[HUN] Gestamen fegyverek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 219
67 135
113
Ha jó lesz, rendszeresítik, és 6 év alatt mehet a Bren kukába. Nem az a baj az ellenzőknek, hogy valamit próbálkozunk itthon, az a baj, hogy sikerül megint balfaszkodással megcsinálni. De hát, csak folytatjuk a Mig-29, Szu-22 hagyományt....
Vagy nézhetjük úgy is, hogy nem AK lesz és addig a Bren-nel leszokunk az AK-ról. Kimondottan jónak tartom az önellátás gondolatát ebből praktokus okok miatt. Persze ehhez kell, hogy jó legyen.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 384
120 605
113
Vagy nézhetjük úgy is, hogy nem AK lesz és addig a Bren-nel leszokunk az AK-ról. Kimondottan jónak tartom az önellátás gondolatát ebből praktokus okok miatt. Persze ehhez kell, hogy jó legyen.
És 40 miliárd ft ment a lecsóba? Addig kurva jó lett volna az ak..
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 384
120 605
113
Mi van ha végül jó lesz? Gondolom a szar idő motivál téged is most részben, meg a rutinos érzés, hogy tuti, hogy ez Currus kézifegyvergyár lesz. De mi van, ha jó lesz?
Ha jó lesz sincs értelme ilyen rövid távon váltani, az, hogy jó max kevésbé teszi ellentmondásossá.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Igazából nem több nyilatkozat hangzott el, hanem vagy az MTI-től, vagy ugyan személyes jelenlétből/videóból dolgozott mindegyik hír, mint ami itt is megfordult. Sőt -nem akarom fényezni a HTKA közösségét- de sanszosan sokkal több apró információmorzsa hangzott itt el, mint ami a magyar fizetett sajtó 99%-ban.

Szerintem volt több, különböző embertől szerencsétlen nyilatkozat. Csak te lehet úgy érted, hogy a repülőnap hétvégéjére szűkítve.

Pár napja volt talán a miniszter HTKA pólós rádió interjújában, de ez nagyon homályos nálam, lehet közel egy időben egy másik cikkben olvastam... Szóval ott lett bedobva a köztudatba ez a magyar fejlesztésű kézifegyver család. És a fórumon már nem értett sok mindenki sok mindent. Ott is sokakban felmerült, hogy akkor most mi ez, ha van amúgy is CZ-nk.
Nekem kicsit olyan volt az egész kommunikáció, hogy kiéltük a nemzeti büszkeség melldöngetést. És ez a térség országaiból -és a magyar hadipar elmúlt 30 éves történetéből- okulva olyan várakozást generált, hogy ez már megint egy mindegy, hogy szar, de áterőltetjük a seregen döntést vártak/várnak egyesek most is.
De lehet, hogy nekem tűnt csak úgy, hogy RR interjúja előtt is már elindult ebbe az irányba az egész történet, és ma már rutinból úgy fogalmaznak, hogy senki nem tudja, hogy mire gondolnak. Piacot kutatnak fél nappal a bejelentés előtt is, úgy jelentik be a Gripenek modernizációját, hogy ma sem tudjuk konkrétan, hogy mi lesz benne. (Tudom, a darabokat egymás mellé lehet rakni és meg lehet nézni, mivel ékesítették fel a saját gépeinket és milyen cég kötelezte el magát hosszútávon.)
Szóval simán meg lehetne oldani ezt a kommunikációs bakit azzal, hogy végre kijelenti valaki, hogy megígértük azt, hogy a magyar hadipart segíteni fogja a katonaság, a legtermészetesebb, hogy ők tesztelik és segítenek a fejlesztésben, ha elkészül a végleges változat, akkor az Arzenál modern gyártó kapacitással rendelkezik egy esetleges sorozatgyártásra is.
Ehelyett megy a missziózásban is milyen jó lesz ez a katonáknak! Ezt lehet úgy lefordítani, hogy a fejlesztés utolsó fázisában egy előszériát kivisznek majd a frontra és valódi harci körülmények között is tesztelni fogják, hogy meglegyen a harcban bevált minősítés és a sikeres export 0. feltételeként kezelhető referencia, hogy a magyar hadseregben már rendszeresítve van (kis mennyiségben).
De sajnos könnyen ki lehet hallani szerintem nem csak Romolusz szavaiból, hogy nagyon lelkesek odafent. Miközben nekünk a CZ után nem általános fegyver kell, ebben mindenki egyetért, hanem Arzenálnak egy saját márka, amiből el tud vegetálni akkor is, ha már nem lesz túlfűtve a termelés hazai megrendeléssel. Plusz a hadseregre fordított források nagy része teljesen más területekre, ahol még az új típusok meg sem jelentek.

Más:

Én régebben azt mondtam -többször is leírva-, hogy hiába hasonlítjuk össze például a román hadipart a magyarral, az a természetes számomra, hogy egy frissen alapított gyár nyugati tech transzferrel nagyon jól mutat addig, amíg a hazai megrendelések ki nem futnak. Soha senki nem szerette, ha azt mondom, hogy a mostani lépések valódi próbája akkor lesz, amikor ezek kifutnak és az exportból kell eltartania magát meg fejleszteni a saját K+F-jét (és/vagy újabb nyugati tech transzfert vásárolni).
Szóval itt egyértelműbben kéne fogalmaznia nem csak az első katonának. De lehet, ők sem tudják, hogy mi lesz ebből pontosan. És az jó is számunkra, mert ez azt jelenti, hogy nem fognak a végsőkig ragaszkodni hozzá. Ha fent marad a vízen, akkor úszik. Ha nem, akkor elsüllyed.

Ha rajta múlik, szerintem lesz akinek lesz komolyabb szerepe és esélyesnek tartom, hogy lesz Maróth-HTKA találkozó egyszer.

LMzeket minden féle képen be kell szervezni a jövő tankjának tervezésébe.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
924
2 293
93
Ha jó lesz, rendszeresítik, és 6 év alatt mehet a Bren kukába. Nem az a baj az ellenzőknek, hogy valamit próbálkozunk itthon, az a baj, hogy sikerül megint balfaszkodással megcsinálni. De hát, csak folytatjuk a Mig-29, Szu-22 hagyományt....
Én például simán elhiszem hogy akár jók is lehetnek az újak, de attól még ez az átfegyverzés idején akkora WTF mint amit a lengyelek akarnak az Abramsel. Leggazdagabb hadsereg vagyunk, ha pár év után kukázunk repülőket, kézifegyvereket....
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 595
8 211
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 384
120 605
113
What

  1. Bizonyos stílusjegyek, műszaki megoldások erősen ismerősek a bemutatott fegyverekről. Mennyiben alapozott a fejlesztés a szlovákiai KolArms illetve a ZVS termékeire, illetve az ott dolgozó magyar szakemberekre?
  2. A GIS Technologies Kft. (http://gistactical.com/) egyes alkatrészei is felismerhetőek a képeken, Ők is a projekt beszállítói/részesei?
A koma kiemelte, hogy a mérnökök egy része külföldről tért haza és onnan hozza a tapasztalatot.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 893
12 467
113
Azt nem mondta, hogy hol.
"Bizonyos stílusjegyek, műszaki megoldások erősen ismerősek a bemutatott fegyverekről. Mennyiben alapozott a fejlesztés a szlovákiai KolArms illetve a ZVS termékeire, illetve az ott dolgozó magyar szakemberekre?"

Innen johetett a gondolat.
 
H

Hummen23

Guest
Kedvelem a csongrádi közösséget, ő miattuk maradt úgy ahogy életben a szakma, a lehetőségekhez képest.
Magam is csongrádi vagyok, lokál patrióta, csak álmomban mertem fegyvergyártásra gondolni kis városomban.
De.
Remélem marad a cz, fn, ua.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Úhh te, baszki 2016-ban lett a bren 2 kiválasztva.... 17-ben szerződtünk a CZ-vel.... Ne akard belemagyarázni ami nincs ott.
A poitikai döntést nem fogja a honvédség megtámadni akkor sem ha baromság... Ha oka van neki akkor az okokat ott kell keresni, hogy esetleg valamit változott a CZ (vagy a cseh kormány) és magyar fél közötti kapcsolat erősen negatív írányban.
Vincent első törvénye:
"Ha nem érted, miért csinálják, akkor lopnak."
 
  • Tetszik
Reactions: endre

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 521
46 491
113
Alap lőfegyverből tizenévre raktározol pótalkatrészt mindent, kiképzési anyagot mindent többtízezer embernek. Mozgosítási tartalék satöbbi. Sokkal nagyobb kiképzési vonzata van mint egy század harcskocsinak. Tankéknál közel sem akkora probléma.
Ha belegondolsz, jelenleg is 2 tök más típus van rendszerben. Még csak nem is azonos űrmérettel.
Szerintem - természetesen a tesztek, finomítások után - ezeket a magyar fegyvereket először a területvédelmi ezredek fogják megkapni.
Őket simán le lehet - logisztikailag, meg a képzésben - választani a többiektől.
Ha jók a fegyverek, akkor akár ezeket egyből el is lehet kezdeni M-zárra termelni.
Háború esetén 200.000 fegyver ( aminek nagyobb része pisztoly) lóbráner.
De ezek a dolgok még bőven messze vannak.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 521
46 491
113
Az esetleges rendszeresítésének jelenegi és közeljövőben foganatjait latolgatjuk. Az igazgató (aki ott virít a videóban) és a mérnökök azt mondták, hogy projektmunka a képzéshez és ha fullban tolják a feljesztést sok pénzzel, akkor 2 év alsó hangon még mire késznek tekinthető. Na a vkf és maróth úgy adja elő, hogy a honvédségnek lesz a cucc helyből.
Igen, ez szerintem jelentős kommunikációs hiba. Mert nincs hova arcvesztés nélkül visszalépni, ha úgy hozza a sors.