A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 458
46 358
113
Nem feltétlen. A németek 6 fős rajában van egy gpu egy segédirányzó, egy Panzerfaust 3 kezelő aki lövész és ennyi. Ha több gránát kell a Panzerfausthoz kap néhány lövész 1-et. Itt nincs málhásállat szindróma. Amerikai raj 9 fő 2 könnyű géppuska, a többi lövész (2 LAW a lövészeknél). Svéd raj 8 fő egy géppuska egy segédirányzó egy CG, egy segedirányzó a többi lövész. Az angol 8 fő egy géppuska egy segédirányzó, egy dmr a többi lövés (van még két NLAW annál akinek odaadják).
Az a baj a magyarral, hogy két géppuska van 6 emberre, 6 emberre 2 géppuska sok.
God save the Queen! :cool:
De nagy ugrás lenne az 5 fős deszanthoz képest a 8, így hirtelen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 033
113
Még annyi, hogy a svédeknél az egyik lövész helyett könnyű-géppuska van, ezt elrontottam.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 398
113
Lesz vmi frissítés még a cikkben...
Nah, ettől nem kaptunk sokkot, hogy Várpalota is halad.

Az eseményen már a jövő fejlesztései is előtérbe kerültek. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Armin Papperger itt írtak alá megállapodást egy lőszergyártással foglalkozó magyar-német vállalat létrehozásáról
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
érdekes szemelvénye a múltnak amikor még nem papíralapon működtek a dolgok.

És szerencsére ma már ismét nem papír alapon működnek a dolgok, így ismét boldog vagy. Monitor alapon megy minden, mint a karikacsapás. :)

Olvasom ezt a vitát és mindig ugysn oda lyukadok ki, hogy ezek helyett inkább 100x még Leo meg Pzh vagy kerekes tüzérség!

Igen. Ez itt a lényeg. A T-72-ből ki kell maxolni, ami bennük van. Később felváltja őket a használt Leopárd2A4-es. És így tovább.

Attól félek Xpert, hogy azért nem találtál modernebb lőszert a RUAG-hoz, mert a szerkezet nem képes lekezelni annak visszarúgását. Oroszok is tettek csapatszállítóra ágyút, máshol is próbálkoztak ilyennel.

És felejtsd el, hogy modernizálni fogjuk a hetvenkettőt! Ezt már levitatkoztam Pogánnyal és LMzekkel is, bennük partnerre találnál ilyesmiben, de eddig sem volt hajlandóságod rá.
A másik út, hogy a kikopó tanktípusok egy ideig modernizáció nélkül mennek gyalogsági támogató funkcióba, és beszerzünk helyettük újakat, mik nem csak gyalogság aprítására való, de nyugodt lélekkel be tudod vinni egy tank ellen is. A te kerekes tankodat nem tudod bevinni, mert a TR-85 szemből átlövi, ha nem teszel rá elég páncélt, de ő nem képes kilőni. Ha meg áttervezed, szétvágod és beleraksz erősítéseket, akkor az plusz pénz. Nem éri meg két tanktípus modernizációjára költeni, ha megoldod a feladataidat egyre költéssel is, és a kifutó szériákat megtartod erre az említett szerepre, míg a belét el bírja húzni.
Te azzal számolsz, hogy oké, még egy darabig T-72, de akkor jöjjön az új könnyű tank, miután már örök álomra szenderültek, mondjuk 2030-ban. Már most javában Abramsről beszél a román szakmai közönség. Könnyen lehet, ha megveszed LMzeknek a 250 legyen mennyiség a hk-bólt, 5 év múlva már nem lesz célpontja Erdélyben. De legalább 40 évig fenn kell tartani őket és fizetni.
Az az érv, hogy vásároljunk meg mindent, ami szükséges és a lista végén mennyiségre könnyű tankot, azon bukik meg az én szememben, hogy én nem vagyok T-72 fan, már a Leopárd2A4-et is kifutó szériának tartom. Remek döntés volt a beszerzésük, de a jelentőségük nekik is az, hogy csökkentik a mennyiségi hátrányunkat. Van lényegében 2 zl-nyi hk-nk különböző típusokból. És kevés szomszédunk, akik az A7-es szintjét meg tudná ugrani.
Ez csak az én egyedi nézőpontom. Nem értek egyet Dudiékkal, akik minél hamarabb ki akarnák dobni a 30 járóképes darabot és nem értek egyet LM-ékkel sem, akik gazdaságilag értelmezhetetlenül kis darabszámra saját modernizációs programot indítanának.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord
K

kamm

Guest
Mi lenne az ideális?
1? Minek ketto?
Amugy anno a mi gyorsreagalasu speci szazadunkban pont egy volt rajonkent (lovesz szakaszokban, logikusan az SzPG szakaszokban nem volt.) Igaz, nalunk 6 fos dismount volt.

Új rajszerkezet lesz, és nem nem nyilvános :D
Ha a 8 fos Lynx dismountbol indulok ki, akkor pedig szerintem tovabbra is marad a ket geppuska a 2 fireteamre, nem?
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 398
113
Ez nem teljesen idetartozik, de érdekesség az Airbus kapcsán.


Illetve este iderepül, ezért (??), a francia külügyminiszter.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 273
120 071
113
Mi lesz a probléma?
A golyószórnak általában van egy hosszabb vastagabb csöve, hogy jobban bírja a hosszabb sorozatot (vagy pedig akár cserélhető csöve is) optimális esetben hevederes vagy pedig multi adogatású.
Illetve általában nagyobb a tűzgyorsasága mint egy karabélynak. Ezért is kezdtek kihalni a karabély alapú golyószórók.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and honved

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 273
120 071
113
Gránátokra visszatérve, íme az amerikaiak által újra feltalált lyuk a sajtra:

wHZ7p6r-944x1024.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 058
26 620
113
A golyószórnak általában van egy hosszabb vastagabb csöve (vagy pedig akár cserélhető csöve is) optimális esetben hevederes vagy pedig multi adogatású.
Illetve általában nagyobb a tűzgyorsasága mint egy karabélynak. Ezért is kezdtek kihalni a karabély alapú golyószórók.
Igen, de itt vészhelyzeti opcióról beszélünk. Az világos, hogy nem egészséges az a dobtár a Brennek és az is, hogy szép kis szórás lesz!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 273
120 071
113
Igen, de itt vészhelyzeti opcióról beszélünk. Az világos, hogy nem egészséges az a dobtár a Brennek és az is, hogy szép kis szórás lesz!
Vészhelyzetben is szar. Lőttem hasonlóval mind AK-val mind M4-el. Igazából közel sem jó annyira mint amenyire papíron kinéz.
Nem véletlenül nem nagyon van használatban hadseregekben hanem inkább a civil piacra megy "mikropénisz kompezálónak az 5 tonnás terepjáró mellé"