• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 537
55 925
113
Valóban nem B3 ahogy rákerestem a videóra (akkora kerültek fel amikor a T-90-en toronyból megfogta a TOW-ot) valszeg M1 valamilyen ERA-s verzióban.

Egyébként minden tankor ki lehet lőni, nincs kilőhetetlen harckocsi. A kérdés mindig csak annyi, hogy mennyire nehéz kilőni az adott típust.

Amúgy hova a lóherébe került a rengeteg videó a Szír háborúból? Leszedték volna őket?

Simán. Ami nagyon feldühít, hogy az izraellel kapcsolatos kínos videókat leszedik. Mekava kilövés ATGM-el, Apache lelövés MANPAD-al stb....

Amúgy szír T-72 válogatás:
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Meg az ukránoknak van egy csomó exszovjet vagy onnan eredeztethető saját ATGM-je ami baromira elég egy T-72B3 megbontására?

Igen. Saját gyárral is rendelkeznek, fejlesztésben meg épp közösködni akarnak a lengyelekkel, ha igazat csiripelnek a madarak. (A rakéta technológia az egyik legjobb állapotban vészelte át a függetlenség három évtizedét, ha minden igaz.)
Viszont mivel a téma az volt, hogy a rács mennyire véd a Javelin ellen, ezért én is erre szorítkoztam. Ténylegesen vannak olyan rajok náluk bőven, amelyiknél egyetlen amcsi rakéta sincs, ezért más típus más paramétereivel kell megpróbálniuk megoldani az adott helyzetet.

Minden találat gyengíti a védelmet és második csatanapon már simán lehet olyan sz@r állapotban, hogy a harckocsi akár egy RPG-val is kilőhető.

Na, ez már tényleg egyes fórum társak szintje, aki ha valami témában megszorul, rögtön jön azzal, hogy ő nem is azt mondta és behoz olyan dolgokat, amik az eredeti kérdésfelvetésben benne sem voltak.
Egész pontosan: Az "akár csak egy RPG" alatt gondolom RPG-7-et értünk. Ami akkor fog felülről támadni, amikor egy repülőgépből ejtőernyővel magad ugrasz ki és esés közben lősz a tankra. (Mert katona nem fog az életbe se a csatatér kellős közepére deszantolni neked, az egészen biztos.)
Szóval a te példádban is a "kerítés" megtette a dolgát, ha csak egy Javelint tudtak rá kilőni, akkor harcképes maradt. Frontból pedig kibírja a második nap is az RPG-7-et, mert ez a feladata.

Behozatunk minden féle mást. Ha egy tüzérségi HE találja el a tetőt, persze, hogy átütheti! Nem csak a rácsa fog lerepülni. De remélem a magyar katonák jobban reagálnak majd a helyzetekre és ha a Lynx vagy a Leo APS-s töltete régen a felére visszaesett, akkor nem nyomják a gázpedált, hanem manőverező harcra készülnek. Ami nálam azt (is) jelenti, hogy a sérült járműveket a művelet parancsnoka visszavonja javításra... ha saját lábán el tudja hagyni a csatateret, akkor úgy; ha mozogni nem képes, akkor a páncélozott mentő járművekkel.

Amikor arról beszélsz, hogy a második nap már alig véd valamit a páncélja és a szenzorok többsége diszfunkciós, akkor egy olyan Dombasz-Luhanszk harcmezőről beszélünk, ahol lassan egy évtizede folyik a háború és a tankok egy jelentős hányada még mindig bevethető.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
Erről beszélek, hogy a rácson elakad. Az első robbanás amit látsz az nem a kumulatív sugár,ott csak egy kivetőtöltet löki-lövi a cél felé a harci részt.
De mi akad el a rácson? Egy nyamvadt kumulatív gombóc indul el lefelé.


Remélem nem gondolsz komolyan több méteres kumulatív sugarakat o_O
De. Ha akarod mutatok neked 2 harckocsi hosszúságú kumulatív sugarat is. Az, hogy a TOW 2B esetén nem egy hosszú sugár, hanem egy kis gombóc indul lefelé amiatt van, hogy a harci rész szöge baromi nagy. Ettől az is messzire el tud jutni, csak nem olyan fókuszált, emiatt hamarabb szétesik, gyorsabban elveszíti az energiáját. Ugye 2 ilyen gombóckánk van, pontosan amiatt, mert arra tervezték, hogy az első eltakarítsa a reaktív páncélzat a második meg beüsse a páncélt.
main-qimg-3215da0225a5a84188cfa04f7cb297a5.png

Ezenkívül a kémiai tölteteknél sokat, nagyon sokat számít az optimális elműködési távolság. Nem véletlenül "üreges" a töltetek orrésze.
Az -az üreges orrész biztosítja az optimális távolságot a megfelelő sugárkoncentrációhoz, amivel hozhatóak a hivatalos átütési adatok.
Túl közeli, vagy távoli elműködésnél a sugár vagy nem alakul ki megfelelően, vagy szóródik nagyobb távolságon, ezáltal radikálisan romlik az átütése.
Ezért adok egy piros pontot, mert ezt sem szokták tudni, azonban egy flyover módban repülő rakéta esetén nincs szükség az üreges orrészre, hiszen az a közel megfelelő távolság, amennyivel a harckocsi felett elrepül a rakéta.
Ez Bill 2, olyat ami ilyen szemléletesen bemutatná a TOW 2B repülését nem találtam.

8JuayoOa0wTEG7tpY1TGV7BPnOF2GKZN5epTgsKp4nzo8_WdG35ljTdld4wIOP0sbAFrKHlr9-ZQ2SIiO8i_ktBTBkGQfG0


Tehát a rács +Relikt +főpáncél akár működhet is...
Így van, be is tettem neked 2 képet az eredeti hozzászólásomban, ami ellen lehet haszna, az egyiken egy Javelin a másikon meg egy MMP van.

 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
A rendes, valóban felülről támadó TOW-2B ellen nyilván a rács maga csak kis mértékben véd (amennyit kivesz a töltetből, hogy a rácson is át kell mennie). Viszont a harckocsi tetején vannak reaktív téglák is. A TOW-2B a nagyobb gyújtási távolság miatt nem klasszikus kumulatív, hanem ütőtányéros (EFP) töltettel van felszerelve. Az ellen a rács + reaktív téglák + a tetőpáncélzat lehetséges hogy elég, bár ez messze nem biztos.
Viszont TOW-2B nem hogy az Oroszországgal határos országokban nincs hadrendben (kivéve Finnországot), de még a kelet-európai volt szocialista országokban sem. Legfeljebb az épp ott lévő jenki csapatoknál fordulhat elő.

A másik ilyen, valóban kb. 90 fokban lefelé, közelségi gyújtóval elműködő rakéta, a svéd BILL 2 ellen a rács és a reaktív tégla biztosan kevés lenne, mert az ütőtányér helyett egy nagyobb fókusztávolságra beállított hagyományos kumulatív töltetet használ, kb 1 méter gyújtási távolsággal és bő 500 mm átütéssel. A reaktív téglák a kumulatív töltettel szemben az alap páncélvastagság adta védelmet növelik meg virtuálisan 2-2,5-szeresre. Viszont a tetőpáncélzat vastagságának még a 2-2,5-szerese + a rács (ha annak rúdja épp a sugár útjában van) együttesen is eltörpül az 500 mm feletti átütőképességgel szemben. Ráadásul a BILL 2 tandem kumulatív abban az értelemben, hogy a fő töltet indítása előtt annál is egy kisebb töltet elműködteti a reaktív téglát. Szemben a TOW-2B-vel, aminek a két teljes értékű ütőtányéros töltete két különböző ponton próbál átütni.
De ez persze szintén csak egy orosz-svéd, vagy orosz-osztrák háború esetén lenne érdekes, aminek meglehetősen minimális az esélye.

A felülről támadónak nevezet, de valójában csak ferdén támadó és a kumulatív sugarat ne közelségi gyújtóval, hanem a becsapódáskor, a rakéta tengelyében indító rakéták esetében (Spike, Javelin és társai) ez a rács olyan arányban biztosan növeli a védettséget, amilyen arányban nem működik el rajta a gyújtó. Hiszen ekkor elműködés nélkül szét roncsolja a kumulatív töltetet és gyakorlatilag hatástalanná teszi azt, mire a páncélhoz ér. Ez az el nem működési arány rakétagránátoknál a tapasztalatok szerint kb. 50%. Páncéltörő rakétáknál nem tudok tapasztalati adatról, de az oroszok nyilván tanulmányozták a szóba jöhető rakéták gyújtóját és nem tették volna fel ezt a - tényleg szörnyen kinéző - rácsot, ha csak mondjuk 20-30%-ban védene.

Ha elműködik a rácson a gyújtó, akkor a kumulatív sugár kialakul, de a páncéltól mért távolság elrontja a fókuszát. Ez mérsékelten csökkenti a sugár átütőképességét (például 150 mm kumulatív töltetnél 1 méter fokusz rontás kb. 2-2,5-szer gyengébb átütést eredményez). Ehhez a csökkentéshez adódik az, hogy a sugár nem merőlegesen lefelé, hanem ferdén érkezik a nagyjából vízszintes péncélra. A kumulatív töltek nagyon érzékenyek a becsapódási szögre és a ferdén érkező sugár átütése jóval kisebb (szögtól függően, 45-60 fokos szögtartományban fele-harmada is lehet). A harmadik átütést csökkentő elem a reaktív tégla, amit a tandem robbanófej első töltete alapesetben kiiktatna, ha közvetlen a téglába csapódna be a rakéta. Végül ott van maga a tetőpáncélzat. Mindegyik tényező csak csökkenti bizonyos mértékben az átütést.
Ez egy nagy átmérőjű, robosztus (1000 mm feletti) átütéssel rendelkező fő töltetű rakéta esetén együttvéve is valószínűleg kevés. Viszont például a Javelin, a maga 127 mm átmérőjével nem olyan őrülten nagy átütő képességű. A sima reaktív téglával védett, de vékony torony, vagy test tetőpáncél ellen ez még ferde becsapódási szög esetén is elég, mivel a tandem kumulatív fej első, apró töltete kiiktatja a reaktív téglát. A rács viszont az első apró töltetet akár hatástalanná teheti a reaktív tégla ellen, még elműködés esetén is és így a reaktív tégla hatékonyan csökkenti a főtöltet átütését. A reaktív tégla hatékony működése, a főtöltet sugarának ferde érkezése, valamint a rács által elrontott fókusz mellett a Javelin átütő képessége már nem biztos, hogy elég még elműködés esetén sem. Ez valószínűleg becsapódási szögtől és a becsapódás helyétől függ.

Szóval nyilván nem csodaszer, de van rá esély, hogy például Javelin ellen 50%-nál nagyobb védelmet is ad. Ahogy @fip7 is írta,: olcsó, egyszerű, mérsékelt tömegnövekedéssel jár. Tehát lehet több az előnye, mint a hátránya. Valószínűleg ezt alaposan kisakkozták az oroszok és nem csak viccből rakják fel, hátha használ valamit, sufni tuning megoldásként.

Az más kérdés, hogy valami elképesztően ronda és vannak nyilvánvaló hátrányai is.
Köszönöm, hogy kifejtetted azt, amit én csak pár képpel illusztráltam.
 
W

Wilson

Guest
Amúgy hova a lóherébe került a rengeteg videó a Szír háborúból? Leszedték volna őket?
Ha már megidézted Szíria "szellemét" ezt a cikket már korábban be akartam rakni (hadd örüljön pogány), mivel részben választ ad,hogy milyen konzekvenciákat vontak le az oroszok a szíriai tapasztalataikból....


A tűz körhintája

Miért változtatta meg Oroszország a tankok használatának taktikáját?

Andrey Stanavov

A nagyszabású tankcsaták kora már a múlté. A helyi konfliktusokban az egyértelmű frontvonalak elmosódtak - a gyors "dzsihádmobilok" tankelhárító irányított rakétákkal és saját készítésű út menti bombákkal határozottan diktálják a játék új szabályait. Nehéz páncélozott járműveket "frontálisan" az ellenségre küldeni nemcsak hatástalan, hanem halálos is.

Az orosz harckocsik személyzete figyelembe vette a szíriai háború tapasztalatait, és számos olyan taktikai technikát fejlesztett ki, amelyek gyakorlatilag sebezhetetlenné teszik a harcjárműveket. Hogy megértsük, hogyan működik mindez, a RIA Novosztyi tudósítója elment a voronyezsi Pogonovo lőtérre.

Az ördög kereke

Sínek csattogása, dízelek dübörgése és sima csövű ágyúk nehéz, gördülő dübörgése - a közelmúltban Voronyezs közelében zajlott a Nyugati Katonai Körzet 20. gárdája egyesített hadseregének harckocsi-állományainak zászlóalj-taktikai gyakorlata. A hadsereg T-72 Ural harckocsikkal van felfegyverezve, különböző módosításokkal.

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

T-72B1 harckocsi a voronyezsi régióban található Pogonovo gyakorlótéren.
© RIA Novosti / Andrei Stanavov

A legfejlettebbek a korszerűsített T-72B3-asok, amelyek új löveggel, digitális tűzvezető rendszerrel, erősebb motorral és a Relikt dinamikus védelmi modulok legújabb generációjával rendelkeznek. A járművezető számára hangvezérlő rendszer áll rendelkezésre.

Az ezredek új járműveivel takarékoskodnak, és igyekeznek nem elhasználni az erőforrásaikat, ezért kiképzési célokra a régi "baskírokat" használják.

A 72. család fő előnye a megbízhatóság még a legkeményebb üzemi körülmények között is - hőségben, fagyban, magas páratartalomban. Ha egy harckocsi mégis meghibásodna, azt "a helyszínen" is meg lehet javítani.

A 45 tonnás, zömök gépek poroszlopokat kavarva, meglepően fürgén kapaszkodnak fel a napsütötte hegyvonulat lejtőin. Közvetlen közelről lőnek, szinte megállás nélkül.

A mezőn, három kilométerre a tűzvonaltól látványosan "virítanak" a repeszlövedékek robbanásának földi virágai. Az ellenség páncélozott járműveit imitáló fa céltáblákat állítanak fel.

1523760337_0:0:5014:3346_0x0_80_0_0_9e8456083f2b9e6174f515333f78abe4.jpg.webp


A lövedékek halmokban hevernek - a távcsövön keresztül láthatjuk, hogy sok céltábla megsemmisült vagy részben megsemmisült.

"Ezt a technikát "harckocsi körhintának" nevezik" - mondta a RIA Novosztyinak Roman Scsegolev százados, egy harckocsizó század parancsnoka. - Korlátlan ideig tartó tüzelést tesz lehetővé. Lehet három, hat, kilenc vagy több jármű. Folyamatosan körbejárnak - az egyik tüzel, a másik hátrébb húzódik és újratölt, a harmadik felkészül a pozícióba való belépésre, és így tovább. A tűzelés megállás nélkül folyik, csak a lőszerek betöltésére van időd.

1523761379_0:421:6016:3827_600x0_80_0_0_0f4fce5816e1f4c1ac34f99cc8f63bdd.jpg.webp


"Az amerikai Abrams-szal ellentétben a mi tankjainknak van egy fontos előnye: az automata töltő, amely jelentősen növeli a tűzgyorsaságot" - folytatja.

Учения танковых рот. Полигон Погоново, Воронежская область

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

T-72B1 harckocsi a voronyezsi régióban található Pogonovo gyakorlótéren.
© RIA Novosti / Andrei Stanavov
 
W

Wilson

Guest
2.

Ez a "harckocsi körhinta" egy hatalmas revolver forgó dobjához hasonlítható. Csak lőszer helyett tankokat tartalmaz, és lövedékek helyett erőteljes 125 mm-es lövedékeket. A rendszert akkor alkalmazzák, ha nem tudni, hogy az ellenség harckocsikkal, páncéltörő rakétákkal vagy gránátvetőkkel van-e felfegyverezve.

A percenként akár nyolc-tíz lövést is leadó intenzív zaklató tűz előbb-utóbb válaszlépésre kényszerít, felfedve az álcázott állásokat.

"Képzeljük el, hogy a tankok tíz, húsz, harminc percig tüzelnek szünet nélkül" - magyarázza Shchegolev. - A másik oldalon nem bírják ki, és visszalőnek, "megvilágítva" a fegyvereiket. És rögtön csatlakoznak az álcázott tankjaink, a speciálisan kiképzett legénységgel rendelkező mesterlövészek. Gyorsan és pontosan "kiszúrják" a beazonosított célpontokat."

A szíriai iskola

A helyi konfliktusok világosan megmutatták, hogy a klasszikus értelemben vett pozíciós védelem és támadás már régen elavult.

Szíriában például a felkelők nem vesződnek azzal, hogy stratégiai támadásokat tervezzenek és nyilakat rajzoljanak a műveleti térképekre, hanem a mobil gerilla hadviselés taktikáját választják: kiszúrják a kormányerők állásait, gyors "dzsihádmobilokkal" érkeznek, pontos csapásokat mérnek, és azonnal elmenekülnek.

Az ilyen támadások visszaverése során a "tankkarusszel" különösen hatékony az úgynevezett "szíriai sáncokkal", azaz magas, földből vagy homokból készült, lőnyílásokkal ellátott sáncokkal van kombinálva.

A harckocsik folyamatosan haladnak a töltés mentén, és tüzelnek, amint elérik a következő "ablakot". Minden lövés után eltűnnek a "sánc" mögött. Mivel a járművek állandó mozgásban vannak, szinte lehetetlen célozni és támadni őket. Az ellenséges megfigyelők megtévesztése érdekében a parancsnok véletlenszerűen választja ki a következő lövéshez a lőnyílást - ez azt a hamis benyomást kelti, hogy több tank van, mint amennyi valójában van.

1501720028_0:0:3072:2046_0x0_80_0_0_d9ddfcf62dff62fe33dcb15b348c1578.jpg.webp

Танк Т-72 на передовых позициях Сирийской Арабской Армии (САА) у дороги из Хомса в Пальмиру

Экипаж танка Т-72 10-й дивизии 2-го корпуса Сирийской Арабской Армии (САА) на боевом дежурстве на позиции у города Катана в провинции Дамаск

A Szíriai Arab Hadsereg (SAA) 2. hadtestének 10. hadosztályának harckocsizó személyzete harci szolgálatban a Damaszkusz tartománybeli Qatana város közelében lévő állásban.
© RIA Novosztyi / Mihail Voszkreszensszkij

"A rendszer kis számú járművel is működik" - magyarázza Shchegolev. - Egyetlen harckocsizó szakasz olyan nagy intenzitású tüzet tud elérni, hogy az ellenséget meg fogja győzni arról, hogy legalább egy zászlóalj dolgozik ellene.

Fontos, hogy ezek a fedezékek/sácok a harckocsi leggyengébb pontjait - a harckocsi test oldalsó kiálló részeit - fedje. És nem csak a speciális gátak, hanem a természetes terep elemei is alkalmasak erre.

A sáncokat/fedezékeket mind a műszaki egységek, mind a legénység ássa. Minden a küldetéstől függ - minél erősebb az ellenséges csoportosulás, annál többre van szükség belőlük.

És bár a "körhinta" elsősorban védekező taktika, gyorsan megteremti a feltételeket ahhoz, hogy támadásba lendüljön.

A harckocsik folyamatosan mozgásban vannak és tüzelnek, a legénység "bemelegítve" - az első parancsra készen állnak arra, hogy harci alakzatba sorakozzanak és előre haladjanak.

"A harckocsizók legfontosabb alapelve, hogy a legénység egy család, amelyben az ember rögtön megérti egymást" - mondja a századparancsnok. - Azonnal látjuk, hogy ki és hogyan dolgozik kivel. Ha úgy látjuk, hogy a lövész és a parancsnok megtalálja a közös nyelvet, akkor ugyanabba a legénységbe helyezzük őket, és a lőtéren ellenőrizzük őket. Egy jól összeszokott csapat és egy nyers, ismeretlen csapat - ez olyan, mint ég és föld.

Még egy érdekes taktikai lépés a "tanknadrág". Egy harckocsi felváltva tüzel két egymás mellé ásott lövészárokból - a fő- és a tartalék lövészárokból - anélkül, hogy három-öt másodpercnél tovább tartana egy pozíciót. Belépett az árokba, tüzet nyitott, - és gyorsan átment a következőbe. Az ellenséges páncéltörő fegyvereknek egyszerűen nincs idejük reagálni.

A járművek párosával, helycserével, keresztben, akár kaotikus sorrendben is dolgozhatnak.

"Ezek meglehetősen bonyolult műveletek, a legénység magas szintű kiképzését igénylik" - jegyzi meg Vladislav Seliverstov főhadnagy, a harckocsizó század megbízott parancsnoka. - Állandóan gyakorolunk. Hetente legalább két lövész- és egy vezetési tréninget tartanak. Eleinte 14,5 milliméteres kaliberű betétes csöveket használunk, majd a legénység az alap 125 milliméteres lőszerhez juthat. Megtanulják, hogyan kell megfelelően kezelni a tankot, hogyan kell kezelni a fegyvert.

Vladislav 27 éves, a kazanyi Vörös Zászlós Iskolában végzett. Mindent meg tud csinálni - ha szükséges, a sofőrt és a lövészt is helyettesítheti. Ikertestvére ugyanebben az egységben szolgál harckocsiparancsnokként - rendszeres résztvevője a kerületi és a hadsereg harckocsizó biatlonversenyeinek.

Láthatatlan páncélosok

A "nadrág", a "körhinta" és a "szíriai tengely" mellett a 20. gépesített kiszolgálóegység harckocsizó személyzete tökéletesíti a Nagy Honvédő Háború napjaiban kitalált zárt tűzállásokból való tüzelést. Most, az új, nagy hatótávolságú harckocsiágyúk és az új lőszerek megjelenésével ez a taktika különösen aktuálissá vált. Az ötlet lényege, hogy a tankok nem a szokásos módon közvetlen tűzzel találják el a célpontokat, hanem a terep "redőiben" rejtőznek el, és mögülük lőnek - mint a tüzérségi lövegek.

1523758689_0:0:5611:3745_0x0_80_0_0_4aa1014182b8f067ee69524dfe40f87a.jpg.webp


"A lövedékeink nagyon egyenletesen repülnek, így ez a technika lehetővé teszi, hogy nagyon nagy távolságból is maximális károkat okozzunk az ellenségnek" - hangsúlyozza Szeliverstov. - Ráadásul így az ellenség nem látja a harckocsikat, ezért nem tudja megsemmisíteni őket hagyományos eszközeivel -lövegekkel, harckocsikkal, páncéltörő irányított rakétákkal és gránátvetőkkel. Így már csak a nagy hatótávolságú tüzérség és a repülés marad, amelyek bevetése és bevetése időbe telik. de ez idő alatt a tankok gyorsan jönnek, lőnek és elmennek.

A tüzet a lövész-kezelő korrigálja, aki az oldalszinten adja meg a tüzelési adatokat.

A találatok pontossága a helyes számítással nagyon magas - nyolc kilométeres távolságban a lövedékek mindössze 15-20 méteres hibával találnak. A zárt helyzetből történő tüzeléshez általában repeszlövedékeket használnak.

A tüzérség tekintetében a modern orosz harckocsik több mint megfelelően felszereltek. Például a T-72B3-as legújabb módosítása fel van szerelve egy továbbfejlesztett Sosna-U irányzékkal, digitális ballisztikai számológéppel, tüzelőállapot-érzékelőkkel és automatikus célkövető rendszerrel. A számítógép egy miniszámítógép, amely meghatározza a lövedék röppályáját, figyelembe véve a célpont mozgását és a tank sebességét, a levegő hőmérsékletét, a töltetet és számos más paramétert. Éjszaka a célzóberendezések a fő irányzék hőképcsatornáján keresztül működnek.

"A hőkamera olyan erős, hogy egyszer télen két kilométeres távolságból is láttam rajta keresztül egy nyulat" - mondja Szeliverstov.

"Ennek megfelelően egy személy még messzebbre is látható. Bár a fő feladatunk a páncélozott járművek elleni harc, a kiképzésen mindent megtanulunk - a gépfegyveres csapatok, RPG-k és a járművekre szerelt visszarúgás nélküli lövegek azonosítását és megsemmisítését. Az ilyen célpontok ellen általában géppuskát használunk.

Akár így, akár úgy, akár úgy, függetlenül attól, hogy a harckocsi mennyire fejlett és felszerelt, az csak egy eszköz, amelynek harci hatékonysága a legénység képességein és összetartásán múlik. Mint minden fegyvert, azt is tudni kell, hogyan kell használni.

Míg egyesek kezében jellegzetes, zömök sziluettjével könnyű célpont az ellenség számára, mások kezében egy megfoghatatlan, halálos gépezet.

 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 926
13 181
113
Meg az ukránoknak van egy csomó exszovjet vagy onnan eredeztethető saját ATGM-je ami baromira elég egy T-72B3 megbontására?

T72B3 és T-72B3M Kontakt 5 és Relikt téglákkal felturbózott páncélzata ellen elölről aligha lenne átütés ex-szovjet páncéltörőkkel. Ne nézd már teljesen sík hülyének az oroszokat, hogy elköltenek egy csomó pénzt a harckocsik korszerűsítésére, de még a saját 30-40 éves páncéltörőik ellen sem védettek, még fő irányból sem!
Legfeljebb oldalról, vagy hátulról lenne esélye azoknak a rakétáknak.

Azokat a szír videókat amikben a sima TOW2A szétdurrantja az egyik frissen kapott T72B3-mat hova sorolnád? :D

Először is a szír videókban nem T-72B3-at kapnak szét. Én legalábbis ilyen videót nem láttam.
Másodszor a találat még nem jelent átütést. Pont erről van itt szó. A videókon pedig a találat utáni kiégés jellemzően nem látszik, csak maga a találat. Kettőt találgathatsz, hogy miért. Amikor látszik a kiégés, vagy felrobbanás, az általában sima, korszerűsítés nélküli T-72. Abból is a T-72/M/M1/A/AV változat. Legfeljebb Kontakt-1 téglákkal, vagy azokkal sem.
Harmadszor már többször leírtuk, hogy mi a különbség a TOW-2A közvetlen találatra alapozott kumulatív feje és a TOW-2B közelségi gyújtós, felülről támadó ütőtányéros feje közt. Nem kellene a kettő összekeverni! Szíriában TOW-2B tudtommal soha nem került bevetésre.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 537
55 925
113
Erről kellene egy forrás is! Ja hogy niiiiiiiincs! :D

Az állításod ellenkezőjéről meg bőven van...

Akkor mutass egyet ;)


Az EFP csak a nagyon régi "könnyű" ERA-k ellen hatékony, mint például az Izraeli Blazer.
Az EFP ütésére elműködő, és/vagy "nehéz" ERA-k az EFP ellen is hatékonyak.
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Az EFP csak a nagyon régi "könnyű" ERA-k ellen hatékony, mint például az Izraeli Blazer.
Az EFP ütésére elműködő, és/vagy "nehéz" ERA-k az EFP ellen is hatékonyak.
Tudod ez pontosan ugyanolyan kijelentés, mint az "ERA+NERA áttörhetetlen még a tandem számára is".

És ez pontosan ugyanaz, mintha azt mondanád, hogy "a Tigris páncélja áttörhetetlen a páncéltörő ágyúk számára".

Akkor mutass egyet ;)
Pár oldallal visszafelé adtam egyet...
img034.jpg
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 302
113
Ha már megidézted Szíria "szellemét" ezt a cikket már korábban be akartam rakni (hadd örüljön pogány), mivel részben választ ad,hogy milyen konzekvenciákat vontak le az oroszok a szíriai tapasztalataikból....


A tűz körhintája

Miért változtatta meg Oroszország a tankok használatának taktikáját?

Andrey Stanavov

A nagyszabású tankcsaták kora már a múlté. A helyi konfliktusokban az egyértelmű frontvonalak elmosódtak - a gyors "dzsihádmobilok" tankelhárító irányított rakétákkal és saját készítésű út menti bombákkal határozottan diktálják a játék új szabályait. Nehéz páncélozott járműveket "frontálisan" az ellenségre küldeni nemcsak hatástalan, hanem halálos is.

Az orosz harckocsik személyzete figyelembe vette a szíriai háború tapasztalatait, és számos olyan taktikai technikát fejlesztett ki, amelyek gyakorlatilag sebezhetetlenné teszik a harcjárműveket. Hogy megértsük, hogyan működik mindez, a RIA Novosztyi tudósítója elment a voronyezsi Pogonovo lőtérre.

Az ördög kereke

Sínek csattogása, dízelek dübörgése és sima csövű ágyúk nehéz, gördülő dübörgése - a közelmúltban Voronyezs közelében zajlott a Nyugati Katonai Körzet 20. gárdája egyesített hadseregének harckocsi-állományainak zászlóalj-taktikai gyakorlata. A hadsereg T-72 Ural harckocsikkal van felfegyverezve, különböző módosításokkal.

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

T-72B1 harckocsi a voronyezsi régióban található Pogonovo gyakorlótéren.
© RIA Novosti / Andrei Stanavov

A legfejlettebbek a korszerűsített T-72B3-asok, amelyek új löveggel, digitális tűzvezető rendszerrel, erősebb motorral és a Relikt dinamikus védelmi modulok legújabb generációjával rendelkeznek. A járművezető számára hangvezérlő rendszer áll rendelkezésre.

Az ezredek új járműveivel takarékoskodnak, és igyekeznek nem elhasználni az erőforrásaikat, ezért kiképzési célokra a régi "baskírokat" használják.

A 72. család fő előnye a megbízhatóság még a legkeményebb üzemi körülmények között is - hőségben, fagyban, magas páratartalomban. Ha egy harckocsi mégis meghibásodna, azt "a helyszínen" is meg lehet javítani.

A 45 tonnás, zömök gépek poroszlopokat kavarva, meglepően fürgén kapaszkodnak fel a napsütötte hegyvonulat lejtőin. Közvetlen közelről lőnek, szinte megállás nélkül.

A mezőn, három kilométerre a tűzvonaltól látványosan "virítanak" a repeszlövedékek robbanásának földi virágai. Az ellenség páncélozott járműveit imitáló fa céltáblákat állítanak fel.

1523760337_0:0:5014:3346_0x0_80_0_0_9e8456083f2b9e6174f515333f78abe4.jpg.webp


A lövedékek halmokban hevernek - a távcsövön keresztül láthatjuk, hogy sok céltábla megsemmisült vagy részben megsemmisült.

"Ezt a technikát "harckocsi körhintának" nevezik" - mondta a RIA Novosztyinak Roman Scsegolev százados, egy harckocsizó század parancsnoka. - Korlátlan ideig tartó tüzelést tesz lehetővé. Lehet három, hat, kilenc vagy több jármű. Folyamatosan körbejárnak - az egyik tüzel, a másik hátrébb húzódik és újratölt, a harmadik felkészül a pozícióba való belépésre, és így tovább. A tűzelés megállás nélkül folyik, csak a lőszerek betöltésére van időd.

1523761379_0:421:6016:3827_600x0_80_0_0_0f4fce5816e1f4c1ac34f99cc8f63bdd.jpg.webp


"Az amerikai Abrams-szal ellentétben a mi tankjainknak van egy fontos előnye: az automata töltő, amely jelentősen növeli a tűzgyorsaságot" - folytatja.

Учения танковых рот. Полигон Погоново, Воронежская область

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

T-72B1 harckocsi a voronyezsi régióban található Pogonovo gyakorlótéren.
© RIA Novosti / Andrei Stanavov
"A hadsereg T-72 Ural harckocsikkal van felfegyverezve"
Még használnak Urált a ruszkik?

"A 72. család fő előnye a megbízhatóság még a legkeményebb üzemi körülmények között is - hőségben, fagyban, magas páratartalomban. Ha egy harckocsi mégis meghibásodna, azt "a helyszínen" is meg lehet javítani."
Hát a T-72 az egyik legnehezebben javítható harckocsi. A megbízhatóságot ne is említsük.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 290
113
De mi akad el a rácson? Egy nyamvadt kumulatív gombóc indul el lefelé
Az a rács csak közel 90 fokban rács, kisebb szögben egybefüggő felületet ad ki, nézd Boki fotóját. És igen, a rács is elég hogy szétszórja a sugarat-gombócot. Távolság? Az átütést az explózíós ponttól számolják, nem egy random távolságról. Lásd nagyító, napfény, papírlap.
Tudod jól hogy a kumulatív sugár halála a szabad levegő.

Ugye 2 ilyen gombóckánk van, pontosan amiatt, mert arra tervezték, hogy az első eltakarítsa a reaktív páncélzat a második meg beüsse a páncélt.
Igen, az első a rács+távolság, második a Relikt. Illetve a tandem elrendezésből adódóan a a második sem az optimális távról fog indulni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 826
78 005
113
"A hadsereg T-72 Ural harckocsikkal van felfegyverezve"
Még használnak Urált a ruszkik?

"A 72. család fő előnye a megbízhatóság még a legkeményebb üzemi körülmények között is - hőségben, fagyban, magas páratartalomban. Ha egy harckocsi mégis meghibásodna, azt "a helyszínen" is meg lehet javítani."
Hát a T-72 az egyik legnehezebben javítható harckocsi. A megbízhatóságot ne is említsük.
Az a típus neve, hogy Ural. Olyan ez mnit a Flanker. Tök mind1, hogy SZU-27P vagy SZU-35Sz az attól még Flanker.