Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 227
26 965
113
Milyen hátrányok? Magyarország OECD tag, a vámtarifákkal nem lehet csak úgy bűvészkedni. A magyar gazdaság pedig a tagság előtt minden szempontból jobban teljesített a vámtarifák ellenére is. Amilyen állapotban van ma az ország az felerészben az EU tagság direkt következménye, másrészt meg a mindenkori kormányoknak az antikapitalista magatartása, amit a saját korrupciós hálózataikat védik (a magas újraelosztás, a rákos daganatként terjeszkedő állami szektor).
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 656
93
Nagy ötlet lépjünk ki az Eu-ból, meg a shengeni határból, aztán mi leszünk majd az új Argentína! Nagy ötlet! Úgy tudom hogy az unióba menetelt megelőzött egy népszavazás, és a NÉP az igen mellett döntött.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 227
26 965
113
Dehát Argentina az új EU! Nem tudom észrevetted e, de lassan tíz éve az <b>EURÓVÁLSÁGBAN</b> él az egész világ. A nyugati történelem legnagyobb válságát okozza jelenleg is ez az unió a puszta létezésével, a politikai és gazdasági döntéshozó mechanizmusainak tehetetlenségével és az adósságok felhalmozását és újratermelését szükségszerűen előidéző szavazatvásárlásra épülő jóléti politikai rendszerébe kódolt csőddel. Magyarország ma Argentína, azért mert követi a kortárs európai elveket és Magyarország az EU csatlakozás után vált Argentínává, amikor a regnáló szocialista kormányok adoptálták az európai politikai berendezkedés lényegét, az fedezetlen jóléti kiadásokat.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 552
113
donpepe84

Egy olyan népszavazáson ahol csak az EU mellet volt kampány ellen pedig nem. Még az iskolában is EU melletti kampány volt, pedig ott elvileg tabu a politika. Szóval a népet és a szavazásait hagyjuk szerintem... De ha a nép döntötte el, hogy belépjünk akkor a kilépésről nem dönthet? Lehet érdemes lenne őket megkérdezni erről, ha már demokráciásat játszunk...

blogen

Az EU-val az a legnagyobb baj, hogy tiltja az államkapitalizmust, pedig az EU-s országok nagy része ennek köszönhette jólétét. (Németeknél a 2. ipari forradalom, skandináv típusú szociáldemokrata jóléti állam stb...)
A másik baj az EU-val, hogy "érdekesen" tevékenykedik. Alapvetően bizonyos országok és nagyvállalatok, bankok érdekét képviseli. Pedig alapvetően az lenne a feladata, hogy minden országot súlyának megfelelően képviseljen. Szóval ez nem a "Nemzetek Európája", mint ahogyan azt megálmodták az elején.
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 656
93
Fip ha én most elkezdek kampányolni a tömeges öngyilkosság mellett, ellene meg senki akkor mindenki meg fog halni, mert senki nem mondta hogy ne tegyük?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 552
113
donpepe84

Ez attól függ, hogy nyilvánvaló-e az eszköz. Ha azzal kampányolsz, hogy a tarkón lövés egészséges és mindenki lője magát tarkón akkor nem valószínű, hogy sikerül.
De ha azzal kampányolsz, hogy az arzén jó és mindenki vegyen be belőle nagy mennyiséget akkor lehet sikerrel jársz, ha nem is mindenkinél, de jelentős mennyiségű embernél.
Ha pedig az arzént átnevezed "örök élet forrásának", mert tartósít, akkor még nagyobb lesz a sikered, főleg ha csak a csodaszer jótékony hatásairól beszél mindenki a médiában.
A különbség a nagy dózisú arzén és az EU között az, hogy az EU lassabban hat.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 552
113
Itt elég sok infó van:
http://www.hirado.hu/2014/02/03/orban-viktor-az-elmult-idoszak-kormanyzati-donteseit-ertekelte/
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
"Az EU kilépéssel csak annyi változna, hogy megszabadulnánk a brüsszeli vízfejtől és a beleugatástól a belügyeinkbe. Gazdasági vonzata csak hosszú távon lenne, éspedig előnyös, hiszen ennek a vízfejnek és a jelenlegi világgazdasági válságot okozó szövetségben a részvételünknek a hiánya önmagában pozitív hatással lenne a magyar gazdaságra."

Ez úgy indulna, hogy nincs vámunió. Amikor az átlagvállalkozások 2-4%os profitrátával dolgoznak, akkor ez azt jelenti, hogy vagy bezárják az adott céget vagy már rakják is ki másik EUs tagállamba. De épp ha az adott cég hudejól megy pl Audi ahol a profitráta ~10% körül jár ott is nagyon gyorsan fel lehet húzni egy csarnokot hasonló bérköltségű országban.
Az ipari termelés kvázi összeomlana. A szolgáltatások jó része pl a MOon népszerű delivery centerek (~300.000 foglalkoztatott!), vszeg méggyorsabban áttelepülnének.
Mezőgazdaság (bár csak a GDP 3-4%át adja) detto. Az EUs mezőgazdaság agyon van dotálva és védve, EUn kivülről kvázi nem lehet bejutni. A keleti piacot pedig nagyon jól kezében tartja Oroszo, Ukrajna, USA.
Ennyit a termelésről.

Nincs munkerő szabad áramlása. Minimum félmillió Magyar dolgozik külföldön, de vszeg több. Akiket visszadobnak MOra és a nagyját örömmel pl Angliában 300-350.000 Magyar dolgozik azok az összeomló gazdaság miatt azonnal mennének munkanélkülinek.

Tényleg csak két rövidtávon jelentkező dolog.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 227
26 965
113
Ezek a vállalkozások néhány évvel ezelőtt is dolgoztak, amikor még nem voltunk EU tagok. Tehát értelmetlen arról írni, hogy bármi problémájuk lenne ebből. A világ kilenctizede nem tagja az EU-nak, ennek ellenére ennek a kilenctizednek a jelentős része exportál mint az állat az EU-ba és iszonyú nagyot szakít ezen az exporton.

Az égadta világon semmilyen negatív hatása nem lenne, ahogy a világ kilenctizedére sincs negatív hatással az a tény, hogy nem tagja az EU-nak. A visszatérő munkaerőnek pedig csak örülhetünk.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Társulási szerződés elött nehezen és ahogy írtam: egy +4% profit marzsért pikk mennek. Még a Magyar cégek akik tudnak is lépnének max költözne a család. Na bumm.

" A világ kilenctizede nem tagja az EU-nak, ennek ellenére ennek a kilenctizednek a jelentős része exportál mint az állat az EU-ba és iszonyú nagyot szakít ezen az exporton. "
Van nyersanyaguk pl olaj/gáz vagy büdös mód olcsó munkaerejük. Vagy sikerült gazdasági erejük mellett olyan gazdasági előnyöket felkínálni EUnak ami miatt EU pl szabadkereskedelmi megállapodást kötött velük.
Na most nekünk egyik sincs.

"A visszatérő munkaerőnek pedig csak örülhetünk."
Biztos jó lenne MOra +500.000 munkanélküli miközben multik menekülnek, Magyar tulajdonu cégek detto.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 942
65 971
113
Nagy ötlet lépjünk ki az Eu-ból, meg a shengeni határból, aztán mi leszünk majd az új Argentína! Nagy ötlet! Úgy tudom hogy az unióba menetelt megelőzött egy népszavazás, és a NÉP az igen mellett döntött.

A nép igen én NEM. :) Egyébként lényegtelen színjáték volt,a parlament Nem többség esetén is megszavazta volna az Igent.
 
2013. december 7.
934
4
18
Tök mindegy hogy Eu-n kívül vagy belül, amíg nncs saját vállakozókat segítő gazdaságirányítás. Az állami megalehúzás pedig az Eu előtt 2 évtizeddel is divatozott
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
Az... Lépjünk ki az EU-ból... Tényleg nem lenne semmilyen hatása. Max nettó megdöglene az ország. Az EU által finanszírozott fejlesztések elmaradnának* (saját pénz hiányában pláne). Rengeteg bajom van az EU-val, sok hülyeséget találnak ki Brüsszelben, de a kilépés egy agyatlan baromság lenne.

*Példa ugyan, de az állam egy nevetséges 60 km-es vasútvonal felújítást se tudna eszközölni (30a), vagy pl az új 42 kiváló, svájci motorvonat sem jönne tavasztól.

ui: Elképesztően nem érdekel, hogy a világ EU-n kívüli rész hogy van meg az EU nélkül.

ui: "A visszatérő munkaerőnek pedig csak örülhetünk."
Elképesztő marhaság! Aki ennyire mesevilágban él azt irigylem. Így is hihetetlen nehéz állást találni (tudom, a tavalyi évem erről szólt). Munkahely alig, álláskereső rengeteg. Ha ez a nagy mennyiségű ember hazajönne, nettó katasztrófa lenne. Hol, milyen állást kaphatnának, ha az ittenieknek sem jut? Tényleg nem tudom néhányan hol élnek. Helyet cserélhetnénk....
Vagy legalábbis szálljunk le a földre.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
<b>Kérek mindenkit, hogy térjünk vissza a topik eredeti témájához.

Köszönöm.</b>
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Ezt dekódolja nekem valaki:
http://mandiner.hu/cikk/20140207_lazar_janos_ne_az_olcso_munkaerorol_az_olcso_aramrol_legyunk_hiresek
"<i>Magyarország 20 éve abból próbál versenyképességi előnyt kovácsolni, hogy olcsó, de jó szakemberei vannak. A cél az, hogy a versenyelőny ne ebből, hanem az olcsó energiából fakadjon</i>

Végigvettük itt az árakat, nem is egyszer.

Én nem tudom elképzelni, hogy hirtelen felhúzhatnánk itt annyi akármilyen erőművet, hogy exportálhatnánk az energiát, nyakra-főre..
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 552
113
hiryu

Átmenetileg Paks I. és Paks II. együtt 4.4 GW energiát fog termelni. Éjszaka meg fogyasztunk 3-at. Ha nem exportáljuk el a maradékot akkor nem életképes a dolog...
Amúgy rövidtávon biztos nem lesz olcsóbb az áram Paks II.-től, max ha az állam fizeti a hitelt, az erőmű meg nonprofit lesz. Akkor jelentősen olcsóbb lehet.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
fip7: najó, de "nem mindegy melyik zsebünkből huzzák ki"?
Amúgy tudtommal az északai MVMes áramár vmi brutál olcsó 8-9Ft/KWH.

Mondjuk a baj, hogy tippelgetünk. Egyszerűen a demokrácia kabaréja/korrupció+mutyi melegágya, hogy még a háttérszámításokat se képesek nyílvánosságra hozni.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 552
113
Fade

Szerintem is nagy baj, hogy tippelgetnünk kell.

A másik nagy baj meg az, hogy az ipari fogyasztók terén nem volt rezsicsökkentés. Mert ha olcsóbb lesz az áram, (higgyük el nekik) akkor azzal semmire sem megyünk, hogy Marinéninél még faragtak 10%-ot.

Azzal lennénk kint a sz@rból, ha az ipar rezsije csökkenne vagy 30%-al. Azért az nem kis versenyképesség növekedést jelentene!
Gondolj bele mi pénzt jelent ez egy olyan cégnél, mint mondjuk az Ibiden ahol kerámiákat égetnek ki. Vagy, hogy mennyit javulna a maradék nehéziparunk versenyképessége. Vagy az autógyártás. Nagyon nagy lehetőség lenne!