[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 909
46 584
113

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 436
2 832
113
Az ukrán támadást a 80. és 82. Légiroham Dandár, a 22. és 92 Gépesített Lövészdandár és a 103. Területvédelmi Dandár kezdte meg Kurksznál (és lényegesen nem is nőtt az ott bevetett dandárok száma, hisz semmi nem indokolja). A rejtegetésről meg annyit, hogy a 82. Légiroham Dandá 3 nappal a támadás megkezdése előtt pakolták át az ukránok a Donbaszból.
Szerencsénkre egyikünk sincs ott, hogy ezt validálja. Különféle források szerint ( oldaltól függően) 10 , 15, 20, 30, 35 ezer főt írnak. A 35 minimum reális, sőt...
Ekkora területet elfoglalni, biztosítani, stb... ilyen veszteségek mellett...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 171
81 401
113
Szerencsénkre egyikünk sincs ott, hogy ezt validálja. Különféle források szerint ( oldaltól függően) 10 , 15, 20, 30, 35 ezer főt írnak. A 35 minimum reális, sőt...
Ekkora területet elfoglalni, biztosítani, stb... ilyen veszteségek mellett...
Nem kell ott lenni validálni, megteszik mások. Talán nem a moszkvai propagandát kéne kizárólag olvasni. Gyengén képzett, gyengén felszerelt és motiválatlan (sorkatona) az ott lévő orosz erők döntő része.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 981
6 003
113
1. az ukránok már megint meglepték a az oroszokat... (le a kalappal előttük)
2. Az oroszok már megint töketlenek. Ellentétben azzal amit rólunk gondolunk, elvárnánk.
3. Háborút még mindig nem hirdetnek, majd csak ha az ukránok már Moszkva alatt lesznek. Így újabb mozgósítás sincs, a sorállományt sem nagyon alkalmazhatják.
4. A Dnyeper hidak sérthetetlenek, a szejm hídjaival ellentétben.

Gratulálunk V V Putyin

Egyébként ez már tényleg szánalmas Putyintól és a hadvezetésétől.
Az már teljesen nyilvánvaló, hogy az ukránok a NATO vezetésével rendes konvencionális háborút vív.
Hogy lehet, hogy van még 404 országban álló híd? Főleg a Dnyeperen.
Ukránok meg rendes elvágós bekerítős modern hadviselést tolnak orosz földön.
Tényleg felmerül bennem, hogy az orosz műholdas egyéb felderítés ennyire használhatatlan?
A még mindig repülő ukrán repcsikről ne is beszéljek. Ennek csak egy magyarázata lehetséges, hogy nem találják őket.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 814
14 776
113
Nem kell ott lenni validálni, megteszik mások. Talán nem a moszkvai propagandát kéne kizárólag olvasni. Gyengén képzett, gyengén felszerelt és motiválatlan (sorkatona) az ott lévő orosz erők döntő része.

Kik azok a mások, akik neked validálják?
A nafo propisok? Portfolio? Rácz Bandi? Anton?

Azt meg már írtam, hogy magyarországról pofa kell motiválatlan sorkatonákról írni.. mikor itthon már lassan enberöltő óta csak az ment katonának, akinek büdös a munka (tisztelet a kivételnek)

Ternopoli üzemanyag lerakat

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 841
9 581
113
Ebben egyetértünk, nyilván a hatalma szempontjából a legjobb lett volna 3 nap alatt győzni, hősként bevonulni a történelembe, de ez nem jött be. Sorosokkal is egyetértek, vigyáz rájuk, ne legyen nagy hőbörgés otthon, abba bele nem bukna sztem, de kellemetlen lehet, tény.
Gazdasági hatások kellemetlenek, de messze túlmagyítja a nyugat, plusz az oroszok azért elég jól bírják még mindig, nyilván már nem II vh. van, de azért ezek akkor is azoknak a vérei.

Ahol főleg másként látom, hogy szerintem ezt végig ki fogja bekkelni hivatásos szerződéses, önkéntes és zsoldos élőerővel, pont ezért, s a gazdaságuk sem fog megroppanni. Látványosan nem sietnek sehova, aki nem látja azt hogy az idő az oroszoknak/kínaiaknak játszik, az szerintem meg fog lepődni, de nagyon.

Az oroszoknak pont területből, meg időből van igen sok, s nekem az is tiszta hogy ha nincs is kimondva teljesen nyíltan még, de Kína ott van velük. Nem kicsit, nagyon...
Lehet hogy kibekkeli végig, én nem állítottam hogy nem fogja. De az a tendencia már látszik hogy akiket nagyon olcsón meg lehetett venni hogy Ukrajnában harcoljanak azok szépen fogynak és egyre többet kell fizetni. Még a legeldugottabb helyeken is látják ha valaki elment zsoldosnak és nem tért vissza. A külföldiek meg sok esetben át lettek verve hogy nekik nem kell ténylegesen harcolni és mégis ők mentek a darálóba, e miatt már India kormánya is problémázott. Ebben a formában ez se maradhat így sokáig.

A nagy kérdés meg hogy mi lesz a szovjet fegyverekkel amik elég gyorsan fogynak. Azt tudjuk hogy papíron mennyi fegyvert örökölt Oroszország a SZU-tól, de azt nem hogy mennyit loptak szét és mennyit tudnak használható állapotba hozni. Az biztos hogy ezek a tartalékok gyorsan égnek és a gyártás ezzel nem tud lépést tartani.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 141
15 863
113
Az amerikai zsoldosok megerősítették részvételüket a Kurszk környéki támadásban.

A Forward Observation Group PMC a közösségi hálózatokon egy HMMWV páncélozott jármű melletti fotót tett közzé. A geolokáció a kurszki régiót mutatja, a felirat pedig "A kurszki fiúk".

A PMC alapítója, Derrick Bales a fotó közepén látható.


k-p-2024-08-20-113803762.png
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 942
13 511
113
Jajj, dehogy. De mivel nem férek hozzá hivatalos adatokhoz orosz részről, hogy tudjam hány raktárukat lőtték szét az ukránok és most hány kamionnal, milyen messziről hordják az utánpótlást, maradok a megérzéseknél.

Tehát a moderátor, akinek a mércének kellene lennie, megérzésekre cseréli a valóságot, mert az álláspontját már önmagának sem tudja tényekkel alátámasztani. Ugyanez a moderátor hosszú időre kitiltja a más véleményen lévő fórumtársat.

Ugyanez a moderátor figyelmen kívül hagyja a tényeket, mely szerint mégis csak az oroszok mennek előre és nem is lassabban, hanem gyorsabban mint korábban. Hogy az oroszok minden korábbinál többet bombáznak. Hogy az orosz tüzérség továbbra is nagyságrendi fölényben aprítja az ukrán oldalt. Hogy orosz drón videóból sokszoros számban kerül fel a netre, mint ukránból, tehát valószínűleg folyamatosan megvan a sokszoros drón fölény is. Hogy a videók tanúsága szerint a front túlnyomó részén nem az orosz technika a ritka, korábbinál sokkal ritkább madár, hanem az ukrán. Hogy az oroszok képesek mélységből átcsoportosítani, a front csapatok gyengítése nélkül, mert van erre logisztikai kapacitásuk is. Hogy nem az oroszok küldik 2 liter vízzel és max pár napra elég ellátmánnyal, lőszerrel támadni a katonáikat, majd nem szállítanak nekik utánpótlást, rájuk hagyják, hogy boltokból rabolják össze még az enni-innivalót is, hanem az ukránok. Hogy eldurrant orosz hadianyag raktárról nagyságrenddel kevesebb felvétel van, mint az oroszok által kilőtt ukránról. Hogy mélységben logisztikát pusztítani komoly mértékben az oroszok képesek. Az ukránok meg nagy néha a front közelében eltalálnak egy-egy orosz lerakatot, ami csepp a tengerben, de azért az orosz tüzérség erejéhez képest nagyon kevés HIMARS indítót és rakétát is nagy részben civilek ellen vetik be ukrán oldalról. Mert az oroszok provokálása, velük szembeni terror fontosabb, mint a katonai célok támadása, amely nem tud olyan mértékű lenni, hogy a fronthelyeztet érdemben befolyásolja. Hogy nem az orosz oldalon van kevés üzemanyagól, lőszerből, egyebekből, attól függetlenül, hogy néha egy-egy lerakatot, üzemanyag tárolót elvesztenek. A számukra rendelkezésre álló mennyiséghez képest a mérsékelt veszteségek sokkal kevésbé fájnak.
Tehát az oroszok azért valószínűleg elég jól megoldják a logisztikai problémákat, viszont az ukránoknál mintha lenne némi probléma e téren is. Legalábbis az ukrán katonák videói nem a bőséges ellátást igazolják vissza. Valami furcsa oknál fogva nem az oroszok zavarnak ki a frontra összefogdosott embereket, minimális képzéssel, pár tár lőszerrel, szedett-vedett ruhákban és felszereléssel, hanem az ukránok. Nem az oroszok próbálják hússal pótolni a vas szűkösségét, hanem az ukránok. Nem az orosz oldalon hagynak el nagy számban járműveket az elfogyott üzemanyag miatt és bóklásznak gyalog az egységeik ellenséges területen. (Legalábbis most nem. 2022-ben amikor gyorsan benyomultak mélységbe, akkor velük is megtörtént nagyobb számban az üzemanyag hiány miatti hátrahagyás.) Nem az oroszok könyörögnek fűnek-fának gyakorlatilag mindenért, ami a háborúzáshoz kell. Nem az orosz oldalon van olyan technikai "sokszínűség", ami logisztikai rémálom. Nem az orosz oldalon probléma a sérült, elhasználódott technika javítása és az alkatrész ellátás.

De itt van nekünk egy csodálatos, az objektivitás, tényszerűség, alapos információ gyűjtés és vídia kemény logika csúcsát képviselő moderátor a megérzéseivel, amelyek mindezt felülírják.

Mi a megérzésed? Az oroszok már kifogytak a teherautókból is, amin a gyalásókat szállíthatnák? A kínaiak pedig nem adnak nekik, még pénzért sem? Biztos most omlik össze az orosz logisztika az ukrán csapások alatt, ebben a szörnyűséges raszputyicában, ami ellehetetleníti a szállítást. Ősztől tavaszig, a jó talajviszonyok mellett még úgy-ahogy bírták magukat, de most... Már az orosz boltok is üresek és az orosz gazdaság is rottyon van, mert minden teherautót elrekvirálnak és a frontra küldenek. Vasút meg soha nem is volt nekik. Már üzemanyaguk sincs, mert mindet felgyújtották az ukránok. Oroszország nettó olaj és olajszármazék importőr lett.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 436
2 832
113
Nem kell ott lenni validálni, megteszik mások. Talán nem a moszkvai propagandát kéne kizárólag olvasni. Gyengén képzett, gyengén felszerelt és motiválatlan (sorkatona) az ott lévő orosz erők döntő része.
Magyar nyelvű Szabó József nyugalmazott katonatiszt elég részletes volt. Facebookon. Itt is fel volt rakva.
Nyugatiból meg millió van...
1:0 ide, félidő...
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 642
11 321
113
Az amerikai zsoldosok megerősítették részvételüket a Kurszk környéki támadásban.

A Forward Observation Group PMC a közösségi hálózatokon egy HMMWV páncélozott jármű melletti fotót tett közzé. A geolokáció a kurszki régiót mutatja, a felirat pedig "A kurszki fiúk".

A PMC alapítója, Derrick Bales a fotó közepén látható.


k-p-2024-08-20-113803762.png
D.B. vagy kétszer ekkora kigyúrt szekrény, de több más dolog sem stimmel.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 814
14 776
113
D.B. vagy kétszer ekkora kigyúrt szekrény, de több más dolog sem stimmel.

Akkor lassan én is mehetek Mr Olympiának, ha ez kigyúrt szekrény:


Felénk nem egy nagy darab. Simán beillik a sorba.

Vagy hol láttad te? Instán? ez olyan, mint az instás lányok a valóságban.

Persze ettől még lehet kamu.

Portfolio
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 390
89 512
113
A robbanások túl kicsik UMPK bombákhoz, illetve gyanúsan a járműveken működtek el (kivéve az elsőt). Meg egyébként is, az UMPK killchain egy menetoszlophoz szerintem szuboptimális.

Még aknák lehetnek, azon tűnődtem.
Simplicius ír pár szót róla.

Más.
Azt mondja (hazudja) Zselés, hogy 1250 km2t foglaltak el Oroszországból, és 92 települést? Most vonatkoztassunk el tőle, hogy ez magyar viszonylatban mennyi, de azt nézzük már meg, hogy hány "település" van itthon egy-egy megyében, és hány a ruszkiknál 1250 km2en. Mekkora lehet egy-egy település? 2 ház?

Magyar települések/megye:

Mindeközben, mi maradt nekik, ha ez az általános?

A PR?