Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Néztem ezt a videót és feltűnt valami...

A napelemgyár területén nincs egyetlen napelem sem.
Érdekes...
egy akármilyengyár területén a napelem nem az üzemeltetési hanem a marketing osztályhoz tartozik
ha a kínai gyárnat nem éri a politika vagy a közvélemény részéről olyan nyomás ami a pr-marketing szempontok miatt indokolna egy napelemes bohóckodást, akkor miért lenne ott napelem
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 354
113
egy akármilyengyár területén a napelem nem az üzemeltetési hanem a marketing osztályhoz tartozik
ha a kínai gyárnat nem éri a politika vagy a közvélemény részéről olyan nyomás ami a pr-marketing szempontok miatt indokolna egy napelemes bohóckodást, akkor miért lenne ott napelem
Igen, a bohóckodás a napelemekkel az nekünk van központilag előírva :)
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 042
10 852
113
Nem zsarolhatnak többé az ukránok, Törökország szállít földgázt Magyarországra


"Történelmi nap közeleg a magyar-török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül
Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál."
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 831
30 450
113
Sziasztok. Kérdésem lenne azokhoz akik értenek hozzá/infójuk van (ami sajtóban nem olvasható): Van-e valami terv arra, hogy ha az ukrik egyik pillantról a másikra úgy döntenek, hogy a Barátság-kőolajvezetéket elzárják (robbantják stb.), akkor hogyan és honnan pótolják azt a mennyiséget? Tudom, hogy van az Adria, amivel valamit csinálnának, hogy nagyobb mennyiséget is szállíthasson (bevonat vagy mi), azt is tudom, hogy jól megemelték a tranzit költséget (hiába, a horvát is csak balkáni nép). Pl. a csehek rá fognak csatlakozni a TAL-ra. Azzal is tisztában vagyok, hogy a pozsonyi/battai finomítók nem tudnak 100 %-ban nem orosz kőolajat feldolgozni. Köszi előre is :)

Nem oly rég írtam arról, hogy a negyedszázada vesztett per miatt a szlovákok minden következmény nélkül, saját maguk használják fel a felépített vizierőmű teljes megtermelt energiáját. Ennek a harmada törvényesen járt volna Nekünk, amely értékéből felhúzhattunk volna egy Paks II-őt.
A mesterségesen kreált, DunaSzaurusz ügye megmozdult végre:

Kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor a bős-nagymarosi vízerőmű rendezésének ügyére

Visszajönnek a Szent Korona kebelére, és spongyát rá....
Más...a japók így kezelik...

Pedig valójában egyszerű a megoldás, vissza kell vágni az energiaigényeket a '70-es évek szintjére. Mindjárt túltermelés keletkezne. Egy helységbe/szobába 10 konnektorból 5 felesleges, de azért, hogy ne maradjon üresen, beledugunk egy ledsort...ja, hogy a zinternet világában a szerverek zabálják az energiát?....
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 354
113
Ennyi év után rájöttek az idióta marhái, hogy a megújuló napelemes baromságuk nem működik?
A politika ott is elnyomta a józan ész szavát, mert a politikus-oligacha rétegnek igen nagy vagyon halmozódott fel a kezükben 2000 környékére, amit nem tudtak rövid megtérülésre, gyors meggazdagodásra kihelyezni.

Ezért csúcsra járatják a Zöld mozgalmat aminek elvileg lenne egy helyes célja, hogy ne égessük el feleslegesen a szénhidrogéneket mert arra szükség van a mindennapi fogyasztási termékek gyártására a vegyipar által.

Viszont az élet állandó, zsinórban és legfőképp olcsón termelendő villamos energiát igényel. Senkinek nem lehet azt mondani télen, hogy azért nincs villanya, és fagy meg a villanyhajtású hőszivattyúja mellett, rohad le az elektromos autója, mert most épp a napnak nincs kedve sütni..

Minden észérv ellenére (nem számít hogy drágán termel (mert a Zöldek azt látják hogy a Nap ingyen dolgozik (mikor kedve tartja) ), de senki nem gazdasági szakember hogy azt lássa, ha egy oligarcha-politikus pénzt tol be, az azért van mert 6 - 8 éven belül megtérülést akar.
Ezért adtak nekik kötelező áramátvételt (ha kell ha nem) valamint megtérülési árszinvonalat, amely többszöröse pld az atomerőművek üzemeltetési költségének.
Hogy ne lehessen látni, milyen sokba kerül ez az áramár - mintegy egy év leforgása alatt többszörösére tolják fel az Únióban keringő villany árát. Közben ezt semmi nem indokolta mert az erőművi termelések, és a fogyasztás nem változik ezt igazolandóan..

Ezt viszont mi a fogyasztók (itt magyarban a vállalkozások) szenvedjük meg a megemelkedett költségek miatt.

Hogy ne lehessen látni, mennyivel praktikusabb egy 6,50 Ft ért zsinórban termelő atomerőmű, hát a Zöld mozgalom azt is fekete s@ggűnek kiáltja ki és kiírtandó dinoszauruszként kezelik.. Egészen mostanáig, mert a szükség - törvényt bont..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 354
113
Más...a japók így kezelik...
Fukuhsimához hasonlóan, nekik egy csomó atomerőművük ki van építve egészen a tengerpartra, gondolom annak idején az építési költség minél jelentősebb csökkentése, és a minél magasabb profit volt a cél.

Például a fukushimai 1. sz blokk az légvonalban 110 méterre van a tenger szélétől, és a blokk körüli, a kiinduló terepmagasság csak mintegy 10 m. Valószínű, nem tudott ellenállni a szökőár romboló hatásának (leolvadás a végeredmény).

Gondolom biztonsági megfontolások miatt állították le a többi erőművet, biztonsági felülvizsgálatokra.
A hiányzó energiát fosszilis erőművekkel pótolták - eddig..

Japán 8 energiaszolgáltatási körzetre van osztva, energetikai szempontból szinte a legkisebb földrajzi méretű - Tokió Áramszolgáltató- a legnagyobb energia termeléssel, igénnyel rendelkezik:

Ma du. 5 középeurópai idő adatok szerint:
Napelem 11,9 GW - 0 termelés
Szén 9,5 GW - 8,35 GW termelés
Szélerőmű 440 MW - 48,8 MW termelés
Vizierőmű 3,15 GW - 1,22 GW termelés
Tárolós vizierőmű 7,15 GW - nincs adat
Olajtüzelésű 10,1 GW - 928 MW termelés
Földgáztülelésű 48,1 GW - 10,7 GW termelés

Összesen 90,34 GW - 21,25 GW

3 szolgáltatási területen, a Tokioi-tól délre azért működnek az atomerőművek egy része most is, mintegy 20 GW beépített teljesítménnyel.

Amint látjátok, a napelemet, de főleg a szeleskedést ott sem viszik túlzásba, nagyjából ez az arány a szolgáltatókat összesítve.

Látszik a Zöldülés ott sem hozta meg az elvárt "jó" hatásokat, vissza kell állítani az atomerőművi termelést.
Főleg, hogy a kiegyenlítő erőművek földgázát hajón, drágán kell LNG formában beszállítani.

Remélem a németek nem szegezték be a leállított atomerőműveiket, mint a középkori tüzérek az ágyúikat hátrahagyás előtt..
Japán lenne a követendő példa , ujra indít mert nincs más gazdasági lehetősége az életben maradáshoz. Érdekes , ő sem akkumulátorozik..
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
173
1 020
93
Remélem a németek nem szegezték be a leállított atomerőműveiket, mint a középkori tüzérek az ágyúikat hátrahagyás előtt..
Japán lenne a követendő példa , ujra indít mert nincs más gazdasági lehetősége az életben maradáshoz. Érdekes , ő sem akkumulátorozik..
sajnos DE!
Már annó lehetett róla olvasni német sajtóban hogy mikor ezt az egész elmebajos Energiewende-t kitalálták papíron hogy majd propeller, meg napelem, meg persze orosz gáz mert az occsó és co2 natural, és az összes atom erőmű lekapcsolgat sorban, erőteljes zőld nyomásra elfogadták ezeknek az erőműveknek a lekapcsolás utánai azonnali szétszerelését, "ártalmatlanítását".
Komoly állami projekt volt megpályáztatva hatalmas lóvéval ,speciális ehez értő cégekkel, még Mutti idejében, már a "lekapcsolás" másnapján ütemezetten neki álltak szétbarmolni és a legkritikusabb részekkel kezdték, ugy hogy ne is lehessen őket többet ugymond vissza állítani.
Még valami évekig tartó bírósági huzavona is volt az atomerőmű tulajdonos cégek és az állam között mivel ők évtizedekre szerződtek le előre az állammal amit egyszer csak felrugtak.
Kaptak is valamennyi kártérítést ,amit elfogadtak, összegre nem emlékszem de a töredéke volt annak a kártalanításnak amit eredetileg kértek.
Szóval ezt a házifeladatot a sötét zőldek sajnos jól megcsinálták, olyan németesen...
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 257
113


Visszajönnek a Szent Korona kebelére, és spongyát rá....
Más...a japók így kezelik...

Pedig valójában egyszerű a megoldás, vissza kell vágni az energiaigényeket a '70-es évek szintjére. Mindjárt túltermelés keletkezne. Egy helységbe/szobába 10 konnektorból 5 felesleges, de azért, hogy ne maradjon üresen, beledugunk egy ledsort...ja, hogy a zinternet világában a szerverek zabálják az energiát?....
Nem gondoltam volna, hogy ekkorát változott a felhasználás!

Villamosenergia felhasználás, egy főre jutó:


Viszont megtaláltam az összesített energia felhasználást is, és ez jobban egybevág az elképzelésemmel:


Bizony, az 1970-es években már hatalmas energiafelhasználás volt itthon, oda visszatérni nem lenne nagyon nagy visszalépés. Ez részint az akkor pörgő nehézipar miatt is van így, ami nagyrészt leépült, de az akkor alacsonyabb energiahatékonyság miatt is lassult, a közlekedésre felhasznált energiánk ami nagyot nőtt. Hiába vennénk azonban vissza a mobilitásból, az életmódunk energia intenzív. Atomerőmű kell.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 831
30 450
113
Bizony, az 1970-es években már hatalmas energiafelhasználás volt itthon, oda visszatérni nem lenne nagyon nagy visszalépés. Ez részint az akkor pörgő nehézipar miatt is van így, ami nagyrészt leépült, de az akkor alacsonyabb energiahatékonyság miatt is lassult, a közlekedésre felhasznált energiánk ami nagyot nőtt. Hiába vennénk azonban vissza a mobilitásból, az életmódunk energia intenzív. Atomerőmű kell.
Igazad van, rosszul fogalmaztam. A lakossági áramfogyasztást kell visszavenni...pl.elektrottyos járművek...persze, hogy kell az atomerőmű, de nem mindegy, hogy mennyi...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 354
113
sajnos DE!
Már annó lehetett róla olvasni német sajtóban hogy mikor ezt az egész elmebajos Energiewende-t kitalálták papíron hogy majd propeller, meg napelem, meg persze orosz gáz mert az occsó és co2 natural, és az összes atom erőmű lekapcsolgat sorban, erőteljes zőld nyomásra elfogadták ezeknek az erőműveknek a lekapcsolás utánai azonnali szétszerelését, "ártalmatlanítását".
Komoly állami projekt volt megpályáztatva hatalmas lóvéval ,speciális ehez értő cégekkel, még Mutti idejében, már a "lekapcsolás" másnapján ütemezetten neki álltak szétbarmolni és a legkritikusabb részekkel kezdték, ugy hogy ne is lehessen őket többet ugymond vissza állítani.
Még valami évekig tartó bírósági huzavona is volt az atomerőmű tulajdonos cégek és az állam között mivel ők évtizedekre szerződtek le előre az állammal amit egyszer csak felrugtak.
Kaptak is valamennyi kártérítést ,amit elfogadtak, összegre nem emlékszem de a töredéke volt annak a kártalanításnak amit eredetileg kértek.
Szóval ezt a házifeladatot a sötét zőldek sajnos jól megcsinálták, olyan németesen...
Köszönöm hogy kirészletezted, a németek valamilyen módon az energia harakiri útját választották, amin nagy lépést tettek előre, ha nem változtatnak ezen sürgősen. Tehát szétkapták az atomerőművet, mint foxi a lábtörlőt, a romokat, megmaradt eszközöket lehetetlen már helyreállítani, újat kellene építeniük..
A leszerződött keselyű cégek akkor majdnem ilyen rombolást végezhettek, mint az ukránok 1990 után, a 80% készültségű krimi atomerőmű I. 1000 MW blokk továbbépítése helyett azt szétbarmolták, a reaktortartályt is feldarabolták. A csöveket, vasszerkezetet lángvágóval betonig lefaragták, ami mozdítható, azt vitték.. Látszik, hogy az akkori krimi energia hiány ellenére is bontották az erőművet, nem érezték úgy hogy a félsziget hozzájuk tartozna.

mAtEuQ9.jpg


Japán okosabban csinálta, nem rombolta le az atomerőműveit, most kezdi éleszteni, ami biztonságosan üzemeltethető:

Ma reggel 6 órakor, közép európai idő szerint működő atomerőművei, 3 áramszolgáltatási területen:
Szolgáltató Beépített Termelés
Kansai 9,77 GW 3,87 GW
Shikoku 890 MW 639 MW
Kyushu 5,26 GW 4,32 GW
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 680
113
Igazad van, rosszul fogalmaztam. A lakossági áramfogyasztást kell visszavenni...pl.elektrottyos járművek...persze, hogy kell az atomerőmű, de nem mindegy, hogy mennyi...
europa még szénből sem volt teljesen önellátó. igazából hatalmas az energia hordozó szegénység. ezért anno valakik kitalálták hogy nem kell hordozó elég az elektromos áram ami immár zöld formában előállítható a nap mindenhol süt a szél mindenhol fúj a tenger hullámzik. a vezetőknek kb ennyi magyarázat elég is volt hogy elhiggyék lehetséges... a karbonsemlegesség nem a klímáról szól az csak egy magyarázat amit a köznépnek el lehet adni a természetes folyamatok erre rásegítenek. az egész co2 mizéria arról szól hogy bizonyos körök részesűljenek az energiából származó profitból és uralják kézbentartsák a piacot...

ezért bukhatott khadafi abban reménykedtek hogy a líbiai energiahordozók visszaesését gyorsan kompenzálja a tőlle elvett vagyonból épített zöld energiamezől ezért akarták asszadot is megbuktatni... mert már nem volt rá szükség de diktárori vagyonából ők úgygondolták kisebb nehézségek árán kellemetlenségek inkább de a maguk java elérhető és pótólható sőt piacot teremtenek saját maguknak...


A atomerőművek ellen azért vannak mert az konkurens azok veszélyességük miatt nagymértékű állami kontrol alatt vannak szerte a világba tehát számukra csak a torta kis szelete vállik hozzáférhetővé de ők nem szeletet akarnak a tortából anem a torta java része kell nekik...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 680
113
most oroszország vagyonán űllnek covid alatt bebizonyosodott hogy fentartható a gazdaság kevesebb energiafelhasználással is... úgyís europa húzóágazata a szolgáltatás ipari termékek megvehetőek másoktol robotoljanak azok ami minőségi termék elő van állítva az lehet méregdrága de alapból elég tervezni és legyártatni másokkal... a covid alatt a legsúlyosabb károkat a turizmus szenvedte az ez esetben nem szenvedne...

arra a következtetésre jutottak hogy oroszországra sem lesz már szükség sem az energiahordozóira de a lefoglalt vagyonból zöldbe potólható a kiesés... mert nagyon ment a zöld őrület.

ne feledjük itt a forumon is nyoma van ukrajnát a háború elött fegyverezték és zelenszki azért lett megválasztva mert békét igért de a megválasztása után pár napra már háburút.
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
692
1 717
93
Nem zsarolhatnak többé az ukránok, Törökország szállít földgázt Magyarországra


"Történelmi nap közeleg a magyar-török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül
Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál."
eddig se a gázzal zsaroltak
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 354
113
Nem zsarolhatnak többé az ukránok, Törökország szállít földgázt Magyarországra


"Történelmi nap közeleg a magyar-török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül
Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál."
A teljes ukrán földgáz vezeték már 2014 óta az Exxon kezelésében van, igy a tengerentúlon mondják meg h mikor lesz csapzárás (ha már nekik nem éri meg "üzemeltetni") az ukránoknak csak a nép hisztiztetése miatt jár a szájuk, ez ügyben semmi beleszólásuk, mint gyarmatnak.
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
173
1 020
93
Köszönöm hogy kirészletezted, a németek valamilyen módon az energia harakiri útját választották, amin nagy lépést tettek előre, ha nem változtatnak ezen sürgősen. Tehát szétkapták az atomerőművet, mint foxi a lábtörlőt, a romokat, megmaradt eszközöket lehetetlen már helyreállítani, újat kellene építeniük..
A leszerződött keselyű cégek akkor majdnem ilyen rombolást végezhettek, mint az ukránok 1990 után, a 80% készültségű krimi atomerőmű I. 1000 MW blokk továbbépítése helyett azt szétbarmolták, a reaktortartályt is feldarabolták. A csöveket, vasszerkezetet lángvágóval betonig lefaragták, ami mozdítható, azt vitték.. Látszik, hogy az akkori krimi energia hiány ellenére is bontották az erőművet, nem érezték úgy hogy a félsziget hozzájuk tartozna.

mAtEuQ9.jpg


Japán okosabban csinálta, nem rombolta le az atomerőműveit, most kezdi éleszteni, ami biztonságosan üzemeltethető:

Ma reggel 6 órakor, közép európai idő szerint működő atomerőművei, 3 áramszolgáltatási területen:
Szolgáltató Beépített Termelés
Kansai 9,77 GW 3,87 GW
Shikoku 890 MW 639 MW
Kyushu 5,26 GW 4,32 GW
tavaly 2023 Ápr 15.-én állították le az utolsó 3 atomerőművet, az alsó-szászországi Emsland atomerőmű, a baden-württembergi Neckarwestheim-2, és a Bayorországi Isar-2.
Itt van egy 4 napos cikk arról hogy mostanra már az ISAR-2-re is kiadták a bontási engedélyt, annak ellenére hogy a gazdasági vezetők ezerrel sivalkodnak hogy neeee, mert a bayor gazdaság beleáll a földbe!
A bayor gazdaság 18%-át adta az Isar-2!!!
dehát ezek németek , ha gödröt kell ásni akkor gödröt ásnak, precízen jó nagyot.

elképesztően önsors rontók, dehát ez van mikor egy Robert Habeck sötétzőld politikus lesz Németország gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere, egyben alkancellárja.
Eredeti végzettsége és foglalkozása szerint gyerek mesekönyv író! (ez nem vicc!)

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 354
113
tavaly 2023 Ápr 15.-én állították le az utolsó 3 atomerőművet, az alsó-szászországi Emsland atomerőmű, a baden-württembergi Neckarwestheim-2, és a Bayorországi Isar-2.
Itt van egy 4 napos cikk arról hogy mostanra már az ISAR-2-re is kiadták a bontási engedélyt, annak ellenére hogy a gazdasági vezetők ezerrel sivalkodnak hogy neeee, mert a bayor gazdaság beleáll a földbe!
A bayor gazdaság 18%-át adta az Isar-2!!!
dehát ezek németek , ha gödröt kell ásni akkor gödröt ásnak, precízen jó nagyot.

elképesztően önsors rontók, dehát ez van mikor egy Robert Habeck sötétzőld politikus lesz Németország gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere, egyben alkancellárja.
Eredeti végzettsége és foglalkozása szerint gyerek mesekönyv író! (ez nem vicc!)

Egyszerűen nem találok szavakat...
Legalább beismernék azt, hogy elbaltázták és ukrajna helyett most ők kezdenek atomerőmű bővítésbe. Ha oda akarnak 4 új blokkot felhúzni, akkor nagyon biztosnak kell lenniük abban hogy ez felépül, az orosz nem cseszi szét pld az alállomást és vezetékeket. Ez egyet jelent, hogy még évek múlva is tart a szomszédban a háború a nyugati tervek szerint. Azt kevésbé tartom valószínűleg hogy az orosz megadja magát és engedje hogy az ő országából is egy ukrán szintű, gazdasági gyarmatot gyártsanak.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 069
4 028
113
.
Igazad van, rosszul fogalmaztam. A lakossági áramfogyasztást kell visszavenni...pl.elektrottyos járművek...persze, hogy kell az atomerőmű, de nem mindegy, hogy mennyi...
Na persze, amikor a lakossági fogyasztás így is csepp a tengerben!
Talán nem a legenergiafalóbb gyárakat kellene ide telepíni, mert ha így folytatjuk, már Paks5 is kevés lesz!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 831
30 450
113
Irán-Pakisztán gázvezeték terve...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 303
113
Egyszerűen nem találok szavakat...
Legalább beismernék azt, hogy elbaltázták és ukrajna helyett most ők kezdenek atomerőmű bővítésbe. Ha oda akarnak 4 új blokkot felhúzni, akkor nagyon biztosnak kell lenniük abban hogy ez felépül, az orosz nem cseszi szét pld az alállomást és vezetékeket. Ez egyet jelent, hogy még évek múlva is tart a szomszédban a háború a nyugati tervek szerint. Azt kevésbé tartom valószínűleg hogy az orosz megadja magát és engedje hogy az ő országából is egy ukrán szintű, gazdasági gyarmatot gyártsanak.
A németek jövö hèten( Húsvét hétfön) 15 barna vagy köszénalapú erömüvet állitanak le, hogy a CO2 kibocsájtás csökkentsék.
( tichy.de)
Sajnos nem irja, mennyi az összkapacitâsuk.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 838
35 412
113
Az Egyesült Államokban egy jégeső 10 négyzetkilométernyi napelemet semmisített meg Texasban.

Emlékszel, hogyan meséltek nekünk korábban a napenergia-termelésre való átállás nagyszerű ötletéről?

Atomerőművek és más erőművek nélkül Texas most az áramszünet sötét időszakába zuhanna.

Egyébként az eső és a jégeső egyáltalán nem jelent problémát az atomerőműveknek

Ugy köll nekik!