Igazából mi lehet a cél, ezekkel a kézifegyver konstrukciókkal ? Hisz most kezdtük el használni az új gépkarabélyt. Nem jó amit most beszereztünk, vagy mi az oka, hogy még központilag támogatták is a fejlesztést ?
Én várnék vele egy kicsit, hogy mit szeretnénk kihozni ebből az új fegyvercsaládból.
Itt két dolog ütközik. És szerintem erre jön rá az, hogy nagyon szerencsétlen nyilatkozatok hangoztak el a sajtóban.
1, Ha fegyvermérnököket képezünk, akkor vagy harmad kategóriás oktatást adunk neki és a néhány tehetség a valódi tapasztalatot és tudást kiszenvedi majd azoknál a multiknál
munkába állás után, amik most idejönnek, vagy
valódi feladatot adunk nekik vizsgára és tanulmányi előrehaladásban.
2, Egy nemzetközi versenyben piacvezető pozícióhoz szakadéknyi különbséggel más színvonal szükséges, mint egy sikeres szakvizsgához. És borzasztóan megterheli mind a beszerzési rendszert, mind az oktatási rendszert, ha elkezdjünk az egyik elvárásait alkalmazni a másik területén. (Szerencsére az eddigi beszerzéseknél sikerült ezt teljes mértékben elkerülni. Reméljük, hogy ez után is így lesz.)
Lehet rossz szokásomhoz híven senki nem értette meg megint, hogy mit szeretnék mondani. Ha valaki áttervezi a FUG-ot diplomamunkának, én garantálom az illetőnek,
hogy akár miniszteri posztot is betölthet a jövőben, ha a dolgok épp úgy alakulnak. De én meg fogom verni a minisztert, ha FUG 2.0-át vásároltat a Honvédségnek, csak azért, mert az iskolába ezt ő tervezte... ahogy az újságírót is megverném, amelyik előkotorja a több évtizedes papírokat és hosszasan elemzi a cikkében, hogy Lynx beszerzésére alkalmatlan az illető és a diplomamunkán keresztül kritizálja a munkahelyén végzett eredményeit
.
Én nagyon remélem, hogy
a gyár alapításakor megvolt az elképzelés, hogy hosszabb távon mi fogja fenntartani. Sokszor elmondtam, hogy örülünk a hazai hadipar fejlődésének és amíg a saját igényeink miatt 100%-on termelnek, addig minden nagyon szépen néz ki. De Romániától kezdve a legtöbb környező országban a gondok mindig akkor szoktak kezdődni, amikor a saját megrendelés kifut. Bizakodóak vagyok ez ügyben. De idő hiányában ezt a problémakört még nem sikerült megugranunk.
Szittya elmondásából kiderül, hogy a srácok komolyabban vették a feladatot, mint hogy csak papíron húzzanak vonalakat. Gyártás technológiával is foglalkoztak. Én biztos vagyok benne, hogy hasznos tapasztalatot szereztek. Szerintem még nagyon korai egyértelművé tenni, hogy mi kellene, hogy ebből a dologból kisüljön.
Nem tudok több részletet a dologról, mint amit leírtatok. Kriss is nagyon egyértelműen fogalmazott, hogy beszélt a srácokkal és az elején benne volt az ideg, mert azt hitte, hogy ezt és így át akarják majd verni a rendszeresítésig, és ő is azt mondta, hogy a srácok tudják azt, hogy ez nem egy kiforrott típus és protónak amúgy meg jók. És még nincs terv, hogy mi lesz az egész ötletből.