[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 369
113
Nem sok magyar embert ismerek, aki Iglával vagy Stingerrel járkál fel és alá a Bakonyban és a Honvédség gépeire vadászik.
Továbbfüzve a gondolatmenetedet, ...akkor "más" körülmények között is csak a biztos hátországban repkedne a Mi-24, mert ott nem szaladgál senki "Iglával és Stingerrel"?! Mert akkor meg is érkeztünk...
 
M

molnibalage

Guest
@vilmoci, esetleg röhögés helyett érvelhetnél is.
Vagy mutassam meg a lelőtt török AH-1-ről is a videót?
Hogy mennyt ér a harcétren a Mihu nappal?

Jó lenne valami érvet felmutatni.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1586

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 078
113
Ez most komoly?
Legkevésbé tőled számítottam ilyen benyögésre.
Vagy szerinted, ha valaha élesben használni kéne őket, akkor ott nem lenne MANPAD...?
Még négy év. Eddig kell még elviselni a magyar Mi-24-eseket a levegőben. Semmiféle manpados jóembert nem fognak a közelükbe engedni. A reaktivált gépek célja a kontinuitás és a haderő képességeinek a projektálása.
A politika igyekszik nem háborúzgatni senkivel, addig a Magyar Honvédség aktív eszközeinek listájában ott figyel nyolc darab harci helikopter.
Könyvelési oldalról jók is vagyunk.
A szlovákoknak például nincs ilyen.

Vagy a bezzeg-lengyelek meg a cseh barátaink annyira menők lennének a Mi-24D-vel meg V-vel, csak mert azokon JakB nehézgéppuska és Sz-5-ös(!) NIR van? Ott is csak a képesség projektálása miatt kellenek, amíg nem lesz jobb helyettük.
Ezekhez képest a hat magyar Mi-24P 30mm-ese is jobb.

Sose feledjük, a hadrendben tartott technika békeidőben mindig többet ér a bel- és külpolitika asztalainál, mint a nem létező.
Háborúban más a helyzet. Érhet annyit, mint 2015 szeptemberében a szíriai orosz repülőtér környékét a látványvideók kedvéért megtisztító orosz Mi-24 raj, vagy érhet annyit, mint az általad belinkelt ukrán videó esetében, ahol a gépet seperc alatt lekapták az égről.

Mivel mi nem akarunk semmiféle regionális haderő ellen háborúzni, valós katonai célja a hazai Mi-24-eseknek lehet még a migránsok beszaratása a déli végeken. De nem több. Ennyi viszont elég is.
Még négy év. Ennyit kell már csak kibírni.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A politika igyekszik nem háborúzgatni senkivel, addig a Magyar Honvédség aktív eszközeinek listájában ott figyel nyolc darab harci helikopter.
Könyvelési oldalról jók is vagyunk.
A szlovákoknak például nincs ilyen.
Ez került 20 milliárdba....
Hogy könyvelési oldalról jók legyünk...:mad:

Jelzem ennek az összegnek talán feléből már vehettek volna egy H225M FFS t amivel aztán annyi pilcsit képezhettek volna át H225 re, amennyit csak akarnak. Egy ilyen létesítménynek már javában épülnie kéne idehaza.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 078
113
A Zrínyi 2026 célja a bel- és külpolitikai erőkivetítés, nem a harmadik világháború megnyerése, de még csak nem is a Trianon előtti Nagy Magyarország visszaállítása. Na és a biznisz.
A Mihu reaktiválás is egy biznisz volt.
A Leo-2 beszerzés is.
Vagy, ha már pocskondiázzuk a minapi bakonyi hadgyakorlaton szereplő kohószökevény Mi-24-eseket, akkor miért nem ekézzük a lízingelt Leo-2 A4-eseket, a szintén kohószökevény T-72-eseket, a csak kölcsönbe kapottként parádézó PzH-2000-eseket és a többi, valódi háborúra szintén alkalmatlan eszközt?
Mégis pártunk és vezérünk egy helyre kis “háborús” kormányülés rittyentett a hadgyakorlaton, készülve a választásokra.
Ott vigyorogtak a Rheinmetall becses képviselői is, ahogyan a szokás szerint meghívott külföldi attasék is.
Ennyi.
A szlovák és a román szintén látványpékség haderőreformok hadgyakorlatain pontosan ugyanez zajlik.

Csak az USA készül komolyan JDAM-ekkel Sz-400-asokat kalapálni, de még ő is hadrendben tartja a gépágyúzgató A-10-est és NIR-el és M230-assal lövöldöz az AH-64-eseivel.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 078
113
Jelzem ennek az összegnek talán feléből már vehettek volna egy H225M FFS t amivel aztán annyi pilcsit képezhettek volna át H225 re, amennyit csak akarnak.
Dehogy vehettek volna. A Mi-24-es felújítás pontosan azért került 20 milliárdba, mert ennyibe kellett kerülnie. Mert ez volt a deal.
A H225M szimulátor is annyiba kerül, amennyire megalkusznak rá. Ha 10 milliárd, akkor annyi, ha 20 milliárd, akkor annyi. Ez a politika.

Putyin jött, a paksi beruházás farvizén nyélbe tudtak ütni egy kis Mihu-nagyjavítást, ezzel meg tudtak tartani pár hajózót (bár ez utóbbi senkit se érdekel), pont nyolccal több aktív gépünk lett így papíron, mint előtte volt.
Ezt az örömöt a keleti politika felé könyveljük.

A migránspolitikánk és a “jogállamiság” kihívásai miatt a Merkel mutti sarkában minduntalan toporgók revansot követeltek, így őket is le kellett szerelni némi zsíros biznisszel. Mi is jól jártunk, Merkel is megnyugodhatott.
A német-francia nagytőkének is dobni kellett egy megrendelést. 20+16 helikopterrel, meg egy gyulai beruházással, némi szolnoki tatarozással náluk is jók lettünk.
Ezt az örömöt pedig a nyugati politikánk felé könyveljük.
Ha kell a szimulátor, majd beszerezzük azt is, vagy drága pénzért kiküldjük a fiainkat. Így is, úgy is jó.

Inkább örülj, hogy még mindig van Mi-24-es. Jó a hangja, jól néz ki, látványos, amíg lő. Jó kis cirkusz.

Amúgy meg honnan tudod, hogy ezt az egészet miből fizetjük? EU-pénzből? Orosz pézből? Magyar emberek adóforintjaiból? Szerintem senki civilnek sincs erről halvány dunsztja se. De amúgy mindegy is.

Amúgy meg igen jó kis gép ez a H145M, csak a forgószárnyát kéne ötlapátosra cserélni.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 369
113
Vagy, ha már pocskondiázzuk a minapi bakonyi hadgyakorlaton szereplő kohószökevény Mi-24-eseket, akkor miért nem ekézzük a lízingelt Leo-2 A4-eseket, a szintén kohószökevény T-72-eseket, a csak kölcsönbe kapottként parádézó PzH-2000-eseket és a többi, valódi háborúra szintén alkalmatlan eszközt?
Szerintem félreérted, nem "pocskondiázzuk" és nem arról van szó ,hogy "ki-e birjuk még ezt a 4 évet a Mi-24-el",...csak rendre rávilágitunk arra, hogy ez minden szempontból felesleges lépés volt. Sem a helikopterképzésben, sem valódi harcértékben nem vesszük lényegében hasznát.
  • 2018 júniusában kötöttük meg a szerződést a H145M Airbusokra,
  • ugyanezév decemberében (2018) pedig a H225M-re. 2018 szeptemberében jöttek meg az első nagyjavitott gépek...
  • A szállitógépeket (Mi-17) 2016-ben küldtük ki azt hiszem,...ez elengedhetetlen volt, hogy megjöjjenek 2017-ben!
  • Ugynekkor, 2017-elején döntöttek a Mi-24esekről (év elején asszem).
Miért fonos ez a sok dátum?

2017 őszén már Airbus H145M tesztelgettünk a Bakonyban...
Ugye nem gondolod, hogy alig fél évvel a tesztelgetés előtt nem tudtuk mit akarunk venni? :rolleyes: ...főleg amikor Koller a minap nyilatkozta széles mosollyal, hogy már mióta (?na mióta szerinted?:rolleyes:) dolgozik személyesen a projekten - szinte a "saját gyermeke" az Airbus helik beszerzése...
...akkor világos kell, hogy legyen, teljesen feleslegesen, uri hóbortból - vagy szimplán politikai inditatásból csinálták az egészet. Nem azért, mert a haderőnek ez kellett. Hozzáteszem 2016 őszén áltak szolgálatba az AS-350B-k kiképzési céllal... :cool:

Nem pocskondiázunk, csak a homlokunkat ráncoljuk.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 078
113
Nyolc Mi-24-es 20 milliárdért, vagy egy szipiszuper H225M szimultátor 10-ért? Melyik a hasznosabb most?
Nos, a nyolc valódi géppel lehet parádézni, hadgyakorlatozni, amerikai Apache-okkal kokettálni, migránsokat ijesztgetni, “fegyverkezik a Zorbán” hatást kelteni, ami miatt talán komolyabban veszik a szlovákok meg a románok a Szijjártót.

Ezzel szemben a feléért beszerezhető H225M szimulátor egy szép, színes doboz. Nagyon fontos doboz, főleg 2023 után, de pont nem hat meg senkit, hogy nekünk van-e ilyenünk egy szobában valahol Szolnokon, vagy sem.

Szóval a nyolc Mihu 2018-as reaktiválását ne egy 2023 után fontossá váló kiképző berendezés árához hasonlítsuk.
És ne is 20 darab szürkére festett civil kisgépéhez, amit fel lehet utólag többé-kevésbé szerelni némi korszerű valamivel. Jelen állás szerint a húsz gépből ötre majd megy valami, amivel lőni is lehet.

Addig a Mi-24P meg 1500-2000 mérerről durrogtat a 30mm-es gépágyújával, a vendégül látott amerikai Apache pilóta meg odavan, hogy repült a “Hájnddal”.

Ennyi a lényeg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 393
113
Ez került 20 milliárdba....
Hogy könyvelési oldalról jók legyünk...:mad:

Jelzem ennek az összegnek talán feléből már vehettek volna egy H225M FFS t amivel aztán annyi pilcsit képezhettek volna át H225 re, amennyit csak akarnak. Egy ilyen létesítménynek már javában épülnie kéne idehaza.
Megkérdezhetem, higy ez egyszerre mennyi fegyvert képes megemelni, és a harctérre juttatni?
Van rajta legalább NIR?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 133
73 671
113
Aki esetleg nem emlékszik már az elmúlt 10 évre hogy mi mikor és hogyan történt, olvassa újra a Helikopterbeszerzés topikot... 2012-ben úgy kezdődik a topik hogy titokban kivonták a Mi-24-et, alig van repülőképes Mi-8/17, de 2013-ban valószínűleg jönnek az AW139/AW119-esek és később valószínűleg lesz majd AW129 is. A németek 2013-ban rendelték meg a H145M-et.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 927
113
@vilmoci, esetleg röhögés helyett érvelhetnél is.
Vagy mutassam meg a lelőtt török AH-1-ről is a videót?
Hogy mennyt ér a harcétren a Mihu nappal?

Jó lenne valami érvet felmutatni.
Ha már ennyire kívánod...

Jópofa vagy ezzel a fundamentalista manpad mindenhatóságát hirdető hiteddel, de a valóság nem olyan, mint a red alert, hogy a Tesla torony mindig mindenkit hamuvá éget...
( hasonló hitben voltak az afrikai sámánhitű négusok is a technikával, csak ők azt hitték, hogy az AK hangja öli meg az ellenségeiket... te is ránézésre valami olyanban gondolkodsz, hogy a Mi-24-esnek fel sem kell szállnia, mert már a földön egy álltó helyében megsemmisül, csak azért mert az ellenség valahol manpadot rejteget)
A manpadnak is kell az, hogy időben, és térben lehetőleg közel legyetek egymáshoz a céllal...
és még ekkor sem árt, hogy beüssön az MF, mert esetleg elmegy a rakéta helóba és nem talál semmit, te meg megmutattad, hogy honnét akciózol, rosszabb esetben meg indítócsövestől megy el a rakéta esetleg a kezeddel együtt, vagy leesik tőled 4 méterre. ugye ilyen jutúb videók is vannak...

Szóval elő bírsz kaparni két darab full brutál mákos videót és szaladsz vele, mint a lendkerekes autó... A maradék 250 esetről meg nincs videód, amikor meg hentelték őket, mint a sz@rt, mert a mindenható manpad épp nem volt ott mindenhol, vagy nem az elvárt eredménnyel működött (2014-ben 5 teljes hónap alatt sikerült leverni mindösszesen 6 vagy 7 Mi-24-est az oroszok által elvileg full szupportban fürösztött szakiknak).

Ahhoz, hogy az elméleted mindig működjön, kb. 10-15 hektáronként kéne lennie egy iglának, vagyis, ha kevésbé kiterjedt a konfliktus földrajzilag, akkor egy 30x10km-es négyzetben kell legyen 2000db igla...
Akkor azt mondom, hogy ha oda bemész helikopterrel: akkor levernek, mint a b@dös sz@rt, éljen Erdei...

(egyébként nem csak neked van hozzáférésed a jutúbhoz... én is láttam a török Cobra lelövést, bár ott épp jó magasra kellett a rakétának felkapaszkodni)

zárójel: Azonkívül az elméleteddel ellentétben a MAWS sem mindenható, főleg a medicopter 117-ből derivált helikoptereinkkel kombinálva, mivel annak meg minimális a passzív védelme, ha véletlenül ott is vasas lesz a levegő, ahol nem számítottunk rá, akkor instant perec a H145-tel is...

Pilótából meg kb. annyi van, mint égen a csillag... nem vagyok közel a történésekhez már, de én is ismerek most hirtelen összeszámolva 4 srácot, akik az elmúlt 2 évben álltak helikopteresnek. A mecha, aviós vonal már sokkal vékonyabb... (volt, amikor utoljára arrafelé bámészkodtam.. ott tényleg nincs elég ember)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Luthero
M

molnibalage

Guest
Ha már ennyire kívánod...

Jópofa vagy ezzel a fundamentalista manpad mindenhatóságát hirdető hiteddel, de a valóság nem olyan, mint a red alert, hogy a Tesla torony mindig mindenkit hamuvá éget...
( hasonló hitben voltak az afrikai sámánhitű négusok is a technikával, csak ők azt hitték, hogy az AK hangja öli meg az ellenségeiket... te is ránézésre valami olyanban gondolkodsz, hogy a Mi-24-esnek fel sem kell szállnia, mert már a földön egy álltó helyében megsemmisül, csak azért mert az ellenség valahol manpadot rejteget)
A manpadnak is kell az, hogy időben, és térben lehetőleg közel legyetek egymáshoz a céllal...
és még ekkor sem árt, hogy beüssön az MF, mert esetleg elmegy a rakéta helóba és nem talál semmit, te meg megmutattad, hogy honnét akciózol, rosszabb esetben meg indítócsövestől megy el a rakéta esetleg a kezeddel együtt, vagy leesik tőled 4 méterre. ugye ilyen jutúb videók is vannak...
Ez eddig thank you captain obvious...
A valóság meg az, hogy harci zóna közelébe nem megy heli MAWS és DIRCM nélkül....
Nem szervezett koncencionális haderő ellen.
COIN-ban.
Vágod? A mezítlábasok ellen...
Ahhoz, hogy az elméleted mindig működjön, kb. 10-15 hektáronként kéne lennie egy iglának, vagyis, ha kevésbé kiterjedt a konfliktus földrajzilag, akkor egy 30x10km-es négyzetben kell legyen 2000db igla...
Ekkora marhaságot keveset olvastam itt, gratulálok, aranykoszorús hülyeség díjára pályázhatsz...
  1. Egy harci helikopter feladat az ellenséges fegyveres erők irtása.
  2. Azoknak meg, ha nem segghülye az ellen, akkor van csapatlégvédelme. Aminek alapja a MANPAD.
  3. Senkit nem érdekel, hogy ha egy megyében csak 1 db zl. lépétkű erő, akkor ott és annak van MANPAD-ja. Emiatt a ez a része kommentnek úgy bugyuta, ahogy van. Senkit nem érdekel, hogy csak x ha a fenyegetés területe, ha oda kell menni pont. Akkor ott lesz a MANPAD.
Te meg jössz olyan hülyeséggel, hogy egy területvédemi MAMPAD alkalmazás = 2000 rakéta
A MANPAD feladata nem ez.
Bocs, de ezen most nem tujdom sírni vagy röhögni kéne kínomban...
(egyébként nem csak neked van hozzáférésed a jutúbhoz... én is láttam a török Cobra lelövést, bár ott épp jó magasra kellett a rakétának felkapaszkodni)
Az a heli párszáz méter magasan ha repült. A MANPAD számára az lófing. A 50+ éves Strela-2M szemüvegén keresztül nézve is.
zárójel: Azonkívül az elméleteddel ellentétben a MAWS sem mindenható,
Senki nem mondta, hogy az. De te azzal, vagy anélkül mennél ki a csatatérre?
Ha a középkorban megkérdezed a gyalogost vagy lovast, hogy "te figyu, kell sisak, mellvért és lábvért", akkor szerinted mit mond?
Azt, hogy :"Kösz nem?"
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 133
73 671
113
Vagy, ha már pocskondiázzuk a minapi bakonyi hadgyakorlaton szereplő kohószökevény Mi-24-eseket, akkor miért nem ekézzük a lízingelt Leo-2 A4-eseket, a szintén kohószökevény T-72-eseket, a csak kölcsönbe kapottként parádézó PzH-2000-eseket és a többi, valódi háborúra szintén alkalmatlan eszközt?
A lízingelt Gripeneket kihagytad... pedig mekkora mantra volt ez 2002 és 2010 között. Azok is csak 2026-ban kerülnek majd magyar tulajdonba.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Vogon

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 908
113
Ezzel szemben a feléért beszerezhető H225M szimulátor egy szép, színes doboz. Nagyon fontos doboz, főleg 2023 után, de pont nem hat meg senkit, hogy nekünk van-e ilyenünk egy szobában valahol Szolnokon, vagy sem.

Annak meg, hogy "számítógépen játszanak, mert nincs igazi helikopter", nem sok propagandaértéke van
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 078
113
Ez eddig thank you captain obvious...
A valóság meg az, hogy harci zóna közelébe nem megy heli MAWS és DIRCM nélkül....
Nem szervezett koncencionális haderő ellen.
COIN-ban.
Vágod? A mezítlábasok ellen...

Ekkora marhaságot keveset olvastam itt, gratulálok, aranykoszorús hülyeség díjára pályázhatsz...
  1. Egy harci helikopter feladat az ellenséges fegyveres erők irtása.
  2. Azoknak meg, ha nem segghülye az ellen, akkor van csapatlégvédelme. Aminek alapja a MANPAD.
  3. Senkit nem érdekel, hogy ha egy megyében csak 1 db zl. lépétkű erő, akkor ott és annak van MANPAD-ja. Emiatt a ez a része kommentnek úgy bugyuta, ahogy van. Senkit nem érdekel, hogy csak x ha a fenyegetés területe, ha oda kell menni pont. Akkor ott lesz a MANPAD.
Te meg jössz olyan hülyeséggel, hogy egy területvédemi MAMPAD alkalmazás = 2000 rakéta
A MANPAD feladata nem ez.
Bocs, de ezen most nem tujdom sírni vagy röhögni kéne kínomban...

Az a heli párszáz méter magasan ha repült. A MANPAD számára az lófing. A 50+ éves Strela-2M szemüvegén keresztül nézve is.

Senki nem mondta, hogy az. De te azzal, vagy anélkül mennél ki a csatatérre?
Ha a középkorban megkérdezed a gyalogost vagy lovast, hogy "te figyu, kell sisak, mellvért és lábvért", akkor szerinted mit mond?
Azt, hogy :"Kösz nem?"
A lényeg az, hogy még a mezitlábas ősöreg, kohószökevény Mi-24-est is beküldik a harci zóna kellős közepébe.
Akár van MANPAD, akár nincs.
Vagy lelövik, vagy nem. Ha lelövik, az ciki, de ha nem…

Ukrajnában, Szíriában, de még a Hegyi-Karabah kellős közepén is szedtek le Mi-24-est.
Igen, ez tény. Ahogy az is, hogy amikor épp nem szedik le, akkor több hektáron szántják fel az ellenség földjét, akár úgy is, hogy ott van náluk az Igla.

Az a baj, hogy egy ilyen vállról indítható rakéta sem mindig működik. Ez nem egy nitrogénes konténerben tárolt AMRAAM.
Ezt hozzák-viszik, ütik-vágják, kúsznak-másznak velük.
Aztán vagy sikerül lőni velük, vagy nem.
Vagy talál, vagy nem.
Vagy okoz komoly kárt, vagy nem.
Minden kétesélyes.

Az is, hogy a Mi-24-es vagy tud rombolni, vagy idő előtt lelövik. De az arányokon van a hangsúly.

Igen, a tendencia az, hogy az aktív önvédelem nélküli helikopterek korának lassan vége lesz. De a konkrét számok tekintetében még mindig nagyobb a valós harcértéke a mezitlábas, kohószökevény harci helikopternek, mint a MANPAD-nak, pont a fentiek miatt.

Aztán majd ha kitalálnak egy méghatékonyabb zavarórendszert, akkor megint kezdődik az egész előlröl. Lehet új Stingereket meg Iglákat kitalálni, meg elterjeszteni. Az megint idő.

Tehát teljesen mindegy, az egyenlet eredménye mindig ugyanaz lesz.
A felfegyverzett harci helikopter mindig nagyobb harcértékű eszköz lesz, mint az aktuális MANPAD.

Hogy mennyire így van ez, azt a tétel megfordítása is kiválóan bizonyítja.
Irakban a US Army-t nem az a kérdés izgatta, hogy a DIRCM és MAWS nélküli kohószökevény gépeit lelőtte a legújabb MANPAD, hanem a fullextrás AH-64D gépeit verte le a kőkorszaki RPG-7!

És mi történt? Kivonták az Apache-ot? Nem. Megtartották, mi több, megrendelték az AH-64E Guardian-t.
Miközben továbbra is aktívan használják a NIR-t és a gépágyút.

Tehát nem kell a MANPAD, anélkül is leszedhető a harci helikopter az égről, akár még az aktív önvédelmével együtt is, mégse mondja azt senki, hogy nem kell az olcsó gépágyú meg a NIR.

A felfegyverzett harci helikopter, korszerű, vagy elavult, akár van MANPAD, akár nincs, ha jól harcászkodnak vele, még mindig nagyobb pofont tud adni, mint amennyit esetleg kaphat. Csak a megfelelő ellenségnek kell vele nekimenni.
Ezt mutatják a számok.
 
M

molnibalage

Guest
A felfegyverzett harci helikopter mindig nagyobb harcértékű eszköz lesz, mint az aktuális MANPAD.
Ennek a kommentnek nincs értelme, nem azonos célú és funkciójú eszközkét vetsz össze.
Mintha egy ATGM vs MANPAD összehasnolítást csinálnák harckocsi ellen...
Irakban a US Army-t nem az a kérdés izgatta, hogy a DIRCM és MAWS nélküli kohószökevény gépeit lelőtte a legújabb MANPAD, hanem a fullextrás AH-64D gépeit verte le a kőkorszaki RPG-7!
Igen, függeszkedés közben.
Na miért is mondtam azt, hogy harci helivel a combat drop vicces?
1993-ban is láttuk a végeredményt...
És mi történt? Kivonták az Apache-ot? Nem. Megtartották, mi több, megrendelték az AH-64E Guardian-t.
Ami szerintem hülyeség, de hát ez igazassa az ő adófizetőiket.
Miközben továbbra is aktívan használják a NIR-t és a gépágyút.
Papucsosok ellen. És nem mindig.
Vicces volt látni, amikor egy szem emberre indítottak AGM-114-et.
Pedig ott volt a gépen a gpá....
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Door-gunner inkább arra jó, hogy saját föl- és leszállását fedezze. Pl. ha fel kell venni embereket vagy ki kell rakni őket.
Elsősorban a H225M-en van ennek helye - a kisebb helik meg fedezik HForce-szal...


ezt most itt hagyom érdekességnek...