1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azt mondanám, hogy ez a dolog olyan, mint az embernél a járás. Van aki előbb, van aki később tanul meg, de rohadt sok pofára eséssel jár a dolog.
  Szerintem a SpaceX viszonylag "olcsón" megúszta. Most a többiek utána próbálják csinálni.
  Ami nagyon fontos: ha túl gyorsan próbálnak eredményt elérni, nagyobb a valószínűsége az oltári pofára esésnek. A kinai projektnek én speciel több esélyt adnék, mint az orosznak, már csak a rendelkezésre álló tőke miatt is....
   
 3. Fade

  Fade Well-Known Member

  Távolabbi égitesteknél sok üzemanyagot lehet vele sporolni nagyon sokat... de ott meg igazából nem okoz problémát ha fél-1-2évvel késöbb indul.

  A BFR újratölthető lesz. HEOn megtankolja egyik másikat és teli van. Az úgy elég combos. De ha vmiért kell nem hinném probléma lenne +1 tankolás ....Ez így naprendszer és környezete vonalban tényleg mindenre elég.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha mindig az asszonyhoz kéne igazítani a kocsmázást sokan szomjan halnának a kocsmárosok fele meg éhen!
   
  svajcibeka likes this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Amíg csak szondákkal bohóckodunk valóban nem oszt nem szoroz de egyben gátja is minden másnak mai nem szondázgatás.Gondolj bele:kutatgatsz az egyik távolabbi égitesten valami gebasz van erre közlik veled,hogy csak fél év múlva tudunk indítani mert nem úgy állnak a bolygók ahogy kéne*.Kibírnád nevetés nélkül!

  *Persze tudom,hogyha azonnal indulna a segítség az sem érne od 1 nap alatt de nah...
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ideális esetben hogy mikrogravitációban közlekedj, fele útig kellene gyorsítanod, a másik felében meg megfordítanod a járművet és az ellenkező irányban gyorsítanod.
  "Sajnos" amíg a naprendszerben közlekedsz a nap gravitációs hatásait nem tudod kikerülni, kivéve, ha szökési sebességre gyorsítasz (majd még a naprendszeren belül lelassítasz) az viszont olyan nagy energiát igényel egy ember szállítására alkalmas légijárműnél, hogy arra szerintem még évszázadokig nem lesz képes a technológia.
  Arról már nem is beszélve, hogyha a gyorsítást rövid időbe sűríted, akkor azt a személyzet nem bírná ki.
  Szóval egy Musk által elképzelt BFR módszer is csak rövidíteni tudná az utazást, de a hónapos léptékből úgy sem tudnál kilépni már egy Marsra való utazásnál sem. A messzebbi égitestekről már nem is beszélek.
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ezen nem igen kell agodni. Meg a holdra se vagyunk kepesek tartosan embert kuldeni nem hogy tavolabbi egitestre. :) marsi kolonia a mi eletunkbe tovabbra is vagyalom... Lehet hogy lessz olyan orult aki odamegy /de az se fog sokaig elni.../
   
  gacsat likes this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha beválik a BFR koncepció, akkor a Hold-Föld távolság bőven napi rutinná válhat. Az Apolló-11 3 nap alatt ért a Holdhoz.
  Kérdés, hogy van-e értelme. Kifizetődik-e. Ha távolabbi célpontunk van, akkor mindenképpen. Önmagában a Hold értéktelen.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Holdon levő spéci hélium izotópot leszámítva, amihez még elvi szinten sincs nagyon fúziós erőmű kb. semmiről sem tudni, ami reálissá tehetné az űrbányászatot. Sci-fi képzelgés. Annyira olcsó a Földön bányászni az űrben bohóckodáshoz képest, hogy arra szavak nincsenek. Mert nem csak sok tömeget felvinni nehéz, de lehozni talán még nehezebb dolog...

  Ezen felül egy "apróság". A bányászatot a Földön segíti két "apróság".

  1. Van gravitáció. Ez nem hátrány, amikor erőt akarsz kőzetre kifejteni...
  2. Fajlagosan annyira sok teljesítmény és energia nem kell hozzá, de az iszonyatos tömeg miatt az abszolút energia igénye nagy. Nagy test, nagy élvezet... Kívánok sok szerencsét az űrbányászathoz, amikor 1AU távolságban az ISS teljes napelemtábla felülete ad. Remélem az idézet pontos.

   The entire solar array wingspan (240 feet) is longer than that of a Boeing 777 200/300 model, which is 212 feet. Together the arrays contain a total of 262,400 solar cells and cover an area of about 27,000 square feet (2,500 square meters) – more than half the area of a football field. Altogether, the four sets of arrays are capable of generating 84 to 120 kilowatts of electricity – enough to provide power more than 40 homes on Earth.

   Ez élni lehet, hogy elég, de bányászatban ez a teljesítmény valahol vicces és nevetséges között van félúton... És akkor még ott a bibi, hogy a hűtését az egész fúrásnak hogyan oldod meg, mert víz-levegő hőcserélőd bizony az nem lesz, mert az űrben fincsi vákuum van...
   
  fip7 and 2ndt like this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az űr hidege nem elég hűteni?
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Milyen közegnek adod át ott a hőt?
   
  2ndt and svajcibeka like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dudi, itt a Földön a jellemző hűtős az, hogy az egyik közeg a másiknak átadja hőjét. c*m*dT a hőmennyiség és szép nagy felület és dT kell a hőcseréhez, az a sok energia és teljesítmény átvitel.
  Az űr vákuumában viszont nincs anyag. Csak sugárzásos hőleadás lehetséges úgy, hogy annak dT-je kötött, mert a világűr alsó hőmérséklete adott és csak felületet tudsz növelni. Ráadásul minden hőt ki kell vezetni valahogy olyan radiátorra, ami olyan irányba néz, amire nem süt a Nap és árnyékban van...
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Maga az a kisbolygó amiben bányászol(bár azok is csak "este" hidegk?
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez a Naptól való távolság függvénye, de ez is korlátozott lehetőség. Különféle hőszivattyúkkal megpróbálhatod eloszlatni a termelt hőt egy kisbolygóban, de ahhoz először szét kell fúrnod és azt hogyan! Lényegében jelen technológiánkkal csak a nagyobb bolygók és holdak felszínén tudnánk ipari tevékenységet folytatni.
   
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ott sem. Nincs semmink.
   
  gergo55 likes this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Kisugárzod.
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez azért elég kuszára sikerült.
  Azért megpróbálok válaszolni:
  1. Tárgyakat nem csak gravitációval tudsz a felszínen tartani.
  [​IMG]
  2. Energiát nem csak napelemmel tudsz termelni az ürben.
  Vannak működő megoldások már erre. A Kilopower 10kWe-t tud 1,5 tonnából kihozni.
  A BFR a Mars körüli pályára 100t-t ígér vinni. Egy pár nukleáris erőmű azért elfér jópár modern napelemmel ekkora payloadban.
  3.
  A japánok kicsiben már megcsinálták mikrorobbantásokkal a mintavételezést egy kisbolygóról, szonda méretben.
  4.
  A hőelvezetést tőbbféleképpen is megoldhatják.
  Akár úgy is hogy folyadékot használhatnak a bányászat színhelyén ("vízzárással"), akár heatpipeos megoldással.

  Természetesen ennek akkor van értelme, ha a nyersanyag, amit kitermelnének elég kurrens, hogy fedezze a költségeket.
   
  gergo55 likes this.
 18. laca

  laca Active Member


  Ez már igazi hardcore mérnöki/műszaki pornó:D
  A korai számítástechnikai megoldások egyszerre mosolyogtatóak és elismerésre méltóak mai szemmel nézve.
  A Saturn V és úgy en bloc az űrprogramok elképesztő műszaki teljesítmények, az emberi ész diadalai. Az egyik kedvenc jelenetem az Apolló 13-ból, amikor kiborítják a sok kacatot az asztalra és abból legózzák össze a CO2 szűrőt. Tisztára mint amikor legóztunk. Lehet nem véletlen legóznak a gyerekek a skandináv iskolákban:rolleyes:
   
  rm40 likes this.
 19. Fade

  Fade Well-Known Member

  Újratölthető SpaceX Starshippal kb bármi elérhető naprendszerben, nem kell semmire várni. Csak drága lesz.

  A szondás bohockodással nagyon nem értek egyet. Én pont fordítva azt nevezem bophockodásnak, hozzá nem értésnek amikor vkik embert akarnak Titánra, Europára vagy akár Vénuszra küldeni.... hogy aszteroidákról, nap kutatásról... ne szóljunk. Semmi értelme, übernehezen megvalósítható, büdös drága. Erre valók a dronok.
  Még a mars is büdös mód necces. Mennyivel jobb ha ember száll le Marson mindha Mars 2020. Mivel lesz több, jobb? SpaceX persze "az emberiség kezébe" adja a lehetőséget. James Web utódánál pl extra hasznos lehet egy ekkora újratölthető batár. Bármit elvisz távoli lagrangera és marad üzemanyga bőven manőverezni... akármire.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A képen azt látod, ahogy egy földi körülmények között összeszerelt dolgokhoz egy nevetségesen kis reakcióerőt kifejtő dolgot tudsz csatlakoztatni úgy, hogy akkor terheletlen.
  Kérlek vázold fel, ha te mondjuk egy kőzetre sok sok kN erőt akarsz majd kifejteni, akkor hol lesz neked előre rögzített csapod, amihez hozzá tudod húzni magad rugóerővel? Azt a csapot mi küldte bele akkora erővel a sziklába, hogy ott legyen? Münchausen báró meg röhög, ha érted mi a bajom...

  A 1,5 tonnából 10 kWe az nevetséges. Egy ilyen kéziszerszámnak van majdnem 3kW teljesítménye. Ez 2,5kg. Mindenestül, nem csak a motor.
  https://www.emag.hu/boxer-bx-150-fu...00w-1-mandrine-pisztoly-tkg-740/pd/DQCQ6ZBBM/https://www.emag.hu/boxer-bx-150-fu...00w-1-mandrine-pisztoly-tkg-740/pd/DQCQ6ZBBM/
  Ennek fényében picit gondold át picit, hogy milyen teljesítmény tömeg arány a cél.

  Milyen atomerőműre gondolsz...? Ott is probléma az, hogy nincs hol hűteni. Ezen felül űrben hogyan képzeled el a gőzciklust? Vagy a termoelektromos Pu alapúra gondolsz? Mert akkor LOL...

  Mintavételezés = ipari termelés?
  Ez kb. olyan, mintha homokozóból való homoklapátolás és a sóderbánya közé tennél igen erős hasonlóságot szimbolizáló jelet.

  A probléma az, hogy te hiába viszed el a hőt a fúrótól vagy bármitől a radiátoros sugárzásos hűtés teljesítmény maximuma ismert. Nem tudod semmilyen ismert módon kitolni tudtommal, mert azért min, Nobel díj járna, ha a hőtan egyik alaptörvényét,m a sugárzásos hőtranszportot megcáfolnád...
   
  Cifu likes this.

Ezen oldal megosztása