[HUN] Gestamen fegyverek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Igazából azonkívül, hogy előkerült ez a Gestamen dolog -ami inkább tűnik korrupciós ügynek, mert se értelme, se célja, se realitása egy komoly CZ együttműködéssel szemben kvázi garázscég Bt-t feltőkésíteni Zrt-nek és ott majdnem nulla háttérrel prototípusokat farigcsálni, csak akkor ha valami haver van mögötte, hogy rárepüljön a fejlesztési pénzekre- semmi más nem derült ki igazán Kecskeméten.
Ne már! Ez egy iskolai projekt, aminek kell egy minimális ipari háttér. Ebbe belelátni a korrupciót, ahhoz még nagyon távol vagyunk a választásoktól.
A kérdés az hogy minek, ha nincs baj a Cz-vel?
Hogy legyen, komolyan mondom. Több választási lehetőség például az exportra(!), illetve semmi nem garantálja, hogy a CZ-ből eleget tudunk gyártani akár csak magunknak is, főleg ha a csehek átfegyverzését is innen akarják ellátni.
Akkor kapisgálsz szerintem jó helyen, ha a pénz felől közelíted meg a dolgot. Semmi másról nem szól ez mint pénzről.
Te nem kapiskálsz jó helyen. Ez egy tanuló-projekt, amire szükség van a mérnökök képzésére, az ipari háttér fenntartására, stb. Persze az iskola nincs ingyen, ahogy a te képzésed is pénzbe került, de nem sírt miatta senki sem.
Pár évvel ezelőtt volt ezen a fórumon egy vita, hogy képes lenne-e a hazai ipar kézifegyverek gyártására. Azt hiszem az a válasz, hogy majdnem, de könnyen képessé tehető.
Ez tök jó, csak a CZ 100+ éves és csak második nekifutásra sikerült egy modern gépkarabélyt megalkotniuk. Szerinted nekünk mi lesz a nulláról?
Mi köze a 100 évvel ezelőtti tudásnak a mai kézifegyverekhez. Úgy néz ki, amennyi kell, az lassan itthon is meglesz.
Magáról a Zrínyiről beszélek. Te tényleg azt hiszed, hogy Hétfőről Keddre fontos lett a honvédelem? Ha olyan fontos akkor miért a rajzasztalról veszünk IFV-t? Miért nem teszteljük előtte mint az ausztrálok? Miért a török taligát vesszük? Miért a CZ lett? Talán azért mert gyártást is adnak ami fontosabb minden másnál? Mert hidd el, hogy van a török taligánál és a CZ-nél jobb, épp csak azt nem gyárthatjuk. Na akkor melyik a fontosabb?Az ipari vagy a honvédelmi fejlesztés?
A honvédség soha nem egy vákuumban létezik és nem öncélú, hanem mindig is az ország serege volt és annak érdekében kell léteznie.
Én ürülök a Zrínyinek és ha van is bennem egy kis hiányérzet amiért nem az én preferenciám szerint vásároltunk, attól még látom azt, hogy valóban modern és hatékony dolgokat rendszeresítünk!
Nem gondolom, hogy hülyeségre megy el a pénz, de azt igen, hogy nem lett Hétfőről Keddre fontosabb a honvédelem ügye.
Ha az elmúlt évek után még mindig ezt gondolod, én passzolok.
Sulis projectnek nagyon jó, menjen a tervezgetés fontos hogy legyenek saját mérnökeink meg minden, de attól fogom a fejem hogy egyáltalán ez szóba jött hogy az éppen rendszeresített és teljesen jól működő Cz család tagjait is ki akarják esetleg váltani.
CZ-ből sem gyárthatunk korlátlanul és nem mi döntünk az exportról sem. Jó volna, ha legalább lenne egy b-terv a gyár és a szakma érdekében.
Az, hogy közben meg anyagi csőd mert egy ekkora hadsereg nem tudja visszatermelni a költségeket vagyis exportképes termék legyen szintén fontos. Ha az lett volna a probléma, hogy hazai ellátást akarsz biztosítani, megveszed a teljes licencet, továbbfejlesztési és export jogokkal. (mint a Gidrán)
Éppen ez a projekt biztosítja a gyár továbbélését. Az egyik véglet az, hogy 200 k CZ legyártása után bezár a gyár és szélnek eresztik az embereket, a másik pedig, hogy a cz-ket és/vagy az új fegyvercsaládot is eladásra kínáljuk...
Szerintem ez így egy k nagy öngól. (a különutas magyar gépkarabély és géppuska fejlesztés).
Többek között azért jönnek ide a nyugati cégek gyártatni, merthogy nem jelent(ett)ünk konkurrenciát nekik, nyugodtan szerződtek le velünk.
Most viszont már versenytársak vagyunk.
Kétszer is meggondolják ezután, hogy velünk gyártassanak bármit is, átadva a termékeit titkát, know-howt.
Ez a merjünk kicsik lenni.
Nem kell szemérmesebbnek lenni a nyugati befektetőkkel, mint amennyire ők voltak azok, mikor idejöttek az alacsony bérekért és az állami támogatásért. Ha nem tetszik nekik, akkor fel is vásárolhatják a gyárat vagy a termék jogait, jó szokás szerint. Vagy akár tehetnek egy jó ajánlatot a nyugati gyártásra. :)

De egy újabb "yet another" short-stroke gázdugattyús 5.56-ossal és 7.62 NATO géppuskával nem megyünk semmire.
Egy demó projekt mégis miről szóljon, ha nem erről. Ha van innovatív ötleted ami garantálja a piaci sikert, akkor léci oszd meg velünk!
Nagyon sok olyan fostócsa felszerelésem volt ami csak haveri/politikai/korrupciós ügyek kapcsán lett rendszeresítve.

P9rc/kgp9/szép puska/gepárd M1. Ezek mind szarok. Tudták. Nem érdekelt senkit.
Sőt. A kgp9 sztárolva volt. A szép puska sztárolva volt. A gepárd sztárolva volt.
Egy idő után buktak ki/jelent meg a médiában is 1-2 negatívum.
Ezektől bárki ptsd-ben szenvedne. Megértem, hogy ilyen traumák után már reflexből tiltakoztok, de úgy biztosan nem lesz itt semmi. Lépj túl a sérelmeiden.
Inkább tűnik ez a póló úgy mint valami fricska az "internet népének"...
Miért kell még ebbe is belekötni?
A hm kommunikációját is gyakran kritizálod, de szerintem fölöslegesen. Kábé minden százezredik, vagy talán milliomodik civilnek van olyan szintű tájékoztatási igénye, mint neked. Ez nekünk persze csak jó, de neked egyben átok is. :rolleyes:
Ha jó lesz, rendszeresítik, és 6 év alatt mehet a Bren kukába. Nem az a baj az ellenzőknek, hogy valamit próbálkozunk itthon, az a baj, hogy sikerül megint balfaszkodással megcsinálni.
Mit fog csinálni a gyár, ha végzett 200 k CZ legyártásával? Alap üzleti logika, hogy a következő nagyobb adag hazai legyártásáért már komolyabb összeget is elkérhetnek a csehek, hacsak nincs a talonban valami, amivel ki tudnánk váltani a CZ-ket...
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 303
93
Ha jó lesz, rendszeresítik, és 6 év alatt mehet a Bren kukába. Nem az a baj az ellenzőknek, hogy valamit próbálkozunk itthon, az a baj, hogy sikerül megint balfaszkodással megcsinálni. De hát, csak folytatjuk a Mig-29, Szu-22 hagyományt....
Nehèz szavakat talàlni nèha arra amit làtok,ès nagyon nehèz csendben maradni. De bazz,most is ott rohadnak a 29-eseink a szabad èg alatt kecsón,ez jól làtható a kèpeken. Hogy nemtalàltak 28 èv alatt egy telibevert szàjbakúrt takaróponyvàt hogy legalàbb àllagmegóvàs a legminimàlisabb szinten biztosítva legyen,ez nekem nem csak a hűtlen kezelèst,de egyenesen a hazaàrulàs fogalmàt is kimeríti. Ott rohad mind szèt a szabad èg alatt. Majd oda adjàk rezes gazsinak ,alamínium mindig kelendő.... '' Nincs hangàr,tàrolàsi kapacitàs stb stb '' szànalmas magyaràzkodàs megy csak . AKKOR TAKARD LE B+!!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 513
113
Kedvelem a csongrádi közösséget, ő miattuk maradt úgy ahogy életben a szakma, a lehetőségekhez képest.
Magam is csongrádi vagyok, lokál patrióta, csak álmomban mertem fegyvergyártásra gondolni kis városomban.
De.
Remélem marad a cz, fn, ua.
Biztos lehetsz benne hogy az arzenálnál lesz gyártva ha lesz.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
5-6 év alatt átfegyverzed a fél US ARMY-t...
Milyen tartalékba raknál új fegyvereket?
Fentebb @Szittya írt számokat is.
Én arra számítok, hogy ezzel a felvételi pontos rendszerbe minimum évi 2-3000 önkéntesnek kell bevonulnia. És akkor már szerintem simán válogattak is.
Ahhoz képest, hogy mennyi az egy évben a felvételizők száma, ez még lehet, hogy alul is van tervezve.
Ezeknek az embereknek minimum 20 évre fegyvert kell biztosítani.
Ha rendesen meg lesz szervezve a rendszer, akkor időröl időre be is lesznek rántva minimum 2-3 hétre, hogy legalább szintentartásként legyen egy kis lövészet, harcászkodás.

Mellesleg, ha lenne egy kis esze a katasztrófavédelemnek, akkor ők is szerveznének hasonló akciót....
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Fentebb @Szittya írt számokat is.
Én arra számítok, hogy ezzel a felvételi pontos rendszerbe minimum évi 2-3000 önkéntesnek kell bevonulnia. És akkor már szerintem simán válogattak is.
Ahhoz képest, hogy mennyi az egy évben a felvételizők száma, ez még lehet, hogy alul is van tervezve.
Ezeknek az embereknek minimum 20 évre fegyvert kell biztosítani.
Ha rendesen meg lesz szervezve a rendszer, akkor időröl időre be is lesznek rántva minimum 2-3 hétre, hogy legalább szintentartásként legyen egy kis lövészet, harcászkodás.

Mellesleg, ha lenne egy kis esze a katasztrófavédelemnek, akkor ők is szerveznének hasonló akciót....
Nem igy működik. Annyi fegyver kell ahány tartalékos lehet. Ha ez a keretszám 30.000 akkor annyi fegyver kell. Függetlenül attól, hogy teszem azt 10 év alatt 50.000 ember fordul meg a rendszerben.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Nem igy működik. Annyi fegyver kell ahány tartalékos lehet. Ha ez a keretszám 30.000 akkor annyi fegyver kell. Függetlenül attól, hogy teszem azt 10 év alatt 50.000 ember fordul meg a rendszerben.
Miért, ha mozgósítani kell, akkor berántunk mindenkit, és csak minden 5.-10.-nek jut fegyver? Aztán majd a halottak kezéből kiveszik a fegyvert? o_O
Aki hivatalos állományból leszerel, az tartalékos állományba kerül, tehát a normál tartalékos rendszerből kikerült emberek felett nekik is kell "majd" fegyver.
A finneknél az azonnali mozgósítási állomány 160-200.000 fő.
De a teljes haderőnek valami 1,5M embert kell tudni ellátni.
Igen, ettől még rohadt messze vagyunk, de a cél - hidd el - az alagút végén ez.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Miért, ha mozgósítani kell, akkor berántunk mindenkit, és csak minden 5.-10.-nek jut fegyver? Aztán majd a halottak kezéből kiveszik a fegyvert? o_O
Aki hivatalos állományból leszerel, az tartalékos állományba kerül, tehát a normál tartalékos rendszerből kikerült emberek felett nekik is kell "majd" fegyver.
A finneknél az azonnali mozgósítási állomány 160-200.000 fő.
De a teljes haderőnek valami 1,5M embert kell tudni ellátni.
Igen, ettől még rohadt messze vagyunk, de a cél - hidd el - az alagút végén ez.
Soha nem lesz 1millió fegyver ezt felejtsd el. A Néphadsereg idején nem tudtunk volna ennyi embert felfegyverezni. Már ennek a létszamnak a fele is csodaszámba menne. Vagy úgy képzeled mint a vh. idején, hogy csak egy karabély meg egyenruha aztán szervezünk gyalogló gyalogos hadosztályokat?
Annyi katona kell amennyinek haditechnikát is tudsz adni +még valamennyi egyéb feladatokra.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 029
2 478
113
Az még létezik? Azt hittem, az valami csúfos kísérlet volt és a smasszereknel végezte...
A KGP-9 fejlesztéséről olvastam anno egy cikket. Abban azt írták, hogy egy olcsó fegyvert akartak létrehozni, ezért több eleme (pl. elsütőbillentyű, sátorvas) az AK-ból származott. A lövéspróbákon jól teljesített a fegyver, valami 8000 lövést adtak le vele folyamatosan akadás nélkül. De a sorozatgyártás során - köszönhetően a nem létező minőségbiztosításnak - már nem tudták azt a minőséget produkálni, hogy jó fegyver maradjon. Hogy aztán ez tényleg így volt-e vagy csak utólag magyarázták a bizonyítványt, azt már nem lehet megállapítani.

A mai világban az Arzenál, mivel nemzetközi piacra is termel, olyan felelőtlenséget nem engedhet meg magának, hogy rossz fegyvert adjon ki saját gyártmányként. Ezért bízom benne, hogy amit terveznek és gyártanak az tényleg jó lesz. Bizonyos buktatók még így is jöhetnek. Például már most emlegetik a sok szabadalmat a fegyvereikben. Ezek vagy beválnak hosszútávon, vagy nem. Ha beválnak, nyert ügyük van.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Szerinted a licenc mibe tartozik?
Biztosan nem exportba. Szerinted miért akarja idehozni a RM a gyartását, miután a Bundestag megszivatta őket, és vagy 2 évig jegelték a MAN teherautók exportját is a szaudiaknak.
A RM be is perelte a szövetségi államot, és végül meg is nyerték a pert, és leszállíthatták a "gyártelepen álló" többezer teherautót.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Gondoljuk már át ezt az 1,5 milliós számot.
Legyen ebből ténylegesen harcoló az 10% (ez kb a rajok létszáma). Az 150.000 fő.
Ha a mostani 8 fővel számolunk akkor ez 18750 raj. Ez jelen 18750db Carl Gustafot, 37500db LMG-t és 112500 gépkarabélyt.
 
  • Tetszik
Reactions: endre