A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 553
18 695
113
Nem az a baj, hogy a működtetése, logisztikája problémás lenne, hanem hogy eleve elvetették még jó pár évig nem lesz! Mert nyilván várjuk a technikai ugrást a Halálcsillag megépülését! Ami lehet 20-30 év, de várják rendületlenül! Mi meg türelmetlenül!
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 553
18 695
113
Bárcsak üzenhetne nekünk annyit Dr. Maróth Gáspár, hogy "nyugi ;) ", még ha többet nem is.
Lehetne egy ilyan HTKA-s pólója.
Azt jelentené lesz gripen e/f, rakétatüzérség, további leo zászlóalj, kerekes tüzérség...
Szitáltassa rá a várható beszerzéseket! Mini drón meg tank miegymás!
 
  • Tetszik
Reactions: Hummen23

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 553
18 695
113
Amúgy a Frontin nagytételű beszerzése még így is olcsóbb mint egy osztály rakétatüzérség! Maróth üzeni: kedves fórumozók! Kevesebbet idegeskedjetek több Xanaxot fogyasszatok és igyatok rá sokat!:D
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113

Miért ülésezett a kormány egy hadgyakorlat helyszínén?

Nehéz helyzetben van a magyar hadsereg – jelentette ki Orbán. Hozzátette: a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért. Így pedig nem lehet elvárni azt sem, hogy veszély esetén a NATO-tagok besegítsenek – hívta fel a figyelmet a kormányfő.
Egyszerre nem lehet felépíteni a technikai hátországot, és az embereket sem lehet gyorsan kiképezni – tette hozzá. A kormány Hajmáskéren áttekintette a helyzetet és arról döntött, hogy a következő években hogyan fejlesztik majd a hadsereget.



Már csak a konkrétumokat lenne jó megtudni....
"Miközben a LIBE bizottság Budapesten próbált a diktatúra nyomára bukkanni, addig Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett kormányülést tartottak a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban. Egyetlen napirendi pontként a magyar haderőfejlesztés eddigi eredményeit és további céljait vették górcső alá, majd megtekintettek egy hadibemutatót. Mint ismert, a polgári kormány egy lényegében lefegyverzett honvédséget örökölt meg, mára viszont nemcsak a lemaradást sikerült több területen behozni, de a magyar állam megjelent a nemzetközi porondon is."
 
W

Wilson

Guest
"Miközben a LIBE bizottság Budapesten próbált a diktatúra nyomára bukkanni, addig Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett kormányülést tartottak a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban. Egyetlen napirendi pontként a magyar haderőfejlesztés eddigi eredményeit és további céljait vették górcső alá, majd megtekintettek egy hadibemutatót. Mint ismert, a polgári kormány egy lényegében lefegyverzett honvédséget örökölt meg, mára viszont nemcsak a lemaradást sikerült több területen behozni, de a magyar állam megjelent a nemzetközi porondon is."
Azonkívül, hogy ezt eddig is tudtuk, ez egy a haderőfejlesztést promotáló marketing szöveg a pesti srácoktól.Amit most O.V mondott abban könnyen lehet egy újfajta irányt jelölt ki a magyar honvédség számára, de persze az is benne van, hogy csak minimális változtatás lesz, ha lesz egyáltalán a magyar haderőfejlesztésben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 215
73 899
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 509
113
Egy kicsit kishitű vagy, úgy érzem.
Ott van @SilvioD hozzászólása fentebb, hogy egyetlen tollvonással csoportosítottak át több, mint 300Mrd Forintot. Ha ennek nincs is köze a Honvédséghez, azért azt jól mutatja, hogy egyáltalán nem probléma akár egy ilyen tétel bevitele sem a HM költségvetésébe.
Különösen most, amikor gyakorlatilag a legmagasabb szintről érkezik fenyegetés Ukrajna részéről.
Azt gondolom, hogy jelenleg olyan privilégiuma van a Magyar Honvédségnek, mint sosem volt még.
Azt értem, hogy te azt látod, hogy ki van feszítve a MH költségvetése, de hidd el, hogy a jelenlegi környezetben pillanatról pillanatra változhat a HM rendelkezésére álló összeg. És nem negatív irányban!
Én mint mindig :) optimista vagxok a tegnapi átcsoportosított 300 milliárddal kapcsolatban. A tegnapi ülésnek 1 napirendi pontja volt a magyar haderőfejlesztés. 100 milliard KKM pénz a nekem azt jelenti, vmi külföldi céget veszünk vagy beszállunk.Sztem nem az AV, annak az akvizíciónak az állami garanciavállalásáról már korábban született döntés
A PM 150 milliárdja érdekesebb. De lehet azt is megtudjuk a mai V4 vedelmi miniszteri randi után.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 828
113
2023-tól meg minden hónapra jut majd valami! Igazi dőzsi lesz! Leo2, Lynx, Helikopterek, NASAM, radarok....
lynxet nyugodtan előrébbre teheted (ami az első db okat illeti.) 23 ra lessz késsz a gyár 23 ba már termel. de az első db ok németből jönnek hogy mire a hazai gyártás is beindúl már képzett személyzet áljon rendelkezésre.
 
K

kamm

Guest
Egyetlen darabbal semmire sem mész.
Hat hogy a viharba ne mennel mar, ne beszeljunk mar zoldsegeket.
8-10 oran keresztul kering es porszivozza az infot, a jeleket, radar meg electronic fingerprinteket stb, ami parhuzamosan beepul az adatbazisba es elerheto minden fighteren is real-time utana.
Tobb gepet azert szokas, hogy folyamatos legyen a jelenlet, legyen akkor is, amikor maintenance van a masiknak stb. De ettol meg egyetlen is komoly force multiplier, ahogy mondjak.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 852
4 848
113
Ezekben igazat adok neked de eredendően a haditechnikáról szólt a hozzászólásom azon része amelyben azt mondtam,hogy nincs minőségi csak mennyiségi fölénye az ukrán hadseregnek velünk szemben.
/Csak egy példa az Ukrán légierő mint olyan gyakorlatilag a szétesés határán van a pilóták elvándorlásáról hetente cikkeznek a harceszközök 'leharcolt" állapotban vannak, nincs pénzük elég repidő biztosítására a pilótáik számára/
Amúgy pedig nem értem, hogy miért vízionálnak jó páran itt a fórumon, fegyveres összecsapást az ukrán és a magyar hadsereg között, miközben ennek semmilyen realitása sincs,részben a keménykedő ukrán külügyminiszter néhány kijelentésére alapozva.
Ezenkívül minden katonai erőforrásukat Donbaszra és Krímre összpontosítják gondolni sem mernek egy kétfrontos háborúra, pláne nem egy NATO tag országgal szemben amely ráadásul meg tudja akadályozni az ő NATO és EU tagsági törekvéseiket...
Igaz, hogy csak mennyiségi fölényben van az ukrán haderő, de az legalább 10-szeres túlerőt jelent a személyi állományban, amit nem tudunk modernebb technikával ellensúlyozni, főleg nem azzal ami jelenleg rendelkezésre áll. Évek mire a megrendelt, egyébként alacsony darabszámú modern haditechnika beérkezik. Ráadásul ha időközben bármilyen konfliktus alakulna ki a németek a saját vonatkozó jogszabályaik miatt azonnal leállítják az exportot. (Németország konfliktusöveztebe nem exportál fegyvert.) Ezért kellene legalább a viszonylag alacsony forrásigényű, rövid határidővel szálítható, de ugyanakkor nagy képességfejlesztést jelentő beszerzések felgyorsítása. Ennek iskolapéldája a Hirtenberger 81 mm-es aknavetőjének (a hosszabb csövű változat) azonnali rendszeresítése lenne.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
Igaz, hogy csak mennyiségi fölényben van az ukrán haderő, de az legalább 10-szeres túlerőt jelent a személyi állományban, amit nem tudunk modernebb technikával ellensúlyozni, főleg nem azzal ami jelenleg rendelkezésre áll. Évek mire a megrendelt, egyébként alacsony darabszámú modern haditechnika beérkezik. Ráadásul ha időközben bármilyen konfliktus alakulna ki a németek a saját vonatkozó jogszabályaik miatt azonnal leállítják az exportot. (Németország konfliktusöveztebe nem exportál fegyvert.) Ezért kellene legalább a viszonylag alacsony forrásigényű, rövid határidővel szálítható, de ugyanakkor nagy képességfejlesztést jelentő beszerzések felgyorsítása. Ennek iskolapéldája a Hirtenberger 81 mm-es aknavetőjének (a hosszabb csövű változat) azonnali rendszeresítése lenne.
A legfontosabb az lenne, hogy a tartalékosrendszer gatyába rázzák és ki tudjunk állítani néhány tartalékos gépesített könnyűdandárt a nehéz-közepes erők mögé.

  • 4x4-es rajkocsikra építve (nagyon rövid távon pickup kisteherautó)
  • néhány 8x8-as tűztámogató IFV-vel megerősítve századonként (nagyon rövid távon külföldről rendelt 4x4 APC, mondjuk NMS)
  • 4x4-es páncéltörő tüzérosztállyal
  • 4x4-es 120mm Hirtenberger SRAMS aknavetővel
  • kerekes önjáró 155mm-es tüzérosztállyal

Ez a szittya koncepció remélem a tartalékos könnyűlövész koncepciót jelenti, mert a sereget mennyiségre is fejleszteni kell és egyben így lehet a leggyorsabban is! Ez esetben le kellene mondani arról, hogy a szükséges 4x4-es páncélozott APC-et (NMS mondjuk) mi gyártsuk, mert félezernél is többre van szükségünk és egy-két éven belül kellhet (tegnapra kellett volna, a Zrínyi olyan mint a Győri-program, évtizedes késésben van és emiatt letolt gatyával fogunk 2022-25 között valamikor háborúzni), így a külföldi gyárakból kell rendelni. Mert szinte biztos szerintem, hogy egy-két éven belül olyan regionális háború lesz a térségban, aminek részesei leszünk és ez a részvétel nem kívánságműsor lesz, hanem kényszer, mert vagy megtámadnak, vagy még rosszabb: a határon túli magyarságot támadják meg!

A nehéztechnika majd beérkezik valamikor, addig T-72-vel, A4-el és BTR-el harcol a hivatásos-szerződéses közepes gyalogság. Legyen elég csapatlégvédelmi eszköz (azonnal MANPADS kell, mondjuk lengyel forrásból).

Továbbá szintén gyors és olcsó képességfejlesztés lenne sok száz kisebb cirkálódrón, mondjuk lengyel Warmate beszerzése, ami jelentős tűzerőt jelentene a rettentő alulfejlett magyar tüzérségnek!

Körülbelül így tudom elképzelni azt a tűzoltást, ami nélkül a negyedik Orbán-kormány a vesztes háborúról és annak borzalmas következményeiről lesz ismert a történelemkönyvekben.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 175
10 932
113
Az amerikai rohamcsónakokat is idénre várjuk elvileg, igaz 3 db csak, Szolnokra.

Azokkal mondjuk nehéz lesz megtartani Ungvárt.

Hat hogy a viharba ne mennel mar, ne beszeljunk mar zoldsegeket.
8-10 oran keresztul kering es porszivozza az infot, a jeleket, radar meg electronic fingerprinteket stb, ami parhuzamosan beepul az adatbazisba es elerheto minden fighteren is real-time utana.
Tobb gepet azert szokas, hogy folyamatos legyen a jelenlet, legyen akkor is, amikor maintenance van a masiknak stb. De ettol meg egyetlen is komoly force multiplier, ahogy mondjak.

Tudom, hogy mi a feladata, és hogy hogyan működik. ;)
Repülős bölcsesség, hogy egy gép nem gép.
Ha bármi történne vele, oda az egész.
Tfh. túlfut, akkor mi van?
Egyetlen géppel bináris az egész képesség. Vagy van, vagy nincs.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Igaz, hogy csak mennyiségi fölényben van az ukrán haderő, de az legalább 10-szeres túlerőt jelent a személyi állományban, amit nem tudunk modernebb technikával ellensúlyozni, főleg nem azzal ami jelenleg rendelkezésre áll. Évek mire a megrendelt, egyébként alacsony darabszámú modern haditechnika beérkezik. Ráadásul ha időközben bármilyen konfliktus alakulna ki a németek a saját vonatkozó jogszabályaik miatt azonnal leállítják az exportot. (Németország konfliktusöveztebe nem exportál fegyvert.) Ezért kellene legalább a viszonylag alacsony forrásigényű, rövid határidővel szálítható, de ugyanakkor nagy képességfejlesztést jelentő beszerzések felgyorsítása. Ennek iskolapéldája a Hirtenberger 81 mm-es aknavetőjének (a hosszabb csövű változat) azonnali rendszeresítése lenne.
A Hirtenberger magyar tulajdonban van, tehát nem export.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Venom85
K

kamm

Guest
Tudom,hogy neked a meggyőződésed , hogy veszünk még Gripeneket de nekem egyre inkább az a meggyőződésem,hogy ez a létszám, fog maradni és csak a fegyverzet fejlesztésére fog sor kerülni.És a szárazföldi haderő fog proritást élvezni az elkövetkező minimum 10 évben.
Kizárt. Ket-három indokot már leírtam, de a témánál maradva itt van még egy: akkor nem vennenek gyakorlogepeket sem.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 507
5 067
113
A Hirtenberger magyar tulajdonban van, tehát nem export.
A tulajdon jognak ehhez semmi köze.

Az üzem Ausztriában van, amit onnan külföldre visznek, az export.

A haditechnika exportját pedig minden állam elég szigorúan kontrollálja. A 90-es években dolgoztam egy katonai célokra is használható terméket gyártó cégnek. Még ahhoz is engedélyt kellett kérniük valamelyik minisztériumtól, hogy egyáltalán tárgyalni kezdjenek egy külföldi vevővel. A cég olasz tulajdonban volt.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0