[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 138
81 307
113
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan állnak az erőviszonyokon belül az arányok. Arra gondolok, hogy egy harcolóra mennyi nem harcoló jut. Mert abból, hogy 600 000 oroszkatona van az ukrán fronton nem derül ki, hány is a harcoló és fordítva is. Hisz végül is a harcolók száma az egyik döntő abban, ki nyer vagy veszít a végén. Másrészt ha ez a szám sokkal kisebb az oroszoknál mint a NATOnál, elméletben a kisebb összlétszámú sereg is lehet egyenlő harcértékben, persze sok mindent nem figyelembe véve ebben a felvetésben. Előre is köszönöm a választ.
Nyugaton kb egy a négyhez/öthöz az arány (harcoló az 1), az oroszoknál ez kb egy a háromhoz (itt is a harcoló az egy). Ez azt jelenti, hogyha van mindkét oldalon 1000 katona, akkor az oroszoknál több lesz a harcoló. No meg azt is jelenti, hogy sokkal sebezhetőbb az orosz logisztikai lánc, hisz egész egyszerűen kisebb. Azt meg ne kérdezd, hogy az ukránoknál mi az arány, mert az ukrán hadsereg amolyan hibrid, félig nyugati félig orosz elvek mentén vezetett és szerveződött.
A háború ma már technikai sport, ahol döntő a technika. Persze ember nélkül nem lehet, de döntővé csak akkor válik a létszámfölény, ha az bődületesen nagy.
Tegyük kicsit tisztábbá független szögből.
Nos ha akkora fölénnyel rendelkeznek az oroszok tűzérségben és légi fölényben ahogy állítják mi az oka a szenvedésnek? Mert ez még mindig az az oroszokról részéről.
Ekkora fölény esetén már rég pofán kellett rugniuk azokat az ukrán egységeket. Nem egyszer kétszer odabaszunk (az orosz méltósághoz nem érve fel)
Mert amit én látok az oroszoknál
- képtelenek komolyabb harcolni tudó és felszerelt erőket pár gárdán kivül kiállítani.
-Akármennyire erősnek tűnhet az orosz tűzérség sajnos csak korlátozottan operálnak. Nem tudnak illetve akarnak keményen igazán oroszosan odacsapni.
Aki nem akarja az nem lássa hogy a vezetésben kurva gázok vannak. Mind irányitásban mind a logisztikában itt főleg még mindig a felépő szervezetlenséget értem. Vagy nem akarnak vagy nem tudnak komolyabb harcértékű erőket bevetni,mozgatni. Vagy mindkettő együtt véve. A lényeg ez még mindig "vergődés"
Igen az ukránok előbb vagy utóbb el fognak vérezni de látva az orosz "vergődéses" győzelmet ez aligha a dicsőséges jelző lesz az oroszra nézve.
Te gondolkozol! Te nagyon vigyázz magadra! Te nagyon csúnya fiú vagy!
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 463
14 537
113
„Az emberek félnek. A moszkvai és leningrádi katonai körzetből megkezdték a hadkötelesek átszállítását Kurszkba
Vlagyimir Putyinnak nincs elég katonája ahhoz, hogy betömje a lyukat a kurszki régió védelmében. Szakértők szerint csaknem két héttel az ukrán fegyveres erők inváziója után még mindig kevesebb orosz katona tartózkodik a térségben, mint az ukránok. Ezért Oroszország más régióiból kezdtek hadköteleseket gyűjteni, hogy megvédjék.

"Elárasztanak bennünket a kérések, alig tudunk velük foglalkozni" - mondta a Financial Timesnak Ivan Csuviljajev, az "Menj át az erdőn" projekt képviselője, amely segít elkerülni az Ukrajna elleni háborúban való részvételt. Elmondása szerint tömegesen jelentkeztek a projektbe a más régiókból Kurszk régióba küldeni kezdett hadkötelesek és családjaik:

"Egyes régiókban elkezdődött, de mostanra egyértelmű, hogy Oroszország-szerte mozgósítják a sorkatonákat."

Chuviljaev szerint a projekthez már legalább 10 egységtől érkeztek besorozási kérelmek, "tehát elmondhatjuk, hogy körülbelül 1000 embert küldtek [Kurszkba]. Ebből "teljesen pontosan" kijelenthetjük, hogy a leningrádi körzet egyik egységéből 250-et szállítottak át - tette hozzá: "az emberek sokkos állapotban vannak".
Eredetileg a határterületet az FSZB határőreinek, a csecsen Akhmat zászlóaljnak és a térségben állomásozó katonai egységeknek kellett volna őrizniük – mondja Dara Massikot, az orosz fegyveres erők specialistája, a Carnegie Berlin: Center for vezető munkatársa. a Tanulmány Oroszországot és Eurázsiát". Most szerinte
az orosz parancsnokság a leningrádi és a moszkvai katonai körzetből további erőket mozgatott, „egy részük sorkatonákat”.

A határt őrzők közül senki sem készült fel az ukrán csapatok inváziójára, olyannyira, hogy egyes z-bloggerek az ukrán fegyveres erőkkel kötött "alkuval" is vádolták a csecseneket: "Akhmat" állítólag szándékosan engedte át őket a határon. .
Eközben néhány nappal az „Menj át az erdőn” hadművelet kezdete után több tucat hadifogolyról, köztük Akhmat harcosokról tett közzé egy videót. A kommentárban az áll, hogy a csecseneket "mélyen a hátba fogták", "meg sem próbáltak ellenállni", és "a sorkatonák mögé bújtak a tizedik [védelmi] vonalon Kurszk közelében".

Pontosan ez történt
Jevgenyija Izmailova, akinek behívott fia, Vitalij eltűnt, miután az ukrán fegyveres erők offenzívát indítottak, a The Wall Street Journalnak elmondta, hogy egy kollégája augusztus 9-én azt mondta Jevgeniának, hogy látta elfogni. Elmondása szerint az akhmati harcosok elmenekültek, és magukra hagyták a foglyokat a határon. „Minden szétesett” – írta neki.

A jelentések szerint a parancsnokság mintegy 5000 katonát költözött az ukrán front különböző részeiről a Kurszk régióba. De még ekkor is lényegesen kevesebb orosz, mint ukrán katona van a térségben, és ezeknek az eltérő erőknek nincs tapasztalatuk a közös harci műveletekről, pedig lenyűgöző a légi támogatás.
Jurij Fedorov orosz katonai elemző mondta az FT-nek. Putyin láthatóan nem akarja tovább leleplezni az ukrán frontot, mert a Donbászban hatalmas veszteségek árán is haladnak előre csapatai. Emiatt kicsi a választás, hogy ki álljon szembe az ukrán fegyveres erőkkel Kurszknál, jegyzi meg Fedorov:

"Putyin azt reméli, hogy Ukrajna előrenyomulását főként sorkatonák segítségével állíthatja meg. De vajon képes lesz-e visszaszorítani az ukrán csapatokat? Kétlem."

"Nyilvánvaló, hogy Oroszországnak nem könnyű betömni a lyukat Kurszkban" - mondja Pavel Luzin, az orosz hadsereg és a hadiipari komplexum szakértője, az Európai Politikai Elemző Központ munkatársa. — 2023 második felében már a hadsereg más ágaiból irányítottak át katonaállományt [Ukrajnába]. Embereket küldtek a flottából, a plesetszki kozmodrómból és így tovább.

A kurszki védelem kudarca csak erősíti ezt a tendenciát. A szárazföldi erők személyzetének hiánya miatt az ukrán fegyveres erők Kurszk melletti offenzíváját most a légierő ideiglenes motorizált lövészezrede ellensúlyozza, amelyet kifejezetten Oroszország egész területéről állítottak össze, beleértve a nukleáris csapásmérő állomásokat és a nehézbombázó ezredeket. . Erről az "Important Stories" számolt be egy olyan személyre hivatkozva, aki ismeri a videokonferencia-egységek helyzetét és a nyílt adatokat.

Kiderült, hogy a Luzin becslései szerint jelenleg mintegy 300 000 sorkatona jelenti az egyetlen jelentős haderőt, amelyet a Kurszk régióba küldhetnek. Putyin többször állította, hogy a sorkatonák nem vesznek részt "különleges katonai műveletben". A törvény szerint pedig csak az kerülhet harci zónába, aki négy hónapot szolgált és speciális kiképzésen esett át. A sorkatonák azonban arra kényszerülnek, hogy szerződést írjanak alá a védelmi minisztériummal, és meghamisítják az okmányaikat, hogy azt a látszatot keltsék, hogy hosszabb ideig szolgálnak – mondja Chuvilyaev.


-------------------------------

15) 155-osoknek megy az erosítés
15-1) Orosz erősítés, gyalogság, teherautókban. Sem páncélos, sem támogató fegyver, sem tüzérség. Ágyútöltelék a napi vérzés pótlására.


Videó UKR csapda eredménye Stryker 3Bon/82Brig AA UKR Kursk, Eje N előre UKR, Kursk, Geoloc de
@EjShahid . Orosz UAZ-452 Buchanka elektronikus hadviselés felszereléssel.



Modííík! A Buchankáknak már igazán elkellene egy saját topik!
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
416
1 102
93
ha már csak a besorozottak vannak a z oroszoknál, akkor azoknak kell harcolniuk. mondjuk a fekete tengeri flotta állományából is lehetne a kurski régióba vezényelni.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 739
10 003
113
-------------------------------

15) 155-osoknek megy az erosítés
15-1) Orosz erősítés, gyalogság, teherautókban. Sem páncélos, sem támogató fegyver, sem tüzérség. Ágyútöltelék a napi vérzés pótlására.


Videó UKR csapda eredménye Stryker 3Bon/82Brig AA UKR Kursk, Eje N előre UKR, Kursk, Geoloc de
@EjShahid . Orosz UAZ-452 Buchanka elektronikus hadviselés felszereléssel.

Modííík! A Buchankáknak már igazán elkellene egy saját topik!


Se támogató fegyver, se tüzérség, se semmi. Persze. Akkor megint ásót dobálnak majd? :D

Szedik össze a "moszkvai és a leningrádi körzetekből a sorkatonákat". Aztán jön a videó a 155-ösökről, ami egy tengerészgyalogos alakulat az orosz távol keletről! Ha a távol-keletről hoznak tengerészgyalogosokat, akkor hogyan vonódik el a személyzet a Donbasszból? :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 138
81 307
113
Kóbor német hirek arról irnak, hogy 120000 ukrànt vontak össze a fehérorosz határ mentén.
Van erről valamilyen komolyabb forrás?
Kijev védelmére folyamatosan hátra van hagyva (már azóta, hogy kivonultak onnan az oroszok) emlékeim szerint 4 gépesített lövészdandár és teremészetesen egy halom területvédelmi dandár. Nem elképzelhetetlen, hogy ezekről az erőkről van szó.

Az orosz sorkatonai mizéria margóján.
Mi a reteknek vannak egyáltalán sorkatonái Oroszországnak? Borzasztóan rosszul képzettek, borzasztóan rosszul felszereltek, borzasztóan rossz a moráljuk és még Oroszország mindenki által elismert határain belül sem lehet ORSZÁGVÉDELEMRE bevetni őket. Akkor mégis minek vannak?

A másik, pedig, hogy hol a VDV? Hol vannak Oroszország gyorsreagálású erői? Mert az ő feladatuk lenne, egy ilyen betörés ha nem is felszámolása, de a megállítása mindenképp. A válasz egyszerű, Donbasz árkaiban... Szokták mondani, hogy a történelem ismétli önmagát és ez most sincs másként. A Nagy Honvédő Háborúban az orosz ejtőernyős hadosztályokat (akkor még nem VDV voolt a nevük) nemes egyszerűséggel átnevezték és átszervezték gárda lövész hadosztályokká és az ejtőernyősöket elkezdték sima gyalogságként alkalmazni, mert kellett nekik egy olyan erő a lövészhadosztályok közé, amik képesek egy támadó művelet élére állni. Ma ugyanezt láthatjuk az Orosz hadseregben is. Ahelyett, hogy a VDV erőit gyakorlatilag egyik napról a másikra áthelyezték volna Kurksz környékére a VDV bizony újra mint rohamgyalogság dagonyázik Donbasz lövészárkaiban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 565
70 074
113
Németországban képezték ki azokat a nacikat akik a deportalasokat vegrehajtjak Kurszk régióban.
A második világháborúban is rengeteg ukrán SS katona őrizte a koncentrációs táborokat. A történelem ismétli önmagát.


1 Lancat 2 ukronato járművet semmisitett meg.

Szlovén M55S tank roncsai.

Mind a három híd leomlott a Szejmen.
Kérdés hogyan tovább, kiurutik azt 8-10 falunyi területet és felallnak a folyó túloldalán lévő magaslatokra, vagy maradnak és csatatér lesz a tüzérség meg páholybol lovoldozhet a folyó tuloldalarol?


Halott nácik fekszenek a fűben valamelyik kurszki faluban.


Nem jó omen ez a filmezgetes fotozkodas mert bármelyik ukroreiches csinálta eddig az vagy fogságba esett, vagy meghalt mint ezek akik a szudzsai gazallomasnal fotozkodtak.


Ez a csokitolvaj se cukorbajba halt bele.


Nacko foglyok.



Megtobb fogoly ukroreiches.

Ukrop Bmp néhai utasai.


.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 985
48 503
113
ha már csak a besorozottak vannak a z oroszoknál, akkor azoknak kell harcolniuk. mondjuk a fekete tengeri flotta állományából is lehetne a kurski régióba vezényelni.
Ahogy én hallottam, Kalinyingrádi enklávéből dobtak át csapatokat Kurszk védelmére, de a Donbassz morzsolása mivel prioritást élvez, hogy az haladjon tovább, onnan csak nagyon minimális erőt hoztak el. Főleg a távol keleti és Kalinyingrádi hivatásosok vannak a sorosok megerősítésére használva földön, meg a VVS levegőben. A sorosoknak meg nem meglepő módon igen, harcolni kell saját magterületen a jelenlegi alkotmányuk szerint is védve a kurszki területeket, de ez még nagyon nem általános mozgósítás, igen messze vannak az oroszok az ukrán szinttől hogy rabolni kelljen tömegesen a sorozóknak az embereket erőszakkal.


@dudi neked a történelmi minták annyiban ugranak be hogy a vdv a lövészárokban roham gyalogságként vezeti a támadásokat, de én arra is emlékszem hogy a végén nyernek!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 434
14 270
113
Az orosz logisztikát úgy érzem nagyon megfektette a HIMARS-ok megjelenése.
Már nem tudják a hadianyagraktáraikat viszonylag a front közelébe helyezni. Ha meg távolabb vannak, több kamion kell stb. stb.

a vdv a lövészárokban roham gyalogságként vezeti a támadásokat, de én arra is emlékszem hogy a végén nyernek!
Csak akkor az amerikaiak az oroszokat támogatták. Volt a hősies támadások mögött egy Lend-Lease is.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
546
2 563
93
NEW YORK HAS FALLEN! :):cool::hadonaszos:

3rXTXWz.jpeg



Ezt már Snake Plissken sem menti meg! :oops::D

Kicsit le vagyok megint maradva. Ha lesz időm majd beérem újra a fórumot! :)

Addig is egy kis ide illő zene!


A Z legyen veletek! ;)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 678
25 520
113
Úgy néz ki megvana második csali2 Kuszknál:

A német felvarrós ukronato katona, megpihent kurszki területen, fránya történelem:

Szerintem már elég bradley érkezett kubinkába, ideje lenne valami új wunderwaffét kinevezni:

Az egyik élelmiszerbolti gyűjtögető, a Balatonnál szerencsénkre már nem tud gyűjtögetni:

Ha ezek a nato drg-sek lebuknak nem lennék a helyükben:

Hogy kezdődött és hogy végződött a 61. gépesített egyik alakulata:

Kurszki terület, ukronato erők egy rajtaütés után:

Madjar egyik tanítványa valószínűleg nem láthatja már a Balatont:
-1 finn önkéntes is:
-1 kokainbáró:

Teljes videó ahogy az ukronato erők a kurszki területen gyűjtögetik a civileket:

A fenti videón szereplő egyik ukronato katona mint fogoly:
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 806
14 701
113
Az orosz logisztikát úgy érzem nagyon megfektette a HIMARS-ok megjelenése.
Már nem tudják a hadianyagraktáraikat viszonylag a front közelébe helyezni. Ha meg távolabb vannak, több kamion kell stb. stb.

Érzed? Mihez hasonlító érzés ez?
Én ilyeneket eddig csak scifikben, fantasy filmekben láttam, meg mendemondákban hallottam, hogy valaki megérzett valamit előre.

(mint Neo a mátrixban az őrszemek közeledtét?)

Én maradnék a tényeknél. Azt meg ugye mégsem gondolhatod, hogy a megérzéseidet tényként kezeljük.

 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
715
3 110
93
Érzed? Mihez hasonlító érzés ez?
Én ilyeneket eddig csak scifikben, fantasy filmekben láttam, meg mendemondákban hallottam, hogy valaki megérzett valamit előre.

Jajj, hát van olyan a való világban is, csak valószínűleg nem volt olyan asszonyod, aki mindent is előre megérzett. Aztán ha mégsem úgy lett, akkor sincs semmi, mert akkor utólag:
a.: de, az akkor is úgy volt, te emlékszel rosszul/naiv vagy/nem figyelsz/hülye vagy/stb.
b.: nem is úgy gondolta/mondta, és különben is: nem figyelsz. Semmire sem.
c.: szóba sem kerül többször
:D :D :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 138
81 307
113
Nem az volt, hogy köszönik szépen de az oroszok megvédték a ploretarszki olajlerakatot a legutóbbi ukrán dróntámadástól? Csak azért mert 11 tároló ég...
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 432
8 870
113
Nem az volt, hogy köszönik szépen de az oroszok megvédték a ploretarszki olajlerakatot a legutóbbi ukrán dróntámadástól? Csak azért mert 11 tároló ég...
Azért remélem a gatyádba még nem élveztél bele...
Már tegnap írták, sőt mutatták ahogy ég. Ma meg rosszabb lett a helyzet.
Biztos nem kevés cucc vált/válik ott füsté, rohadt nagy tűznek néz ki.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 434
14 270
113
Érzed? Mihez hasonlító érzés ez?
Én ilyeneket eddig csak scifikben, fantasy filmekben láttam, meg mendemondákban hallottam, hogy valaki megérzett valamit előre.

(mint Neo a mátrixban az őrszemek közeledtét?)

Én maradnék a tényeknél. Azt meg ugye mégsem gondolhatod, hogy a megérzéseidet tényként kezeljük.
Jajj, dehogy. De mivel nem férek hozzá hivatalos adatokhoz orosz részről, hogy tudjam hány raktárukat lőtték szét az ukránok és most hány kamionnal, milyen messziről hordják az utánpótlást, maradok a megérzéseknél.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 460
8 091
113
Se támogató fegyver, se tüzérség, se semmi. Persze. Akkor megint ásót dobálnak majd? :D

Szedik össze a "moszkvai és a leningrádi körzetekből a sorkatonákat". Aztán jön a videó a 155-ösökről, ami egy tengerészgyalogos alakulat az orosz távol keletről! Ha a távol-keletről hoznak tengerészgyalogosokat, akkor hogyan vonódik el a személyzet a Donbasszból? :D
Mondjuk a besorozot orosz haderő jelentős része nagyjábból 25-35%-a muzulmán valású akiknek essze ágában sincs "megdögleni" az orosz földért minden bullshit ellenére. Ők teljesen másképp viszonyulnak a haza fogalma iránta.
Humán erőforrásilag nem állnak jól sőt helyben állnak. (Értve ez alatt azokat a fiatalokat itt főleg keresztény vallásúak akik ténylegesen készek harcolni az orosz földért)