[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 097
49 872
113

Örülök a megerősítésnek, főleg hogy bár írni nem mertem azt hogy szerintem ATGM lesz a befutó, de ez volt az erős tippem, esetleg valami prec irányított tüzérségi motyó, krasznopoltól nem nagyobb, de ahhoz is túl pontosnak tűnt, max extra bemakkollás sorozat után jöhet egy ilyen össze, szökőévben 1x. Az ATGM pro kezelőkkel, egy Vikhr mondjuk veterán Kamov személyzettel a legvalószínűbb.
 

zőccséges

Active Member
2022. február 26.
27
191
28
"Egy videó jelent meg az interneten egy orosz pilótáról, akit lelőttek, de sikerült katapulnia. Telefonján lefilmezte saját és repülőgépe zuhanását.
Mivel a katapultálás a felhők felett és jelentős magasságban történt, egy Szu-30/Szu-35-ös vadászgép vagy egy Szu-34-es bombázó pilótája lehetett. A pilóta nyugodt viselkedéséből ítélve a gépet mélyen az orosz hátországban lőtték le."

több hónapja esett meg a leesés
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
1 971
5 149
113
Értelek, ami neked nem szimpatikus az eleve szar emiatt fogalkozni sem kell vele. Kérlek beszélgess a hasonszőrűekkel a buborékotokban.
Érdekes, hallottál arról a mondásról hogy más szemében a szálkát is meglátja, sajátjában a gerendát sem? Mert szerintem a saját fejedből sem látsz ki nemhogy az információs buborékodból... Na mindegy, jogod van hozzá.

Más
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 237
18 270
113
Idén infók jöttek arról hogy kb 2030-ig egy felkészülési szakasz lehet, és 2032 - 33 körül kezdődhet egy háború az oroszok ellen.

Ez tán az itteni , nem túl háborúpárti Európai lakosság megnyugtatására szolgált
Időközben ennek ellentmondó, két
esemény következett be :

1. A két orosz , távoli rakétaindítást figyelő radarállomás ukriproxi általi megrakétáztatása. (április 9, május 14)

2. Most augusztus 13-án ismét ukriproxi által elkövetett akció:

"Megerősítve: A mérési adatok azt mutatják, hogy augusztus 13-án éjjel óta jelentős zavarok vannak a fő internetszolgáltatóban Sznyezsinszkben, Cseljabinszkban, #Oroszországban, ami alátámasztja az ukrán hírszerzés állításait egy sikeres kibertámadásról, amely a város közelében lévő nukleáris fegyverfejlesztő létesítményt vette célba."

EIhhzHU.jpg


Ha időben évekkel későbbre tervezett háborús eseményről volna szó, akkor mi értelme van a most elkövetett akcióknak?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 165
48 087
113
3000+ légvédelmi rakéta ukrán földi célpontok ellen? Főleg úgy, hogy a táblázat szerint az egyéb orosz rakéták is pont elég sikeresek??
Jólvanmá’
Annyira hihető mint ez a poszt.
UPD:
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 110
16 557
113
"Miért gyorsitja a kurski támadás Ukrajna vereségét?"
kérdezi a Die Welt. Miután az újságban eddig csak ukrajnai diadalokról és orosz kudarcokról lehetett olvasni, a cikk figyelemre méltó.

Az említett Die Welt-es cikk az fizetős sorompó mögött van, hogyan lehetne elolvasni ?

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 671
82 556
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 417
89 149
113
Donbassz: lőszer és emberhiány az ukránoknál;

Kurszk: a régióba nem jut el az ukrán lőszer és ember. Az áttörés megszakadt.
(Rybar, Wargonzo, stb.)

Orosz veszteségek:

"A „Kursk”, „Belgorod” és „Bryansk” csapatok csoportosulásait régóta hozták létre az államhatár védelmére.
▪️A média ma „új” csapatcsoportok nevét hallotta a honvédelmi miniszter közleményében, és valamiért azt írta, hogy a minisztérium állítólag bejelentette ilyen csoportosulások létrehozását, de ez nem így van. Belousov védelmi miniszter a munkafolyamat során egyszerűen bejelentette a nevüket.
▪️Az ellenséges elemzők már régóta tisztában vannak a csoportok létezésével, rendszeresen megemlítik a Kurszk főágyút vagy a Kurszk taktikai csoportot kritikáikban"

"Ellenséges holttestek halmai: A tengerészgyalogosok megtisztították a Spalnoye területét a kurszki határvidéken
▪️
A 810. gárda különálló tengerészgyalogos dandár 382. külön zászlóalja megtisztította a település környékét, megsemmisítve az ukrán fegyveres erők támadó gépeit."

"Az ellenséges vonalak mögött kialakult helyzetnek megfelelően.
Továbbra is gyűjtjük a forrásainkból származó információkat, amelyek lehetővé teszik bizonyos következtetések levonását az ellenség további szándékairól, mivel továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az ellenség nem a Kurszk régióban szándékozik leadni a fő csapást.
Információink szerint az ellenség egészen észrevehető erőket koncentrál az odesszai térségben, máris összevonták a legfeljebb két dandáros erőket, egyebek mellett a 154 gépesített dandár létszámát 5 ezer főre emelték.
Az ukrán tengerészgyalogsághoz is folyamatosan érkeznek kiegészítések, mind munkaerőben, mind felszerelésben, csak az elmúlt héten több mint 40 gyorshajót és egyéb vízi járművet szállítottak le, a korábban leszállítottakkal kombinálva, a vízi járművek teljes száma legfeljebb 150 csónak és különféle típusú csónakok, összesen akár 1500 ember befogadására alkalmas harci felszerelésben.
Ezen kívül csak az elmúlt két hétben több mint 100 egység különböző típusú páncélozott harcjárművet szállítottak Odessza régió délnyugati részére.
Ezzel egyidejűleg tájékoztatás érkezik az úgynevezett RDK (terrorszervezet) egy részének Kizomys település területére történő áttelepítéséről.
Különösen a következő részlet keltette fel figyelmünket: a hozzánk beérkezett ellenőrzött információk szerint az Ukrán Fegyveres Erőknek szállított összes tüzérségi lőszer 30%-át a Tavria haderőcsoporthoz küldik, ez egyértelműen jelzi az ellenség megfelelő tartalékképzési szándékát. lőszert az aktív műveletek megkezdéséhez.
Az ukrán parancsnokság ilyen intézkedései csapatcsoportjuk kritikus helyzete körül Pokrovszkij irányban nem lehetnek balesetek vagy az utánpótlást elosztó főparancsnokság tehetetlenségének következménye.
Rendkívül valószínűnek tartjuk, hogy nagyszabású támadást kísérelnek meg a Kinburn Spit, a Tendrovsky-öböl és a Vaskikötő irányában."

"A kurszki régió helyzete alapján.
Csapataink kiűzték az ellenséges erőket a faluból. Olgovka, a falutól nyugatra. Korenevo.
Mindazonáltal a helyzet továbbra is nehéz, számos ellenséges DRG működik ezen a területen.
Ebben az irányban való előrenyomulásunk meglehetősen magabiztos ellenállásba ütközik, az ellenség erődítési munkákat végez, megerősíti pozícióit, ellentámadást hajt végre, megpróbálja helyreállítani az elveszett vonalakat vagy javítani a jelenlegi pozíciókat.
Azokon a területeken, ahol nincs egyértelmű arcvonal, erdőkben és lakott területeken folytatódnak az ellenséges szabotázs- és felderítő csoportok rajtaütései, különösen éjszaka.
Az ilyen ellenséges akciók nem jelentenek különösebb taktikai fenyegetést, azonban megfelelő mennyiségű haderő összpontosítását teszik lehetővé, lehetővé téve a csoportok szabotázsát, és reagálni az adott területen való megjelenésükről szóló bejelentésekre.
Általánosságban elmondható, hogy az első napok bonyolultsága és bizonyos zűrzavara ellenére a helyzet stabilizálódott, az ellenség akcióinak és szándékainak természete egyértelmű, a logisztika és a mozgási útvonalak meghatározottak, meg kell jegyezni, hogy a lesek, amelyeket csapataink A kurszki régióban felállítottak rendkívül hatékonyak, az ellenség jelentős veszteséget szenvedett el a lesben.
Az ellenséges csoport a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is bizonyos nehézségekkel küzd az üzemanyaggal és kenőanyagokkal, az instabil ellátás miatt ez komoly probléma, mivel az ellenséges parancsnokság fő hangsúlyt az egységei manőverezhetőségére fektette, a közeljövőben valahogy meg kell oldani ezt a problémát."

Egy elemzés, hogy segítettek a britek az ukránoknak Kurszk kapcsán:

"Az ellenség áttört Korenevo külvárosáig, de megsemmisült."

Egyéb vélemények:
"Sudzha (5000 lakos) mindössze 10 km-re van a határtól, és ott van a kezdeti kb. 2000 fős ukrán haderőt leállítottak. A Kurszki Atomerőmű mintegy 90 km-re található Sudzsától, és mindössze 30 km-re magától Kurszk városától (440 000 lakos).
Más szavakkal, soha nem volt lehetőség arra, hogy az ukrán erők elérjék a Kurszki Atomerőművet, mielőtt az oroszok elsöprő erősítést küldhettek volna Kurszk városából, hogy elfogják és megsemmisítsék az említett ukrán erőket.
Tehát a kérdés az, hogy a Kurszki Atomerőművet valaha is reális célnak tartották-e ennek a "kurszki offenzívának" az USA/NATO tervezői? Én személy szerint nem így gondolom, de más nálam sokkal jobb elemzők (például Alexander Mercouris) pontosan így gondolják.
Bármit is gondol valaki erről a kérdésről, ebben a szakaszban vitás kérdéssé vált. Az ukrán egységeket feltartóztatják és megsemmisítik, a helyzet „hal hordóba lövéséhez” hasonlít. Csak nyílt mezők, apró falvak és erdőfoltok vannak a kb. 1000 négyzetkilométert "betörtek" az ukránok, így vagy visszavonulhatnak, vagy megsemmisülhetnek. Vagy megadja magát."

Holnap lesz valami ultra nagy FAB szórás Kurszk körzetben. Kíváncsian várom.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 909
15 372
113
3000+ légvédelmi rakéta ukrán földi célpontok ellen? Főleg úgy, hogy a táblázat szerint az egyéb orosz rakéták is pont elég sikeresek??
Jólvanmá’
Igazad van, nem néztem végig a táblázatot, elég szar a felbontása. Azt gondoltam, hogy bm-ekkel összesen együtt annyi. Az még hihetőnek is tűnt.

A feltételezés a kudarc szülőanyja!