• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 077
113
@Vlad , arról van valami információd, hogy ez mennyibe kerül?

T-72_MBT_Shygys_Aselsan_main_battle_tank_KADEX_2016_Astana_Kazakhstan_001.jpg
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
Meg az ukránoknak van egy csomó exszovjet vagy onnan eredeztethető saját ATGM-je ami baromira elég egy T-72B3 megbontására?

T72B3 és T-72B3M Kontakt 5 és Relikt téglákkal felturbózott páncélzata ellen elölről aligha lenne átütés ex-szovjet páncéltörőkkel. Ne nézd már teljesen sík hülyének az oroszokat, hogy elköltenek egy csomó pénzt a harckocsik korszerűsítésére, de még a saját 30-40 éves páncéltörőik ellen sem védettek, még fő irányból sem!
Legfeljebb oldalról, vagy hátulról lenne esélye azoknak a rakétáknak.

Azokat a szír videókat amikben a sima TOW2A szétdurrantja az egyik frissen kapott T72B3-mat hova sorolnád? :D

Először is a szír videókban nem T-72B3-at kapnak szét. Én legalábbis ilyen videót nem láttam.
Másodszor a találat még nem jelent átütést. Pont erről van itt szó. A videókon pedig a találat utáni kiégés jellemzően nem látszik, csak maga a találat. Kettőt találgathatsz, hogy miért. Amikor látszik a kiégés, vagy felrobbanás, az általában sima, korszerűsítés nélküli T-72. Abból is a T-72/M/M1/A/AV változat. Legfeljebb Kontakt-1 téglákkal, vagy azokkal sem.
Harmadszor már többször leírtuk, hogy mi a különbség a TOW-2A közvetlen találatra alapozott kumulatív feje és a TOW-2B közelségi gyújtós, felülről támadó ütőtányéros feje közt. Nem kellene a kettő összekeverni! Szíriában TOW-2B tudtommal soha nem került bevetésre.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 788
113
Erről kellene egy forrás is! Ja hogy niiiiiiiincs! :D

Az állításod ellenkezőjéről meg bőven van...

Akkor mutass egyet ;)


Az EFP csak a nagyon régi "könnyű" ERA-k ellen hatékony, mint például az Izraeli Blazer.
Az EFP ütésére elműködő, és/vagy "nehéz" ERA-k az EFP ellen is hatékonyak.
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 214
113
Az EFP csak a nagyon régi "könnyű" ERA-k ellen hatékony, mint például az Izraeli Blazer.
Az EFP ütésére elműködő, és/vagy "nehéz" ERA-k az EFP ellen is hatékonyak.
Tudod ez pontosan ugyanolyan kijelentés, mint az "ERA+NERA áttörhetetlen még a tandem számára is".

És ez pontosan ugyanaz, mintha azt mondanád, hogy "a Tigris páncélja áttörhetetlen a páncéltörő ágyúk számára".

Akkor mutass egyet ;)
Pár oldallal visszafelé adtam egyet...
img034.jpg
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Ha már megidézted Szíria "szellemét" ezt a cikket már korábban be akartam rakni (hadd örüljön pogány), mivel részben választ ad,hogy milyen konzekvenciákat vontak le az oroszok a szíriai tapasztalataikból....


A tűz körhintája

Miért változtatta meg Oroszország a tankok használatának taktikáját?

Andrey Stanavov

A nagyszabású tankcsaták kora már a múlté. A helyi konfliktusokban az egyértelmű frontvonalak elmosódtak - a gyors "dzsihádmobilok" tankelhárító irányított rakétákkal és saját készítésű út menti bombákkal határozottan diktálják a játék új szabályait. Nehéz páncélozott járműveket "frontálisan" az ellenségre küldeni nemcsak hatástalan, hanem halálos is.

Az orosz harckocsik személyzete figyelembe vette a szíriai háború tapasztalatait, és számos olyan taktikai technikát fejlesztett ki, amelyek gyakorlatilag sebezhetetlenné teszik a harcjárműveket. Hogy megértsük, hogyan működik mindez, a RIA Novosztyi tudósítója elment a voronyezsi Pogonovo lőtérre.

Az ördög kereke

Sínek csattogása, dízelek dübörgése és sima csövű ágyúk nehéz, gördülő dübörgése - a közelmúltban Voronyezs közelében zajlott a Nyugati Katonai Körzet 20. gárdája egyesített hadseregének harckocsi-állományainak zászlóalj-taktikai gyakorlata. A hadsereg T-72 Ural harckocsikkal van felfegyverezve, különböző módosításokkal.

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

T-72B1 harckocsi a voronyezsi régióban található Pogonovo gyakorlótéren.
© RIA Novosti / Andrei Stanavov

A legfejlettebbek a korszerűsített T-72B3-asok, amelyek új löveggel, digitális tűzvezető rendszerrel, erősebb motorral és a Relikt dinamikus védelmi modulok legújabb generációjával rendelkeznek. A járművezető számára hangvezérlő rendszer áll rendelkezésre.

Az ezredek új járműveivel takarékoskodnak, és igyekeznek nem elhasználni az erőforrásaikat, ezért kiképzési célokra a régi "baskírokat" használják.

A 72. család fő előnye a megbízhatóság még a legkeményebb üzemi körülmények között is - hőségben, fagyban, magas páratartalomban. Ha egy harckocsi mégis meghibásodna, azt "a helyszínen" is meg lehet javítani.

A 45 tonnás, zömök gépek poroszlopokat kavarva, meglepően fürgén kapaszkodnak fel a napsütötte hegyvonulat lejtőin. Közvetlen közelről lőnek, szinte megállás nélkül.

A mezőn, három kilométerre a tűzvonaltól látványosan "virítanak" a repeszlövedékek robbanásának földi virágai. Az ellenség páncélozott járműveit imitáló fa céltáblákat állítanak fel.

1523760337_0:0:5014:3346_0x0_80_0_0_9e8456083f2b9e6174f515333f78abe4.jpg.webp


A lövedékek halmokban hevernek - a távcsövön keresztül láthatjuk, hogy sok céltábla megsemmisült vagy részben megsemmisült.

"Ezt a technikát "harckocsi körhintának" nevezik" - mondta a RIA Novosztyinak Roman Scsegolev százados, egy harckocsizó század parancsnoka. - Korlátlan ideig tartó tüzelést tesz lehetővé. Lehet három, hat, kilenc vagy több jármű. Folyamatosan körbejárnak - az egyik tüzel, a másik hátrébb húzódik és újratölt, a harmadik felkészül a pozícióba való belépésre, és így tovább. A tűzelés megállás nélkül folyik, csak a lőszerek betöltésére van időd.

1523761379_0:421:6016:3827_600x0_80_0_0_0f4fce5816e1f4c1ac34f99cc8f63bdd.jpg.webp


"Az amerikai Abrams-szal ellentétben a mi tankjainknak van egy fontos előnye: az automata töltő, amely jelentősen növeli a tűzgyorsaságot" - folytatja.

Учения танковых рот. Полигон Погоново, Воронежская область

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

Основной боевой танк Т-72Б1 на полигоне Погоново в Воронежской области

T-72B1 harckocsi a voronyezsi régióban található Pogonovo gyakorlótéren.
© RIA Novosti / Andrei Stanavov
"A hadsereg T-72 Ural harckocsikkal van felfegyverezve"
Még használnak Urált a ruszkik?

"A 72. család fő előnye a megbízhatóság még a legkeményebb üzemi körülmények között is - hőségben, fagyban, magas páratartalomban. Ha egy harckocsi mégis meghibásodna, azt "a helyszínen" is meg lehet javítani."
Hát a T-72 az egyik legnehezebben javítható harckocsi. A megbízhatóságot ne is említsük.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
De mi akad el a rácson? Egy nyamvadt kumulatív gombóc indul el lefelé
Az a rács csak közel 90 fokban rács, kisebb szögben egybefüggő felületet ad ki, nézd Boki fotóját. És igen, a rács is elég hogy szétszórja a sugarat-gombócot. Távolság? Az átütést az explózíós ponttól számolják, nem egy random távolságról. Lásd nagyító, napfény, papírlap.
Tudod jól hogy a kumulatív sugár halála a szabad levegő.

Ugye 2 ilyen gombóckánk van, pontosan amiatt, mert arra tervezték, hogy az első eltakarítsa a reaktív páncélzat a második meg beüsse a páncélt.
Igen, az első a rács+távolság, második a Relikt. Illetve a tandem elrendezésből adódóan a a második sem az optimális távról fog indulni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 866
113
"A hadsereg T-72 Ural harckocsikkal van felfegyverezve"
Még használnak Urált a ruszkik?

"A 72. család fő előnye a megbízhatóság még a legkeményebb üzemi körülmények között is - hőségben, fagyban, magas páratartalomban. Ha egy harckocsi mégis meghibásodna, azt "a helyszínen" is meg lehet javítani."
Hát a T-72 az egyik legnehezebben javítható harckocsi. A megbízhatóságot ne is említsük.
Az a típus neve, hogy Ural. Olyan ez mnit a Flanker. Tök mind1, hogy SZU-27P vagy SZU-35Sz az attól még Flanker.
 
M

molnibalage

Guest
Az a típus neve, hogy Ural. Olyan ez mnit a Flanker. Tök mind1, hogy SZU-27P vagy SZU-35Sz az attól még Flanker.
Na jah, csak van Flanker A-tól G-már jelölés. De mondjuk úgy, hogy nem nagyon rajongok ezekért.
A videóimban is, amikor SA-XX-et használok, akkor egy család egy adott korszakra jellemző tagjára gondolok.
Az SA-6 pl. Kub-tól a Kub-M3-ig bármi.
Sajnos az átlagember kevéssé fogékony erre.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 866
113
Na jah, csak van Flanker A-tól G-már jelölés. De mondjuk úgy, hogy nem nagyon rajongok ezekért.
A videóimban is, amikor SA-XX-et használok, akkor egy család egy adott korszakra jellemző tagjára gondolok.
Az SA-6 pl. Kub-tól a Kub-M3-ig bármi.
Sajnos az átlagember kevéssé fogékony erre.
Kell némi rálátás. Nem lehet egy témában teljesen fogalmatlan emberrel érdemben bedzélgetni az adott témáról.
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Az a rács csak közel 90 fokban rács, kisebb szögben egybefüggő felületet ad ki, nézd Boki fotóját.
Szeméttelepi előtétpáncél, ami akkor már a SLAT értelmét is elveszíti, nem mintha modern ellenfél ellen annak lenne értelme.
És igen, a rács is elég hogy szétszórja a sugarat-gombócot.
A rozsdás szögvas azt a sugarat, amit a páncélok átütésére találtak ki? Nem gondolom, hogy a Javelin első töltetének gondot okozna a távolság vagy az a pár milliméter vas.
RPG-vs-BP-Glass-3.jpg

Távolság? Az átütést az explózíós ponttól számolják, nem egy random távolságról. Lásd nagyító, napfény, papírlap.
Tudod jól hogy a kumulatív sugár halála a szabad levegő.
Komolyan úgy rugózol ezen, mintha számítana, hogy a sugár 40 vagy 80 centiméter távolságból indul.
Stand-off-curves-for-precision-and-non-precision-charges-Penetration-into-320-BNH-armour.png

Igen, az első a rács+távolság, második a Relikt. Illetve a tandem elrendezésből adódóan a a második sem az optimális távról fog indulni.
Erre tettem fel egy kérdést, de arra azóta sem érkezett válasz.
A SLAT működési elve az, hogy a gyújtó mögött kiszélesedő formázott töltetet összetöri így nem tud kialakulni a kumulatív sugár.
Miután a Spike, Javelin, stb., nem rendelkezik ilyen kiszélesedő résszel, kérdeztem azt, hogy képes-e annyira megtörni a rakétát a rács, hogy az első vagy egyik töltet se működjön el, vagy a rács érintésének pillanatában elműködik egymás után mind a két töltet, így annyit érsz el a ráccsal, hogy át kell hatolni pár milliméter szögvason is, meg a töltetek az eredeti távolságtól 40 centiméterrel távolabb indulnak be, ami mint látod messze nem akkora tragédia, ahogyan te előadod.
gfrtngf.jpg


Nagyon erős kétségeim vannak arról, hogy a rács akár csak az első töltetet képes lenne meggátolni abban, hogy elérje a reaktív páncélt és ezért írtam, hogy szalmaszál, nagyon nagy szerencsével talán, de ez sokkal inkább tűnik moráljavító(?) megoldásnak, mint akár csak a Javelin ellen megbízható védelmet adó fejlesztésnek.


2.0 fejlesztésnek javasolnám...
Syrian-T-72-with-Cage-Armor-4-1.jpg

CflvFFEWIAA1vcV.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 866
113
Kicsit félreértitek azt a keretet. Nem a jetet teszi tönkre hanem magát a rakétát. Beleütközik a rakéta mielőtt elműködne a harci rész.Ezek a fentről támadó rakéták a harckocsi felett működnek el (főleg a Javelin) azért ilyen magas a tákolmány, hogy elműködés előtt nekiütközzön a rakéta.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Érdekes ennek az ellenkezőjét állítja minden Tankograd hívő !
Mondjuk ezen mindig mosolygok. A T-72es egy tipuscsalád. Amit többek közt a cseheknél és a lengyeleknél is gyártottak. A tipikus tankogrados meg nem orosz, hanem valami VSz szökevény. Ahol nagyjából csak cseh, vagy lengyel 72es volt. Na a cseh az úgy ahogy elment, de a lengyel ipari hulladéknak is nehezen volt nevezhető.