1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A TASS az egyik legkorrektebb orosz híroldal, legalábbis az RT-hez vagy a Sputnikhoz képest viszonylag kevés álhírt terjesztenek. A Kreml által elvárt hazugságokat nekik is le kell írniuk (MH17-ügyben, Skripal-ügyben, vagy az ukrajnai beavatkozás ügyében) de amúgy próbálják ezt az oldalt nagyjából hitelesnek és komolyan vehetőnek tartani. Ami még a fenti ügyekben is le meri írni az igazat az a Novaya Gazeta.
   
  Cifu likes this.
 2. jani22

  jani22 Well-Known Member

 3. boki

  boki Well-Known Member

 4. boki

  boki Well-Known Member

 5. jani22

  jani22 Well-Known Member

 6. boki

  boki Well-Known Member

  "Bajkal"
  Visszatérő első fokozatú "Krilo-SzV" hordozórakéta első repülési tesztjei 2021-2022 között várhatóak.

   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na ez az amit nem értettem eddig soha. Hogy miért függőleges rakéta leszállással próbálkoztak hajtóművel? Az Űrsikló és Buran esetén is LEO pályáról kellett lehozni az egészet és a végén vitorlázó repülőgépet játszani. Ez egyesítette az összes problémát, mert a sűrű légkörben is kellett vitorlázni, meg 28000 km/h val belépni a légkörbe és túl is élni azt.

  A Falcon 9 féle leszálláshoz ráadásul hajtóanyag kell. Ok, ehhez meg futóművek, de valahogy egy műszakilag egyszerűbbnek tűnik és sokkal több biztonsági rátartást enged a leszálláshoz.

  Ehhez képest visszatérő rakéta fokozat esetén, ahol hővédő pajzs sem kell és lényegében egy manőverező robotrepülőgép aerodinamikával úgy nagyjából fel lehet ruházni, amik működnek 40+ éve furcsa, hogy eddig senki nem csinált még igen kis méretben techdemót sem.

  A videón levő szárny elforgatást azért műszakilag igen erős túlzásnak érzem (igen gyenge a CGI ezen a téren), mert kb. a lehető legbonyolultabb mozgásokat összegzi, ami műszakilag nagyon problémás. Több tengelyű elforgatás, közben aszimmetrikus légerők, stb. Mondjuk amolyan JDAM glide kit / SDB szerűen kihajtogatást már egyáltalán nem érezném sci-fi nek. Egy kis áramvonalazott részből variaszárny szerűen csuklós szerkezettel síkban kimozgatható lenne a szárny. Fényévekkel egyszerűbb és merevebb. Nagyjából ilyenre gondolok. Egyetlen tengely körüli forgatás van és merevíteni is lehet, mint az SDB-nél.

  [​IMG]


  Lusták voltak ezt leanimálni és helyette forgatták össze-vissza szerkezetet?
  A videón hiányolom annak bemutatását, hogy azért hogyan lassítják majd vissza annyira a rakétát, hogy azért szubszonikus tartományban legyen. Lesznek féklapok?
   
  2ndt and fip7 like this.
 8. boki

  boki Well-Known Member

  Hrunicsev által tervezett "Bajkal"

  [​IMG]
  [​IMG]
   
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 10. kamov

  kamov Well-Known Member


  A Shuttle megszakítási szcenáriókat érdemes tanulmányozni, hogy miért a függőleges landolást választotta mind a SpaceX, mind a Blue Origin.

  A Shuttle esetén a többszörös hajtóműhiba bizonyos esetekben azért nem volt túlélhető, mert az így kiadódott ballisztikus pályáról nem lehetett a Shuttle-t a szerkezet függőleges irányú 4,5G tűrőképessége alatt felhúzni siklásba.
  Tehát a repülő mód olyan megkötéseket jelent a visszatérési pálya kialakításában ami a függőlegesnél nincs.
  Mivel az amerikaiak oda teszik a leszállóhelyet a tengeren, ahova akarják, így minden teherhez rugalmasan tudnak alkalmazkodni.

  A függőleges leszállásnál a leszálláskor a rakéta rakétaként viselkedik és az indításhoz hasonló jellegű terheléseket kap.
  Vízszintes leszálláshoz a rakétát a szokásoson felül, a felhúzás okozta eltérő irányú terhelésekre is meg kell pluszban erősíteni.
  Ezek felül a visszatérés során a rakétát repülővé kell alakítani, ami macerás és drága.
  Az üzemanyag meg olcsó.
   
  fishbed, 2ndt and molnibalage like this.
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Csak landolni sokkal nehezebb, mint repülőgép üzemmódban. Bár most már elég jól megy, de azért hogy ez mikor lesz 90% feletti kumulatív? Mennyit várnak el? Mennyi kell a rentábilisához?
   
 12. kamov

  kamov Well-Known Member

  Egyáltalán nem nehezebb mint letenni egy repülőt, csak más jellegű a feladat. A tervezett Bajkal fokozathoz hasonló, rövid szárnyas, hosszú repülők sem a könnyű repülhetőségükről nevezetesek.

  A tengeri leszállás miatt nem várnak el 100%-ot, a szárazföldinél igen. A sűrű légkörön gyorsan és stabil nyílként áthulló fokozat ugyan sokkal kevésbé érzékeny a leszálláskori időjárásra, mint bármilyen szárnyas eszköz; de a tengeri hullámzás felboríthatja a leszállás után. A leszállás utáni időjárási problémákra mind a SpaceX, mind a Blue-Origin a jelenlegi hosszú, karcsú Falconoknál zömökebb, erőteljesebb konstrukciókkal reagált (Starship/Super Heavy és New Glenn).

  A jelenlegi tapasztalat azt mutatja hogy a dolog megéri, már most is, A SpaceX a block-5 szériás Falcon-9-el az eredetileg Protonra tervezett rakományokat már úgy tudta felvinni, hogy sikeresen visszahozta az első fokozatot a tengerre, ezzel le tudott menni a Proton árába, amerikai bérekkel.
   
  fishbed, 2ndt, Luthero and 1 other person like this.
 13. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  Ez a Bajkál terv hihetetlenül régi,de persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jó. Csak már vagy 12 éve mutatták az Aeromagazinban, a MAKSZ-on kiállított példányát.Kár, hogy eddig nem volt rá pénz.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tehát lehet, hogy jó ötlet, csak másodiknak lenni olcsónak már nem fogja megérni...
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Amíg el nem készítenek egy méretarányosan de működő modellt, addig nem tudjuk meg, hogy életképes-e.
  Én azért szkeptikus vagyok.
  Az egy dolog, hogy rakétákon,bombákon működik ez a koncepció, azonban azoknak nem kell landolni. Ahhoz, hogy az animációban megjelenített manővert meg tudják csinálni, gyanítom sokkal komolyabb felhajtóerőt képző szárnyra lenne szükség. De a kormánylapok sem tűnnek elegendőnek egy ilyen manőverhez, hacsak nem kitéríthetők teljes felülettel, kacsaszárnyként. Ok hogy működik egy arányaiban kicsi kormánymű nagy sebességnél, de a leszállásnál jóval kisebb sebességgel lehet csak kilebegtetni.
  Ha viszont nagyobbak a szárnyak és értelmezhető kormányfelületekkel rendelkeznek, akkor ezek egyrészt felszállásnál növelik elég komolyan a légellenállást, másrészt elég komoly súlytöbbletet is jelentenek. Arra nem is merek gondolni, hogy egy fix méretű, leszálláshoz méretezett kormányfelület mekkora problémát jelenthet MaxQ környékén...
  A plusz súly a szerkezeti erősítéseknek hála még akár azt a súlyt is elérheti, amennyi üzemanyag a Falcon rakétáknak a leszállásához kell
  Arról se felejtkezzünk el, hogy a Falcon rakéták módszere nem csak a Földön működik, de más bolygókon való landolásra is alkalmas. Márpedig a BFR koncepciója is erre épül.
  Van még egy nagyon fontos aspektus: Mégpedig az, hogy a Bajkál esetében nem a teljes első fokozat újrahasznosítható, hanem csak a gyorsító rakéták.
  Ne felejtsük, hogy pl. a Falcon Heavy alkalmas arra, hogy mind3 első fokozati rakétát visszahozzák
  A Bajkálnál továbbá nagyon fontos lehet a tervezésnél az újrahasznosítható részekbe szerelt kerekek, és azok üzembiztonsága, valamint az, hogy asszimetrikussá teszik a konstrukciót.
  Ezek együttesen szerintem nagyon komoly gondokat jelenthetnek. De hajrá! A koncepció életképességét szerintem már a modelleken le lehet majd mérni.
   
  gergo55 and Ooorky like this.
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Sikertelen Vega indítás
   
  fishbed likes this.
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Sikeres Szojuz-2.1V indítás Pleszeckből 4 katonai müholddal a fedélzetén.

   
  gergo55 and fishbed like this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valaki meg tudja mondani,hogy a ma használt űrrakéták közt mi a sorrend terhelhetőség szempontjából?Melyikkel lehet(ugyan onnan indítva) teszem azt az ISS pályamagasságára a legnagyobb tömeget feljuttatni?
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ebben benne van szinte minden.
  A tömegeadatok értelmezése:
  LEO - alacsony földkörüli pálya
  GTO - geostat pálya
  A CH4-es új fejlesztések még érdekesek lesznek. A Raptor földi teszten már volt, de még nem repült.
   
  dudi likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jól értelmezem,hogy a Proton(UR-500) kb a Falcon könnyű verziójának kategóriája(inkább fordítva mert a Proton az idősebb)?
   

Ezen oldal megosztása