor ezt számolgattuk, arra jutottunk hogy kiképző gépekre (Mókus, Zlin) nem kell pilótát képezni, azt nem kell beleszámolni.
Az összes többire meg legalább két váltás kell. A H225M-nél 2 pilótával számoltunk.

2*(20H145M*2+16H225M*2+6szállító*2+14vadász*2)= 224 fő

Régen még nem 200-250 pilótát mondott Benkő?
A szállítógépekkel kapcsolatban nekem háromszoros személyzet rémlik. Ha csak két személyzet van egy gépre és kiesik egy gépparancsnok (akár rövidebb, vagy hosszabb időre) , nem marad semmi rugalmasság. Meg az elvándorlást is kell pótolni, mert ahogy hallottam, a szállítóknál újra felcsendült a piacgazdaság hívó szava.
Azért a Zlinekre és a Mókusokra is kell oktató, még ha nem is komplett személyzet.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 924
7 643
113
Most akkor sz@r tankot vettünk, mert nem tudtunk még 5-8 évet várni a megrendeléssel, ahogy eredetileg tervezték? És 2030 körül már lehet is átépíteni a tankokat, mert akkor már nem lesznek elég korszerűek a Leopard 2A7+/HU tankjaink? Vagy csak a csehek nyugtatják magukat egy lengyel és egy német írásra hivatkozva, hogy ráérnek tankot venni 10 év múlva is?

jó kis cikk, felhívnám a figyelmet néhány fórumtársnak arra amit a 7V-ről írnak


de mi nem a 7v-t veszünk hanem 7+-ot
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 943
75 229
113
A szállítógépekkel kapcsolatban nekem háromszoros személyzet rémlik. Ha csak két személyzet van egy gépre és kiesik egy gépparancsnok (akár rövidebb, vagy hosszabb időre) , nem marad semmi rugalmasság. Meg az elvándorlást is kell pótolni, mert ahogy hallottam, a szállítóknál újra felcsendült a piacgazdaság hívó szava.
Azért a Zlinekre és a Mókusokra is kell oktató, még ha nem is komplett személyzet.
Akkor még nagyobb összlétszám igény jön ki, 236 fő.
Az életpályamodell szerint nem az idősebb pilóták kerülnek át szállítógépre vagy kiképző/oktató státuszba?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 449
37 259
113
Okot akartam írni, csak elírtam és nem vettem észre. Rühellem a törzsfőnököt, de be kell látni, nem hülye. 2017-ben megalakul a cepi, rá egy évre jelentik be az első beszerzéseket és kívülről nézve rohamtempóban igyekeznek gatyába rázni a Honvédséget. Szóval, szerintem tudnak ők valamit és utalt is rá, hogy ezen időszak után helyezkedni kell tudni. Csak a hiány idehaza is nő, jó lenne ha nem lenne egy gazdasági válság meg egy pálfordulás jövőre. Nem kergetek ábrándokat, ami történik az okkal megy.
Ez a haderő-reform talán az egyetlen dolog szerintem amit jól csinálnak és (talán) nincs szétlopva.
Más területen viszont annyira rohad szét az ország, hogy nagyon kell a változás...még ha nem is a legideálisabb az alternatíva, de el kell mozdulni a jelenlegi holt pontról mert ez zsákutca. 12 év alatt 2/3-ddal "csodákat" lehetett volna tenni, de lassan már csak bolgárok csóróbbak nálunk az EU-ban, a csehek, a szlovákok, de még románok is elhúztak mellettünk sok gazdasági, társadalmi mutató terén. Mindezért Sorost, "Brüsszelt" és egyéb kitalált ellenséget hibáztatni rendkívül gyerekes és méltatlan...
A haderőhöz visszatérve: mivel a legtöbb eszköz beszerzése le van szerződve és már gyártásban van/lesz, így nem hiszem hogy azokat leállítják - legfeljebb nem lesznek újabb beszerzések. Igazából, ha megállna folyamat ott ahol most van (beszerzésre kerülnek azok amik le vannak szerződve), azt hiszem nem lehetünk elégedetlenek, mert korszerű haderőnk lesz így is.
Oktatásba és egészségügybe kellene rengeteg pénzt tenni, mert akkor van itt jövő. Remélem jelenleg a NER-be elszivárgó ezermilliárdok átcsoportosítása ezekre a területekre elegendő lesz és nem nyirbálják meg a Zrínyi programot.

Legrosszabb esetben befagyasztják a honvédelmi büdzsét a mostani 1,5-1,7 GDP%-os szinten, amiből lassabban, de még mindig lehet fejlesztgetni. (Zrínyi program indulása előtt 1%-on sem volt a védelmi költségvetés)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 358
31 500
113
Ez a haderő-reform talán az egyetlen dolog szerintem amit jól csinálnak és (talán) nincs szétlopva.
Más területen viszont annyira rohad szét az ország, hogy nagyon kell a változás...még ha nem is a legideálisabb az alternatíva, de el kell mozdulni a jelenlegi holt pontról mert ez zsákutca. 12 év alatt 2/3-ddal "csodákat" lehetett volna tenni, de lassan már csak bolgárok csóróbbak nálunk az EU-ban, a csehek, a szlovákok, de még románok is elhúztak mellettünk sok gazdasági, társadalmi mutató terén.
A haderőhöz visszatérve: mivel a legtöbb eszköz beszerzése le van szerződve és már gyártásban van/lesz, így nem hiszem hogy azokat leállítják - legfeljebb nem lesznek újabb beszerzések. Igazából, ha megállna folyamat ott ahol most van (beszerzésre kerülnek azok amik le vannak szerződve), azt hiszem nem lehetünk elégedetlenek, mert korszerű haderőnk lesz így is.
Oktatásba és egészségügybe kellene rengeteg pénzt tenni, mert akkor van itt jövő. Remélem jelenleg a NER-be elszivárgó ezermilliárdok átcsoportosítása ezekre a területekre elegendő lesz és nem nyirbálják meg a Zrínyi programot.

Legrosszabb esetben befagyasztják a honvédelmi büdzsét a mostani 1,5-1,7 GDP%-os szinten, amiből lassabban, de még mindig lehet fejlesztgetni. (Zrínyi program indulása előtt 1%-on sem volt a védelmi költségvetés)
Off
Jesszusom! Szoktál @[BIZPOL]Románia topikot olvasni? Esetleg gazdasági elemzéseket? Bocs, de nem kifejezetten látom, hogy a "lölözésrn" kívül mi a hiba?
On
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 578
34 622
113
Most akkor sz@r tankot vettünk, mert nem tudtunk még 5-8 évet várni a megrendeléssel, ahogy eredetileg tervezték? És 2030 körül már lehet is átépíteni a tankokat, mert akkor már nem lesznek elég korszerűek a Leopard 2A7+/HU tankjaink? Vagy csak a csehek nyugtatják magukat egy lengyel és egy német írásra hivatkozva, hogy ráérnek tankot venni 10 év múlva is?
ha 10 év mulva késsz is lenne az uj leo modifikáció mire ott sorrakerülnénk a megrendelésünkel kb még +5 év... nem kapkodtunk vagy késtünk el semmit. max rendelünk az új hk bol is 1 zaszlóaljat a már meglévőket meg modernizáljuk ami után beérkezett a teljes uj leo zl.

tehát szerintem semmi gond.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 955
12 680
113
A csehek úgy látják lemaradnak, nemcsak a lengyelektől, de már Szlovákiának és nekünk is csak a hátát látják.


Nincs időm sok gugli hibával.

Csehország

4 AH-1Z Viper harci helikopter, szállító: Bell (USA)
8 UH-1Y Venom többcélú helikopter, szállító: Bell (USA)
2 CASA C-295MW szállító repülőgép, szállító: EADS (Spanyolország)
8 MADR radar, szállító: Elta Systems (Izrael)
16 ezer Bren gépkarabély, 21 ezer CZ P-10 pisztoly és 2 ezer Scorpion géppisztoly, szállító: Česká zbrojovka (ČR)
Közelgő megrendelések:

210 gyalogos harci jármű, lehetséges beszállítók: BAE Systems Hägglunds (Svédország), General Dynamics European Landsystems (Spanyolország), Rheinmetall Landsysteme (Németország)
52 önjáró haubica Caesar, szállító: Nexter Systems (Franciaország)
4 elem rakétaelhárító rendszerekhez Spyder, szállító: Rafael (Izrael)

Szlovákia

14 szuperszonikus repülőgép, F-16, a 70/72-es blokk legmodernebb verziója, szállító: Lockheed Martin (USA)
11 többcélú helikopter UH-60M Black Hawk, szállító: Sikorsky (USA)
25 önjáró haubica Zuzana 2, szállító: Konštrukta Defense (SR)

Közelgő megrendelések:

  • 49 modern tartály, lehetséges szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 164 gyalogos harcjármű, lehetséges beszállítók: BAE Systems Hägglunds (Svédország), General Dynamics European Landsystems (Spanyolország), Rheinmetall Landsysteme (Németország)
Magyarország

  • 20 könnyű többfunkciós helikopter H145M, szállító: Airbus Helicopters (Németország)
  • 16 nagy teherbírású többfunkciós helikopter H225M, szállító: Airbus Helicopters (Németország)
  • 2 db KC-390 szállító repülőgép, szállító: Embraer (Brazília)
  • 2 db A319 szállító repülőgép, szállító: Airbus (Franciaország)
  • NASAMS 2 rakétaelhárító rendszer 180 AMRAAM rakétával, beszállítók: Raytheon és Kongsberg (USA / Norvégia)
  • 56 Leopard 2 tartály, szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 218 gyalogos harci jármű, beszállító: Rheinmetall Landsysteme (Németország), amely a magyar kormánnyal gyártógyárat képez Magyarországon
  • 24 önjáró howitz PZH 2000, szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 200 ezer Bren gépkarabély, CZ P-10 pisztoly és Scorpion géppisztoly, szállító: Česká zbrojovka (ČR)
Lengyelország

  • 32 szuperszonikus lopakodó repülőgép F-35A Lightning II., Szállító: Lockheed Martin (USA)
  • 32 támadó helikopter AH-1Z Viper, AH-64 Apache vagy Tiger, lehetséges szállítók: Bell / Boeing (USA) vagy Airbus Helicopters (Németország)
  • 16 Patriot PAC-3 rakétavető, szállító: Raytheon (USA)
  • 250 legújabb Abrams M1A2C tartály, szállító: General Dynamics Land Systems (USA)
  • A szárazföldi erők továbbra is megvásárolják a Krab önjáró haubicákat, a Rak önjáró habarcsokat és a kerekes páncélozott Rosomak szállítót: szállító: lengyel vállalatok
  • 3 parti harci hajó, 6 könnyű rakétahajó és 2 dízel-elektromos tengeralattjáró, szállító: lengyel hajógyár
Přestože jde o méně výkonnou ekonomiku, která nemá tak snadný přístup především na německé trhy jako Česká republika, vyvíjí při modernizaci vojska mimořádnou rychlost.

WTF?

Ha nem lenne ez a germanofobiajuk mar husz eve Bundeswehr kopia lehetne naluk. Nekik inkabb eladja a nemet a csucstechnologiat is mint a lengyeleknek.
 
W

Wilson

Guest
Most akkor sz@r tankot vettünk, mert nem tudtunk még 5-8 évet várni a megrendeléssel, ahogy eredetileg tervezték? És 2030 körül már lehet is átépíteni a tankokat, mert akkor már nem lesznek elég korszerűek a Leopard 2A7+/HU tankjaink? Vagy csak a csehek nyugtatják magukat egy lengyel és egy német írásra hivatkozva, hogy ráérnek tankot venni 10 év múlva is?
Én úgy tudom, hogy a magyar Leo2A7-s nem ugyanaz lesz mint amit a Bundeswehr kap a miénk a legjobban a katari verzióhoz hasonlít.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 358
31 500
113
Én úgy tudom, hogy a magyar Leo2A7-s nem ugyanaz lesz mint amit a Bundeswehr kap a miénk a legjobban a katari verzióhoz hasonlít.
A BW Leo2A7V-t kapja

"egy ideje spekulálnak a Leopard 2 fő harckocsi új verziójának fejlesztéséről. A projektet Leopard 2 Ax (vagy Leopard 2 A8) néven emlegetik. A projekt egy kétszemélyes torony és egy töltőgép bevezetését irányozza elő. A tartály súlya jelentősen csökken.
"Az elkövetkező években a Bundeswehr több mint 200 korszerűsített Leopard 2 A7V tankot kap . Ugyanezt a modernizált verziót Dánia rendelte meg.
A Leopard 2 A7V napjaink egyik legjobb tankja, ugyanakkor hiányzik a legújabb képességekből. A Leopard 2 A7V nem rendelkezik a legújabb tűzirányító rendszerrel (SRP), amely képes önállóan követni a célpontokat, egy modern harci irányító rendszerrel (BMS) a hálózati harc irányításához (NCW) , távirányítású fegyvermodullal és aktív védelmi rendszerekkel.
Az "A7V" változat tehát "csak" technológiailag illeszkedik a jelenlegi legjobb tankokhoz, például az amerikai M1A2C Abrams és az izraeli Merkava Mk4 . Taktikai szempontból azonban az összes említett harckocsi teljesítménye nagyjából egyenértékű. Egyetlen tank sem egyértelműen taktikailag jobb a többinél.
2017 óta ezért spekulálnak a Leopard tank "végső" változatának fejlesztéséről. Ez lesz az utolsó verzió az MGCS (Maing Ground Combat System) francia-német fő harctank megérkezése előtt . Az első MGCS-szállítások azonban 2035 előtt nem várhatók, és ezt az időpontot is optimistának nevezik."
(Googletranslate...)
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and kamm
K

kamm

Guest
Legutóbb, amikor ezt számolgattuk, arra jutottunk hogy kiképző gépekre (Mókus, Zlin) nem kell pilótát képezni, azt nem kell beleszámolni.
Az összes többire meg legalább két váltás kell. A H225M-nél 2 pilótával számoltunk.

2*(20H145M*2+16H225M*2+6szállító*2+14vadász*2)= 224 fő

Régen még nem 200-250 pilótát mondott Benkő?
De, 200-250 remlii nekem is valakitől.
 
K

kamm

Guest
Ez a haderő-reform talán az egyetlen dolog szerintem amit jól csinálnak és (talán) nincs szétlopva.
Más területen viszont annyira rohad szét az ország, hogy nagyon kell a változás...még ha nem is a legideálisabb az alternatíva, de el kell mozdulni a jelenlegi holt pontról mert ez zsákutca. 12 év alatt 2/3-ddal "csodákat" lehetett volna tenni, de lassan már csak bolgárok csóróbbak nálunk az EU-ban, a csehek, a szlovákok, de még románok is elhúztak mellettünk sok gazdasági, társadalmi mutató terén. Mindezért Sorost, "Brüsszelt" és egyéb kitalált ellenséget hibáztatni rendkívül gyerekes és méltatlan...
A haderőhöz visszatérve: mivel a legtöbb eszköz beszerzése le van szerződve és már gyártásban van/lesz, így nem hiszem hogy azokat leállítják - legfeljebb nem lesznek újabb beszerzések. Igazából, ha megállna folyamat ott ahol most van (beszerzésre kerülnek azok amik le vannak szerződve), azt hiszem nem lehetünk elégedetlenek, mert korszerű haderőnk lesz így is.
Oktatásba és egészségügybe kellene rengeteg pénzt tenni, mert akkor van itt jövő. Remélem jelenleg a NER-be elszivárgó ezermilliárdok átcsoportosítása ezekre a területekre elegendő lesz és nem nyirbálják meg a Zrínyi programot.

Legrosszabb esetben befagyasztják a honvédelmi büdzsét a mostani 1,5-1,7 GDP%-os szinten, amiből lassabban, de még mindig lehet fejlesztgetni. (Zrínyi program indulása előtt 1%-on sem volt a védelmi költségvetés)
Immáron sokadszor nyomatékosan javaslom, hogy olvasgass a fórumban, mielőtt nekiugrasz egy témának - kezdésnek mondjuk a román biztpol tökéletes lesz, ott hamar kiderul, mecsoda marhaságot sikerült itt kijelentened... :)